Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
SaraFina

#876 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by SaraFina »

suncana_strana wrote:
Dozer wrote: Ni jedan jedini grad nije strukturu promijenio kao Sarajevo. Mislim...mozemo se praviti blesavi i izvlaciti kojekakve gluposti i postavljati kao referentne tacke, ali to je naprosto - budalastina.
Kazes Banja Luka... Jeste, promijenio se demografski sastava grada, ali za maksimalno 30%, pri cemu je vecina onih koji su tamo dosli radi rata - dosli iz Sarajeva, Tuzle, Bihaca. Dakle - iz gradova. Dosli emancipovani ljudi, navikli na zivot u urbanoj sredini. I cak dosli u manji grad iz veceg.
U pravu si. U Sarajevu je ostalo 17% predratnog stanovnistva. Sarajevo je dozivjelo strasan urbicid.

Zagreb i Beograd su zadrzali jezgru stanovnistva. Iz Zagreba i iz Beograda se nisu ljudi odseljavali jer nisu imali potrebe za tim. 80% purgera zivi u Zagrebu, 80% Beogradjana zivi u Beogradu.
Domicilno stanovnistvo je ostalo tu, i ljudi koji su se doseljavali iz unutrasnjosti i iz provincije u te gradove su to cinili ili radi studiranja, ili radi posla.
Ali omjer domaceg stanovnistva u korist pridoslica je opet ostao jednak. Migracije su sastavni dio demografskog stanje jedne regije, nije to nista cudno.
Ali Sarajevo je ipak specificno.
Sarajevo je postalo utociste ljudima koji su par decenija zivjeli na selu. To su jednostavno ljudi koji nisu navikli na gradski stil zivota i njihovo prilagodjavanje gradskoj tekovini je nemoguce. I njih je nemoguce adaptirati. Vecinom zive od mirovine i invalidnine, dok mnogi i ne rade i apsolutno su neupotrebljivi i beskorisni jer ih sistem drzi u gradu samo kao glasacko tijelo.

Ljudi sa sela su zatucani, malogradjanstina isjava iz njih. To je tako.
I kad u kombinaciji sa ratnim strahotama, ogromnim migracijama, humanim preseljenjem brojacano nesrazmjernog velikog procenta stanovnistva iz primitivnih sredina u glavni grad, onda dobijes Sarajevo kakvo je danas, nazalost.
To su cinjenice, ako vas lokalpatriotizam to ne moze da podnese, to je vas problem.
Znas, u Sarajevu nije nista neobicno vidjeti momka sa torbicom koji na sred ulice pretrcava ulicu, i kad mu vozac zatrubi, on se okrece, psuje majku, pljuje na auto i govori "sta mi koji k* sviras" i prijeti sakama.
To sam vidjela vlastitim ocima, ne treba mi nista drugo da skuzim kakav je mentalni sklop stanovnika toga grada, nazalost. Cast izuzecima.

Ja sam tri puta po pola godine živjela u tri različite EU prestonice, a onda godinu u USA :D
Koliko ti pričaš i pišeš o Sarajevu i općenito Bošnjacima, ja nisam za vjerovatno skoro isto provedeno vremena koliko si se ti školovala u SA, napisala o Švabama i Amerima zajedno.

:D opsjednuta si :)
suncana_strana

#877 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by suncana_strana »

Velkoski wrote:E čuj Beograd i Zagreb nisu mijenjali stanovništvo... Mora da ih niko nije bombardirao par godina :sad: :mrgreen:
Naravno da nisu. To sto ti ne mozes to da prihvatis, to je tvoja stvar. U biti, sve se okrece na neku sprdanciju i ismijavanje, a jasno je da je Sarajevo dozivjelo strasni kulturoloski sok.
Zar je iz Zagreba i Beograda iseljavalo domicilino stanovnistvo? Ne bih rekla, ako ti imas neke drugacije podatke, slobodno ih iznesi ovdje.

