Nocas mi srce pati... nocas me dusa boli...

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

taxi_driver

Post by taxi_driver »

toma zdravkovic je king.bez njega nema feste,barem kod mene.i svaka cast i ekv,azri i fren sinatri ali uz tomu jedino mogu popiti.lika dobra ti je fotografija.kao da sebe vidim kad slusam tomu.
zlata

Post by zlata »

Pa kol'ko se sjecam...te njezine pjesme su bile grcke. Ne znam bas 100%za tu "Nocas mi srce pati"...nego ona je snimala narodnjake..napr. sevdalinke...ali i puno grckih novokomponovanih!

A ne znam kakvo je to jezenje od narodnjaka. Slabom slusam nasu muziku....al'mi nije jasno tol'ko gadjenje. Inace, slusam folk iz mnogih krajeva svjeta...zasto ne iz BiH?
_MaYa_

Post by _MaYa_ »

ma nije da mi se gadi al sta ja znam nije mi gust odvaljivati na narodnjake, spadam u neku drugu generaciju... eto

nije sad da se ja ogranicavam nego jednostavno tako se bolje osjecam, sve nase mi je bezze jezim se od aldina i prse i takvih idiota...

eto... jedini za mene sto valja... kao pjevac je dino merlin... on pravi taj po meni etno stil, najstariji je od svih tih novih a najvise promjena radi i ulaze puzno u image i sl...

samo nemojte poceti o nejgovom privatnom zivotu, ne zanima me stvarno to je ipak samo covjek s talentom, aaaa ok? hvala....
Chopper_Horrace

Post by Chopper_Horrace »

Pa dobro Majo i ja sam roker ali sam uvijek uz rock iskljucivo volio sevdalinke, koje su za mene sevdalinke a ne narodna muzika, ali eto vecina ih shvata kao narodnjake pa eto valjda ti je lakse :)
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Mislim da su narodnjaci jedno a da je Silvana nesto drugo.
I pitanje koje su ti Majo postavili oko godina nije zlonamjerno, nego je samo steta da ne znas o kome je rijec. Nema to veze sa (ne)slusanjem neke vrste muzike nego je stvar neke vrste opste naobrazbe (ako tako sta vise postoji) po pitanju svih vrsta muzike.
Ma hajd, nek' uzivas :-D Samo nastavi :-D
daduli_sa

Post by daduli_sa »

daduli_sa

Post by daduli_sa »

anais_nin

Post by anais_nin »

_MaYa_ wrote: eto... jedini za mene sto valja... kao pjevac je dino merlin... on pravi taj po meni etno stil, najstariji je od svih tih novih a najvise promjena radi i ulaze puzno u image i sl....
e vidis tu smo totalno kontra....ja obozavam nasu ethno muziku, sevdah, ciganiju....ali Dino mi je nigdje veze, covjek nema jedne kosti orginalnosti u sebi, majstor je preradjivanja tudjih ideja i melodija, meni je on na dnu kace liste slusanosti, pa eto skoro tu negdje sa narodnjacima i turbo folkom....ako cemo o ethno stilu iz nasih krajeva vlatko stefanovski mi je king, on na jednu stranu a vecina drugih na drugu....
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Mene samo ratne pjesme bacaju u tu depru.

Najbolja mi je ona od Gljive meni se cini:
"Heroji su neka nova raja, (pa onda nabraja sve hajduke i krimice)..."
"E moj Hase, da si ovdje s nama..." :D

A duboka depra je: Ponesi Zastavu i Branioci Sarajeva, i Nebom Stupa od Omara, i Sarajevska Raja od Hende....eto mix jedan, narodno-oslobodilacki...I od Hanke, Zuta Suada...Il je Plava Suada. Uglavnom Suada je na telefonu....
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

