Njemci traze nase kadrove?
Moderator: anex
-
soxx
#1 Njemci traze nase kadrove?
http://www.nezavisne.com/posao/privreda ... 59138.html
Interesuje me sta vi mislite o ovome? Ako bi se postigao taj sporazum.. Pise plata oko 1200-1500e.
Nigdje se ne spominje da ce oni naci smjestaj i to.. Da li bi se isplatilo otici raditi pa placati stan/sobu + cujem i nekakav porez treba placat a nije bas mali? Neko ko ima iskustva sa ovim sta misli?
Opet, nebi me cudilo da na kraju nista ne bude od ovoga za normalne gradjane tj. da ako ovo valja uopste ovi `veci` ljudi u BiH ce progurati svoje ( familija, prijatelji, itd ).
Interesuje me sta vi mislite o ovome? Ako bi se postigao taj sporazum.. Pise plata oko 1200-1500e.
Nigdje se ne spominje da ce oni naci smjestaj i to.. Da li bi se isplatilo otici raditi pa placati stan/sobu + cujem i nekakav porez treba placat a nije bas mali? Neko ko ima iskustva sa ovim sta misli?
Opet, nebi me cudilo da na kraju nista ne bude od ovoga za normalne gradjane tj. da ako ovo valja uopste ovi `veci` ljudi u BiH ce progurati svoje ( familija, prijatelji, itd ).
-
kenzo
#2 Re: Njemci traze nase kadrove?
al svakako se isplati..i svabe vole nase EX YU radnike...prvo sto su evropljani,a i poslusni...nisu ko turci i istocnjaci...
- L.e.g
#3 Re: Njemci traze nase kadrove?
Posebno je trazeno zanimanje Grammar Nazi
-
soxx
#4 Re: Njemci traze nase kadrove?
Ma na to mislim, naravno da ce inzinjeri imati vece al ako ista bude od ovoga, uglavnom ce ici ovi samo sa srednjom vjerujem. Cuo sam da se placa i nekakav porez. Koliko bi on iznosio na platu 1500e.?
- PapakizSarajeva
#5 Re: Njemci traze nase kadrove?
Gdje ces bolan za 1200e ??? Za te pare necu ni ovdje da radim ...soxx wrote:http://www.nezavisne.com/posao/privreda ... 59138.html
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Njemci traze nase kadrove?
obično daju poslove onima koji i ovdje imaju posla 
-
soxx
#7 Re: Njemci traze nase kadrove?
Cuj nece ovdje da radi za 1200e. Ljudi rade za 300KM sto ja nebi za 2500KM
-
Ambrozija
#8 Re: Njemci traze nase kadrove?
Da, da je 5000 eura vec bi mogli pricati, ovako nista!PapakizSarajeva wrote:Gdje ces bolan za 1200e ??? Za te pare necu ni ovdje da radim ...soxx wrote:http://www.nezavisne.com/posao/privreda ... 59138.html
-
nino90
#9 Re: Njemci traze nase kadrove?
kadrove koji su u deficitu
- desperate housewife
#10 Re: Njemci traze nase kadrove?
valja sad i njemački učit.. 
- black
#11 Re: Njemci traze nase kadrove?
sjoo strucnjaka kod nas, nista ispod 5 milja eura 
- vjesticanametli
#12 Re: Njemci traze nase kadrove?
i to bez znanja jezika
samo ih cekaju
samo ih cekaju
-
soxx
#13 Re: Njemci traze nase kadrove?
Ja sam kontao da na ovom forumu ima neko ozbiljan koji bi napisao sve sto zna al haman nema.. Inace ja se mozda prijavim pa ako me pozovu da popricam sa njima jer ne isplati se radit ako ces mjesecno imati samo 600 marki cistih.. 
- vjesticanametli
#14 Re: Njemci traze nase kadrove?
ama ima neko normalan ali daj ako znas jezik zaguglaj blaue karte ili nesto tipa einwanderung, arbeitskraefte i procitaj sve sto te zanima
u austriji imas rot weiss rot karte i radi kao i ovo njemacko i pisi ministarstvu ako te sta zanima i ljudi odgovore odmah i jos u att. zakace sve sto ti moze biti od pomoci
posalji nam para kad odes
u austriji imas rot weiss rot karte i radi kao i ovo njemacko i pisi ministarstvu ako te sta zanima i ljudi odgovore odmah i jos u att. zakace sve sto ti moze biti od pomoci
-
soxx
#15 Re: Njemci traze nase kadrove?
vjesticanametli wrote:ama ima neko normalan ali daj ako znas jezik zaguglaj blaue karte ili nesto tipa einwanderung, arbeitskraefte i procitaj sve sto te zanima
Da ne znam jezik nebi o ovom ni pisao :d
ajd proguglat cu sutra navecer nesto me vugla sad boli neda mi se trazit :p
- coek
#16 Re: Njemci traze nase kadrove?
