Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Bilo bi mi draze da

Njemacka dobije cetvrto mjesto u LP
37
71%
Italija zadrzi cetvrto mjesto u LP
10
19%
Ha?
5
10%

Total votes: 52

#1 Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by profil »

Obzirom da se slicna tema pocela povlaciti po temi o LP, te da je vrlo tijesna borba do kraja sezone, mislim da ista zasluzuje da se isprati na posebnoj temi. Ako nista, bice nam zanimljivije pratiti rezultate i utakmice koje nam mozda i ne bi privlacile paznju. Kakve su vase zelje?

Za pocetak samo dva linka.

Konkretno ko bude treci na ovoj tabeli na kraju sezone, taj stice pravo na cetvrto mjesto u LP u sezoni 2011/2012. Svabe imaju prednost sto ih jos predstavlja 5 od ukupno 6 klubova, dok su talijani ostali na samo 2 od 7.

Nakon vecerasnjih rezultata, Njemci skocise na prvo mjesto po uspjehu u evropskim takmicenjima ove sezone.

Interesantno je da ce svabe, ako dobiju to cetvrto mjesto u LP, to ostvarili rezultatima u UC/EL kroz zadnjih 5 sezona, jer su Talijani u istom periodu imali bolje rezultate u LP, ali shvabo ko shvabo, skonto kako da im, radom redom i disciplinom, dohaka.

Raspalite :D
Neelix

#2 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by Neelix »

ja glasah za ha :lol:
jeza u ledja

#3 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by jeza u ledja »

Talijani su zasluzili da izgube jedno mjesto.

Vise mi je pun kurac dominacije Intera, penzije u komsiluku im, loseg Juventusa i obecavajuce Rome, polupraznih stadiona, korupcije, predvidljivih rezulata i manjka golova.
Jedino mi se svidja kako igra Viola, ali eto i oni ispa'nuse.

Njemacku ligu brate stvarno milina gledati. Uopste nacin fudbala kakav se igra tamo je mnogo brzi, 'napadackiji', nepredvidljiviji. Italijansku ligu svaki put kad gledam predjem se, jer je dosadno u PM. Da mi je da neko uradi statistiku koliko se u prosjeku branici u Italiji dodaju, koliko dugo se gradi napad...uf. Zbog njih bi trebali uvest limit na trajanje napada, k'o u kosarci. :D
rIder

#4 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by rIder »

fuerza inter, sto se ostalih tice nek svi poispadaju i nek italijani imaju jedno mjesto u LP tj. intera i to dozivotno. kome se ne svidja ima tapsanje po ramenu od mene :mrgreen:

p-s. jedva cekam i ispadanje lippijevog juventusa u grupnoj fazi na svjetskom :mrgreen:
cyprus

#5 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by cyprus »

Inter ima šanse osvojit CL ove sezone :oops: ozbiljno
elSaik

#6 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by elSaik »

Za Nijemce naravno. Jedini od "velike četvorke" koji igraju fudbal onako kako je bilo predviđeno da se igra.
rIder

#7 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by rIder »

cyprus wrote:Inter ima šanse osvojit CL ove sezone :oops: ozbiljno
moze sve do prvih 15 minuta utakmice che-int i onda ce se vidjeti zasto ne moze. ipak, sve je moguce lopta je okrugla, nebo je plavo a ptice cvrkucu... we will see :mrgreen:
simonese

#8 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by simonese »

elSaik wrote:Za Nijemce naravno. Jedini od "velike četvorke" koji igraju fudbal onako kako je bilo predviđeno da se igra.
:thumbup:
jasta rade,smisao fuce je zabit gol
cyprus

#9 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by cyprus »

simonese wrote:
elSaik wrote:Za Nijemce naravno. Jedini od "velike četvorke" koji igraju fudbal onako kako je bilo predviđeno da se igra.
Meni se čini da je smisao fuce kao i svakog drugog sporta POBIJEDITI :-D
winabike

#10 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by winabike »

cyprus wrote:Meni se čini da je smisao fuce kao i svakog drugog sporta POBIJEDITI :-D
Po definiciji: nogomet je igra gdje 22 nogometaša ganjaju jednu loptu i na kraju uvijek pobijede Nijemci. :D
nellington

#11 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by nellington »

cyprus wrote:
simonese wrote:
A kao što reče veliki Katanec, znam za ekipe koje su dale 3 gola i izgubile, ali ne znam ni za jednu ekipu koja nije primila nijedan gol, a izgubila. ;)

Ipak, my vote goes to Germany.
zlajapravaraja

#12 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by zlajapravaraja »

Njemacka liga ce biti najjaca za 2-3 godine, jer ce Engleze i Spance sustici njihova potrosacka politika, pravljenje dionickih drustava od klubova, a time je neizbjezna ekonomska propast te drasticno smanjenje plata igracima.

