Noćni život i hedonizam u Sarajevu
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#851 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Dovoljno puta i dovoljno dugo da vidim da je malo urbanije selo od Gradačca recimo
Plus previše otvorenog četnikluka za moj ukus, mislim da se ona ikonografija ne prodaje ni u Čačku usred grada
- Dozer
#852 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Ona ikonografija, pa i zesca, prodaje se i usred Beograda, a pogotovo u Cacku i Uzicu. Eto, da ne moras misliti.
A o urbanosti i poredjenju, ne bih dalje... To je tako kad se gleda kroz unaprijed zakucanu vizuru, pa je sva dalja prica i rasprava o otme suvisna.
A o urbanosti i poredjenju, ne bih dalje... To je tako kad se gleda kroz unaprijed zakucanu vizuru, pa je sva dalja prica i rasprava o otme suvisna.
Last edited by Dozer on 03/07/2018 23:02, edited 1 time in total.
-
dezurni_ucenik
#853 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Al hajd bitno je da su Banja Luku naselila gospoda a Sarajevo papci i primitivci.
- Dozer
#854 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Ti opet nastavljas sa svojom konstrukcijom, i pokusavas je podmetnuti meni kao da sam ja to rekao. Tesko ce to proci.
-
dezurni_ucenik
- Dozer
#856 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Haj, ne jah, ja to nisam rekao, nego si ti to tako sebi preveo. Ende.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#857 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Ma dobro niko ne spori da se ovdje doselilo najgore od najgoreg. Ko ne vjeruje nek se provoza malo favelama na brdima iznad grada. Gore dozivis kulturoloski šok.
To opet ne znaci da je i BL zaobisao isti/slican migracijski trend. Cinjenica je da u nekim urbanistickim stvarima djeluje usminkanije od Sarajeva, ali brate samo malo zagrebi ispod povrsine...
To opet ne znaci da je i BL zaobisao isti/slican migracijski trend. Cinjenica je da u nekim urbanistickim stvarima djeluje usminkanije od Sarajeva, ali brate samo malo zagrebi ispod povrsine...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#858 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Tamo i očekujem da se prodaje, ovdje gdje je 60-70% urbanogDozer wrote:Ona ikonografija, pa i zesca, prodaje se i usred Beograda, a pogotovo u Cacku i Uzicu. Eto, da ne moras misliti.
Da ne pričam kakav se šljam skupljao po tom gradu dok je Borac bio popularan, dovoljno da vidiš urbanost "u hiljadama"
-
dezurni_ucenik
#859 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Koliko se ja sjecam u banja luci izmislise "Noz zica srebrenica" kad je zeljo igrao protiv borca.
- black
#860 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
urbanizam i reneseansa 
- Dozer
#861 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
To je, koliko je meni poznato, etno-nacionalizam prozet cetnickim radikalizmom... Kakve to veze ima s blo cim drugim...?
-
dezurni_ucenik
#862 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Dozer wrote: Ni jedan jedini grad nije strukturu promijenio kao Sarajevo. Mislim...mozemo se praviti blesavi i izvlaciti kojekakve gluposti i postavljati kao referentne tacke, ali to je naprosto - budalastina.
Kazes Banja Luka... Jeste, promijenio se demografski sastava grada, ali za maksimalno 30%, pri cemu je vecina onih koji su tamo dosli radi rata - dosli iz Sarajeva, Tuzle, Bihaca. Dakle - iz gradova. Dosli emancipovani ljudi, navikli na zivot u urbanoj sredini. I cak dosli u manji grad iz veceg.
Napises ovaku glupost i jos se pravdas nesto.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#863 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Evo ima veze s ovim, ili urbano podrazumijeva i malo četnikluka? Da znam.Kazes Banja Luka... Jeste, promijenio se demografski sastava grada, ali za maksimalno 30%,
Uostalom, za svojih 10+ boravaka tamo nisam vidio apsolutno ništa što bi mi dalo do znanja da je bolje nego u Sarajevu, u bilo kojem pogledu. Doduše, imaju bolje žene
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#864 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
10+ kratkih boravaka ti ne moze dati neku realnu sliku. Treba zivjeti svakodnevnicu tamo da bi mogao ocjeniti. Ako nista imamo @banjaluku78 koja cesto pise na pripadajucoj temi.