...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:23, edited 1 time in total.
- lethalthreat
#17 Re: Njemci traze nase kadrove?
Ajde molim te i ovdje ako ti ne bude teško objavi sve bitnije informacije, i ja sam zainteresovan za rad u Njemačkoj. Pozz!soxx wrote:![]()
Da ne znam jezik nebi o ovom ni pisao :d![]()
ajd proguglat cu sutra navecer nesto me vugla sad boli neda mi se trazit :p
-
TRŠ
#18 Re: Njemci traze nase kadrove?
Njemac ne zna sta ce, sve se udara nogom u guzicu, jedva ceka bosanca da dodje da radi za njega i da mu veliku platu !
- mayab
#19 Re: Njemci traze nase kadrove?
Nije neka para tih 1200eura gore, sve zavisi kako se prodje sa troskovima stanovanja; Evo malo, ugrubo racunam, recimo 22 radna dana po 8 sati, 176 radnih sati mjesecno (dakle , ono normalni radni sati, bez nocnih ili vikenda-praznika, koji bi kod "svabe" trebali da su posteno nadoplaceni!), recimo da je sat rada tih profila radne snage(mislim na ono njega starih i bolesnih, posto u linku gore procitah da je najvise to) 13-tak eura (neka me ispravi neko ako zna konkretnije!) bruto.Dakle izadje cca 2300 eura bruto, recimo da su porezi i davanja drzavi po raznim osnovama 40% za samce (najnepovoljnija porezna klasa), ostane cistih 1300-1400 eura, dakle to je to.(Plus gdje je dodatak za nocne smjene i slicno)
Naravno, ne zaboravite, da ce onaj ko je vrijedan, pouzdan, koji dobro zna jezik, sigurno napredovati u svakom pogledu (bez da ima potrebe za stelom, kao kod nas!), tako da je to po meni dobra odskocna daska za dalje
Naravno, ne zaboravite, da ce onaj ko je vrijedan, pouzdan, koji dobro zna jezik, sigurno napredovati u svakom pogledu (bez da ima potrebe za stelom, kao kod nas!), tako da je to po meni dobra odskocna daska za dalje
-
vade_mecum
#20 Re: Njemci traze nase kadrove?
1200€ je zakonski minimalac u DE ali u svakom slucaju puno bolje ako neko nema nikakvog posla u BIH.coek wrote:koliko je uopste 1200e u Njemackoj? Nije to ko ovdje 1200e, ne gledajte samo apsolutne vec realne vrijednosti - dakle u odnosu na troskove ...
-
elcaliente
#21 Re: Njemci traze nase kadrove?
Pa nije ovo nista novo, bilo je ovoga i prije da su Njemci trazili a i ostali npr.Slovenci. Imam ja onako par informacija.
Ovako znaci ozenjeni/udati i ljudi sa djecom nece moci ici.
Ono traze radnike za poslove koje na svom trzistu nemogu naci. Mi smo znaci 29 rupa na svirali. Kada za jedan posao nemogu naci radnika Njemca, onda traze dalje po Evropskoj zajdenici. Eh kada nema( nece ) Spanci, Grci, Rumuni i Bugari onda oni traze dalje.
Ovdije je nabrojano milion zanimanja u vijestima, ali svako ko ima imal u glavi zna da nece biti posao konobara.
Oni traze uglavnom inzinjere koji ce raditi te dvije godine za male pare, znaci za manje nego sto bi placali gradjane Evropske zajednice, inace im se nebi isplatilo.
Ali sve u svemu glavni posao i kadar koji najvise nedostaje je kadar za pranje guzica po bolnicama i starackim domovima, na njemackom takozvani pomocnik medicinskog tehnicara. Tog kadra jako puno fali, jer niko nece to da radi.
Brojke o plati su sve odprilike, znaci 1500EUR nece niko dobiti. Odprilike je plata 1200EUR, kada sve poplacas imas nekih 750EUR netto. Ugovor ide 2 godine i mozes samo raditi u toj firmi koja ti je u Bosni dok si bio ponudila posao, cim njima das odkaz i tebi je noga.Traze jako fleksibilne radnike, bez porodice jer radni dani znaju biti jaaaaaaaaaaaako dugi. (naravno sve je placeno) ali nije to neka plata, zato to niko nece ni da radi taj posao ko je tamo, pa oni traze radnike izvana.
