hz__semir wrote:convict wrote:Jako je zanimljivo pogledati ovu tabelu, npr. Rumuni značajno padaju u odnosu na prije 5 godina, Rusi postepeno padaju, Grci fino rastu, Škoti i Bugari katastrofa, a mi već godinama tavorimo na isto mjestu

Pa normalno da ćeš tavoriti na istom mjestu kad je glup sistem. Sistem je takav da možeš napredovati, samo i isključivo pobjedama, ali je isto tako i napravljeno da postoje glupi nosioci i nenosioci, te da su timovi iz manjih zemalja samim time dosta ograničeni po pitanju napredovanja, tako ti se desi da je Sarajevo moralo izbaciti tri nosioca, dakle tri jaca tima od sebe, da bi igralo u Evropskoj ligi.
A što je najgore i po meni najveća fula ovog sistema, je to što pobjeda nosioca nad nenosiocem ima istu vrijednost kao i pobjeda nenosioca nad nosiocem, što po meni ne bi smio biti slučaj i puno bi drugačija priča bila, kad bi se nagrađivao uspjeh koje ekipe nenosioci ostvare nekim bonus poenima.
Od svih sistema bodovanja u razlicitim sportovima ovaj je, generalno, jedan od najboljih. Sistem je nevjerovatno dobro osmisljen u globalu, i sto je jos bolje, konstantno se mijenja, tj. uvode se neka poboljsanja. Rekoh generalno jer i ja imam nekih zamjerki, a jedna od njih je upravo vezana za istu stvar o kojoj ti govoris, a to je spor napredak najslabijih klubova, dakle ne srednjeg staleza, nego ovog donjeg kojem i mi pripadamo.
Medjutim, uzrok takvom sporom napretku ja ne vidim u cinjenici da nema bonusa za pobjedu nad nosiocima, niti sto uopste postoje nosioci (misljenja sam da su nosioci potrebni, ali o tome mozemo dodatno diskutovati), vec u cinjenici da se bodovi osvojeni u kvalifikacijama, koji se ionako polove (pobjeda 1 remi 0.5), uopste ne ulaze u koeficijent samog tima (direktno), vec samo u tzv. drzavni koeficijent, od kojeg onda dio (20%) predstavlja osnovicu na koju se dodaju bodovi eventualno osvojeni u fazama poslije kvalifikacija. Npr., tim koji ostvari recimo 2 pobjede 1 remi i 1 poraz u kvalifikacijama, te u slucaju da je pored njih tu bio jos jedan klub iz iste drzave koji je zabiljezio 2 poraza, tj. nije osvojio nijedan bod, ce umjesto 2.5 bodova imati 0.2 * 2.5/2 = 0.25 bodova za tu sezonu, sto je vrlo malo u odnosu na postignuti rezultat.
Ipak kao sto rekoh, po meni najbolja stvar ovog sistema, je ta sto se konstantno mijenja, vecinom na bolje. Tako je 2009 uvedena mala kompenzacija za ovo kroz cinjenicu da ce se ekipama dodavati bonus poeni na osnovu dostignute faze takmicenja (CL: Q1=0.5, Q2=1; EL: Q1=0.25 , Q2=0.5, Q3=1, Q4=1.5, G=2) pa cemo vidjeti kako ce se ovo odraziti. Ako tome dodamo i promjenu iz iste godine po kojoj su sampioni zasticeni od susretanja sa timovima koji nisu sampioni, a daleko su jaci, ovo bi moglo imati dobar efekat na donji stalez evropskog fudbala.
Tkodjer, zanimljivo je pogledati slucaj od prosle sezone, kada je Barcelona kao osvajac LP sakupila 26 bodova, isto kao i Shakhtar kao osvajac EL. Tu postaje jasno kako su ustvari i shvabe kroz rezultate u EL/UC dostigle talijane koji su imali bolje rezultate u CL. I ovdje je napravljena jedna izmjena koja ce favorizirati CL u odnosu na EL tako sto od ove sezone kvalifkovanje u grupnu fazu nosi 4 umjesto 3 bonus poena, a kvalifikovanje u knock-out fazu 5 umjesto 1 bod. Timovi koji su prosli u cetvrtfinale vec sada imaju 10 tih bonus bodova, i u vecini slucajeva to cini oko 50% od ukupnog broja osvojenih bodova, sto ce reci da su priblizno isto osvojili kroz bonuse kao kroz utakmice. Mozete to pogledati na
ovoj tabeli. Da je ovo bio slucaj prethodnih sezona talijani ne bi morali brinuti za svoje 4-to mjesto u LP jer bi bili daleko ispred shvaba.
Jedina dobra stvar trenutno za talijane je ta sto su im na prva 3 mjesta u ligi trenutno Inter,Milan,i Roma, sa ipak ne tako losim sansama za Juve da bude 4. Pitanje je kakve ce rezultate postici njemacki klubovi u LP sljedece godine, cak i ako budu imali 4 predstavnika (ako prestignu talijane i ako im se 4-ta ekipa plasira kroz kvalifikacije). Vrlo se lako moze desiti da talijani, iako vec sada imaju skoro 5 bodova manje za sljedecu sezonu (jer gube veci koeficijent od prije 5 sezona), vec sljedece sezone vrate to mjesto (ako nastave sa boljim rezultatima u CL kao do sada), s obzirom na ove bonuse gore.