Noć vještica (Halloween)
- JThomas
#26 Re: Noć vještica (Halloween)
ne maskiram se niti bih, a šta mi ima smetati...
- tranquil
#27 Re: Noć vještica (Halloween)
Nalazim zadovoljstvo u dijelovima običaja koji su vezani za blagdane mnogih religija, bez obzira na to što ne pripadam niti jednoj. Volim mnoge stvari kada su u pitanju i Bajram i Božić.
To rekavši, očito nemam ništa protiv ni noći vještica, čak i kada se razumiju korijeni tog "praznika". Zabava ko zabava, prilično bezazlena i ne pada mi na pamet da bilo kome ograničavam. Jednom sam bio na tom partiju u Sarajevu, ali samo zato što je svirao Pero Deformero, bez maske
Valentinovo je drugo, iako isto kao i noć vještica nije baš imao neku jaku tradiciju na Balkanu, dan sv. Valentina ipak smatram kao jedan od najpozitivnijih religijskih blagdana.
Simbolika čovjeka koji se po cijenu života odupirao vladajućoj religijskoj dogmi, samo da bi spajao parove kojima je ta dogma zabranjivala da budu zajedno, je nešto što prelazi granice religije iz koje je taj čovjek potekao, i postaje univerzalna vrijednost.
Mada konzumerizam povezan s tim danom može biti naporan.
To rekavši, očito nemam ništa protiv ni noći vještica, čak i kada se razumiju korijeni tog "praznika". Zabava ko zabava, prilično bezazlena i ne pada mi na pamet da bilo kome ograničavam. Jednom sam bio na tom partiju u Sarajevu, ali samo zato što je svirao Pero Deformero, bez maske
Valentinovo je drugo, iako isto kao i noć vještica nije baš imao neku jaku tradiciju na Balkanu, dan sv. Valentina ipak smatram kao jedan od najpozitivnijih religijskih blagdana.
Simbolika čovjeka koji se po cijenu života odupirao vladajućoj religijskoj dogmi, samo da bi spajao parove kojima je ta dogma zabranjivala da budu zajedno, je nešto što prelazi granice religije iz koje je taj čovjek potekao, i postaje univerzalna vrijednost.
Mada konzumerizam povezan s tim danom može biti naporan.
- insomnia78
#28 Re: Noć vještica (Halloween)
Black swan wrote:čudno da se blagdan Sv. Valentina nije spominjao prije rata
kojeg rata?
protiv Batona?
- Cherry-Cherry
#29 Re: Noć vještica (Halloween)
Najjače mi je kada kažu da to nije naš praznik.
A semitske religije su kao naše. 
- tranquil
#30 Re: Noć vještica (Halloween)
Perunofobi.Cherry-Cherry wrote:Najjače mi je kada kažu da to nije naš praznik.A semitske religije su kao naše.
- triconja
#31 Re: Noć vještica (Halloween)
Prosjecan Bošnjo kaze dje cu slavit paganske praznike a slavi Jurjev

- triconja
#32 Re: Noć vještica (Halloween)
Jaštaradi da smeta, ljudi stupaju u vanbracne odnose na tijem praznicimaagent_zero wrote:Zlonamjerna tema, iako se to vješto prikriva.
Što će mi smetati ako se ljudi zabavljaju?
Naravno da ne smeta, niti bi bilo kome iole normalnom trebalo smetati.
- Cherry-Cherry
#33 Re: Noć vještica (Halloween)
I ilđun odnosno alđuntriconja wrote:Prosjecan Bošnjo kaze dje cu slavit paganske praznike a slavi Jurjev![]()
I plaši djecu Baba rogom
I kuca u drvo
- triconja
#34 Re: Noć vještica (Halloween)
Mozes li mi ukratko opisati koje su religije prije sekti krscanstva ovdje bile? Nesto sam trazio ali nesto glupo izbacuje, more bit propaganda.Cherry-Cherry wrote:Najjače mi je kada kažu da to nije naš praznik.A semitske religije su kao naše.
- Ludzak
#35 Re: Noć vještica (Halloween)
Ja stvarno ne znam kako vi nađete vremena za zanimaciju ko šta radi, i kako se ko oblači. Izgleda vama ne smetaju male penzije, i male plate.
-
mali jomu
#36 Re: Noć vještica (Halloween)
Nidje dana, vazda je noc..... svi spavaju, necu da se probudim. 
-
Mega Man X
#37 Re: Noć vještica (Halloween)
Previše naš svijet kopira gluposti sa West-a. Tako da ću uvijek smatrati Halloween kao glupost.
- Ludzak
#38 Re: Noć vještica (Halloween)
I ja ću uvijek krvnu osvetu smatrati kao glupost.Mega Man X wrote:Previše naš svijet kopira gluposti sa West-a. Tako da ću uvijek smatrati Halloween kao glupost.
- zlo zlo
#39 Re: Noć vještica (Halloween)
kakav halloween? dok se Ameri krenu maskirat za Fašnjek ću i ja njima rezbariti bundevu 
-
Zoya
#40 Re: Noć vještica (Halloween)
Pripremamo se
Naranče sa led svjećicama.

