Noć vještica (Halloween)
-
FrozenCastle
#51 Re: Noć vještica (Halloween)
Ne smeta mi nijedna prilika gdje se porodica i prijatelji mogu zabavljati i gdje ima slatkiša. Ako ne smetaju maškarade, što bi HW.
- Maraschino
#52 Re: Noć vještica (Halloween)
Cista komercijala.
Ko hoce neka se dzeka meni ne smeta.
Do skora u mojoj sredini to se nije slavilo ili jako malo a sada kako vidim ludnica.
Do skora u mojoj sredini to se nije slavilo ili jako malo a sada kako vidim ludnica.
- Ludzak
#53 Re: Noć vještica (Halloween)
Prema vama se ne bi trebala ni Nova godina slaviti. Ćafirski praznik, baš kao i ovaj. Još i na spomen Djeda Mraza, uff gluho i čoravo bilo. Tobejarabi, sve pagan do pagana.Maraschino wrote:Cista komercijala.
Jedne od najvećih komercijalizacija donošnjice su RELIGIJE.
- Maraschino
#54 Re: Noć vještica (Halloween)
Mi, Vi, Oni...vozdraLudzak wrote:Prema vama se ne bi trebala ni Nova godina slaviti. Ćafirski praznik, baš kao i ovaj. Još i na spomen Djeda Mraza, uff gluho i čoravo bilo. Tobejarabi, sve pagan do pagana.Maraschino wrote:Cista komercijala.
Jedne od najvećih komercijalizacija donošnjice su RELIGIJE.
- ho oponopono
#55 Re: Noć vještica (Halloween)
...ma možemo sve,
pa i da se vratimo na grane među majmune...tako gotivno je...
- triconja
#56 Re: Noć vještica (Halloween)
Da smo pametni ko sto nismo vec davno bi komercijalizovali stare Ilirske praznike sa prostora Bosne. Ali jebi ti to draze je svacije govno nego svoja tradicija.ho oponopono wrote:...ma možemo sve,
I jos zaboravih dodati cafirski praznici, kme kme i tako dalje
-
Opal_89
#57 Re: Noć vještica (Halloween)
Ništa posebno. Odrastala sam u zemlji u kojoj se to slavi i ni tada kao djetetu mi nije bilo nešto aman. Ono što mi je ostalo iz tih vremena je da svake godine te večeri odgledam neki dobar film, kao što to radim i za Božić i za Novu godinu. Za Bajram i ne bude neki večernji program
Njega slavimo u dnevnoj varijanti . Jedino za Halloween damo sebi oduška pa odgledamo neki horor od kojeg ne spavamo par noći i sreća pa nam niko ne kuca na vrata zbog slatkiša.
I hajde razumijem tu raju što su željni proslaviti, napiti se, pojesti i tarlahati, ali kod nas se i Nova godina provede tako što malo više nešto gricnemo, odgledamo film, vatromet i u krevet. Meni je jedino u srednjoj školi to bilo zanimljivo slaviti a sada mi se čini da je svaka proslava/praznik izgovor da "se malo opustimo". Svakome njegovo.
I hajde razumijem tu raju što su željni proslaviti, napiti se, pojesti i tarlahati, ali kod nas se i Nova godina provede tako što malo više nešto gricnemo, odgledamo film, vatromet i u krevet. Meni je jedino u srednjoj školi to bilo zanimljivo slaviti a sada mi se čini da je svaka proslava/praznik izgovor da "se malo opustimo". Svakome njegovo.
-
palestinka
#58 Re: Noć vještica (Halloween)
Ma jok, kakvo veselje i opuštanje. Treba samo dizati ratne tenzije, jačati nacionalizam. Ne dati ljudima da dahnu i djeci da se provesele. Treba ispitati ko nam kvari omladinu, ko uvodi Noć vještica kad imamo svoj lijepi Dan izbora. Gdje ćeš jačeg horora.
- animals
#59 Re: Noć vještica (Halloween)
Ne mozes ti komercijalizovatitriconja wrote:Da smo pametni ko sto nismo vec davno bi komercijalizovali stare Ilirske praznike sa prostora Bosne. Ali jebi ti to draze je svacije govno nego svoja tradicija.ho oponopono wrote:...ma možemo sve,
I jos zaboravih dodati cafirski praznici, kme kme i tako dalje![]()
.
Ovi su komercijalizovani u cijelome svijetu..
cijeli svijet trosi za te dane..
-
Hadzi Lojo
#60 Re: Noć vještica (Halloween)
Nek slavi ko sta hoce i ko sta zeli, sve je do osobe.
U Evropi ljudi slave sto im je tradicija i sta zele, ako uopce zele i nikom nista.
N e treba nikome nista braniti ni nametati. Meni ne moze niko nesto nametnuti ako ja ne zelim.
Tako je i sa vjerom!
Na primjer Jehovoni Svjedoci ne slave ni Bozic ni Uskrs ni druge krscanske praznike a kamoli vjestice, pa nikom nista.
Sve je od osobe do osobe.
Mnogi nasi ljudi pogotovo u dijaspori okite jelku za Bozic, kao zbog djece jer eto u skoli se to slavi itd.
Koliko drzis do sebe toliko ces biti postovan!
U Evropi ljudi slave sto im je tradicija i sta zele, ako uopce zele i nikom nista.
N e treba nikome nista braniti ni nametati. Meni ne moze niko nesto nametnuti ako ja ne zelim.
Tako je i sa vjerom!
Na primjer Jehovoni Svjedoci ne slave ni Bozic ni Uskrs ni druge krscanske praznike a kamoli vjestice, pa nikom nista.
Sve je od osobe do osobe.