I ne bih ja nuzno procjenjivao po navijacima, to je bas nepravedan aršin
I ne bih ja nuzno procjenjivao po navijacima, to je bas nepravedan aršin
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#865 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Ma navijači su samo šlag na tortu, nije to bio svaki povod za odlazak tamo. Kompletna poenta je da ja tamo ne vidim ništa posebno urbano niti da je po bilo čemu ispred Sarajeva, pa čak ni Tuzle recimo 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#866 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Pa šta je to u ovoj državi ispred Sarajeva?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#867 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Ništa, ali čitajući onaj post dobiješ sliku banjalučke utopije, zar ne?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#868 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Pa ne dobijes, bar ja nisam tako shvatio Dozera. Ono cinjenica jeste da je Banjaluka vjerovatno cisca i ima bolji komunalni red, da je vodosnabdjevanje bolje u Zenici, javni saobracaj u Tuzli, parking lumpam u Bihacu, ali opet kad se sve sabere i oduzme ovamo je najbolje jer ovdje cirkulise najvise para. I zato smo se svi natiskali ovdje, dok ostali gradovi stagniraju, a mala mjesta odumiru.
Ali odosmo od teme.
Ali odosmo od teme.
- Connaisseur Karlin
#869 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Zivio govornikDozer wrote:
Ni jedan jedini grad nije strukturu promijenio kao Sarajevo. Mislim...mozemo se praviti blesavi i izvlaciti kojekakve gluposti i postavljati kao referentne tacke, ali to je naprosto - budalastina.
Kazes Banja Luka... Jeste, promijenio se demografski sastava grada, ali za maksimalno 30%, pri cemu je vecina onih koji su tamo dosli radi rata - dosli iz Sarajeva, Tuzle, Bihaca. Dakle - iz gradova. Dosli emancipovani ljudi, navikli na zivot u urbanoj sredini. I cak dosli u manji grad iz veceg.
U Sarajevu se od '91 do danas promijenilo preko 70% stanovnistva, odnosno 70% stanovnistva je doslo izvana, pri cemu je vecina dosla iz ruralnih sredina i malih gradova.
I, kako @kiligonzales rece, a ja ponavljam vec godinama to isto - nije problem u tome sto su dosli, nego u onome kako se ponasaju i sta su donijeli sa sobom u smislu mentaliteta i (ne)kulture. Ima izuzetaka tu, naravno, kao i u svemu drugom uostalom, ali nazalost - vecina se ipak ponasa u skladu s ruralnim mentalitetom i principima "babovine" i "prava na sve".
Opet kazem - nazalost, pa su svi ti ljudi morali pobjeci i napustiti sve svoje, ali to ih ni najmanje ne opravdava za razne postupke i ponasanja u novoj sredini, tj. ovdje, a ponajmanje u tom stavu da radi toga sto su izbjeglice, trebaju imati i uzivati neka posbena prava u sredini u koju su dosli.
I ti si vani, jel' tako? Da li si tamo gdje si se "parkirala" donijela sve svoje i ponasas li se onako kako si se ponasala ovdje, tj. odakle si vec zbrisala, ili si se ipak uklopila u to tamo drustvo, mentalitet i ponasanje? Kreni od toga, tj. d sebe, a ostalo cemo lako.
Daj statisticke podatke demografske strukture za sve gradove iz BiH
Ja se ponasam vani isto kao i kad dodjem na Balkan
-
suncana_strana
#870 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
U pravu si. U Sarajevu je ostalo 17% predratnog stanovnistva. Sarajevo je dozivjelo strasan urbicid.Dozer wrote: Ni jedan jedini grad nije strukturu promijenio kao Sarajevo. Mislim...mozemo se praviti blesavi i izvlaciti kojekakve gluposti i postavljati kao referentne tacke, ali to je naprosto - budalastina.
