Nobelova nagrada?Andrić?

salik79

#51 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 23/11/2019 21:41
salik79 wrote: 23/11/2019 21:35 Pusti to Hafise, de ti meni rexi, po tvom misljenju, kakve su sanse kada prilozim onu dokumentaciju?
Ako ne pobrises racune na drustvenim mrezama - cijenim da su ti sanse minimalne. Jer citajuci tvoje postove,onaj tamo u obavjestajnoj dobije da te istrazi - otvori fb ili nesto slicno pa mu Homeini iskoci na ekran i citati doticnog , tu bi ti bilo problematicno :D :D
Ja se ne zovem salik79 :skoljka: :mrgreen:

Pa, zar se nije Njofra fur'o na Irance? :mrgreen:
MorningStar

#52 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 23/11/2019 21:45
MorningStar wrote: 23/11/2019 21:41
salik79 wrote: 23/11/2019 21:35 Pusti to Hafise, de ti meni rexi, po tvom misljenju, kakve su sanse kada prilozim onu dokumentaciju?
Ako ne pobrises racune na drustvenim mrezama - cijenim da su ti sanse minimalne. Jer citajuci tvoje postove,onaj tamo u obavjestajnoj dobije da te istrazi - otvori fb ili nesto slicno pa mu Homeini iskoci na ekran i citati doticnog , tu bi ti bilo problematicno :D :D
Ja se ne zovem salik79 :skoljka: :mrgreen:

Pa, zar se nije Njofra fur'o na Irance? :mrgreen:
Proslo vrijeme - sada su Amerikanci okom skokom - a Franjo je 92 poredio Zg sa Jeruzalemom kada je “usao” u isti tako da mu nije vjerovati :D
salik79

#53 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

Znaci, nista ne znaci sto su mi preci bili Hrvati?

A 'vamo, lafo, novi zakon i trice...
MorningStar

#54 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 23/11/2019 21:53 Znaci, nista ne znaci sto su mi preci bili Hrvati?

Isp’o si iz buketa :D :lol:
salik79

#55 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 23/11/2019 21:56
salik79 wrote: 23/11/2019 21:53 Znaci, nista ne znaci sto su mi preci bili Hrvati?

Isp’o si iz buketa :D :lol:
Znaci, nista, definitivno zatvorili cvjecaru :mrgreen: :skoljka:
Hafis

#56 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by Hafis »

Nisi mi jasan. Majka ti ima domovnicu (ako sam dobro shvatio). Ne vidim gdje je razlog za odbijanje.
Vidi ovo: moji roditelji nisu nikada vadili domovnicu,a ja je imam.
Priliom mog apliciranja za HR državljanstvo nije mi traženo da prilažem njihove domovnice , već mi je traženo da dokažem da mi je barem jedan od roditelja Hrvat.
Među brdom papira koje sam poslao, najvrijedniji je (tada, 1992. godine) bio mog originalni rodni list gdje se jedan od mojih roditelja izjasnio kao Hrvat .Dosta je Bošnjaka tada glat i bez ikakvih problema dobilo domovnice na temelju roditeljskog izjašnjavanja (čitao si o ludim pedesetim i šezdesetim kada su se ljudi bošnjaci izjašnjavali kao srbi ili hrvati) Ali, to im je sada itekako valjalo, barem njihovoj djeci.
Znam da su se pravila sada promijenila, i da vrijede drugačije za punoljetne osobe koje žive van hrvatske, makar im roditelji i imali domovnice.
Ali nije neizvodivo.
salik79

#57 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

Hafis wrote: 23/11/2019 22:56
Nisi mi jasan. Majka ti ima domovnicu (ako sam dobro shvatio). Ne vidim gdje je razlog za odbijanje.
Priliom mog apliciranja za HR državljanstvo nije mi traženo da prilažem njihove domovnice , već mi je traženo da dokažem da mi je barem jedan od roditelja Hrvat.
Među brdom papira koje sam poslao, najvrijedniji je (tada, 1992. godine) bio mog originalni rodni list gdje se jedan od mojih roditelja izjasnio kao Hrvat .Dosta je Bošnjaka tada glat i bez ikakvih problema dobilo domovnice na temelju roditeljskog izjašnjavanja (čitao si o ludim pedesetim i šezdesetim kada su se ljudi bošnjaci izjašnjavali kao srbi ili hrvati) Ali, to im je sada itekako valjalo, barem njihovoj djeci.
Znam da su se pravila sada promijenila, i da vrijede drugačije za punoljetne osobe koje žive van hrvatske, makar im roditelji i imali domovnice.
Ali nije neizvodivo.
Mama i ja smo odbijeni, a majka/baka i dvojica djedova (i s majcine i s oceve strane) su bili hrvatski drzavljani. Nadam se da sada razumijes?
Nadzornik

