Noćni život i hedonizam u Sarajevu
-
PeppermintSA
#1 Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Tema je jednostavna: Kako ocjenjujete noćni život i provod u glavnom gradu BiH? Da li ste zadovoljni, da li smatrate da je grad dosadan u tom pogledu, a ako da, da li mislite da je to zbog nedostatka odgovarajućih lokala, diskoteka, klubova, ili pak zbog konzervativnog i tradicionalističkog mentaliteta?
Zatim, da li bi ste voljeli da kultura življenja i noćni život budu poput onih u Beogradu, Amsterdama, Bukureštu, Moskvi, Parizu...ili ste decidno protiv nečega što smatrate bludom, nemoralom i razvratom (pojmove koje često čujem)?
Da li generalno mislite da su nedostaci u tom polju rezultat prvenstveno neimaštine ili mentaliteta i društveno uslovljenog, javnog morala? Primjerice, kad odeš u Bangkok, čije stanovništvo ne živi u izobilju, ipak vidiš jednu Sodomu i Gomoru koja uključuje jako puno diskoteka, strip klubova, javnih kuća, mnogo opijanja, brzog seksa itd. Isto važi i za neke istočnoevropske zemlje poput Bugarske, Rumunije i Moldavije gdje je standard jako nizak, ali gdje postoji jedan izrazito otvoren mentalitet po pitanju hedonizma i provoda.
Da li smatrate da gradu nedostaje infrastruktura za noćni provod? Jasno je da je Sarajevo sigurno jedan od rijetkih glavnih gradova u svijetu koji nema klasičnu, veliku diskoteku. Takođe je jasno da je Sarajevo jedan od rijetkih glavnih gradova u svijetu gdje ne postoji klasična kultura tulumarenja i raskalašanog izlaska. Dakle, pitanje je da li bi bili grad ludog provoda čak i da imamo infrastrukturu u vidu velikih klubova.
Da li mislite da kad bi u teoriji sve navedeno bilo promijenjeno, da bi drastično poboljšalo naš turizam i omogućilo da postanemo prava turistička Meka, što bi donosilo veliki novac?
Moje mišljenje je da se sistematski srozao svaki mogući potencijal ovog sektora. S jedne strane, sistematski se kroz obrazovanje, nacionalni narativ i novokomponovani, javni moral sprovela svojevrsna konzervativna kontrarevolucija. S druge strane, politika na svakom koraku podapinje noge svakom pokušaju unaprjeđenja stanja. Neko će reći da to nije tako, da raja cuga, izlazi i sve to stoji - ali ovdje povlačimo paralelu između, recimo, prosječne Sarajke i prosječne Čehinje. Isto tako, povlačimo paralelu između beogradskih splavova ili klupske scene u Bukureštu sa sarajevskom night life scenom.
I još jedno pitanje: Da li bi ste voljeli da Sarajevo bude domaćin nekog muzičkog festivala poput EXIT-a ili Ultra Europea, koji bi godišnje privlačio stotine hiljada mladih Zapadnjaka?
Postavio sam niz pitanja, dao neku svoju kratku konstataciju u nadi da će se rasplamsati rasprava, jer mislim da je ovo polje koje se nedovoljno uzima u obzir, dok se u razvijenim društvima njemu strahovito mnogo pažnje posvećuje. Na kraju krajeva, mjesta poput Amsterdama, Ibize, Las Vegasa, Malte, Zakintosa, Paga, Beograda, Budimpešte...na neki način žive od toga i rukama i nogama pokušavaju u svijetu izgraditi imidž mjesta gdje dođeš sa novcem i kupiš ludi provod.
Zatim, da li bi ste voljeli da kultura življenja i noćni život budu poput onih u Beogradu, Amsterdama, Bukureštu, Moskvi, Parizu...ili ste decidno protiv nečega što smatrate bludom, nemoralom i razvratom (pojmove koje često čujem)?
Da li generalno mislite da su nedostaci u tom polju rezultat prvenstveno neimaštine ili mentaliteta i društveno uslovljenog, javnog morala? Primjerice, kad odeš u Bangkok, čije stanovništvo ne živi u izobilju, ipak vidiš jednu Sodomu i Gomoru koja uključuje jako puno diskoteka, strip klubova, javnih kuća, mnogo opijanja, brzog seksa itd. Isto važi i za neke istočnoevropske zemlje poput Bugarske, Rumunije i Moldavije gdje je standard jako nizak, ali gdje postoji jedan izrazito otvoren mentalitet po pitanju hedonizma i provoda.
