Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#276 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:
muzika se ne moze porediti za prirodnim naukama i slicnim zanimanjima :)

:
O može, itekako može. A pročitaj malo o uticaju zvuka uopšte pa i muzike na nervni sistem, uticaj na promjene raspoloženja, pa čak i uticaj na inteligenciju i vidjećeš da muzika i tekstovi nisu samo zabava i da imaju dublji efekat nego što neko koga muzika ne interesuje može da vidi.

Uostalom, probaj i sama.
Connaisseur Karlin

#277 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Connaisseur Karlin »

Hakiz wrote:
pa nesto sumnjam da su svi bili civil rights aktivisti ,ipak je mnogim seks i droga uz rock and roll bila primarna potreba :D
Pa, Timothy Leary nije postao guru LSD-a zbog drogiranja. I ne zaboravi da su LSD tih godina, ako i marihuna i još neke droge u SAD-u (gdje se dešavalo to o čemu pričamo) u to doba bili legalni. Tek kasnije su postali zakonima zabranjeni.

To je bilo doba izlaska iz sistema koji je vladao 1950-ih, i u cijelom zapadnom svijetu tinejdžeri su postajali finansijski nezavisni, automobili, a naročito motocikli, su postali dostupni mnogima (a automobil ili motor je sloboda, prvenstveno sloboda kretanja), a pojavila se i kontracepciona pilula. I sve je to promijenilo način života, pogled na svijet i vrijednost, prvenstvano mladih. A to što se u osvanjanju novih sloboda pojavljuju i ljudi koji su zloupotrijebili te nove opcije je normalno i ne remeti glavnu sliku.

U svakom žitu ima kukolja, ali uzimati kukolj kao fokus posmatranja je potpuno promašeno.
nisu fokus,ali nisu ni manjina ,jer mogi nisu nikad bili ozbiljni aktivisti za civil rights :)
dale cooper

#278 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by dale cooper »

pa ako nemam znanja o muzic,imam o drusvtenim zbivanjima :D a ti si previse subjektivan i romantiziras drogriane hipike :lol:

pa nesto sumnjam da su svi bili civil rights aktivisti ,ipak je mnogim seks i droga uz rock and roll bila primarna potreba :D

napsiala sam da znam nekoliko osoba koje sam pitala za Dylana i nagradu,a znam da im black lives matter apsolutno ne interesira :)
Romantiziram muziku generalno zato što sam strastveni obožavatelj. Ali takođe poznajem i istoriju iza muzike koju
obožavam pa mi to daje itekako pravo da govorim o njenom kulturološkom uticaju.

Većina muzičara tog vremena jeste bila na neki način uključena u civil rights movement 60-tih.

Nekoliko osoba ne čini uzorak i ne govori za sve ljude od 50+ i njihovim aktivnostima i političkoj i društvenoj svjesti.
Neki vjerovatno i nisu čuli ili ne prate zbivanja oko black lives matter pokreta.
Last edited by dale cooper on 21/10/2016 02:02, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#279 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Hakiz wrote:

:
O može, itekako može. A pročitaj malo o uticaju zvuka uopšte pa i muzike na nervni sistem, uticaj na promjene raspoloženja, pa čak i uticaj na inteligenciju i vidjećeš da muzika i tekstovi nisu samo zabava i da imaju dublji efekat nego što neko koga muzika ne interesuje može da vidi.

Uostalom, probaj i sama.
hvala,ali ne dijelim isto misljenje :)
Hakiz

#280 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Hakiz »

nisu fokus,ali nisu ni manjina ,jer mogi nisu nikad bili ozbiljni aktivisti za civil rights :)
Kakv ti je to argument?

To šta si ti napisala ništa ne znači.

Mnogi nisu bili, mnogi jesu bili.
Hakiz

#281 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:

:

Uostalom, probaj i sama.
To nije stvar mišljenja, to je dokazano i dokumentovano.

Ovako možemo u nedogled. Nema više svrhe.
dale cooper

#282 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by dale cooper »

Je li imaš takvo mišljenje i za ostale grane umjetnosti? :| :cry:
Connaisseur Karlin

#283 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

dale cooper wrote:
pa ako nemam znanja o muzic,imam o drusvtenim zbivanjima :D a ti si previse subjektivan i romantiziras drogriane hipike :lol:

napsiala sam da znam nekoliko osoba koje sam pitala za Dylana i nagradu,a znam da im black lives matter apsolutno ne interesira :)
Romantiziram muziku generalno zato što sam strastveni obožavatelj. Ali takođe poznajem i istoriju iza muzike koju

Većina muzičara tog vremena jeste bila na neki način uključena u civil rights movement 60-tih.

Nekoliko osoba ne čini uzorak i ne govori za sve ljude od 50+ i njihovim aktivnostima i političkoj i društvenoj svjesti.
Neki vjerovatno i nisu čuli ili ne prate zbivanja oko black lives matter pokreta
.
rzumijem tvoj stav,ali nisam primjetila znajcan uticaj muzike na drustvene sukobe ,i da je muzika promjenila drustveno politiku klimu :)

biti aktivist kao muzicar nije isto sto biti aktivista u orgnizacijama na protestima i sl.

za podebljani dio: to je prosto nemoguce :)
Connaisseur Karlin

#284 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

dale cooper wrote:
Je li imaš takvo mišljenje i za ostale grane umjetnosti? :| :cry:
ne,imam ljestvicu vaznih i manje vaznih kategorija :D
Connaisseur Karlin

#285 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Hakiz wrote:
Kakv ti je to argument?

