Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
neravno, teško da se mogu ova dva albuma muzički porediti jer se radi o dva odvojena muzička svijeta.
međutim, interesuje me sta misle forumaši o porukama koji ovi albumi nose.
Dino M. u svim svojim nastupima (posljednji u interviju u Danima) ističe kako u muziku (i cijeli nastup i život) koristi da bi uputio poruku. hebote, samo sto nije za sebe rekao da je poslanik , a pjesme su mu uglavnom obicna dzigera
na drugoj strani Edo M. ne pretenduje na prijestolje bošnjačkog mislioca No. 1 ali nam u pjesama daje toliko materrijala za razmisljanje da covjek ne moze sve stici pohvatati
ko je od ove dvojice autora veci "misionar"?
Last edited by DonDavudes on 14/06/2004 11:21, edited 1 time in total.
Dininu muziku mozes voliti ili ne voliti, cijeniti ili ne cijeniti, ali neke dublje poruke u svojim pjesmama i nema. On je zabavljac siroke narodne mase. E Edo, Edo je vidis nesto totalno drugo. I on je zabavljac, ne osporavam. Ali cinjenica da Edo 'recituje' svoju poeziju uz Hip Hop ne smeta ljudima svih godista, obrazovanja, socijalnih staleza, da razumiju poruku. Ko ima mozak i srce - skont'o ga je. Njegov album te profura kroz cijeli spektar osjecanja, ja sam cas plakala kroz stisnute zube, cas se cijepala od smijeha. Covjek prica o ljubavi, mrznji, zatucanosti, politici, nama, njima, ma svemu sto nas okruzuje. Sa bolesnom jednostavnoscu, ali ide direkt u sustinu. Ono imas feeling - to je to, bez ekstra sranja. A uz to ima velika muda da se makne iz klisea o cemu se uopste 'smije' pjevati / pricati.
E sad' znas sta je tuzno? To sto ja mislim, da na zalost, ljude koji ga ne kontaju uopste ne mozes promjeniti toliko da ga pocnu kontat, pa kazu, ma jebo sve ove moje kontove, jebo nacionalizam, odoh se furat na pozitivu i ljubav. Ja sam se poslije prvog albuma nadala da on to moze uraditi. Ali cim je osudio svaki patoloski nacionalizam (na sve tri strane) odmah ga ovi bezveze ljudi vise ne gotive. Peace!
Edo Maajka je glasnogovornik jedne čitave generacije mladih ljudi. ustvari mislećih ljudi sa ovih prostora. još od Azre i Štulića nije se niko tako otvoreno izložio zbog spremnosti da kaže istinu (Rambo Amadeus donekle, ali ni blizu tako otvoreno kao Edo). Edo nije samo zabavljač, jer sam siguran da bi on mogao profitirati više da želi ići tim pravcem (uzmite samo stvari 'Legenda o Elvisu' ili 'Svađe? sa njegovog novog albuma), ali on želi da iskoristi poziciju i poplarnost da galvanizuje, da izrazi bunt protiv zla.
dino merlin je upravo to - dino merlin. nit smrdi, nit miriši. kad je to on u pjesmama ili bilo gdje javno ikada progovorio o problemima našeg vremena - nacionalizmu, kriminalu, zločinima? o tendenciji da se 'naslanja' na tuđe pjesme i predstavlja ih kao svoje da ne govorimo.
Ma Stocharu, mozda si pogresno interpretirao ovo chenge lenge....
A Dino u stvari govori o potrebi raskrinkavanja mutnih radnji Hasana Cengica I Shaje...
Veliki umjetnici samo mogu biti veliki ljudi, a Dino Merlin nije veliki čovjek.