Zagreb i Beograd su zadrzali jezgru stanovnistva. Iz Zagreba i iz Beograda se nisu ljudi odseljavali jer nisu imali potrebe za tim. 80% purgera zivi u Zagrebu, 80% Beogradjana zivi u Beogradu.
Domicilno stanovnistvo je ostalo tu, i ljudi koji su se doseljavali iz unutrasnjosti i iz provincije u te gradove su to cinili ili radi studiranja, ili radi posla.
Ali omjer domaceg stanovnistva u korist pridoslica je opet ostao jednak. Migracije su sastavni dio demografskog stanje jedne regije, nije to nista cudno.
Ali Sarajevo je ipak specificno.
Sarajevo je postalo utociste ljudima koji su par decenija zivjeli na selu. To su jednostavno ljudi koji nisu navikli na gradski stil zivota i njihovo prilagodjavanje gradskoj tekovini je nemoguce. I njih je nemoguce adaptirati. Vecinom zive od mirovine i invalidnine, dok mnogi i ne rade i apsolutno su neupotrebljivi i beskorisni jer ih sistem drzi u gradu samo kao glasacko tijelo.
Ljudi sa sela su zatucani, malogradjanstina isjava iz njih. To je tako.
I kad u kombinaciji sa ratnim strahotama, ogromnim migracijama, humanim preseljenjem brojacano nesrazmjernog velikog procenta stanovnistva iz primitivnih sredina u glavni grad, onda dobijes Sarajevo kakvo je danas, nazalost.
To su cinjenice, ako vas lokalpatriotizam to ne moze da podnese, to je vas problem.
Znas, u Sarajevu nije nista neobicno vidjeti momka sa torbicom koji na sred ulice pretrcava ulicu, i kad mu vozac zatrubi, on se okrece, psuje majku, pljuje na auto i govori "sta mi koji k* sviras" i prijeti sakama.
To sam vidjela vlastitim ocima, ne treba mi nista drugo da skuzim kakav je mentalni sklop stanovnika toga grada, nazalost. Cast izuzecima.
Last edited by suncana_strana on 03/07/2018 23:39, edited 1 time in total.
-
dezurni_ucenik
#871 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Evo legende opet 
-
kiligonzales
#872 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Ne treba generalizovati, dosli su mnogi da spase svoje gole zivote i medju njima i dobrih i losih (vise dobrih), tako je kako je, nek su zivi i zdravi, ali dosli su i oni koji su rat ispratili na tv ekranu odnekud oko BiH, svako je donjeo sa sobom ono sto je imao, od svoga dotadasnjeg zivota. Ali daj ne pravi od grada rusvaj, od Sarajeva ne pravi Grand paradu i šaradu, niti smetljarnik, de upristoji se malo. Pun grad raširenih pauna, smrknutih i kurcevitih faca, djevojaka oboljelih od sindroma starletisanja i nekih mediokriteta koji zele silom skrenuti paznju na sebe. Svakog Sarajliju boli sto se pod prizmom nekog novog vala (ne)kulture odbacuje ono sto Sarajevo jeste bilo u kulturnom smislu i ono sto bi trebalo biti.Dozer wrote: Ni jedan jedini grad nije strukturu promijenio kao Sarajevo. Mislim...mozemo se praviti blesavi i izvlaciti kojekakve gluposti i postavljati kao referentne tacke, ali to je naprosto - budalastina.
U Sarajevu se od '91 do danas promijenilo preko 70% stanovnistva, odnosno 70% stanovnistva je doslo izvana, pri cemu je vecina dosla iz ruralnih sredina i malih gradova.