Moj grad je zracnom linijom blizu Sarajeva, ali mi koji se nacionalno izjasnjavamo tako kako se izjasnjavamo ipak ne gravitiramo Sarajevu jer tamo nismo dobrodosli kao trajni stanovnici.
Svakako smo dobrodosli radi studiranja, moguce i posla da se zadovolji nacionalni kljuc, ali da zivimo u Sarajevu , jasno je da ne bi moglo.
Nismo pogodno glasacko tijelo za vladajuce, jasno je to svima.
SaraFina

#878 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by SaraFina »

Plus svega puna si šovinizma i predrasuda prema ljudima. Recimo ljudi iz Podrinja nisu svojevoljno naselili neka rubna područja grada, tvoje sataniziranje bošnjačkih izbjeglica nastanjenih u okolini Sarajeva i Sarajevu postaje degutantno i uvredljivo.
Izvukla si se iz sredine i što želiš hrakati po ljudima koji su utočište od četničke kame pronašli negdje na Ilidži?
Sramotno i bijedno. Puno predrasuda i šovinizma. Fuj!
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#879 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Velkoski »

suncana_strana wrote:
Velkoski wrote:E čuj Beograd i Zagreb nisu mijenjali stanovništvo... Mora da ih niko nije bombardirao par godina :sad: :mrgreen:
Naravno da nisu. To sto ti ne mozes to da prihvatis, to je tvoja stvar. U biti, sve se okrece na neku sprdanciju i ismijavanje, a jasno je da je Sarajevo dozivjelo strasni kulturoloski sok.
Zar je iz Zagreba i Beograda iseljavalo domicilino stanovnistvo? Ne bih rekla, ako ti imas neke drugacije podatke, slobodno ih iznesi ovdje.

Moj grad je zracnom linijom blizu Sarajeva, ali mi koji se nacionalno izjasnjavamo tako kako se izjasnjavamo ipak ne gravitiramo Sarajevu jer tamo nismo dobrodosli kao trajni stanovnici.
Svakako smo dobrodosli radi studiranja, moguce i posla da se zadovolji nacionalni kljuc, ali da zivimo u Sarajevu , jasno je da ne bi moglo.
kys
Connaisseur Karlin

#880 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

SaraFina wrote:Plus svega puna si šovinizma i predrasuda prema ljudima. Recimo ljudi iz Podrinja nisu svojevoljno naselili neka rubna područja grada, tvoje sataniziranje bošnjačkih izbjeglica nastanjenih u okolini Sarajeva i Sarajevu postaje degutantno i uvredljivo.
Izvukla si se iz sredine i što želiš hrakati po ljudima koji su utočište od četničke kame pronašli negdje na Ilidži?
to je napisao i gospon Dozer ;-)
SaraFina

#881 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by SaraFina »

suncana_strana wrote:

Čović je tebe Ljubićevom apelacijom prekrižio kao glasačko tijelo i u Sarajevu i u srednjoj Bosni. Dakle prirodno je da si s putovnicom "odgravitirala " prema Švabiji. Ali ne radi Bošnjaka i zato što nisi dobrodošla. Nego Čović ne trebaju stranački nepodobni Hrvati iz KS ili ZDK. Samo provjereni iz HNK recimo :D
SaraFina

#882 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by SaraFina »

Connaisseur Karlin wrote:
SaraFina wrote:Plus svega puna si šovinizma i predrasuda prema ljudima. Recimo ljudi iz Podrinja nisu svojevoljno naselili neka rubna područja grada, tvoje sataniziranje bošnjačkih izbjeglica nastanjenih u okolini Sarajeva i Sarajevu postaje degutantno i uvredljivo.

Ti si recimo vazda dobrodošla u SA i stranački i općenito podobna :)

Arzo bi se složio odmah :D a i ja.
suncana_strana

#883 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by suncana_strana »

Objasni na koga ja tocno pljujem? 25 godina od rata je proslo. U Sredisnjoj Bosni ljudi koji su pucali jedni na druge opet zive zajedno. Vecina gradova koje je drzao HVO su 50/50%, dok oni gradovi koji nisu bili pod izravnom kontrolom, tu Hrvata nazalost nema, ili ih ima brojcano jako malo.

Jasno je da postoji mentalna blokada medju ljudima, Mostar example ali zivot opet opet ide dalje.