Od poslodvaca u starackom domu uglavnom dobijes sobu i oni ti odmah od plate odbiju. Uvijek su 3 osobe u sobi, ali to nije problem posto uvijek neko radi. Uglavnom su to Srbi, Bosanci i Makedonci. Hrvati vise ne dolaze jer im se to ne isplati, ali prije par godina su i oni dolazili.
Prije je trebao Certifikat B1 za njemacki jezik, tu neznam dali se sta promjenilo.
Ovako znaci ozenjeni/udati i ljudi sa djecom nece moci ici.
Ono traze radnike za poslove koje na svom trzistu nemogu naci. Mi smo znaci 29 rupa na svirali. Kada za jedan posao nemogu naci radnika Njemca, onda traze dalje po Evropskoj zajdenici. Eh kada nema( nece ) Spanci, Grci, Rumuni i Bugari onda oni traze dalje.
Ovdije je nabrojano milion zanimanja u vijestima, ali svako ko ima imal u glavi zna da nece biti posao konobara.
Oni traze uglavnom inzinjere koji ce raditi te dvije godine za male pare, znaci za manje nego sto bi placali gradjane Evropske zajednice, inace im se nebi isplatilo.
Ali sve u svemu glavni posao i kadar koji najvise nedostaje je kadar za pranje guzica po bolnicama i starackim domovima, na njemackom takozvani pomocnik medicinskog tehnicara. Tog kadra jako puno fali, jer niko nece to da radi.
Brojke o plati su sve odprilike, znaci 1500EUR nece niko dobiti. Odprilike je plata 1200EUR, kada sve poplacas imas nekih 750EUR netto. Ugovor ide 2 godine i mozes samo raditi u toj firmi koja ti je u Bosni dok si bio ponudila posao, cim njima das odkaz i tebi je noga.Traze jako fleksibilne radnike, bez porodice jer radni dani znaju biti jaaaaaaaaaaaako dugi. (naravno sve je placeno) ali nije to neka plata, zato to niko nece ni da radi taj posao ko je tamo, pa oni traze radnike izvana.
Od poslodvaca u starackom domu uglavnom dobijes sobu i oni ti odmah od plate odbiju. Uvijek su 3 osobe u sobi, ali to nije problem posto uvijek neko radi. Uglavnom su to Srbi, Bosanci i Makedonci. Hrvati vise ne dolaze jer im se to ne isplati, ali prije par godina su i oni dolazili.
Prije je trebao Certifikat B1 za njemacki jezik, tu neznam dali se sta promjenilo.
- fidoremilienko
#22 Re: Njemci traze nase kadrove?
Netacno. Nije DE banana drzava. Ljudi su bas radi tih stvari izglasali zakon koji je vezan za bruto platu na godisnjem nivou da bi zastitili prvo svoje radnike, a onda i radnike u EU. Ima sve na netuelcaliente wrote: Ovdije je nabrojano milion zanimanja u vijestima, ali svako ko ima imal u glavi zna da nece biti posao konobara.
-
elcaliente
#23 Re: Njemci traze nase kadrove?
Ko je rekao da je BRD banana drzava, ljudi imaju pravila i zakone za sve. Sta ima na netu? Jesi li to procitao? Jesmo li mi drzavljani EU? Fino procitaj zakon. Pa onda poslije procitaj na netu zasto ima toliko firmi koje su se spezijalizirale da za firme u Njemackoj traze radnike izvan EU na odredzeno vrijeme. Ugovor o poslu ti uopste ne zakjucujes za firmom u kojoj radis ( npr bolnica Sveti Stefan), ugovor se zakljucuje sa firmom koja u Bosni vrbuje radnike i oni onda tog radnika iznajme toj bolnici na odredzeni period. Ti citas zakon za drzavljane Evropske zajednice, koji imaju dugorcni borvak.A taj zakon je i za Njemce sranje zestoko,ne donosi im nikakve prednosti , najmanja dozvoljena satnica je nesto iznad 7 EUR. E probaj ti zivjeti od satnice 7,50EUR. 15 u mjesecu ces vec kontati sta ces jesti do kraja mjeseca.Moj savijet ljudima je da u pregovorima ne pristaju na satnice ispod 9EUR ( i to je donja granica) , sve ostalo je mucenje.fidoremilienko wrote:Netacno. Nije DE banana drzava. Ljudi su bas radi tih stvari izglasali zakon koji je vezan za bruto platu na godisnjem nivou da bi zastitili prvo svoje radnike, a onda i radnike u EU. Ima sve na netuelcaliente wrote: Ovdije je nabrojano milion zanimanja u vijestima, ali svako ko ima imal u glavi zna da nece biti posao konobara.
- mayab
#24 Re: Njemci traze nase kadrove?