anais_nin wrote:
e vidis tu smo totalno kontra....ja obozavam nasu ethno muziku, sevdah, ciganiju....ali Dino mi je nigdje veze, covjek nema jedne kosti orginalnosti u sebi, majstor je preradjivanja tudjih ideja i melodija, meni je on na dnu kace liste slusanosti, pa eto skoro tu negdje sa narodnjacima i turbo folkom....ako cemo o ethno stilu iz nasih krajeva vlatko stefanovski mi je king, on na jednu stranu a vecina drugih na drugu....
složila bih se sa tobom u većini stvari,
pogotovo u ovome što kažeš za vlatka stefanovskog :)
neprikosnoven je, zaista :oops:

a što se tiče narodnjaka i turbofolka, ja ih stvarno rado slušam :oops:
muzika koja mi definitivno podiže raspoloženje :-D
čak i kad su manje vrijedni ili tužni tekstovi u pjesmama,
te pjesme imaju svoju muzičku vedrinu i
ritam...

naš autentičan muzički pravac :)
anais_nin

Post by anais_nin »

mačak u čizmama wrote: složila bih se sa tobom u većini stvari,

ritam...

ja fakat nemam nista protiv narodnjaka, ovo sto sam napisala je cisto moj subjektivni dozivljaj muzike, ono imam neku listu prioriteta stvari na koje se mogu i na koje se ne mogu naloziti....ne pljujem ni po kojoj vrsti muzike, ali dino mi fakat ne lezi zbog svoje neorginalnosti....svak treba da slusa ziku koja njegovom srcu godi, to je sasvim u dure :D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

anais_nin wrote:
mačak u čizmama wrote: složila bih se sa tobom u većini stvari,

ritam...

ja fakat nemam nista protiv narodnjaka, ovo sto sam napisala je cisto moj subjektivni dozivljaj muzike, ono imam neku listu prioriteta stvari na koje se mogu i na koje se ne mogu naloziti....ne pljujem ni po kojoj vrsti muzike, ali dino mi fakat ne lezi zbog svoje neorginalnosti....svak treba da slusa ziku koja njegovom srcu godi, to je sasvim u dure :D
Cuj neorginalan....

Jes'l mu vidjela mantila na zadnjem koncertu na Kosevu?

Ha, sta je ono bilo. Jesen-zima-proljece na ljeto. Fashionable all year around.

Koja je to scena bila, ja na koncertu Dine, kad vidim neka faca, keljava, tamo cuci, poznata mi, al opet, ko li je...kad ono Mahir. Doveo covjek Mahira iz Sarajeva u Ameriku da odrepa tri reda. Ja kad sam to vidjeo, pomislih na one mlade sa Muzicke Akademije u Sarajevu, mogao je par njih naci pa ih povesti na turneju. Al' jok. Mahir, pa Mahir. Hajde, rek'o barem je pitar. Al' sta bi drugo i mog'o bit.... Beat House Project - Peace out.
elle

Post by elle »

edu wrote:"neka silvana"..e mayo mayo...
e mayo mayo ima edu pravo cuj "neka silvana" ...

I ja sam "rokerica" ali sam prije svega sarajevsko dijete pa su mi silvana i sevdah jedan (mali) dio "obrazovanja" i mada nisam ljubitelj neke pjesme su mi drage i zaista lijepe.

Naravno kome jos nije jasno sevdah nema veze sa narodnjacima a toma je nesto posebno... :P
upala

Post by upala »

ovde se ne zna nista...jedni porede sevdalinku sa narodnjakom....pa onda odjednom neko prica o dininoj "neorginalnosti" aman....

nemogu vas sve pofatati :D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

I sad kljucno pitanje....

Pjeval' Dino sevdalinke ili narodne....

.....kad se tusira.....
anais_nin

Post by anais_nin »

elle wrote: a toma je nesto posebno... :P
toma je fakat muzicki pravac za sebe :D
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

ova me npr.raskućila :)

kod nas i nije nešto previše poznata pa možda bude interesantno:

http://www.yousendit.com/transfer.php?a ... 5D6031CBBE

Ostao je bele zore trag
odlazis a tako si mi drag
mirim se sa tim, s tobom gubim sve
jos me bole zadnje reci te

Zagrli me ti, i oprosti mi
stegni srce nemoj plakati
jedno drugom smo bili sve
prva ljubav, sreca i prolece
sad proslo je, shvati, molim te