I, kako @kiligonzales rece, a ja ponavljam vec godinama to isto - nije problem u tome sto su dosli, nego u onome kako se ponasaju i sta su donijeli sa sobom u smislu mentaliteta i (ne)kulture. Ima izuzetaka tu, naravno, kao i u svemu drugom uostalom, ali nazalost - vecina se ipak ponasa u skladu s ruralnim mentalitetom i principima "babovine" i "prava na sve".
Opet kazem - nazalost, pa su svi ti ljudi morali pobjeci i napustiti sve svoje, ali to ih ni najmanje ne opravdava za razne postupke i ponasanja u novoj sredini, tj. ovdje, a ponajmanje u tom stavu da radi toga sto su izbjeglice, trebaju imati i uzivati neka posbena prava u sredini u koju su dosli.
I ti si vani, jel' tako? Da li si tamo gdje si se "parkirala" donijela sve svoje i ponasas li se onako kako si se ponasala ovdje, tj. odakle si vec zbrisala, ili si se ipak uklopila u to tamo drustvo, mentalitet i ponasanje? Kreni od toga, tj. d sebe, a ostalo cemo lako.
- Connaisseur Karlin
#873 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Gdje si pronasla doticni infosuncana_strana wrote:
U pravu si. U Sarajevu je ostalo 17% predratnog stanovnistva. Sarajevo je dozivjelo strasan urbicid.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#874 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
E čuj Beograd i Zagreb nisu mijenjali stanovništvo... Mora da ih niko nije bombardirao par godina

-
kiligonzales
#875 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
A odakle si suncana strano?suncana_strana wrote:U pravu si. U Sarajevu je ostalo 17% predratnog stanovnistva. Sarajevo je dozivjelo strasan urbicid.Dozer wrote: Ni jedan jedini grad nije strukturu promijenio kao Sarajevo. Mislim...mozemo se praviti blesavi i izvlaciti kojekakve gluposti i postavljati kao referentne tacke, ali to je naprosto - budalastina.
Zagreb i Beograd su zadrzali jezgru stanovnistva. Iz Zagreba i iz Beograda se nisu ljudi odseljavali jer nisu imali potrebe za tim. 80% purgera zivi u Zagrebu, 80% Beogradjana zivi u Beogradu.
Domicilno stanovnistvo je ostalo tu, i ljudi koji su se doseljavali iz unutrasnjosti i iz provincije u te gradove su to cinili ili radi studiranja, ili radi posla.
Ali omjer domaceg stanovnistva u korist pridoslica je opet ostao jednak. Migracije su sastavni dio demografskog stanje jedne regije, nije to nista cudno.
Ali Sarajevo je ipak specificno.
Sarajevo je postalo utociste ljudima koji su par decenija zivjeli na selu. To su jednostavno ljudi koji nisu navikli na gradski stil zivota i njihovo prilagodjavanje gradskoj tekovini je nemoguce. I njih je nemoguce adaptirati. Vecinom zive od mirovine i invalidnine, dok mnogi i ne rade i apsolutno su neupotrebljivi i beskorisni jer ih sistem drzi u gradu samo kao glasacko tijelo.
Ljudi sa sela su zatucani, malogradjanstina isjava iz njih. To je tako.
I kad u kombinaciji sa ratnim strahotama, ogromnim migracijama, humanim preseljenjem brojacano nesrazmjernog velikog procenta stanovnistva iz primitivnih sredina u glavni grad, onda dobijes Sarajevo kakvo je danas, nazalost.
To su cinjenice, ako vas lokalpatriotizam to ne moze da podnese, to je vas problem.
Znas, u Sarajevu nije nista neobicno vidjeti momka sa torbicom koji na sred ulice pretrcava ulicu, i kad mu vozac zatrubi, on se okrece, psuje majku, pljuje na auto i govori "sta mi koji k* sviras" i prijeti sakama.
To sam vidjela vlastitim ocima, ne treba mi nista drugo da skuzim kakav je mentalni sklop stanovnika toga grada, nazalost. Cast izuzecima.