Naranče sa led svjećicama.

- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- arzuhal
#42 Re: Noć vještica (Halloween)
Da, ustvari to jedino ima smisla i opravdanje kada je riječ o muslimanima, preciznije muslimankama. Inače je potpuno besmisleno i bezobrazno jer ima prečih stvari...Ludzak wrote:Ja stvarno ne znam kako vi nađete vremena za zanimaciju ko šta radi, i kako se ko oblači. Izgleda vama ne smetaju male penzije, i male plate.
- insomnia78
#43 Re: Noć vještica (Halloween)
arzuhal wrote:Da, ustvari to jedino ima smisla i opravdanje kada je riječ o muslimanima, preciznije muslimankama. Inače je potpuno besmisleno i bezobrazno jer ima prečih stvari...Ludzak wrote:Ja stvarno ne znam kako vi nađete vremena za zanimaciju ko šta radi, i kako se ko oblači. Izgleda vama ne smetaju male penzije, i male plate.
- insomnia78
#44 Re: Noć vještica (Halloween)
Vjestice ne cine zuluma
- arzuhal
#45 Re: Noć vještica (Halloween)
Originalni bh. doprinos u obilježavanju Noći vještica bi bili zvrkovi tikvenice s namrgođenim očima i onim zlim osmjehom koji bi se prodavali/dijelili u toj noći, tako nešto...
Vrlo brzo bi odbacili tu noć i potvrdili Kurban Bajarm kao najbolji blagdan
Osim vegana...
Vrlo brzo bi odbacili tu noć i potvrdili Kurban Bajarm kao najbolji blagdan
Osim vegana...
- djevojka bez imena
#46 Re: Noć vještica (Halloween)
Meni je taj običaj simpatičan, ne praktikujem ga ali bih tako rado one tikve poredila po dvorištu, super su mi. Nek se ljudi zabavljaju od toga nema nikakve štete.
- Matzan
#47 Re: Noć vještica (Halloween)
arzuhal wrote:Originalni bh. doprinos u obilježavanju Noći vještica bi bili zvrkovi tikvenice s namrgođenim očima i onim zlim osmjehom koji bi se prodavali/dijelili u toj noći, tako nešto...
Vrlo brzo bi odbacili tu noć i potvrdili Kurban Bajarm kao najbolji blagdan![]()
Osim vegana...
Ne mogu tikvenice ni na slici.
- animals
#48 Re: Noć vještica (Halloween)
BiH je poznata po tikvanima..
- triconja
#49 Re: Noć vještica (Halloween)
Vise volim jest samog hljeba nego tikvenjace, nema gore pite. Naravno odmah poslije nje je zelen pita.Matzan wrote:arzuhal wrote:Originalni bh. doprinos u obilježavanju Noći vještica bi bili zvrkovi tikvenice s namrgođenim očima i onim zlim osmjehom koji bi se prodavali/dijelili u toj noći, tako nešto...
Vrlo brzo bi odbacili tu noć i potvrdili Kurban Bajarm kao najbolji blagdan![]()
Osim vegana...
![]()
![]()
Ne mogu tikvenice ni na slici.
- triconja
#50 Re: Noć vještica (Halloween)
Hocemo da slavimo paganske obicaje sa podrucja Bosne prije pojave krscanstva, kakvi ovi europski obicaji.
Jedva cekam Jurjev, ima da skuham dvi skoljke jaja
Jedva cekam Jurjev, ima da skuham dvi skoljke jaja