U tvom srcu umrlo je sve
nema vise mesta za mene
ljubavi ce znam biti i bez nas
nisi tu al' jos ti cujem glas

Umorna i budna cekam dan
ko da s tobom ode i moj san
tuzne pesme stih
sad mi znaci sve
i kroz pesmu cujem reci te
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Silvana je bila sjajan izvodjac narodne muzike kao i Bosanske tradicionalne pjesme sevdalinke. To je bilo vrijeme kad je sevdalinku polako zamjenjivala narodna pjesma (normalna narodna pjesma s tekstom koji je licio sevdalinci, uz refren ponavljao, jer u sevdalinci najcesce nije bilo refrena).
Za mene su sjajni izvodjaci narodne muzike Halid Beslic, Hanka Paldum, Silvana, itd.
Dok, ova nova turbo folk muzika potpuno odudara od sevdalinke i narodne pjesme, jer malo je u danasnje vrijeme naci pjesama s lijepim tekstom.
talijan

Post by talijan »

muharem serbezovski - zasto su ti kose pobelele druze

http://www.youtube.com/watch?v=mK6eEkhgOcE
talijan

Post by talijan »

halid beslic - necu necu dijamante

http://www.youtube.com/watch?v=6oz21CpDfN8
Fair Life

#46 Re: Nocas mi srce pati... nocas me dusa boli...

Post by Fair Life »

_MaYa_ wrote:bnikad nisam slusala narodnu muziku ali bas nikad, i dobijem tu pjesmu i pjeva je neka... silvana, da znam, ... vjerovatno je jako bitna neka zena al eto ja ne znam, stvarno nisam upucena...
Silvana Armenulic - 23.27 MB

http://www.megaupload.com/?d=8LTGPO3R
StLouis

Post by StLouis »

Lika wrote:Ovi su tipovi slusali Tomu, lijecili homesick i dozivjeli nirvanu ... :-D

Image

ajme :D ima se, moze se javascript:emoticon(':D')
Very Happy
ObiVan

Post by ObiVan »

Dalo bi se raspravljati da li je ova pjesma narodna i sta to prije svega znaci, ali ova pjesma po danasnjem shvacanju NARODNJAKA, sigurno nije NARODNJAK. Negirati kvalitet ove pjesme i na taj nacin glumiti jos veceg rokera ili ne znam ti sta, je nadasve prije svega muzicki nezrelo, a i svakako. A sto se tebe tice Mayo, nije cudno sto te ova pjesma dirnula. S jedne strane imas licna sjecanja, ali koliko ova pjesma i ovoj pjesmi slicne uspije da "dira" se moze dokazati kada pustis strancu. Raspravljati da li je ovo narodnjak, ovo je narodnjak ako ti narodnjak znaci etno-autenticno. Ako ti narodnjak znaci turbofolk i kanta-kvalitet, onda je recimo Stefanovski kralj turbofolka, a Stulic vlasnik Granda. Usput, ko recimo savjetuje da slusas prije Azru, umjesto Silvane, treba malo da se bolje upozna sa inspiracijom, radom i onim ko i sta je Stulic i Azra. Doci ce do zakljucka da nije Azra ili ovaj "narodnjak" Silvana, nego i Azra i Silvana & Co. Moj savjet, Mayo nadji ti za sebe sto vise ovoga Co, biti ce mozda teze sa nostalgijom, ali ces je kvalitetnije osjecati.
sabanss

Post by sabanss »

Ova pjesma nije sevdalinka, mozda je malo previse i komercijalna, ali ima svoj kvalitet.

Narodna pjesma kao takva nije napravljena u zadnjih 25 godina na ovim prostorima. Inace kvalitet kompozicija Tome Zdravkovica bi mogao prokomentirati samo neko ko svira neki instrument i ima neke (bar) osnovne pojmove o muzici. Ima pjesama koje su prava mala remek-djela!
talijan

Post by talijan »

toma zdravkovic - dotak'o sam dno zivota

http://www.youtube.com/watch?v=bXDfsa24GXM
Post Reply