Noć vještica (Halloween)
-
mehoxy
#76 Re: Noć vještica (Halloween)
.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:26, edited 1 time in total.
-
Hadzi Lojo
#77 Re: Noć vještica (Halloween)
Neki kazu ima sa sotonizmom.Fudo387 wrote:Ne kontam kako je raja ovaj “praznik” povezala sa religijom?
Ono, ide frajer pjan ko treger u kostimu koji je gigantska prangija, jos nakom pjenom iz glavica sprica raju okolo, kakve to veze ima sa bilo kojom religijom svijeta?
Cista zajebancija, smijeha, alkohola, taslacine...
Mnogi reformisani krscani to ne slave.
- insomnia78
#78 Re: Noć vještica (Halloween)
I ja istomehoxy wrote:Jeste. Ali mislim da nije iz istog razloga.insomnia78 wrote:Pa i ta vjera je preuzeta kao i obicaji i praznici.mehoxy wrote:Uvijek sam ovo smatrao glupim praznikom. A nasi ljudi kao sto je neko vec napisao na temi imaju kompleks inferiornosti i vole preuzimati obicaje i praznike sa zapada jer je to cool sto mi se definitivno gadi.
Ali ne skrnavi vjeru na bilo koji nacin niti je protiv islama jer, realno, istinski vjernik - musliman nece nikada slaviti nesto poput ovog ili Valentinovo ili sl. To sto je neko rodjen sa ajmo reci muslimanskim imenom je apsolutno irelevantno.
-
Hadzi Lojo
#79 Re: Noć vještica (Halloween)
Ja se sjecam ko dijete kada su pojedine komsije (istinski vjernici) kuhali hasure i dijelili po ulici. Toga vise nema barem u mjestu gdje ja stanujem.
Mislim da mi kao narod se nismo jos otarasili onog kompleksa manje vrijednosti koji su nam nabacili u socijalizmu.
Sjecam se jos u skoli djeca koja su govorila babo za oca bila su najvise ismijavana od strane sminkera svojih sunarodnjaka, ili slucajeva kada je nekoj djeci mati dolazila sa maramom na glavi za vrijeme roditeljskog sastanka, ta su djeca vecinom bila izvrgnuta ismijavanju i to vecinom od strane sunardonjaka "nazovi gradjana Bosnjaka".
Mislim da mi kao narod se nismo jos otarasili onog kompleksa manje vrijednosti koji su nam nabacili u socijalizmu.
Sjecam se jos u skoli djeca koja su govorila babo za oca bila su najvise ismijavana od strane sminkera svojih sunarodnjaka, ili slucajeva kada je nekoj djeci mati dolazila sa maramom na glavi za vrijeme roditeljskog sastanka, ta su djeca vecinom bila izvrgnuta ismijavanju i to vecinom od strane sunardonjaka "nazovi gradjana Bosnjaka".
- dječak sa šibicama
#80 Re: Noć vještica (Halloween)

ja vec imam kostim za Dragon Day
- Edin H.
#81 Re: Noć vještica (Halloween)
Pa i prije su muslimanska kao i druga djeca cistili tikvu iznutra i pravili maske sa svijecama i slicno.
Ziv se isprepadas kad te trznu.
Ziv se isprepadas kad te trznu.
- dječak sa šibicama
#82 Re: Noć vještica (Halloween)
Ali "vjernici" su kao po obicaju, najjaci.
Fuj to, sotonski, sejtanski, djavolji, vlaski obicaji.
A ovamo, slave Bozic - paganski praznik Sunca kao i kicenje jelke takodje paganski obicaj, kucaju u drvo, muslimani slave ili su slavili Jurjevo takodje paganski praznik plodnosti i proljeca.
Nemoj smece bacati u aksam, nemoj oko groblja u aksam, nemoj ispod stepenica, crna macka, baci sol preko ramena, nana koja lijeci jezikom, "de mi pogledaj u fildzan, ima li sta", ali vjernici.
Fuj to, sotonski, sejtanski, djavolji, vlaski obicaji.