Da li smatrate da gradu nedostaje infrastruktura za noćni provod? Jasno je da je Sarajevo sigurno jedan od rijetkih glavnih gradova u svijetu koji nema klasičnu, veliku diskoteku. Takođe je jasno da je Sarajevo jedan od rijetkih glavnih gradova u svijetu gdje ne postoji klasična kultura tulumarenja i raskalašanog izlaska. Dakle, pitanje je da li bi bili grad ludog provoda čak i da imamo infrastrukturu u vidu velikih klubova.
Da li mislite da kad bi u teoriji sve navedeno bilo promijenjeno, da bi drastično poboljšalo naš turizam i omogućilo da postanemo prava turistička Meka, što bi donosilo veliki novac?
Moje mišljenje je da se sistematski srozao svaki mogući potencijal ovog sektora. S jedne strane, sistematski se kroz obrazovanje, nacionalni narativ i novokomponovani, javni moral sprovela svojevrsna konzervativna kontrarevolucija. S druge strane, politika na svakom koraku podapinje noge svakom pokušaju unaprjeđenja stanja. Neko će reći da to nije tako, da raja cuga, izlazi i sve to stoji - ali ovdje povlačimo paralelu između, recimo, prosječne Sarajke i prosječne Čehinje. Isto tako, povlačimo paralelu između beogradskih splavova ili klupske scene u Bukureštu sa sarajevskom night life scenom.
I još jedno pitanje: Da li bi ste voljeli da Sarajevo bude domaćin nekog muzičkog festivala poput EXIT-a ili Ultra Europea, koji bi godišnje privlačio stotine hiljada mladih Zapadnjaka?
Postavio sam niz pitanja, dao neku svoju kratku konstataciju u nadi da će se rasplamsati rasprava, jer mislim da je ovo polje koje se nedovoljno uzima u obzir, dok se u razvijenim društvima njemu strahovito mnogo pažnje posvećuje. Na kraju krajeva, mjesta poput Amsterdama, Ibize, Las Vegasa, Malte, Zakintosa, Paga, Beograda, Budimpešte...na neki način žive od toga i rukama i nogama pokušavaju u svijetu izgraditi imidž mjesta gdje dođeš sa novcem i kupiš ludi provod.
- vješalica
#2 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Kad pominjes iskljucivo sjaj dobrog provoda u Evropi,onda navedi i drugu stranu te medalje,da li nam je potreban takav "dobar provod" i njegove posljedice.
- muha_sa
-
PeppermintSA
#4 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Na koju drugu stranu konkretno misliš?vješalica wrote:Kad pominjes iskljucivo sjaj dobrog provoda u Evropi,onda navedi i drugu stranu te medalje,da li nam je potreban takav "dobar provod" i njegove posljedice.
Kad mi kažeš, onda ću ti odgovoriti.
- vjesticanametli
#5 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Nek bidne ko bankok al sa svom pratecom opremom 
- ExNihilo
#6 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Prosječna Čehinja je daleko od onog što prosječan balkanjeros misli da jeste.
-
dječak sa šibicama
#7 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
to bi bilo fantasticno, koliko Exit i Ultra znace NS i Splitu, ne treba govoriti. To su svjetski brendovi, desetine hiljada posjetilaca, turista, ok vecinom klinci koji ne trose puno ali ipak.PeppermintSA wrote: I još jedno pitanje: Da li bi ste voljeli da Sarajevo bude domaćin nekog muzičkog festivala poput EXIT-a ili Ultra Europea, koji bi godišnje privlačio stotine hiljada mladih Zapadnjaka? .
A ima i dobre reklame za ostale turiste, biti clan "Ultra familije" je odlicna reklama drzave, besplatna na svim kontinentima.

-
suncana_strana
#8 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Glavni problem zasto nocni zivot u Sarajevu ne postoji je mentalitet stanovnika u Sarajevu.