Zar nije poanta price i uredjenja BIH povratak izbjeglica i prognanih na svoja ognjista? Zasto to ljudi nisu uradili , vec su se ciljano naseljavali u rubne dijelove Sarajeva i citave zupanije?
Meni je osobno muka stalno proteziranje da su ljudi pobjegli i pronasli utociste, a ustvari ih je politika naselila tu gdje jesu, da budu stabilno glasacko tijelo generacijama koje dolaze
Last edited by suncana_strana on 04/07/2018 00:07, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#884 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

SaraFina wrote:

Ti si recimo vazda dobrodošla u SA i stranački i općenito podobna :)

Arzo bi se složio odmah :D a i ja.
hvala SaraFina, uh na arzonju galamim dva dana, mozda se preodmisli :lol: :kiss:
Connaisseur Karlin

#885 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

suncana_strana wrote:
Objasni na koga ja tocno pljujem? 25 godina od rata je proslo. U Sredisnjoj Bosni ljudi koji su pucali jedni na druge opet zive zajedno. Vecina gradova koje je drzao HVO su 50/50%, dok oni gradovi koji nisu bili pod izravnom kontrolom, tu Hrvata nazalost nema, ili ih ima brojcano jako malo.

Jasno je da postoji mentalna blokada medju ljudima, Mostar example ali zivot opet opet ide dalje.

Zar nije poanta price i uredjenja BIH povratak izbjeglica i prognanih na svoja ognjista? Zasto to ljudi nisu uradili , vec su se ciljano naseljavali u rubne dijelove Sarajeva i citave zupanije?
Meni je osobno muka stalno proteziranje da su ljudi pobjegli i pronasli utociste, a ustvari ih je politika naselila tu gdje jesu, da budu stabilno glasacko tijelo generacijama koje dolaze
Pa zasto si se ti preselila is Srednje Bosne u Sarajevo, a sad si dvije godine u Dojclandu :D
SaraFina

#886 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by SaraFina »

suncana_strana wrote:
Objasni na koga ja tocno pljujem? 25 godina od rata je proslo. U Sredisnjoj Bosni ljudi koji su pucali jedni na druge opet zive zajedno. Gradovi su 50/50.

Pljuješ na Sarajevo i to podmuklo i hinjski uobličiš u neku kritiku dok ne nadješ nekog ko se zakači za tvoje postove. Onda orgijaš bukvalno.
Što se povratka tiče zašto se preko 300 000 Hrvata nije vratilo u RS? Zašto su se raselili po HR i gradovima u FBiH? Sad s putovnicom po zapadu idu? A VI ste sa Srbima i Čović pogotovo s Dodikom, još u nekoj otvorenoj koaliciji?
Vaše stradanje u RS neusporedivo je s bošnjačkim i u Prijedoru, BL, Posavini i Drventi ste statistička greška. Pa zašto????
Bošnjacima je preteško se vratiti u Podrinje (Srebrenica, Bratunac, Zvornik) i dan danas iskopavaju kosti bližnjih. No vas je većina raseljena Hrvata i neusporedivo ste manje stradali? Pa gdje ste u Posavini uz Savu a pljunuti se može u HR? Nema živog roba. Dok Podrinje gleda za razliku od vas preko Drine u Srbiju.

I da raselila je politika Hrvate srednje Bosne u Hercegovinu devedesetih a bogami Podrinjce je četnička kama.
I vama je putovnicom sad napravljen izbor, a gradovi u srednjoj BiH nisu 50-50. Tu bitku očigledno je ko dobija na kraju. Ostaće HR enklave nauštrb Hercegovine i to je politička odluka vaśeg vodjstva.
Last edited by SaraFina on 04/07/2018 00:23, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#887 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

medvjed23 wrote:nato, papak je papak, bez obzira na mjesto rođenja, boju kože, etniju ili sl.. nema potrebe da se u osudi papka potencira to da je papak seljak/crnac/srbin/(metni svojstvo stečeno rođenjem po želji)..
Sto bi rekao jedan moj ex komsija, ili part time komsija, a full time dijasporac "ma hajde ba mozemo psovati u Bosni smo" :lol:
suncana_strana

#888 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by suncana_strana »

SaraFina wrote:

