suncana_strana wrote:U pravu si. U Sarajevu je ostalo 17% predratnog stanovnistva. Sarajevo je dozivjelo strasan urbicid.Dozer wrote: Ni jedan jedini grad nije strukturu promijenio kao Sarajevo. Mislim...mozemo se praviti blesavi i izvlaciti kojekakve gluposti i postavljati kao referentne tacke, ali to je naprosto - budalastina.
Kazes Banja Luka... Jeste, promijenio se demografski sastava grada, ali za maksimalno 30%, pri cemu je vecina onih koji su tamo dosli radi rata - dosli iz Sarajeva, Tuzle, Bihaca. Dakle - iz gradova. Dosli emancipovani ljudi, navikli na zivot u urbanoj sredini. I cak dosli u manji grad iz veceg.
Zagreb i Beograd su zadrzali jezgru stanovnistva. Iz Zagreba i iz Beograda se nisu ljudi odseljavali jer nisu imali potrebe za tim. 80% purgera zivi u Zagrebu, 80% Beogradjana zivi u Beogradu.
Domicilno stanovnistvo je ostalo tu, i ljudi koji su se doseljavali iz unutrasnjosti i iz provincije u te gradove su to cinili ili radi studiranja, ili radi posla.
Ali omjer domaceg stanovnistva u korist pridoslica je opet ostao jednak. Migracije su sastavni dio demografskog stanje jedne regije, nije to nista cudno.
Ali Sarajevo je ipak specificno.
Sarajevo je postalo utociste ljudima koji su par decenija zivjeli na selu. To su jednostavno ljudi koji nisu navikli na gradski stil zivota i njihovo prilagodjavanje gradskoj tekovini je nemoguce. I njih je nemoguce adaptirati. Vecinom zive od mirovine i invalidnine, dok mnogi i ne rade i apsolutno su neupotrebljivi i beskorisni jer ih sistem drzi u gradu samo kao glasacko tijelo.
Ljudi sa sela su zatucani, malogradjanstina isjava iz njih. To je tako.
I kad u kombinaciji sa ratnim strahotama, ogromnim migracijama, humanim preseljenjem brojacano nesrazmjernog velikog procenta stanovnistva iz primitivnih sredina u glavni grad, onda dobijes Sarajevo kakvo je danas, nazalost.
To su cinjenice, ako vas lokalpatriotizam to ne moze da podnese, to je vas problem.
Znas, u Sarajevu nije nista neobicno vidjeti momka sa torbicom koji na sred ulice pretrcava ulicu, i kad mu vozac zatrubi, on se okrece, psuje majku, pljuje na auto i govori "sta mi koji k* sviras" i prijeti sakama.
To sam vidjela vlastitim ocima, ne treba mi nista drugo da skuzim kakav je mentalni sklop stanovnika toga grada, nazalost. Cast izuzecima.
Ja sam tri puta po pola godine živjela u tri različite EU prestonice, a onda godinu u USA
Koliko ti pričaš i pišeš o Sarajevu i općenito Bošnjacima, ja nisam za vjerovatno skoro isto provedeno vremena koliko si se ti školovala u SA, napisala o Švabama i Amerima zajedno.