Sredina je sama po sebi patrijahalna i strogo konzervativna, a pod navalom strogih vjerskih konzervativaca nije dozvoljeno raditi nesto sto odudara od percepecije i misljenja sa kojom se stapa vecina.
A kad se uzme u obzir da u Sarajevu postoji jako veliki procenat ruralnog stanovnistva, ne moze se ocekivati forisiranje necega sto odudara od zadrtog poimanja sredine kojom su ljudi okruzeni.
Ja, dok sam studirala u Sarajevu nisam naisla ni na jedno mjesto gdje sam dokasno mogla ostati i plesati, kad vecina lokala radi do 23 h, osim Sloge koja zapravo i nije klub, jer mnogo veci i atraktivniji klubovi postoje u Zagrebu i u Beogradu.
Dapace, mnogi ljudi misle da Sarajevo ima nesto ponuditi u tom sektoru i privuci turiste, ali zapravo treba istini pogledati u oci i reci da nema.
Donekle je tocno, da glavna stavka zasto turisti dolaze u Sarajevo je zbog toga sto su mnoge stvari i sitnice daleko jeftinije od mjesta koje su turisti prije posjetili, pa im je zbog toga Sarajevo i privlacno.
Ali da, privlacno je na 1-2 dana, i da se ide dalje.
Recimo, u Zagrebu, tramvaji rade 24 h i sam centar grada vrvi od ljudi , i cak Tklaciceva ulica je do ranih jutarnjih sati puna, dok recimo Sarajevo takvu ulicu nema.
Svi lokali koji i jesu locirani u centru ne nude nista osim popiti kavu i to je to.
A da ne pominjem koliko su ljudi u Sarajevu plasljivi i plase se tog sindroma mahale, i sto ce im susjedi reci.
Da, moram se referirati na ovaj dio na koji se misli da su cure po Zapadu lake i da samo uskacu u krevet ako im posaljes pice.
Zivim u Njemackoj, i ja mogu rec da je daleko od toga sto covjek iz BIH misli o zapadnjacima.
Prostitucija je biznis, svakako, i zene koje se time bave su radnice.
Tako ih i zakon percepira.
Da, istina je da vecina tih radnica dolazi iz Istocne Europe i da vecinom dolaze sa istoka kontinenta, i tu su iskljucivo jer su pobjegle od siromastva i neimastine. Nisu sve cure na Zapadu laka roba, kao sto se misli. Velika vecina ih je sasvim normalna i moralna, nemojte se zavaravati i podastirati sebi iskrivljenu sliku o Zapadu.
Ljudi na Zapadu su jednostavno drugacijeg mentaliteta od ljudi iz BIH.
Sa 18 godina su odbijeni od roditelja, decki i cure zive zajedno, zaposle se , rade , studiraju odu u najam i zive.
Nauceni su tako, jer ih sustav u kojem zive oblikuje da budu takvi.
Mnogo su zdravije zivotne navike nego kod ljudi koji vuku korjene sa nasih prostora.
Sredina je sama po sebi patrijahalna i strogo konzervativna, a pod navalom strogih vjerskih konzervativaca nije dozvoljeno raditi nesto sto odudara od percepecije i misljenja sa kojom se stapa vecina.
A kad se uzme u obzir da u Sarajevu postoji jako veliki procenat ruralnog stanovnistva, ne moze se ocekivati forisiranje necega sto odudara od zadrtog poimanja sredine kojom su ljudi okruzeni.
Ja, dok sam studirala u Sarajevu nisam naisla ni na jedno mjesto gdje sam dokasno mogla ostati i plesati, kad vecina lokala radi do 23 h, osim Sloge koja zapravo i nije klub, jer mnogo veci i atraktivniji klubovi postoje u Zagrebu i u Beogradu.
Dapace, mnogi ljudi misle da Sarajevo ima nesto ponuditi u tom sektoru i privuci turiste, ali zapravo treba istini pogledati u oci i reci da nema.
Donekle je tocno, da glavna stavka zasto turisti dolaze u Sarajevo je zbog toga sto su mnoge stvari i sitnice daleko jeftinije od mjesta koje su turisti prije posjetili, pa im je zbog toga Sarajevo i privlacno.
Recimo, u Zagrebu, tramvaji rade 24 h i sam centar grada vrvi od ljudi , i cak Tklaciceva ulica je do ranih jutarnjih sati puna, dok recimo Sarajevo takvu ulicu nema.
