Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#51 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:
Kužim ja šta ti želiš reći, ali baš to ga ne čini književnikom. Jesu li trebali onda dati Kurosawi Nobela za književnost? Frajer pisao genijalne scenarije. Ili Wudiju, ima čovjek 3 oskara za scenario. Tarantinu? Piše famozne dijaloge, približava književnost filmu. :D De ba, kažem ti, lakrdija.

P.S. Jesi gledao proglašenje? Ova Sara zamalo nije prasnula u smijeh kad je čitala. :D
Da, ali ni Tarantino, ni Kurosawa ni Woody nisu baš pisali svoje scenarije u formi poeme. Dylan jeste.
Nisam gledao.

Darkness at the break of noon
Shadows even the silver spoon
The handmade blade, the child’s balloon
Eclipses both the sun and moon
To understand you know too soon
There is no sense in trying

Pointed threats, they bluff with scorn
Suicide remarks are torn
From the fool’s gold mouthpiece the hollow horn
Plays wasted words, proves to warn
That he not busy being born is busy dying

Temptation’s page flies out the door
You follow, find yourself at war
Watch waterfalls of pity roar
You feel to moan but unlike before
You discover that you’d just be one more
Person crying

So don’t fear if you hear
A foreign sound to your ear
It’s alright, Ma, I’m only sighing

As some warn victory, some downfall
Private reasons great or small
Can be seen in the eyes of those that call
To make all that should be killed to crawl
While others say don’t hate nothing at all
Except hatred

Disillusioned words like bullets bark
As human gods aim for their mark
Make everything from toy guns that spark
To flesh-colored Christs that glow in the dark
It’s easy to see without looking too far
That not much is really sacred

While preachers preach of evil fates
Teachers teach that knowledge waits
Can lead to hundred-dollar plates
Goodness hides behind its gates
But even the president of the United States
Sometimes must have to stand naked

An’ though the rules of the road have been lodged
It’s only people’s games that you got to dodge
And it’s alright, Ma, I can make it

Advertising signs they con
You into thinking you’re the one
That can do what’s never been done
That can win what’s never been won
Meantime life outside goes on
All around you

You lose yourself, you reappear
You suddenly find you got nothing to fear
Alone you stand with nobody near
When a trembling distant voice, unclear
Startles your sleeping ears to hear
That somebody thinks they really found you

A question in your nerves is lit
Yet you know there is no answer fit
To satisfy, insure you not to quit
To keep it in your mind and not forget
That it is not he or she or them or it
That you belong to

Although the masters make the rules
For the wise men and the fools
I got nothing, Ma, to live up to

For them that must obey authority
That they do not respect in any degree
Who despise their jobs, their destinies
Speak jealously of them that are free
Cultivate their flowers to be
Nothing more than something they invest in

While some on principles baptized
To strict party platform ties
Social clubs in drag disguise
Outsiders they can freely criticize
Tell nothing except who to idolize
And then say God bless him

While one who sings with his tongue on fire
Gargles in the rat race choir
Bent out of shape from society’s pliers
Cares not to come up any higher
But rather get you down in the hole
That he’s in

But I mean no harm nor put fault
On anyone that lives in a vault
But it’s alright, Ma, if I can’t please him

Old lady judges watch people in pairs
Limited in sex, they dare
To push fake morals, insult and stare
While money doesn’t talk, it swears
Obscenity, who really cares
Propaganda, all is phony

While them that defend what they cannot see
With a killer’s pride, security
It blows the minds most bitterly
For them that think death’s honesty
Won’t fall upon them naturally
Life sometimes must get lonely

My eyes collide head-on with stuffed
Graveyards, false gods, I scuff
At pettiness which plays so rough
Walk upside-down inside handcuffs
Kick my legs to crash it off
Say okay, I have had enough, what else can you show me?

