Njemacki: Teme za polaganje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
maajstor
Posts: 12
Joined: 06/08/2011 15:41

Njemacki: Teme za polaganje?

Post by maajstor » 28/09/2015 11:02

Pozdrav, da li ima neko da je polagao na osd-u ili getheu b1 nivo?

Ako ima, da li biste bili ljubazni da napisete teme sto su vam bile za sprechen i schreiben,jer uskoro izlazim na b1 na osd-u,i da mi je sto vise tema da predjem,jer mi nekako slabije ide sprechen ( a i schreiben kad se treba nesto smisliti pa napisati xd).Nasao sam nekoliko tema,i vidio sam da je vecina na isti fazon,pa reko dobro bi bilo jos koju vidjeti sto su davali,jer sto se vise izvjezba sve je bolje.Hvala svima unaprijed na pomoci ;)


didzej1602
Posts: 239
Joined: 20/09/2015 14:50

Re: Njemacki: Teme za polaganje?

Post by didzej1602 » 01/10/2015 17:48

Ja sam polagala OSD B2 ali u Austriji, za sprechen je gotovo uvijek isto: sa jednim clanom komisije pricas, a drugi sjedi i zapisuje u tefter. Uglavnom je prvo pitanje, da se predstavis, ime prezime sta studiras i odakle dolazis, a onda ti kazu da oni putuju bas u taj grad, i sta bi trebali po tvojoj preporuci da vide, pricas o znamenitostima, sta je lijepo, sta ruzno, sta mogu da pojedu i popiju itd, itd. I drugo pitanje, dobijes nekoliko slika, izaberes jednu i onda pricas sta ti vidis na toj slici. Ja sam izvukla sliku plaze, pocela da pricam kako mi je zao sto je ljeto na izmaku (polagala sam u sept), i kako me slike plaza podsjete na Hrvatsku, jer sam tamo ljetovala sa roditeljima i slicne gluposti, onda se prica oduzila sa tetom, kako je Hrv sad skupa, isplatnije ici u Tursku i sl gluposti. Najbitnije je da vide da si komunikativan i da tecno pricas o svemu i svacemu, jer svi manje-vise prave gramaticke greske na pocetku.
Za schreiben se stvarno ne sjecam tacno teme, mislim da je bilo nesto oko placanja 'zusammen oder getrennt', i uvijek imas odredjena pitanja na koja moras da odgovoris: tipa da nabrojis neke argumente za, argumente protiv, napises kakva je tradicija u tvojoj zemlji, i iskustvo tvoje vezano za temu. Nadam se da ce ti ovo pomoci, sretnooo! :thumbup:

maajstor
Posts: 12
Joined: 06/08/2011 15:41

Re: Njemacki: Teme za polaganje?

Post by maajstor » 04/10/2015 15:32

Hvala ti na odgovoru,mislim da je malo drugacije za b1,ali u svakom slucaju ce mi ovo pomoci kad budem polagao b2.Ako ima jos neko svoje iskustvo sa b1 da iznese,bio bih mu zahvalan ;-)

Post Reply