Mnogi nasi ljudi pogotovo u dijaspori okite jelku za Bozic, kao zbog djece jer eto u skoli se to slavi itd.
Koliko drzis do sebe toliko ces biti postovan!
- insomnia78
#61 Re: Noć vještica (Halloween)
Sto u dijaspori? Čojk bi reko da je kod kuće niko ne kiti
- HAVANA
#62 Re: Noć vještica (Halloween)
Ja bas volim kitit.
- insomnia78
#63 Re: Noć vještica (Halloween)
Jes. Bolje kititi nego pusiti ruzu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#64 Re: Noć vještica (Halloween)
Sta god je povod za dobar dernek, to i podrzavam 
- arzuhal
#65 Re: Noć vještica (Halloween)
Kažu kada pročitaš Platona i kažeš "Jes' ovo dobro!", a potom pročitaš Aristotela pa opet kažeš, iako se ta dva sistema suštinski razlikuju, "Jes' ovo dobro!", to je pouzdan znak da nemaš vlastito mišljenje_BataZiv_0809 wrote:Sta god je povod za dobar dernek, to i podrzavam
- dječak sa šibicama
#66 Re: Noć vještica (Halloween)
Kite se jelke i "kod kuce" samo sto nakon rata mnogi to malo skrivaju. Prije rata su znali u prozor metnuti jelku i svjecice, da komsiluk vidi.
a ima i sada takvih, koji okite u prozor, ne mora biti jelka, stave svjecice. Valjda u inat ovima sto skrivaju, a prije su isticali
a ima i sada takvih, koji okite u prozor, ne mora biti jelka, stave svjecice. Valjda u inat ovima sto skrivaju, a prije su isticali
- arzuhal
#67 Re: Noć vještica (Halloween)
Hajmo mi izmisliti Zmajonoć, Dragon Night, nešto autentično bosansko, nešto đe bismo se oblačili u kostime ili stavljali maske zmajova, jeli ljute papričice, podrigivali i darivali jedne druge od akšama do zore...Kredom na vratima onih koji nemaju čili papričica iscrtavamo detalje sa stećaka...
I napravit da to postane internacionalno...A nakon deeceniju-dvije, izmislimo opet nešto...Pužodan, pa čitav taj dan puzimo nešta, svi slipavi i to...
I napravit da to postane internacionalno...A nakon deeceniju-dvije, izmislimo opet nešto...Pužodan, pa čitav taj dan puzimo nešta, svi slipavi i to...
Last edited by arzuhal on 29/10/2017 10:47, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#68 Re: Noć vještica (Halloween)
Mah vlasko/kapitalisticka posla
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#69 Re: Noć vještica (Halloween)
Ako mi ima ista draze od sopstvene kuce i vikendice tokom decembra. Jelka, adventski vijenac, lampice, svijece, vatra u kaminu
I inace taj mjesec decembar, narocito ako je snijezni, carolija
I inace taj mjesec decembar, narocito ako je snijezni, carolija
-
mehoxy
#70 Re: Noć vještica (Halloween)
.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:26, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#71 Re: Noć vještica (Halloween)
Ne kontam kako je raja ovaj “praznik” povezala sa religijom?
Ono, ide frajer pjan ko treger u kostimu koji je gigantska prangija, jos nakom pjenom iz glavica sprica raju okolo, kakve to veze ima sa bilo kojom religijom svijeta?
Cista zajebancija, smijeha, alkohola, taslacine...
Ono, ide frajer pjan ko treger u kostimu koji je gigantska prangija, jos nakom pjenom iz glavica sprica raju okolo, kakve to veze ima sa bilo kojom religijom svijeta?
- arzuhal
#72 Re: Noć vještica (Halloween)
Onda ti ne poznaješ historiju religija i kako je to bivalo u staroj Grčkoj, Rimu i tim nekim vjerskim svetkovinamaFudo387 wrote:Ne kontam kako je raja ovaj “praznik” povezala sa religijom?
- insomnia78
#73 Re: Noć vještica (Halloween)
Pa i ta vjera je preuzeta kao i obicaji i praznici.mehoxy wrote:Uvijek sam ovo smatrao glupim praznikom. A nasi ljudi kao sto je neko vec napisao na temi imaju kompleks inferiornosti i vole preuzimati obicaje i praznike sa zapada jer je to cool sto mi se definitivno gadi.
Ali ne skrnavi vjeru na bilo koji nacin niti je protiv islama jer, realno, istinski vjernik - musliman nece nikada slaviti nesto poput ovog ili Valentinovo ili sl. To sto je neko rodjen sa ajmo reci muslimanskim imenom je apsolutno irelevantno.
-
Fudo387
#74 Re: Noć vještica (Halloween)
Doduse...arzuhal wrote:Onda ti ne poznaješ historiju religija i kako je to bivalo u staroj Grčkoj, Rimu i tim nekim vjerskim svetkovinamaFudo387 wrote:Ne kontam kako je raja ovaj “praznik” povezala sa religijom?
Ima i ta mjesta.
-
palestinka
#75 Re: Noć vještica (Halloween)
Tačno.insomnia78 wrote:Pa i ta vjera je preuzeta kao i obicaji i praznici.mehoxy wrote:Uvijek sam ovo smatrao glupim praznikom. A nasi ljudi kao sto je neko vec napisao na temi imaju kompleks inferiornosti i vole preuzimati obicaje i praznike sa zapada jer je to cool sto mi se definitivno gadi.
Ali ne skrnavi vjeru na bilo koji nacin niti je protiv islama jer, realno, istinski vjernik - musliman nece nikada slaviti nesto poput ovog ili Valentinovo ili sl. To sto je neko rodjen sa ajmo reci muslimanskim imenom je apsolutno irelevantno.