#58 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by Nadzornik »

salik79 wrote: 23/11/2019 23:21
Mama i ja smo odbijeni, a majka/baka i dvojica djedova (i s majcine i s oceve strane) su bili hrvatski drzavljani. Nadam se da sada razumijes?
Promijeni ime Saliče u Ivo.... :D
salik79

#59 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

Nadzornik wrote: 23/11/2019 23:26
Promijeni ime Saliče u Ivo.... :D
Eh, to sam i ja kont'o :thumbup: :mrgreen:
Zoya

#60 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by Zoya »

https://postimg.cc/delete/GN3Mr5B3/d7a6258d
Hafis

#61 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by Hafis »

Hafis wrote: 23/11/2019 22:56
Ali nije neizvodivo.
Negdje ste kiksali. I još nešto...kako ti je baka i dvojica djedova mogli imati hrvatsko državljanstvo kada još nije ni postojao taj pojam.
i još nešto među nama: poslije vala priznavanja državljanstva ljudima čiji su se pretci, tj. roditelji iz nekih razloga, u nekom specifičnom vremenu izjasnili kao Hrvati, uslijedila je određena restrikcija nakon 1998. godine. Mislim da kontaš što hoću reći.
ali sam stvarno negdje vidio opširan članak gdje je stvarno ponovo olakšan postupak i ublaženi parametri. E sad, jedino ako nisi trajno ispucao pravo apliciranja dobivanja HR državljastva po tom istom osnovu na koji si se do sada pozivao.
salik79

#62 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

Hafis wrote: 24/11/2019 00:07

Negdje ste kiksali. I još nešto...kako ti je baka i dvojica djedova mogli imati hrvatsko državljanstvo kada još nije ni postojao taj pojam.
i još nešto među nama: poslije vala priznavanja državljanstva ljudima čiji su se pretci, tj. roditelji iz nekih razloga, u nekom specifičnom vremenu izjasnili kao Hrvati, uslijedila je određena restrikcija nakon 1998. godine. Mislim da kontaš što hoću reći.
ali sam stvarno negdje vidio opširan članak gdje je stvarno ponovo olakšan postupak i ublaženi parametri. E sad, jedino ako nisi trajno ispucao pravo apliciranja dobivanja HR državljastva po tom istom osnovu na koji si se do sada pozivao.
Mislim da nam imena nisu valjala, ali, kao sto rekoh, nakon zalbe (na negativno rjesenje/odbijenicu MUP-a) Upravnom sudu RH, rjesenje/odbijenica je ponisteno i nalozen ponovni postupak MUP-u. Nakon toga nas advokat trajno seli u Hrvatsku, a ubrzo i ja na studije, tako da nikada nikakvu daljnju informaciju o predmetu nismo dobili.
sadie_forever

#63 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by sadie_forever »

a kako ste se to zvali? Husein Rohani i Hasan Homeini :D
salik79

#64 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

Da, inace su to tadicionalna prezimena Bosnjaka/bosanskih muslimana.
sadie_forever

#65 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by sadie_forever »

salik79 wrote: 24/11/2019 10:11 Da, inace su to tadicionalna prezimena Bosnjaka/bosanskih muslimana.
Tradicionalni su Ibrahim,Bekir,Ajsa,Osman Zejd itd
salik79

#66 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

sadie_forever wrote: 24/11/2019 10:33
salik79 wrote: 24/11/2019 10:11 Da, inace su to tadicionalna prezimena Bosnjaka/bosanskih muslimana.
Kome je u Bosni prezime Ibrahim, Bekir, Ajsa, Osman, Zejd?

Fakat se zapitam ko si, sta si i koja je tvoja uloga na ovom forumu....
sadie_forever

#67 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by sadie_forever »

salik79 wrote: 24/11/2019 10:38
sadie_forever wrote: 24/11/2019 10:33
Kome je u Bosni prezime Ibrahim, Bekir, Ajsa, Osman, Zejd?