Svi lokali koji i jesu locirani u centru ne nude nista osim popiti kavu i to je to.
A da ne pominjem koliko su ljudi u Sarajevu plasljivi i plase se tog sindroma mahale, i sto ce im susjedi reci.
Da, moram se referirati na ovaj dio na koji se misli da su cure po Zapadu lake i da samo uskacu u krevet ako im posaljes pice.
Zivim u Njemackoj, i ja mogu rec da je daleko od toga sto covjek iz BIH misli o zapadnjacima.
Prostitucija je biznis, svakako, i zene koje se time bave su radnice.
Tako ih i zakon percepira.
Da, istina je da vecina tih radnica dolazi iz Istocne Europe i da vecinom dolaze sa istoka kontinenta, i tu su iskljucivo jer su pobjegle od siromastva i neimastine. Nisu sve cure na Zapadu laka roba, kao sto se misli. Velika vecina ih je sasvim normalna i moralna, nemojte se zavaravati i podastirati sebi iskrivljenu sliku o Zapadu.
Ljudi na Zapadu su jednostavno drugacijeg mentaliteta od ljudi iz BIH.
Sa 18 godina su odbijeni od roditelja, decki i cure zive zajedno, zaposle se , rade , studiraju odu u najam i zive.
Nauceni su tako, jer ih sustav u kojem zive oblikuje da budu takvi.
Mnogo su zdravije zivotne navike nego kod ljudi koji vuku korjene sa nasih prostora.
Last edited by suncana_strana on 28/06/2018 16:11, edited 3 times in total.
- wewa
#9 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
za pocetak, nema infrastrukture - nije svima lako dostupan taxi kao prijevozno sredstvo
a ako zavisis od javnog prijevoza koji ne nudi usluge iza ponoci, jasno je i zasto nocni zivot zamre u ta doba
a ako zavisis od javnog prijevoza koji ne nudi usluge iza ponoci, jasno je i zasto nocni zivot zamre u ta doba
-
PeppermintSA
#10 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Hajmo raščlaniti:ExNihilo wrote:Prosječna Čehinja je daleko od onog što prosječan balkanjeros misli da jeste.
Da li smatraš da je prosječna Čehinja seksualno slobodnija od prosječne Sarajke - makar pričali o javnom isticanju istog? Ja radim u night lifeu i poslom sam imao priliku upoznati noćni život popularnih destinacija.
Koliko god Balkanjerosi imali predrasude, toliko je nemoguće ne priznati da postoji drastično velika razlika. Razlika je između sarajevskog KUK-a i berlinskog seks kluba. Između sarajevskog Silver and Smokea i rimskog elektro kluba - ne samo u infrastukturalnom smislu, nego i u smislu otvorenosti i sklonosti hedonizmu samih posjetilaca.
Dakle, pričamo o mentalitetu i svjetonazoru.
- triconja
#11 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Cekaj malo ba, sta je sa islamskom drzavom? Citajuci pojedine postove i medije covjek bi reko svasta nesto 
- djkurt
#12 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
A đe je pečat?
-
PeppermintSA
#13 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Apsolutno dijelim mišljenje i mislim da je svako toga svjestan - neko će, naravno, glasno do priznati, a neko će pod utjecajem nekog lokalpatriotizma odbijati to priznati.suncana_strana wrote:Glavni problem zasto nocni zivot u Sarajevu ne postoji je mentalitet stanovnika u Sarajevu.
Sredina je sama po sebi patrijahalna i strogo konzervativna, a pod navalom strogog vjerskih konzervativaca nije dozvoljno raditi nesto sto odudara od percepecije i misljenja sa kojom se stapa vecina.
Ja , dok sam studirala u Sarajevu nisam naisla ni na jedno mjesto gdje sam dokasno mogla ostati i plesati, kad vecina lokala radi do 23 h, osim Sloge koja zapravo i nije klub, jer mnogo veci i atraktivniji klubovi postoje u Zagrebu i u Beogradu.
Ono što je meni zanimljivo jeste da vidim šta forumaši misle po tom pitanju, odnosno da li bi voljeli da se stvari drastično promjene ili žele da grad ostane ''moralan''.