And if my thought-dreams could be seen
They’d probably put my head in a guillotine
But it’s alright, Ma, it’s life, and life only

I kako neko može reći da ovo nije fenomenalna lirika neovisno o muzici?
Connaisseur Karlin

#52 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Connaisseur Karlin »

dale cooper wrote:
Connaisseur Karlin wrote:davanje Nobleovih nagrada iz kategorije mira politicarima,pjevacima i slicnima treba ukinuti,ili neka zadrze tradiciju,ali bez davanja novca :D
Nobelova nagrada je vec odavno izgubila svoj kredibilietet zahvaljujci ekipi koja dijelu istu vec godinama.
Ova Dylanova je za književnost. :mrgreen:
ma znam,grozno,isto ako sto je Ivo Andric dobio,zahaljujuci politickoj situaciji tog vremena,treba prihatiit cinenicu da je Nobelova nagrada davno ispolotizirana ,a da Nobel danas ustane iz groba,mislim da bi insisitirao na ukidanju iste nagrade. :D

Provjeri ko su investitori i finasijski manadzment u Nobeloboj Fondaciji ;-)
dale cooper

#53 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by dale cooper »

Connaisseur Karlin wrote:
dale cooper wrote:
Connaisseur Karlin wrote:davanje Nobleovih nagrada iz kategorije mira politicarima,pjevacima i slicnima treba ukinuti,ili neka zadrze tradiciju,ali bez davanja novca :D
Nobelova nagrada je vec odavno izgubila svoj kredibilietet zahvaljujci ekipi koja dijelu istu vec godinama.
Ova Dylanova je za književnost. :mrgreen:
ma znam,grozno,isto ako sto je Ivo Andric dobio,zahaljujuci politickoj situaciji tog vremena,treba prihatiit cinenicu da je Nobelova nagrada davno ispolotizirana ,a da Nobel danas ustane iz groba,mislim da bi insisitirao na ukidanju iste nagrade. :D

Ne fali jaranice ništa ni Dylanu ni Andriću što su dobili te nagrade. Slažem se samo da je ta nagrada za mir ispolitizirana.
ExNihilo

#54 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote:
ExNihilo wrote:
Kužim ja šta ti želiš reći, ali baš to ga ne čini književnikom. Jesu li trebali onda dati Kurosawi Nobela za književnost? Frajer pisao genijalne scenarije. Ili Wudiju, ima čovjek 3 oskara za scenario. Tarantinu? Piše famozne dijaloge, približava književnost filmu. :D De ba, kažem ti, lakrdija.

P.S. Jesi gledao proglašenje? Ova Sara zamalo nije prasnula u smijeh kad je čitala. :D
Da, ali ni Tarantino, ni Kurosawa ni Woody nisu baš pisali svoje scenarije u formi poeme. Dylan jeste.
Nisam gledao.
Kakve to veze ima? Pa bliži je scenario dramskoj formi, a samim tim književnosti, nego što su Dylanovi stihovi poeziji.

It's Alright, Ma je fina kao pjesmica. Bez uvrede, ali ako bismo je analizirali čisto kao poeziju, prosto rimovanje svakog stiha je forma koju očekuješ od djece u osnovnoj školi, a ne nobelovca.
Connaisseur Karlin

#55 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

dale cooper wrote:
Connaisseur Karlin wrote:

Ne fali jaranice ništa ni Dylanu ni Andriću što su dobili te nagrade. Slažem se samo da je ta nagrada za mir ispolitizirana.
Ma ista nagrada se dijeli na osnovu prioriteta u nobelovoj komisiji,a koja cesto puta daje novac sa nagradom progresnim osobama.

Bolje je dati novac naucnnicima koji dobiju istu nagradu :-D Vecina naucnika rade istrazivanja uloganjem vlastitog novca, :-D

istina,ja ne cijenim politicare,rokere,poete i vecinu pisaca, a ja bih im ukinula dodjelu Nobela bez problema :)
Naucnici su jeidni koji su zalsuzili takvu nagradu i novac.
dale cooper

#56 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:
dale cooper wrote:
ExNihilo wrote:

Nisam gledao.
Kakve to veze ima? Pa bliži je scenario dramskoj formi, a samim tim književnosti, nego što su Dylanovi stihovi poeziji.