Fakat se zapitam ko si, sta si i koja je tvoja uloga na ovom forumu....
Mislila sam da govoris o imenima,kasnije procitah bolje i vidim prezime...nekad brzo reagujem :lol: :lol:
salik79

#68 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

sadie_forever wrote: 24/11/2019 10:39

Mislila sam da govoris o imenima,kasnije procitah bolje i vidim prezime...nekad brzo reagujem :lol: :lol:
Aha, dobro, u Bosni je tradicionalno ime Zejd, ali nisu Hasan i Husejn :thumbup: :run: :skoljka:
sadie_forever

#69 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by sadie_forever »

salik79 wrote: 24/11/2019 10:41

Aha, dobro, u Bosni je tradicionalno ime Zejd, ali nisu Hasan i Husejn :thumbup: :run: :skoljka:
Jeste,ali koliko su ove sijje napasne ljudi izbjegavaju da daju ta imena cisto radi njih,i ako su licnosti Hasan i Husejn r.a ni krivi ni duzni
salik79

#70 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

sadie_forever wrote: 24/11/2019 10:42

Jeste,ali koliko su ove sijje napasne ljudi izbjegavaju da daju ta imena cisto radi njih,i ako su licnosti Hasan i Husejn r.a ni krivi ni duzni
Aha, bas, nemaju sije ni Ibrahima, ni Bakira, ni Osmana (hoces odmah da ti link na twitter jedne poznate libanske novinarke, siitkinje, koja se cak preziva Osman?!), ni Zejda... Za Aise, priznajem, ne znam...

Mogu li pogadjati, o tome si citala na nekoj vehabitskoj stranici? Saff?
Hafis

#71 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by Hafis »

salik79 wrote: 24/11/2019 00:35 Mislim da nam imena nisu valjala, ali, kao sto rekoh, nakon zalbe (na negativno rjesenje/odbijenicu MUP-a) Upravnom sudu RH, rjesenje/odbijenica je ponisteno i nalozen ponovni postupak MUP-u. Nakon toga nas advokat trajno seli u Hrvatsku, a ubrzo i ja na studije, tako da nikada nikakvu daljnju informaciju o predmetu nismo dobili.
Moraš to provjeriti . Valjda si sačuvao tu odbijenicu.
Inače, imaju neke dodatne stvari za odrasle punoljetne osobe koje žive izvan Hrvatske. Dodana je u Zakon i famozna 5. točka u članku 8., koja se može široko tumačiti i koja može biti ''alibi'' za određena odbijanja.
Glasi, citiram: Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Hrvatskoj
Slijede taksativno navedeni primjeri:
- ranijim deklariranjem hrvatske pripadnosti u pravnom prometu,
- navođenjem hrvatske pripadnosti u pojedinim javnim ispravama,
- zaštitom prava i promicanjem interesa hrvatskog naroda
- aktivnim sudjelovanjem u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu.

E sad znaš zašto su npr. Komšu odbili. Ispunio je jednu točku (izjasnio se kao Hrvat pred izbore), ali ga oborilo na ostalim točkama, bez prava na ponovni pokušaj apliciranja.

Ja ti tu mogu pomoći. Zakasnio si na proslavu Dana državnosti R Hrvatske koji je obilježen sad u prošlom mjesecu, ali te mogu pozvati recimo na slijedeću proslavu Lipanjskih zora jer je u deblokadi Mostara u lipnju 1992. sudjelovala i HV. A i to se pika kao sudjelovanje u hrvatskim kulturnim manifestacijama u inozemstvu :)
salik79

#72 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by salik79 »

Hafis wrote: 24/11/2019 10:52
salik79 wrote: 24/11/2019 00:35 Mislim da nam imena nisu valjala, ali, kao sto rekoh, nakon zalbe (na negativno rjesenje/odbijenicu MUP-a) Upravnom sudu RH, rjesenje/odbijenica je ponisteno i nalozen ponovni postupak MUP-u. Nakon toga nas advokat trajno seli u Hrvatsku, a ubrzo i ja na studije, tako da nikada nikakvu daljnju informaciju o predmetu nismo dobili.
Moraš to provjeriti . Valjda si sačuvao tu odbijenicu.
Inače, imaju neke dodatne stvari za odrasle punoljetne osobe koje žive izvan Hrvatske. Dodana je u Zakon i famozna 5. točka u članku 8., koja se može široko tumačiti i koja može biti ''alibi'' za određena odbijanja.
Glasi, citiram: Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Hrvatskoj
Slijede taksativno navedeni primjeri:
- ranijim deklariranjem hrvatske pripadnosti u pravnom prometu,
- navođenjem hrvatske pripadnosti u pojedinim javnim ispravama,
- zaštitom prava i promicanjem interesa hrvatskog naroda
- aktivnim sudjelovanjem u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu.