Pljuješ na Sarajevo i to podmuklo i hinjski uobličiš u neku kritiku dok ne nadješ nekog ko se zakači za tvoje postove. Onda orgijaš bukvalno.
Što se povratka tiče zašto se preko 300 000 Hrvata nije vratilo u RS? Zašto su se raselili po HR i gradovima u FBiH? Sad s putovnicom po zapadu idu? A VI ste sa Srbima i Čović pogotovo s Dodikom, još u nekoj otvorenoj koaliciji?
Vaše stradanje u RS neusporedivo je s bošnjačkim i u Prijedoru, BL, Posavini i Drventi ste statistička greška. Pa zašto????
Bošnjacima je preteško se vratiti u Podrinje (Srebrenica, Bratunac, Zvornik) i dan danas iskopavaju kosti bližnjih. No vas je većina raseljena Hrvata i neusporedivo ste manje stradali? Pa gdje ste u Posavini uz Savu a pljunuti se može u HR? Nema živog roba. Dok Podrinje gleda za razliku od vas preko Drine u Srbiju.

I da raselila je politika Hrvate srednje Bosne u Hercegovinu devedesetih a bogami Podrinjce je četnička kama.
I vama je putovnicom sad napravljen izbor, a gradovi u srednjoj BiH nisu 50-50. Tu bitku očigledno je ko dobija na kraju. Ostaće HR enklave nauštrb Hercegovine i to je politička odluka vaśeg vodjstva.
Takvo humano preseljenje stanovnistva je sve dio zakulisne radnje koju organizira aktualna politicka garnitura u cilju oznacavanja teritorija , na sve tri strane.
Dosta ljudi iz Viteza i okolice je naseljeno u Knin, procjene su da oko 7.000 BH Hrvata zivi u Kninu.
To je nesto sto je samo prirodni tijek dogadjanja, jer je rat ucinio svoje.
Ali Knin je prije Domovinskog rata bio dominantno srpski grad jer su Srbi cinili vecinu. Takvih gradica imas i u BIH, ali gledajmo samo razmjer tih promjena.

Ali gdje se i u bilo kojem kontekstu smije uporedjivati Knin i Sarajevo?

Danasnji Knin je velicinom i brojnoscu kao jedan manji sarajevski kvart.
Problem je kad se ovdje protezira Sarajevo - centar desavanja jedne drzave kao multikulturan grad kada to nije. A nekada je bio.

Jos malo pa cemo praviti usporedbu kvalitete nocnog zivota u Sarajevu i onoga u Kninu.

Paralela izmedju Knina i Sarajeva je neuporediva, kao sto je i neuporediva paralela izmedju bilo kojeg manjeg gradica i sredine u BIH sa Sarajevom kao sto to ti cinis.
Fudo387

#889 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Fudo387 »

I shakae suncana strana Paklareva,
Tamo gdje je bio hvo tu je danas mutietnicko drustvo.
Njegovali ljudi europske vrijednosti.
Jebo mater, nakim humanistima opalise uzp.
Strasno.
triconja

#890 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by triconja »

Fudo387 wrote:I shakae suncana strana Paklareva,
Tamo gdje je bio hvo tu je danas mutietnicko drustvo.
Njegovali ljudi europske vrijednosti.
Jebo mater, nakim humanistima opalise uzp.
Strasno.
Jest bogami i ja se cudim, isto ko da mi je juce babo prico kako je bio u kruscici onomad na obuci pio kafu i igro bocanja (improvizovanim eksplozivnim sredstvima) sa istima :lol: :lol: :lol:
kiligonzales

#891 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by kiligonzales »

suncana_strana wrote:

Pa reci kako se nacionalno izjasnjavas i odakle si jeli tesko?
Da vidimo jel iz tebe zraci samo necija politika i propaganda ili samo iskustvo...

Pustimo se suplje. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#892 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Velkoski »

Pa kaže da je blizu, znači gOnjačica ovaca iz Viteza/Kiseljaka/Fojnice :mrgreen:
triconja

#893 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by triconja »

Velkoski wrote:Pa kaže da je blizu, znači gOnjačica ovaca iz Viteza/Kiseljaka/Fojnice :mrgreen:
Eee, more bit i iz Busovace, tamo ima jedno 50 : 50 :lol:
Connaisseur Karlin

#894 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Velkoski wrote:Pa kaže da je blizu, znači gOnjačica ovaca iz Viteza/Kiseljaka/Fojnice :mrgreen:
pa to nisu sela , sto nije u redu sa manjim gradovima :D
omar little

#895 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by omar little »

jos vas trol pere, 36 stranica :-) ful mi vans shejm on ju
triconja

#896 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by triconja »