Priznajem mu profesionalnost i slatkastu tugaljivost, i još svašta nešto...ali on nije Veliki Čovjek i tu je kraj priče
definitivno dajem glas za No Sikiriki i Edu.
nikada nisam gotivio ni rap(hip hop itd.),ali od "Slushaj Mater" uvijek volim poslushati Edu,i neku njegovu smijeshnu,tuzhnu,pouchnu poruku..
a Dino..moja najvecha antipatija na cijeloj jbnoj bh estradi!
NJEGOVE PJESME IMAJU I TE KAKO DUBOKE PORUKE...
DINO JE RELIGIOZAN COVJEK TREBA MALO RAZMISLJAT O PORUKAMA..
EDO STA ON KAZE ONO STO ZNAMO SVI....
A MOZE SE I OD NJEGA NEKI FAZON POKUPIT...
da ne bude zabune, dino ima lijepih pjesama... nista protiv dine... ali kad neko prica o "dubini", "poruci", "jao pronasao sam se..." i sl. vezano uz muziku dine i sl. to je vise zalosno nego smijesno... naravno da su duboki stihovi ako se u zivotu ne odmaknes dalje od alana forda i poezija ti je nesto nepoznato, pa jedina prilika da razmisljas o pjesmi dodje ti kad dino izda cd... (da se neko ne nadje uvrijedjen po obicaju, sve napisano ne odnosi se na tebe munafik uopste...)
bilo bi lijepo kad bi bilo tako, ali etika i estetika nisu nuzno povezane... divimo se djelima brojnih umjetnika i pri tome nas ne zanima previse kakvi su bili ljudi, kako su se odnosili prema svojim zenama, jesu li drzali robove, jesu li lokali, drogirali se, jesu bili dobri ljudi ili ne...
korto_malteze wrote:Edo Maajka je glasnogovornik jedne čitave generacije mladih ljudi. ustvari mislećih ljudi sa ovih prostora. još od Azre i Štulića nije se niko tako otvoreno izložio zbog spremnosti da kaže istinu (Rambo Amadeus donekle, ali ni blizu tako otvoreno kao Edo). Edo nije samo zabavljač, jer sam siguran da bi on mogao profitirati više da želi ići tim pravcem (uzmite samo stvari 'Legenda o Elvisu' ili 'Svađe? sa njegovog novog albuma), ali on želi da iskoristi poziciju i poplarnost da galvanizuje, da izrazi bunt protiv zla.
dino merlin je upravo to - dino merlin. nit smrdi, nit miriši. kad je to on u pjesmama ili bilo gdje javno ikada progovorio o problemima našeg vremena - nacionalizmu, kriminalu, zločinima? o tendenciji da se 'naslanja' na tuđe pjesme i predstavlja ih kao svoje da ne govorimo.
Muzika, pjesme i sve ostalo vezano za Edu i Merlina se teško mogu porediti, jer se u mnogo čemu razlikuju. Svi znamo kakve Edo ima tekstove, i istina je da se to mnogima sviđa, ali meni lično to baš i nije nešto posebno, uglavnom zbog prostih riječi i psovki koje koristi u svojim pjesmama. Kada se nalazim u društvu roditelja, ili nekih starijih ljudi, a sa radia ili tv-a počne neka pjesma Ede Maajke, onda zaista bude trenutaka kada se neugodno osjećam slušajući kojekakve psovke i riječi koje on nerijetko koristi u tekstovima svojih pjesama. Istina je da on opisuje sve što se oko nas dešava najrealnije, ali ipak psovke i sve to što ubacuje u pjesme su ono što se meni ne sviđa i ne godi.
Merlinove pjesme itekako imaju svoje poruke, i ne mora se sad Edo smatrati boljim samo zbog toga što svojim pjesmama govori i obraća se svima onima protiv kojih većina ne smije dići glas. Zna se da Merlin više ima neku romantičnu, ljubavnu i na tim fazonima napisanu muziku i pjesme, a Edo tekstove usmjerene uglavnom na životnu stvarnost. Barem ja kada slušam Edu ne mogu pobjeći iz ove stvarnosti koja nas okružuje, jer on nam u svojim pjesmama uglavnom govori o onome čega smo svi svjesni, čime smo okruženi i što nam više ili manje pravi životne probleme, dok slušajući pjesme Merlina mogu pobjeći iz stvarnosti i barem u tim trenutcima odlutati negdje gdje se sve vrti oko ljubavi, sretne ili nesretne, oko nekog užitka, nekoga ili nečega što se čini tako blizu a tako je daleko.