I ja smatram da je tako (ovo boldirano!) i da je to glavna zvrcka svih ovih lijepih vijesti i planova, nazalost jbgaelcaliente wrote:Ko je rekao da je BRD banana drzava, ljudi imaju pravila i zakone za sve. Sta ima na netu? Jesi li to procitao? Jesmo li mi drzavljani EU? Fino procitaj zakon. Pa onda poslije procitaj na netu zasto ima toliko firmi koje su se spezijalizirale da za firme u Njemackoj traze radnike izvan EU na odredzeno vrijeme. Ugovor o poslu ti uopste ne zakjucujes za firmom u kojoj radis ( npr bolnica Sveti Stefan), ugovor se zakljucuje sa firmom koja u Bosni vrbuje radnike i oni onda tog radnika iznajme toj bolnici na odredzeni period. Ti citas zakon za drzavljane Evropske zajednice, koji imaju dugorcni borvak.A taj zakon je i za Njemce sranje zestoko,ne donosi im nikakve prednosti , najmanja dozvoljena satnica je nesto iznad 7 EUR. E probaj ti zivjeti od satnice 7,50EUR. 15 u mjesecu ces vec kontati sta ces jesti do kraja mjeseca.Moj savijet ljudima je da u pregovorima ne pristaju na satnice ispod 9EUR ( i to je donja granica) , sve ostalo je mucenje.fidoremilienko wrote:Netacno. Nije DE banana drzava. Ljudi su bas radi tih stvari izglasali zakon koji je vezan za bruto platu na godisnjem nivou da bi zastitili prvo svoje radnike, a onda i radnike u EU. Ima sve na netuelcaliente wrote: Ovdije je nabrojano milion zanimanja u vijestima, ali svako ko ima imal u glavi zna da nece biti posao konobara.
- fidoremilienko
#25 Re: Njemci traze nase kadrove?
Nema veze s kim potpisujes Ugovor, opet si zasticen. NIsu ni oni ludi i imaju Zakone da se zastite od "jeftine radne snage" koja steti njihovoj radnoj snazi.elcaliente wrote:Ko je rekao da je BRD banana drzava, ljudi imaju pravila i zakone za sve. Sta ima na netu? Jesi li to procitao? Jesmo li mi drzavljani EU? Fino procitaj zakon. Pa onda poslije procitaj na netu zasto ima toliko firmi koje su se spezijalizirale da za firme u Njemackoj traze radnike izvan EU na odredzeno vrijeme. Ugovor o poslu ti uopste ne zakjucujes za firmom u kojoj radis ( npr bolnica Sveti Stefan), ugovor se zakljucuje sa firmom koja u Bosni vrbuje radnike i oni onda tog radnika iznajme toj bolnici na odredzeni period. Ti citas zakon za drzavljane Evropske zajednice, koji imaju dugorcni borvak.A taj zakon je i za Njemce sranje zestoko,ne donosi im nikakve prednosti , najmanja dozvoljena satnica je nesto iznad 7 EUR. E probaj ti zivjeti od satnice 7,50EUR. 15 u mjesecu ces vec kontati sta ces jesti do kraja mjeseca.Moj savijet ljudima je da u pregovorima ne pristaju na satnice ispod 9EUR ( i to je donja granica) , sve ostalo je mucenje.fidoremilienko wrote:Netacno. Nije DE banana drzava. Ljudi su bas radi tih stvari izglasali zakon koji je vezan za bruto platu na godisnjem nivou da bi zastitili prvo svoje radnike, a onda i radnike u EU. Ima sve na netuelcaliente wrote: Ovdije je nabrojano milion zanimanja u vijestima, ali svako ko ima imal u glavi zna da nece biti posao konobara.
Ja govorim konkretno za inzinjere, za bilo koju firmu da radis, bilo da potpisujes Ugovor sa nasom ili njihovom firmom ili te nasa iznjamljuje njima, postoji tacno odredjeno koliko je satnica i koliko smije biti minimalna plata. I ne, ne govorim za drzavljane EU, vec za ove koji to nisu. Ne mozes ti otici i raditi u DE i da kazes, daj mi platu ispod svih minimuma, toga nema, jer bi na taj nacin svi poslodavci u DE to zloupotrijebili i uvodili inzinjere i sve druge kadrove koji bi radili "za dzabe" dok bi njohova radna snaga ostajala na biroima. E zbog toga su definisane minimalne satnice za sve struke i zanimanja, tako da niko nikoga ne moze "j*bati u zdrav mozak".
E sad, to sto nase firme rade, pa ne bi mi bili Balkanci (bosanci) kad ne bi pokusali drzavu zajebati. Ni prvi ni posljednji.