A ovamo, slave Bozic - paganski praznik Sunca kao i kicenje jelke takodje paganski obicaj, kucaju u drvo, muslimani slave ili su slavili Jurjevo takodje paganski praznik plodnosti i proljeca.
Nemoj smece bacati u aksam, nemoj oko groblja u aksam, nemoj ispod stepenica, crna macka, baci sol preko ramena, nana koja lijeci jezikom, "de mi pogledaj u fildzan, ima li sta", ali vjernici.
- dječak sa šibicama
- triconja
#84 Re: Noć vještica (Halloween)
Eto sad, nigdje sela na svijetu ili grada koji slavi neke praznike ili obicaje iz proslosti a da nije Amerika, Britanija i Njemacka.animals wrote:Ne mozes ti komercijalizovatitriconja wrote:Da smo pametni ko sto nismo vec davno bi komercijalizovali stare Ilirske praznike sa prostora Bosne. Ali jebi ti to draze je svacije govno nego svoja tradicija.ho oponopono wrote:...ma možemo sve,
pa i da se vratimo na grane među majmune...tako gotivno je...
I jos zaboravih dodati cafirski praznici, kme kme i tako dalje![]()
.
nisi ti Amerika
![]()
![]()
Ovi su komercijalizovani u cijelome svijetu..
cijeli svijet trosi za te dane..
Cak i Hrvati slave nesto. Ali eto jebo ti nas, dje ces slaviti paganske praznike.
- HAVANA
#85 Re: Noć vještica (Halloween)
Ovaj ko treger nije garant sotonista.Hadzi Lojo wrote:Neki kazu ima sa sotonizmom.Fudo387 wrote:Ne kontam kako je raja ovaj “praznik” povezala sa religijom?
Ono, ide frajer pjan ko treger u kostimu koji je gigantska prangija, jos nakom pjenom iz glavica sprica raju okolo, kakve to veze ima sa bilo kojom religijom svijeta?
Cista zajebancija, smijeha, alkohola, taslacine...
Mnogi reformisani krscani to ne slave.
- triconja
#86 Re: Noć vještica (Halloween)
Nema sta izmisljati samo pogledaj u gradske spise i historijske knjige kako su prosli stanovnici slavili praznike (pagani). Mozda za jedno 20 godina Njemci pocnu dolaziti i obilaziti te dogadjajearzuhal wrote:Hajmo mi izmisliti Zmajonoć, Dragon Night, nešto autentično bosansko, nešto đe bismo se oblačili u kostime ili stavljali maske zmajova, jeli ljute papričice, podrigivali i darivali jedne druge od akšama do zore...Kredom na vratima onih koji nemaju čili papričica iscrtavamo detalje sa stećaka...
I napravit da to postane internacionalno...A nakon deeceniju-dvije, izmislimo opet nešto...Pužodan, pa čitav taj dan puzimo nešta, svi slipavi i to...
- animals
#87 Re: Noć vještica (Halloween)
Ma mozes ti praviti i slaviti sve..triconja wrote: Eto sad, nigdje sela na svijetu ili grada koji slavi neke praznike ili obicaje iz proslosti a da nije Amerika, Britanija i Njemacka.
Cak i Hrvati slave nesto. Ali eto jebo ti nas, dje ces slaviti paganske praznike.
ali komerlizacija i zarada je nesto drugo..
- triconja
#88 Re: Noć vještica (Halloween)
Evo npr. Cimburijada u Zenici, 100% paganski obicaj, niko ne moze dokazati da nije. Dodje raje pun kurac, ne mozes fino autom vozat. Ali bude fino, raja se naloce i tako to.
Treba jos takvih dogadjaja
.
Treba jos takvih dogadjaja
-
Opal_89
#89 Re: Noć vještica (Halloween)
Et' što se ne bi slavilo kad se peče ajvar?