Kad bi svi kao Edo pjevali, onda nam ni muzika ne bi više bila sredstvo pomoću kojeg možemo pobjeći barem na kratko iz stvarnosti. Uglavnom, ja sam ljubitelj pjesmi i muzike poput Merlinovih, a Edu Maajku mogu ponekad poslušati, ali ne baš u velikim "dozama".
EDO MAJKA je jedan "Hip Hop-er" koji navodno pjeva o vladi i o ratnim desavanjima.Sta on zna o ratu?Citav rat sam proveo u Sarajevu,gdje sam se rodio i odrastao,i dok sam ja i ostatak Sarajeva,trpio granate svakodnevno rizikovao svoj zivot,gdje je bio EDO MAJKA?
Bio je u ZAGREBU i ispijao kafe po citav dan dok su nasi ljudi po Sarajevu i citavoj BiH ginuli.I zar poslije svega toga da dodje taj EDO MAJKA"Dijasporac koji ne zna sta je granata" i da mi prica u svojim pjesmama o ratu koji sam ja dozivio,a on ga je gledao u Zagrebu preko TV-a.
koliko je uporediv i mercedes sa recimo jugom..naravno mercedes je ipak stvar ukusa i stila, rezona..a jugo...je jugo..sezona ili dvije album, dan ili dva pjesma..rok trajanja majke
Halo alenx?
Edo Maajka je bio DIJETE kada je rat poceo. Ova notorna glupost se stalno povlaci, te "sto je pobjego iz Bosne, sto nije pusku nosio" i slicne nebuloze.
Kazes on u Zagrebu ispijo kave? UH! Pravo mu je bilo! Ko da je siso palac u Svedskoj ili Norveskoj ko neki. Nije Hrvatska bila nikakav raj izbjeglici Bosnjaku (ako poredis sa Zapadom).
Njegovi textovi i lakoca komunikacije s nasim covjekom ti pokazuju koju Edo ima senzitivnost. Edo nikada nije zapjevao kakvom politicaru na uho, kao Dino Merlin. Edo nije pomeo sve po Hrvatskoj zato sto se umiljavo kome tamo ili se busao sa kakvom sahovnicom ili domoljubljem.
A Dino i njegove poruke? Eto ti burek pa iscackaj nesto.
Dino je bio i ostao zabavljac. Kao i Crvena Jabuka, Bebek, Halid Beslic i slicni.
Dino Merlin u jednoj recenici: Kad bi baba imala muda bila bi deda (ili Edo).
Sto ne znaci da sam ja protiv baba. Neka baba, al neka i EDE!
bilo bi lijepo kad bi bilo tako, ali etika i estetika nisu nuzno povezane... divimo se djelima brojnih umjetnika i pri tome nas ne zanima previse kakvi su bili ljudi, kako su se odnosili prema svojim zenama, jesu li drzali robove, jesu li lokali, drogirali se, jesu bili dobri ljudi ili ne...[/quote]
Glumo i dalje mislim da moraš biti veliki čovjek ako želiš biti veliki umjetnik. A takvih je malo. Vrlo. I gotovo sam sigurna da niko iz te grupacije nije činio to o čemu pričaš. Vjerujem da ima i takvih, ali oni nisu umjetnici. Naprimjer...Meša Selimović nije tukao ženu, drogirao se i slično. Mikelanđelo je pobacao novac koji su mu dali da plate za njegov trud u Sikstinskoj kapeli.