It's Alright, Ma je fina kao pjesmica. Bez uvrede, ali ako bismo je analizirali čisto kao poeziju, prosto rimovanje svakog stiha je forma koju očekuješ od djece u osnovnoj školi, a ne nobelovca.
Analiziraš strukturu a ne sadržaj same pjesme. A sadrži neke prelijepe stihove. Žao mi je ako to ne vidiš.
Ne bih dalje da učestvujem u ovoj raspravi jer više ne vodi ničemu posebnome. Ali hvala ti na razmjeni mišljenja,
bilo mi je zadovoljstvo kao i uvijek. :kakoste:
ExNihilo

#57 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote:
Analiziraš strukturu a ne sadržaj same pjesme. A sadrži neke prelijepe stihove. Žao mi je ako to ne vidiš.
Ne bih dalje da učestvujem u ovoj raspravi jer više ne vodi ničemu posebnome. Ali hvala ti na razmjeni mišljenja,
bilo mi je zadovoljstvo kao i uvijek. :kakoste:
Likewise. :kakoste:
Connaisseur Karlin

#58 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

dječak sa šibicama wrote:Bob Dylan was born Robert Allen Zimmerman (Hebrew name שבתאי זיסל בן אברהם [Shabtai Zisl ben Avraham]) in St Mary's Hospital on May 24, 1941, in Duluth, Minnesota

pametnom dosta :D
Duluth je selo sa jedno ulicom,bila vidjela :D na jezeru je teska industrija :D od Minesote do Duluta je poznata visoka populacija Jevreja ,a vecina njih podrzavaju javno Izrael. Ko ne vjeruje,nak ode u njihova naslelja,prste sa Izraelskim zastavicama. :D

djecak_sa_sibicama, ja ne bih rekla da je dobio nagradu je jer etnicki jevrej,s ozbirom da je bio presao na hriscanstvo,malo droga,malo alkohol i rock and roll :D
piupiu

#59 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by piupiu »

Allen Ginsberg o Dylanovoj poeziji.

KB9

#60 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by KB9 »

ExNihilo wrote:Nobel Bob Dylanu je lakrdija. Sad može i Balašević u čitanke.
upravo
John Cleese

#61 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by John Cleese »

piupiu wrote:Allen Ginsberg o Dylanovoj poeziji.

http://www.youtube.com/watch?v=OdQnpezsxSc
Woody Allen o Dylanovoj poeziji:

https://www.youtube.com/watch?v=NGvjTEB1K-g&t=34s

:D :lol: :run:
piupiu

#62 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by piupiu »

John Cleese wrote:Woody Allen o Dylanovoj poeziji:

https://www.youtube.com/watch?v=NGvjTEB1K-g&t=34s

:D :lol: :run:
:lol:

Znaš ti onu narodnu (pozivam se na poetsku slobodu :oops:) :

"Khm, khm, kraljeviću Marko, naići će Musa Kesedžija!" :D

Ako je Ginsberg rekao da ga je Dylan nadmašio, ko sam ja da pričam? :oops:
Better Man

#63 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Better Man »

Osporavati Nobela Dylanu je smiješno. Čovjek je genije i potpuno ga je zaslužio.
tranquil

#64 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by tranquil »

Dylana zadnjih godina svrstavam u (meni lično, da se ogradim) 3 najbolja tekstopisca u svijetu muzike. Sigurno ima visoku literarnu vrijednost. Da li ima boljih od njega u svijetu "standardne" literature? Vjerovatno, ali ja nekako Nobelovu nagradu ne smatram kao dodjeljivanje "najboljem od najboljih" (što je teško objektivno odrediti, posebno u ovoj kategoriji) nego odavanje priznanja za veliku doprinos u toj oblasti. Dylan to sigurno zaslužuje.
Banksy