Ma meni svejedno ko šta slavi, znam šta ja slavim i šta je vrijedno slavlja. Iskreno draže mi je neki vikend bez povoda provesti na poseban način, ne čekati valentinovo ili 8.mart da izađem na večeru. Nova godina mi je jedino draga što zbog djece možemo zapaliti vatromet a da nam policija ne dođe na vrata
i onda svi marš na spavanje
Moram priznati bude idilično tamo oko Božića kad počnu lampice, zvjezdice, sniženja
ali mi ne pada na pamet da se smrzavam na nekom dočeku ili slavlju u tom periodu.
Moram priznati bude idilično tamo oko Božića kad počnu lampice, zvjezdice, sniženja
- triconja
#90 Re: Noć vještica (Halloween)
Sto da ne. Nekoliko godina peces ajvar javno i pozivas ljude, kasnije jos ljudi pocne peci ajvar isti dan i podje to tako. Nakon 100 godina ce bit velicine Zenicke cimburijade. Za 200 godina neko ce se sjetiti da moze prodavat pred slavlje sastojke ajvara po paprenim cijenama i zaradjivati, neko ce prodavati slatko i majice i ode to tako.Opal_89 wrote:Et' što se ne bi slavilo kad se peče ajvar?Ma meni svejedno ko šta slavi, znam šta ja slavim i šta je vrijedno slavlja. Iskreno draže mi je neki vikend bez povoda provesti na poseban način, ne čekati valentinovo ili 8.mart da izađem na večeru. Nova godina mi je jedino draga što zbog djece možemo zapaliti vatromet a da nam policija ne dođe na vrata
i onda svi marš na spavanje
![]()
Moram priznati bude idilično tamo oko Božića kad počnu lampice, zvjezdice, sniženjaali mi ne pada na pamet da se smrzavam na nekom dočeku ili slavlju u tom periodu.
-
exampLe.
#91 Re: Noć vještica (Halloween)
Slazem se s komentarom iznad.
Nas glupi narod preuzima sve sa zapada samo da bi bili "in" i "cool".
Djeca pricaju vise na engleskom nego na bosanskom, furaju americke paganske praznike i ako ne pratis trend onda si papak koji nije "in". Djecurlija mora imati Iphone u 5. razredu osnove skole, otici po uzinu na odmoru u McDonalds i obavezno slikati hranu za Instagram itd. (da ne idem previse u offtopic).
Nema vise nasih starih obicaja jer je sve tudje "bolje".
Uglavnom, kakav narod takvo i stanje u drustvu, fuj.
Nas glupi narod preuzima sve sa zapada samo da bi bili "in" i "cool".
Djeca pricaju vise na engleskom nego na bosanskom, furaju americke paganske praznike i ako ne pratis trend onda si papak koji nije "in". Djecurlija mora imati Iphone u 5. razredu osnove skole, otici po uzinu na odmoru u McDonalds i obavezno slikati hranu za Instagram itd. (da ne idem previse u offtopic).
Nema vise nasih starih obicaja jer je sve tudje "bolje".
Uglavnom, kakav narod takvo i stanje u drustvu, fuj.
Last edited by exampLe. on 29/10/2017 19:31, edited 2 times in total.
- insomnia78
#92 Re: Noć vještica (Halloween)
Sta predlazes, da se ugledaju na Paštune?
- insomnia78
#93 Re: Noć vještica (Halloween)
Doduse ne brini. Novi trendovi naginju istoku. Brude sa bradicama puse šišu
- vjesticanametli
#94 Re: Noć vještica (Halloween)
Hodaju s dinamitom i bicuju zene

- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#95 Re: Noć vještica (Halloween)
jebo noc vjestica
- vjesticanametli
#96 Re: Noć vještica (Halloween)
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#97 Re: Noć vještica (Halloween)
al ovi gore sa dinamitom ne bi bicevali zene vec bi ih „fatali" za sise i guzove
- vjesticanametli
#98 Re: Noć vještica (Halloween)
Nzm ocam ja samo letim 
- insomnia78
#99 Re: Noć vještica (Halloween)
Treba uvesti ono ko Šije kad se režu i tuČu sabljama po glavi
- vjesticanametli
#100 Re: Noć vještica (Halloween)
Pa to je ono kad se sami udrU i ubiVaju bicOvima