Svabe ce svojim razumnim poslovanjem i redovnom isplatom plata uvijek ostati atraktivni za mnoge top-fudbalere, a postace vremenom jos atraktivniji kad u Njemackoj olabave zakoni o investiranju u fudbal. Puni i ogromni stadioni vec sada primamljuju igrace kao Ribery, Robben i Van Nistelrooy, a i oni Juznoamerikanci koji su do sada isli u Spaniju i Italiju radi klime, dolazice u Bundesligu da se smrznu, ali ce znati kada dolazi plata.

U/sput, mislim da je Realovo ispadanje, a Bayernov prolazak zapecatilo Riberijev ostanak u Minhenu. Kakav Real ba... :lol: , a takodjer mislim da ce Schalke iskoristiti priliku da postane prvak dok se Bayern bude pozabavljao Ligom Sampiona 8-)
bijelo_dugme

#13 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by bijelo_dugme »

BAYERN----------------NOT OUT
STUTTGART------------NOT OUT
W.BREMEN-------------NOT OUT
WOLFSBURG-----------NOT OUT
HAMBURGER-----------NOT OUT
HERTHA----------------OUT

FIORENTINA------------OUT
INTER------------------NOT OUT
MILAN------------------OUT
JUVENTUS--------------NOT OUT
ROMA------------------OUT
GENOA-----------------OUT
LAZIO------------------OUT

:run:

Cak su i francuzi ove sezone bolji.
alijagoro

#14 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by alijagoro »

Bijelo_dugme ti bas ne volis Italijane nikako izgleda :D osjeti se mrznja.
elSaik

#15 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by elSaik »

cyprus wrote:
simonese wrote:
Fudbal je nastao kao sport sirotinje koji igra sirotinja za sirotinju. Arapski i ruski multimilijarderski vlasnici, preplaćeni igrači-manekeni koji više vremena provode po reklamama, tabloidima i u salonima ljepote, guzonje na tribina koji se ponašaju kao da su došli u pozorište, ulaznice od 100-200-300 €, mafijaške organizacije u vidu fife i uefe koje su tu da se pobrinu da novac završi u pravim rukama, nije ono što fudbal treba da bude. Kada se sve to uzme u obzir, Bundesliga kao jedina od 4 velike lige kod koje, makar to mislio samo ja, se osjeti još uvijek taj fudbalski duh, će uvijek biti ispred ostalih, pa makar Englezi i narednih 10 godina imali 3 predstavnika u polufinalu Lige Bogatih.
bijelo_dugme

#16 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by bijelo_dugme »

alijagoro wrote:Bijelo_dugme ti bas ne volis Italijane nikako izgleda :D osjeti se mrznja.
Nemam nista protiv italijana ali fudbal je im...
alijagoro

#17 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by alijagoro »

bijelo_dugme wrote:
alijagoro wrote:Bijelo_dugme ti bas ne volis Italijane nikako izgleda :D osjeti se mrznja.
Nemam nista protiv italijana ali fudbal je im...
Mislio sam na fudbal,inace ja sam neutralan sto se tice ove ankete.
Obuca9

#18 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by Obuca9 »

Dok je fudbal bio isključivo nacionalni sport i samo sport, talijani su bili gazde u fudbalu.

Smiješno je reći da oni nisu fudbalska velesila, kada to jesu, a to što je danas fudbal više biznis, nego sport, te što su Talijani, sličnog mentaliteta kao i mi, te se u biznisu ne snalaze, jer im je kriminal, poprilično u krvi, je već druga priča.

Uostalom, statistika ne laže, a ona kaže da su Talijani dali ubjedljivo najviše finalista Kupa šampiona/Lige prvaka i najviše finalista Kupa UEFA/Evropske lige, kao i osvajača ova dva najprestižnija evropska kupa.

Broj finalista Kupa šampiona / Lige prvaka:
25 - Italija (14 prvaka / 11 viceprvaka)
21 - Španija (12 / 9)
17 - Engleska (11 / 6)
13 - Njemačka (6 / 2)

Broj finalista Kupa UEFA/ Evropske lige:
15 - Italija (9 / 6)
14 - Njemačka (6 / 8 )
10 - Engleska (6 / 4)
9 - Španija (5 / 4)

Dakle ukupno po broju finalista:
40 - Italija
30 - Španija
27 - Engleska, Njemačka

Ili po osvojenim titulama:
23 - Italija
17 - Španija, Engleska
12 - Njemačka

A da ne spominjem reprezentaciju i njihove 4 titule prvaka svijeta. Prema tome glupo je reći da Talijani ne žive fudbal, žive ga, ali nekako slično kao i mi, kada su tu rezultati onda su stadioni krcati, čim malo izostane rezultat, niko više ne ide na tekme, odmah su krive sudije, krivi ovi, oni, a ustvari se ne snalaze u svemu što moderni fudbal traži. I nekako, baš zbog te sličnosti ih posebno volim.