- ExNihilo
#14 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Seksualno slobodnija, da. Promiskuitetnija, ne. A nešto mi se čini da ti ciljaš na ovo drugo.PeppermintSA wrote:Hajmo raščlaniti:ExNihilo wrote:Prosječna Čehinja je daleko od onog što prosječan balkanjeros misli da jeste.
Da li smatraš da je prosječna Čehinja seksualno slobodnija od prosječne Sarajke - makar pričali o javnom isticanju istog? Ja radim u night lifeu i poslom sam imao priliku upoznati noćni život popularnih destinacija.
Koliko god Balkanjerosi imali predrasude, toliko je nemoguće ne priznati da postoji drastično velika razlika. Razlika je između sarajevskog KUK-a i berlinskog seks kluba. Između sarajevskog Silver and Smokea i rimskog elektro kluba - ne samo u infrastukturalnom smislu, nego i u smislu otvorenosti i sklonosti hedonizmu samih posjetilaca.
-
statixx
#15 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Za pocetak treba nam jos bar milion ljudi...da vidimo ko bi onda mahalao... 
- Njanjavi
#16 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Nije to za nas, jerbo nase kurve imaju u podsvjesti vazda ono, sta ce rec babo, odrace je od batina i tako.
Dok srpkinja ide uzinat babi jer ju je nesta nadrko kad je bila mala ne kupujuci joj kinder jaja il ko zna sta
I fakat mi je pun kurac te price oko turizma kao spasioca ekonomije i loseg ekonomskog stanja ove prcije.
Jebo te turista da te jebo.
Dosta mi przne domaci jos svjetske peksine da trpim.
Pitajte malo hrvate koliko se raduju englezima kad im dolaze na odmor.
Jebo te i festival i stranac.
Imali smo sansu haveru za tako nesto devedesetih i pocetkom dvijehiljaditih.
Vaso miskin pa zeljezara recimo, strasni prostori za solidan festival elektronske muzike.
Al valja ulozit haveru tu pare, a bosnjo bi na guzovacu da se klati.
Srbi to fino skontase, organizovase se i vidi exita danas.
Jbga haveru, nije to za svakog, nema svako slifa za to, a mi definitivno nemamo.
Dok srpkinja ide uzinat babi jer ju je nesta nadrko kad je bila mala ne kupujuci joj kinder jaja il ko zna sta
I fakat mi je pun kurac te price oko turizma kao spasioca ekonomije i loseg ekonomskog stanja ove prcije.
Jebo te turista da te jebo.
Dosta mi przne domaci jos svjetske peksine da trpim.
Pitajte malo hrvate koliko se raduju englezima kad im dolaze na odmor.
Jebo te i festival i stranac.
Imali smo sansu haveru za tako nesto devedesetih i pocetkom dvijehiljaditih.
Vaso miskin pa zeljezara recimo, strasni prostori za solidan festival elektronske muzike.
Al valja ulozit haveru tu pare, a bosnjo bi na guzovacu da se klati.
Srbi to fino skontase, organizovase se i vidi exita danas.
Jbga haveru, nije to za svakog, nema svako slifa za to, a mi definitivno nemamo.
-
PeppermintSA
#17 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Ne, nego upravo ciljam na seksualnu slobodu, budući da se seksualna sloboda očituje i kroz javno ponašanje. Evo, daću najbanalniji primjer koji je svakako subjektivne, rekla-kazala naravi, ali opet podcrtava moju poentu:ExNihilo wrote:Seksualno slobodnija, da. Promiskuitetnija, ne. A nešto mi se čini da ti ciljaš na ovo drugo.PeppermintSA wrote:Hajmo raščlaniti:ExNihilo wrote:Prosječna Čehinja je daleko od onog što prosječan balkanjeros misli da jeste.
Odeš, primjerice, u Walter (gluho bilo) i hipotetički sretneš izrazito promiskuitetnu djevojku (sasvim ok). Njen gard i odnos prema izlasku ne odiše seksualnom slobodom - sjedi, pije koka-kola, ne pleše, ne flerta, ne komunicira sa ljudima koji nisu dio njenog kruga prijatelja. Dakle, ne postoji sloboda u njenom ponašanju, sve je zatvoreno u okove. Tu je totalno nebitno hoće li se ona kresnuti s trojicom likova te noći ili će biti nevina do braka.