#65 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Banksy »

Utjecaj koji je njegovo pjesništvo imalo na savremenu kulturu, ali i na kompletno savremeno društvo, na cijelu planetu zadnjih 50 godina, je toliko velik i moćan, s toliko dobrih i pozitivnih učinaka i pomjerenih granica, da se nijedan dobitnik zadnjih godina (i ne samo zadnjih godina) u tom smislu, s njim ne može mjeriti.
To što nije ''knjiški'' poeta već muzički, ne pravi baš nikakvu razliku niti ga po bilo kojoj osnovi devalvira.
Njegove pjesme su budile, drmale i iz temelja mijenjale svijet i učinile ga, na koncu, boljim mjestom.
U poetskom i humanističkom svijetu, ono što on za sobom ostavlja kao naslijeđe, daleko je veće od bilo čijeg djela bilo kojeg nobelovca zadnjih decenija (čast izuzecima) čija smo imena zaboravili, a kamoli da im pamtimo djela.
Velike čestitke, velike. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nisam stigla pregledati reakcije, jedva čekam. :)
bluesjunior

#66 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by bluesjunior »

Banksy wrote:Utjecaj koji je njegovo pjesništvo imalo na savremenu kulturu, ali i na kompletno savremeno društvo, na cijelu planetu zadnjih 50 godina, je toliko velik i moćan, s toliko dobrih i pozitivnih učinaka i pomjerenih granica, da se nijedan dobitnik zadnjih godina (i ne samo zadnjih godina) u tom smislu, s njim ne može mjeriti.
To što nije ''knjiški'' poeta već muzički, ne pravi baš nikakvu razliku niti ga po bilo kojoj osnovi devalvira.
Njegove pjesme su budile, drmale i iz temelja mijenjale svijet i učinile ga, na koncu, boljim mjestom.
U poetskom i humanističkom svijetu, ono što on za sobom ostavlja kao naslijeđe, daleko je veće od bilo čijeg djela bilo kojeg nobelovca zadnjih decenija (čast izuzecima) čija smo imena zaboravili, a kamoli da im pamtimo djela.
Velike čestitke, velike. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nisam stigla pregledati reakcije, jedva čekam. :)
:thumbup:
piupiu

#67 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by piupiu »

Tranquil, Banksy, :thumbup:

Nego da je moćan. Moglo bi se tu pričati o hegemoniji američke popularne kulture i zašto jedan Kadare (pisac po mom ukusu) još nije dobio Nobelovu. Moglo bi se pričati i o tome spadaju li Kadare, Murakami i Dylan u istu kategoriju. Ali stoji i Dylan - kao jedan od neprikosnovenih Beatnika i vjerovatno najuticajniji umjetnik ovog žanra. U nedostatku Kerouaca i Burroughsa, ovu Nobelovu doživljavam kao salutiranje (možda i posljednji pozdrav) jednom pokretu koji je promijenio čitav tok muzičke istorije (od Ginsberga naovamo), pokretu koji je odgovoran za to što je muzika evoluirala iz 'šubi-dubi-bap-bap' faze u tok svijesti, odgovoran za Beatlese i za Floyde ... koliko i za to što je moderna umjetnost u cjelini uspjela napustiti buržoaski salon i okove malogradjanskog morala i postala ono što je postala.
Banksy wrote:Nisam stigla pregledati reakcije, jedva čekam. :)
Hemon je objavio jedno 10 sarkastičnih postova na Facebooku. Nekako se tome nisam nadala.
ExNihilo

#68 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by ExNihilo »

Iz izbora. :D

Image

Image

Image
omar little

#69 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by omar little »

hemon kida na temu. :D baza sa automehanicarima, ne da mi se pravit skrinsot, betonska. :D
Banksy

#70 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Banksy »

piupiu wrote:Tranquil, Banksy, :thumbup:

Nego da je moćan. Moglo bi se tu pričati o hegemoniji američke popularne kulture i zašto jedan Kadare (pisac po mom ukusu) još nije dobio Nobelovu. Moglo bi se pričati i o tome spadaju li Kadare, Murakami i Dylan u istu kategoriju. Ali stoji i Dylan - kao jedan od neprikosnovenih Beatnika i vjerovatno najuticajniji umjetnik ovog žanra. U nedostatku Kerouaca i Burroughsa, ovu Nobelovu doživljavam kao salutiranje (možda i posljednji pozdrav) jednom pokretu koji je promijenio čitav tok muzičke istorije (od Ginsberga naovamo), pokretu koji je odgovoran za to što je muzika evoluirala iz 'šubi-dubi-bap-bap' faze u tok svijesti, odgovoran za Beatlese i za Floyde ... koliko i za to što je moderna umjetnost u cjelini uspjela napustiti buržoaski salon i okove malogradjanskog morala i postala ono što je postala.
Banksy wrote:Nisam stigla pregledati reakcije, jedva čekam. :)
Hemon je objavio jedno 10 sarkastičnih postova na Facebooku. Nekako se tome nisam nadala.
Tačno. :thumbup:

Da, Kadare je odličan, zaista, Murakamija mi je uopće smiješno i spominjati u toj kategoriji, Coetzeea sam prorekla za Nobela godinama ranije, dok još nismo znali ni kako se izgovara na našem jeziku, Alice Munro je, po meni, totalna fula, itd. nebitno, to su sve individualni ukusi, ali to što si rekla iznad, to je tačno, to je nagrada generaciji, izričaju i pokretu, i meni je jako drago što je stigla u ruke baš njemu kao predstavniku cijele klase.

Ovo Hemonovo je baš plitko i kompleksaški, izgleda kao frustrirani štreber - student književnosti koji je tek počeo objavljivati prve radove. Baška što je neduhovito.
S tim da je meni Hemon apsolutno, ali ono baš max precijenjen, pa ga nešto i ne poštujem, i ne držim bitnim i relevantnim u smislu objektivne ocjene koju bih kao trebalo uzeti zaozbiljno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Truba »

nisam muzikalan tako da više puta brišem poruku koju želim napisati ovdje

ali ovo je odron
raoul duke

#72 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by raoul duke »

ExNihilo wrote:Iz izbora. :D

Image

Image

Image
:lol: :lol: :thumbup:
Banksy

#73 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Banksy »

Sjo Hemona, tek sad sam pregledala, koji bijes i nemoć, ispunio nobel američku kvotu za narednih 20 godina, a on valjda pripucao... :lol:
Ispod svakog nivoa, baš tuga, star čovjeka, a k'o frustrirani srednjoškolac... Dno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#74 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Truba »

ja sam za ovog bob dilana prvi put čuo u stripu nik rajder SAJGON :D tamo krajem osamdesetih
iskreno mislio sam da nije živ :D
zapravo nije me ni zanimalo toliko sam nemuzikalan :D i ne poznajem glazbu :D
Banksy

#75 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Banksy »

Njemački novinar i dopisnik iz Los Angelesa Andreas Renner putem Twittera prenio je reakciju slavnog kanadskog kanautora i pjesnika Leonarda Cohena na dodjelu Nobelove nagrade za književnost Bobu Dylanu.

Leonard Cohen about Dylan's Nobel Prize: "It's like pinning a medal on Mount Everest for being the highest mountain"

"To je kao da prikvačite medalju na Mount Everest u znak priznanja da je najviša planina", kazao je Leonard Cohen prigodom skupa u Los Angelesu posvećenom izlasku novog Cohenovog albuma 'You Want It Darker'.

Leonarda Cohena :thumbup: , inače, mnogi već niz godina gledaju kao najzaslužnijeg kandidata među kantautorima za Nobelovu nagradu za književnost.
:thumbup:
Post Reply