To šta si ti napisala ništa ne znači.

Mnogi nisu bili, mnogi jesu bili.
odlican,jer sto osoba od 18 godina sa hipi predznakom moze uraditi za jednaka prava gradjana ,slusajuci muziku uz LSD :)
Connaisseur Karlin

#286 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Hakiz wrote:
Hakiz wrote:

Uostalom, probaj i sama.
To nije stvar mišljenja, to je dokazano i dokumentovano.

Ovako možemo u nedogled. Nema više svrhe.
nista nije dokazano,laku noc :-D
Connaisseur Karlin

#288 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

ne nervni sistem istovrmeeno utice vise faktora,zato je besmisleno isticati uticaj jednog faktora,a iskjucujuci uzroncno-posljedicne veze ostalih elemenata :kiss: laku noc :-D
dale cooper

#289 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by dale cooper »

dale cooper wrote:

Neki vjerovatno i nisu čuli ili ne prate zbivanja oko black lives matter pokreta
.
rzumijem tvoj stav,ali nisam primjetila znajcan uticaj muzike na drustvene sukobe ,i da je muzika promjenila drustveno politiku klimu :)

biti aktivist kao muzicar nije isto sto biti aktivista u orgnizacijama na protestima i sl.

Opet kažem, ne poznaješ dovoljno događaje i razinu uticaja koje je muzika imala tokom 60-tih.

I ovo drugo nisi u pravu, muzičar može određenu poruku iskomunicirati mnogo većem broju ali i širem spektru ljudi.
Pa eto i sam black lives matter pokret ti je primjer koji je dobio na većoj raširenosti i svijesti kako su se pojedini
celebritiji iz svijeta muzike ali i šire aktivno uključili.

Znaju sigurno za pozadinu pokreta, ali dobar dio ljudi u toj dobi se jednostavno prestanu baviti aktivnim učešćem
u društvenim zbivanjima pa čak i ovim dramatičnim koji su iznjedrili black lives matter pokret.
Middle aged, middle income ljudi koji su se zabavili sobom i svojim problemima. Tužno jeste, ali ne znači
da su rasisti zbog toga. Ne da nema i nekih koji zaista i jesu rasisti naravno.

Odoh i ja spavati, smorila si me vala. :zzzz: :run:
Connaisseur Karlin

#290 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

dale cooper wrote:
dale cooper wrote:

.

Opet kažem, ne poznaješ dovoljno događaje i razinu uticaja koje je muzika imala tokom 60-tih.

I ovo drugo nisi u pravu, muzičar može određenu poruku iskomunicirati mnogo većem broju ali i širem spektru ljudi.
Pa eto i sam black lives matter pokret ti je primjer koji je dobio na većoj raširenosti i svijesti kako su se pojedini
celebritiji iz svijeta muzike ali i šire aktivno uključili.

Znaju sigurno za pozadinu pokreta, ali dobar dio ljudi u toj dobi se jednostavno prestanu baviti aktivnim učešćem
u društvenim zbivanjima pa čak i ovim dramatičnim koji su iznjedrili black lives matter pokret.
Middle aged, middle income ljudi koji su se zabavili sobom i svojim problemima. Tužno jeste, ali ne znači
da su rasisti zbog toga. Ne da nema i nekih koji zaista i jesu rasisti naravno.

Odoh i ja spavati, smorila si me vala. :zzzz: :run:
ja i ti smo totolano suprotnih pogleda,ali si mi jako drag :D :kiss: razumijemm tvoj stav,ali jednstavno ne vjerujem u efektivnu snagu otpora muzikom 60tih ( svjesna sam da danasnjamzuika nema doslon nikakv uticaj) ,narocito od strane sljedbenka,a muzicari ,logicno,imaju emocionalnu potrebu da ozbiljeze drusvtvene konflikte :-D laku noc :-D
Banksy

#291 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by Banksy »

World exclusive: Bob Dylan - I'll be at the Nobel Prize ceremony... if I can

http://www.telegraph.co.uk/men/the-filt ... eremony-i/

Image

:thumbup:
dale cooper

#293 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by dale cooper »

Bob se javio! :gunjastajl:
dale cooper

#295 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by dale cooper »

Banksy wrote:
Lijep mix. :thumbup:
elk

#296 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by elk »

Maestro veliki!
cuj nije primjetila kako muzika utice :-) .
uglavnomja

#297 Re: Nobelova nagrada za mir i knjizevnost BOB DYLAN 2016

Post by uglavnomja »

s obzirom da se dylan nije do sad javio-odgovorio nobelovom komitetu u sveCkoj - i ako se ne javi do 10. juna - ostace bez brda para, malo manje od miliJon eura
Post Reply