Ono što je bitno jeste da seksualna sloboda ne postoji, te da je njeno ponašanje pod ručnom jer bi svako drugo ponašanje bilo ''neumjesno''.
Čak se i promiskuitet očituje drugačije. Kod nas je u potpunosti skriven i ne realizuje se u sklopu noćnih izlazaka, koliko van njih. Nadam se da me razumiješ.
- ExNihilo
#18 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Ono što sam ja, pak, htio naglasiti jeste da naš mit o promiskuitetnosti Čehinja ne odgovara stvarnosti.PeppermintSA wrote:Ne, nego upravo ciljam na seksualnu slobodu, budući da se seksualna sloboda očituje i kroz javno ponašanje. Evo, daću najbanalniji primjer koji je svakako subjektivne, rekla-kazala naravi, ali opet podcrtava moju poentu:ExNihilo wrote:Seksualno slobodnija, da. Promiskuitetnija, ne. A nešto mi se čini da ti ciljaš na ovo drugo.PeppermintSA wrote:
Hajmo raščlaniti:
Odeš, primjerice, u Walter (gluho bilo) i hipotetički sretneš izrazito promiskuitetnu djevojku (sasvim ok). Njen gard i odnos prema izlasku ne odiše seksualnom slobodom - sjedi, pije koka-kola, ne pleše, ne flerta, ne komunicira sa ljudima koji nisu dio njenog kruga prijatelja. Dakle, ne postoji sloboda u njenom ponašanju, sve je zatvoreno u okove. Tu je totalno nebitno hoće li se ona kresnuti s trojicom likova te noći ili će biti nevina do braka.
Ono što je bitno jeste da seksualna sloboda ne postoji, te da je njeno ponašanje pod ručnom jer bi svako drugo ponašanje bilo ''neumjesno''.
Čak se i promiskuitet očituje drugačije. Kod nas je u potpunosti skriven i ne realizuje se u sklopu noćnih izlazaka, koliko van njih. Nadam se da me razumiješ.
To o čemu ti pričaš, opet, ima manje veze sa seksualnim slobodama koliko sa malograđanštinom utkanom u sve pore društva, a seksualne slobode su tek jedna od nuspojava.
-
suncana_strana
#19 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Da, treba takodjer reci da je ogromni problem velika izoliranost Sarajeva od ostalih urbanih centara jer ne postoji veci grad u radijusu od 200 km blizu Sarajeva i da dolazi do slabijeg doticaja lokalnog stanovnistva sa trendovima na Zapadu, sto prije svega dolazi do izrazaja u kulturoloskom smislu.
Ali to nije glavni razlog zasto u Sarajevu ne postoji dobar nocni zivot. Istocna Europa mozda cak i u odredjenim segmentima zaostaje za BIH, ali njihov mentalitet je zdrav, iako su bili pod komunistickom cizmom pola stoljeca.
Da, BIH i njeni stanovnici su takodjer izisli iz komunistickog naslijedja, ali strog konzervativni pogled na svijet u kombinaciji sa agresivnom religijskom aktivnoscu ne moze poluciti dobre rezultate na duze staze.
Opet se vracam na vrijeme svog boravka u Sarajevu. Ja nikad nisam dozivjela da mi neki decko u Sarajevu pridje sa zeljom da se upozna.
U svim izlascima sa prijateljicama , i samom atmosferom u kaficu stjecem dojam da u Sarajevu nitko ne prilazi , i da se te ljubavne relacije odrzavaju strogo konzervativnim putevima i pogledima.
Podsjeca me price moje bake i vrijeme kad je neki decko u Titovom rezimu slao svog oca da isprosi ruke njegove odabranice.
Dok , recimo u Zagrebu mi se dogadjalo da decki pridju, bez straha i treme.
Ako bi pravila paralelu izmedju ta dva odnosa, Sarajevo spava pod tom pitanju primitka svih tih drustveno-liberalnijih principa po kojem moderno drustvo funkcionira.
Ali to nije glavni razlog zasto u Sarajevu ne postoji dobar nocni zivot. Istocna Europa mozda cak i u odredjenim segmentima zaostaje za BIH, ali njihov mentalitet je zdrav, iako su bili pod komunistickom cizmom pola stoljeca.