E sad znaš zašto su npr. Komšu odbili. Ispunio je jednu točku (izjasnio se kao Hrvat pred izbore), ali ga oborilo na ostalim točkama, bez prava na ponovni pokušaj apliciranja.

Ja ti tu mogu pomoći. Zakasnio si na proslavu Dana državnosti R Hrvatske koji je obilježen sad u prošlom mjesecu, ali te mogu pozvati recimo na slijedeću proslavu Lipanjskih zora jer je u deblokadi Mostara u lipnju 1992. sudjelovala i HV. A i to se pika kao sudjelovanje u hrvatskim kulturnim manifestacijama u inozemstvu :)
Imam broj presude kojom je Upravni sud oborio rjesenje MUP-a.

Ne kontam, Covic moze, koji se prija rata izjasnjavao iskljucivo kao Hrvat, docim ja, ciji su najbili preci hrvatski drzavljani, ne mogu?

Ne zelim nikakve manifestacije, zelim uvazavanje moga "porijekla". :mrgreen:
sadie_forever

#73 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by sadie_forever »

salik79 wrote: 24/11/2019 10:48

Aha, bas, nemaju sije ni Ibrahima, ni Bakira, ni Osmana (hoces odmah da ti link na twitter jedne poznate libanske novinarke, siitkinje, koja se cak preziva Osman?!), ni Zejda... Za Aise, priznajem, ne znam...

Neki dan gledam neku emisiju o Palestini,nevezano za vjeru,i to na zapadnjackoj tv,jedan krscanin arapin nesto govorio i dodao kako se zove Omer,kaze roditelji mu dali to ime po Omeru Hattabu koji je u njihovoj zajednici poznat kao "Pravedni... jer je on bio pravedan prema krscanima ,ima neka prica kako je crkvu dao sagradit ne sjecam se kako bjese,vuglavnom njegovi roditelji koji su tu pricu znali su mu dali to ime u njegovu cast.

Znaci daju krscani imena po ashabima,a neke sijje nece,indikativno? ok ako neki daju svaka cast,,nisam znala
Bloo
Globalna šefica

#74 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by Bloo »

sadie_forever wrote: 24/11/2019 12:48

Neki dan gledam neku emisiju o Palestini,nevezano za vjeru,i to na zapadnjackoj tv,jedan krscanin arapin nesto govorio i dodao kako se zove Omer,kaze roditelji mu dali to ime po Omeru Hattabu koji je u njihovoj zajednici poznat kao "Pravedni... jer je on bio pravedan prema krscanima ,ima neka prica kako je crkvu dao sagradit ne sjecam se kako bjese,vuglavnom njegovi roditelji koji su tu pricu znali su mu dali to ime u njegovu cast.

Znaci daju krscani imena po ashabima,a neke sijje nece,indikativno? ok ako neki daju svaka cast,,nisam znala
Ne pada ti na pamet da je ime Omar/Omer starije od islama i može se smatrati "narodnim" imenom koje se onda daje nevezano za religijsko opredijeljenje?
Kao što možeš naći Egipćanina koji se zove Mirza, a Kopt je.
sadie_forever

#75 Re: Nobelova nagrada?Andrić?

Post by sadie_forever »

Bloo wrote: 24/11/2019 12:57
sadie_forever wrote: 24/11/2019 12:48

Ne pada ti na pamet da je ime Omar/Omer starije od islama i može se smatrati "narodnim" imenom koje se onda daje nevezano za religijsko opredijeljenje?
Kao što možeš naći Egipćanina koji se zove Mirza, a Kopt je.
Vjerska imena ne daju krscani,tipa Ali Muhamed Hamza itd itd

daju neka nevjerska arapska tipa Nedim,Suad,Aziz ovo ono

I plus covjek je sam rekao zasto to ime nosi,nisam ja nagadjala
Post Reply