Aha, bas su gradovi, eee, dvije zgrade i to one na tri sprata imaju ukupno :lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#897 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

triconja wrote:
Aha, bas su gradovi, eee, dvije zgrade i to one na tri sprata imaju ukupno :lol: :lol: :lol:
pa tako nekome isto izgleda i tvoje Sarajevo :D :lol:
kiligonzales

#898 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by kiligonzales »

suncana_strana wrote:

Ne potezi pricu o Srednjoj Bosni jer u Srednjoj Bosni je dosta bilo hrvatskih enklava koje nisu bile povezane sa Herceg Bosnom, moglo se u dosta sredina desiti ono sto se recimo desilo u Ahmicima, ali nije. Najvise je rokalo ondje gdje je premoc naginjala na stranu Hrvata. Hrvatska politika je ove Hrvate u Srednjoj Bosni gurnula sukobom sa Armijom BiH nemilice u vatru. Ko je htio taj sukob, vidjeli smo u Hagu. Sad trpimo svi posljedice toga. Sto je najgore neko i danas ne odustaje od te maksimalisticke politike ili HB ili nista, gdje nekoliko stotina hiljada Hrvata treba biti ravnopravnija od 2 miliona Bosnjaka. I kako takva politika olaksava nekome zivot? Naravno nije ni nama mane, kad onako na izborima hladno otresemo Covica, glasajuci za Komsica, ali to je nazalost tako i to je posljedica upravo te jedne nakaradne politike.

Srednja Bosna ima zamrsenije odnose nego Sarajevo, Sarajevo je osudjeno ovakvim mirom na dva Sarajeva koji koegzistiraju zajedno ono koje se branilo i ono koje ga je opsjedalo i pored 11 i po hiljada mrtvih i 23 godine od rata ova dva Sarajeva napokon se spremaju da neke stvari urade zajedno kao sto je ova omladinska olimijada, davno su se te neke granice i zidovi izbrisali jer ljudi moraju zivjeti od necega. Nije to savrseno, ali svakako je bolje od 90-tih.

Mostar se nikada nece iscupati iz svoga belaja jer za razliku od dva Sarajeva, corba se zakuhava vazda tenzijama izmedju HDZ i bosnjackih stranaka. U slucaju dva Sa, svasta se nesto realizuje izmedju njih, zbog interesa, ipak za njih mrsko pederativno Sarajevo ih u mnogo cemu hrani, bolje nego Banja Luka.

Ima istine djelimicne u toj prici o glasackom tijelu, ali realno ne ocekuj da se neko tek tako vrati u Bratunac ili Visegrad, dok mu neko sa majicom Ratka Mladica hoda oko kuce ili Sajkacom. :D
kiligonzales

#899 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by kiligonzales »

triconja wrote:
Htijeli vi Sarajevo predstaviti kao prijestolnicu beznadja i kasabu, Sarajevo je ipak grad koji se upisao u svijetsku historiju po mnogo cemu i jos je glavni grad ove zemlje.

https://www.independent.co.uk/travel-0/ ... 75966.html

Ono sto bi ga jos ucinilo boljim jeste ulaganje u industriju zabave, u kulturno naslijedje, infrastrukturu, kako bi pored onoga sto vec imamo u Sarajevu mogli vidjeti i vise od toga brze i prakticnije.
Connaisseur Karlin

#900 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

kiligonzales wrote:
triconja wrote:
Htijeli vi Sarajevo predstaviti kao prijestolnicu beznadja i kasabu, Sarajevo je ipak grad koji se upisao u svijetsku historiju po mnogo cemu i jos je glavni grad ove zemlje.

https://www.independent.co.uk/travel-0/ ... 75966.html

Ono sto bi ga jos ucinilo boljim jeste ulaganje u industriju zabave, u kulturno naslijedje, infrastrukturu, kako bi pored onoga sto vec imamo u Sarajevu mogli vidjeti i vise od toga brze i prakticnije.
na linku je Mostar , ne vidim Sarajevo :)

pa nije jedini grad iz BiH sa bogatom proslosti :-D

vi bi trebali vise cijeniti sve gradove u BiH, umjesto da iskljucivo podvlacite sto i kako treba ulagati u Sarajevo :) vi nemate razvijenu kulutru i psotovanje prema drugim gradovima u BiH :)
Locked