Da, BIH i njeni stanovnici su takodjer izisli iz komunistickog naslijedja, ali strog konzervativni pogled na svijet u kombinaciji sa agresivnom religijskom aktivnoscu ne moze poluciti dobre rezultate na duze staze.
Opet se vracam na vrijeme svog boravka u Sarajevu. Ja nikad nisam dozivjela da mi neki decko u Sarajevu pridje sa zeljom da se upozna.
U svim izlascima sa prijateljicama , i samom atmosferom u kaficu stjecem dojam da u Sarajevu nitko ne prilazi , i da se te ljubavne relacije odrzavaju strogo konzervativnim putevima i pogledima.
Podsjeca me price moje bake i vrijeme kad je neki decko u Titovom rezimu slao svog oca da isprosi ruke njegove odabranice.
Ako bi pravila paralelu izmedju ta dva odnosa, Sarajevo spava pod tom pitanju primitka svih tih drustveno-liberalnijih principa po kojem moderno drustvo funkcionira.
-
PeppermintSA
#20 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Vrlo moguće. Ono što ja mogu reći jeste da sam živio u tri zapadnoevropske zemlje i da su žene u tim zemljama mnogo promiskuitetnije od naših. I to kažem kao neko ko smatra promiskuitet pozitivnim.ExNihilo wrote:
Ono što sam ja, pak, htio naglasiti jeste da naš mit o promiskuitetnosti Čehinja ne odgovara stvarnosti.
To o čemu ti pričaš, opet, ima manje veze sa seksualnim slobodama koliko sa malograđanštinom utkanom u sve pore društva, a seksualne slobode su tek jedna od nuspojava.
-
shin
#21 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Podrum kao zadnji bedem odbrane Sarajeva.
-
PeppermintSA
#22 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
I to je sve tačno.suncana_strana wrote:Da, treba takodjer reci da je ogromni problem velika izoliranost Sarajeva od ostalih urbanih centara jer ne postoji veci grad u radijusu od 200 km blizu Sarajeva i da dolazi do slabijeg doticaja lokalnog stanovnistva sa trendovima na Zapadu, sto prije svega dolazi do izrazaja u kulturoloskom smislu.
I da se ne lažemo, to nema veze sa komunističkim naslijeđem nego isključivo sa religijom.
- triconja
#23 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Gdje su ti toliki muslimani jadna ne bila? Ja ne znam dvoje mojih godina koji idu klanjat osim od bajrama do bajrama, a i to jer ih se natjera.suncana_strana wrote: Da, BIH i njeni stanovnici su takodjer izisli iz komunistickog naslijedja, ali strog konzervativni pogled na svijet u kombinaciji sa agresivnom religijskom aktivnoscu ne moze poluciti dobre rezultate na duze staze.
Jesil to obitavala oko fahda pa generalizacija radi sve u sesnes?
-
klosar pravi
#24 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
Nije bitno što ne znamo, vec kako se predstavljamo.triconja wrote:Gdje su ti toliki muslimani jadna ne bila? Ja ne znam dvoje mojih godina koji idu klanjat osim od bajrama do bajrama, a i to jer ih se natjera.suncana_strana wrote: Da, BIH i njeni stanovnici su takodjer izisli iz komunistickog naslijedja, ali strog konzervativni pogled na svijet u kombinaciji sa agresivnom religijskom aktivnoscu ne moze poluciti dobre rezultate na duze staze.
Jesil to obitavala oko fahda pa generalizacija radi sve u sesnes?![]()
![]()
A predstavljamo se kao da je Teheran.
-
PeppermintSA
#25 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu
I kad smo kod Podruma, ima isto jedna zanimljivost koju sam primjetio. Podrum, kao jedino mjesto koje je koliko-toliko raskalašeno privlači haman pa isključivo klošariju (pogotovo u zadnje vrijeme - nekad je stari Pussy Galore bio drugačiji). Isto važi i za većinu partyja koji se organizuju u Domu mladih, a koji znaju biti ludi.shin wrote:Podrum kao zadnji bedem odbrane Sarajeva.
Zanimljiva mi je činjenica da se raskalašenost srazmjerno smanjuje sa atraktivnošću osoba u izlasku.