Da i ne govorim, o tome koliko su pomogli našem fudbalu u najtežim danima, od ustupanja terena u Bologni, preko toga da su bili prva reprezentacija koja se usudila doći u Sarajevo nakon rata, do toga kako su primili FK Sarajevo u ratu na turneji, i tako dalje, su samo razlozi više zašto mi je talijanski fudbal draži od svih ostalih.

A pogotovo jer u engleskom fudbalu ja ne vidim ništa englesko, osim naziva klubova. Gazde su im stranci, treneri stranci, najbolji igrači stranci (čast izuzecima), pa čak i na tribinama je sve više azijaca sa fotoaparatima u rukama, nego Engleza...
convict

#19 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by convict »

Jako je zanimljivo pogledati ovu tabelu, npr. Rumuni značajno padaju u odnosu na prije 5 godina, Rusi postepeno padaju, Grci fino rastu, Škoti i Bugari katastrofa, a mi već godinama tavorimo na isto mjestu :roll:
Obuca9

#20 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by Obuca9 »

convict wrote:Jako je zanimljivo pogledati ovu tabelu, npr. Rumuni značajno padaju u odnosu na prije 5 godina, Rusi postepeno padaju, Grci fino rastu, Škoti i Bugari katastrofa, a mi već godinama tavorimo na isto mjestu :roll:
Pa normalno da ćeš tavoriti na istom mjestu kad je glup sistem. Sistem je takav da možeš napredovati, samo i isključivo pobjedama, ali je isto tako i napravljeno da postoje glupi nosioci i nenosioci, te da su timovi iz manjih zemalja samim time dosta ograničeni po pitanju napredovanja, tako ti se desi da je Sarajevo moralo izbaciti tri nosioca, dakle tri jaca tima od sebe, da bi igralo u Evropskoj ligi.

A što je najgore i po meni najveća fula ovog sistema, je to što pobjeda nosioca nad nenosiocem ima istu vrijednost kao i pobjeda nenosioca nad nosiocem, što po meni ne bi smio biti slučaj i puno bi drugačija priča bila, kad bi se nagrađivao uspjeh koje ekipe nenosioci ostvare nekim bonus poenima.

#21 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by profil »

hz__semir wrote:
convict wrote:Jako je zanimljivo pogledati ovu tabelu, npr. Rumuni značajno padaju u odnosu na prije 5 godina, Rusi postepeno padaju, Grci fino rastu, Škoti i Bugari katastrofa, a mi već godinama tavorimo na isto mjestu :roll:
Pa normalno da ćeš tavoriti na istom mjestu kad je glup sistem. Sistem je takav da možeš napredovati, samo i isključivo pobjedama, ali je isto tako i napravljeno da postoje glupi nosioci i nenosioci, te da su timovi iz manjih zemalja samim time dosta ograničeni po pitanju napredovanja, tako ti se desi da je Sarajevo moralo izbaciti tri nosioca, dakle tri jaca tima od sebe, da bi igralo u Evropskoj ligi.

A što je najgore i po meni najveća fula ovog sistema, je to što pobjeda nosioca nad nenosiocem ima istu vrijednost kao i pobjeda nenosioca nad nosiocem, što po meni ne bi smio biti slučaj i puno bi drugačija priča bila, kad bi se nagrađivao uspjeh koje ekipe nenosioci ostvare nekim bonus poenima.
Od svih sistema bodovanja u razlicitim sportovima ovaj je, generalno, jedan od najboljih. Sistem je nevjerovatno dobro osmisljen u globalu, i sto je jos bolje, konstantno se mijenja, tj. uvode se neka poboljsanja. Rekoh generalno jer i ja imam nekih zamjerki, a jedna od njih je upravo vezana za istu stvar o kojoj ti govoris, a to je spor napredak najslabijih klubova, dakle ne srednjeg staleza, nego ovog donjeg kojem i mi pripadamo.

Medjutim, uzrok takvom sporom napretku ja ne vidim u cinjenici da nema bonusa za pobjedu nad nosiocima, niti sto uopste postoje nosioci (misljenja sam da su nosioci potrebni, ali o tome mozemo dodatno diskutovati), vec u cinjenici da se bodovi osvojeni u kvalifikacijama, koji se ionako polove (pobjeda 1 remi 0.5), uopste ne ulaze u koeficijent samog tima (direktno), vec samo u tzv. drzavni koeficijent, od kojeg onda dio (20%) predstavlja osnovicu na koju se dodaju bodovi eventualno osvojeni u fazama poslije kvalifikacija. Npr., tim koji ostvari recimo 2 pobjede 1 remi i 1 poraz u kvalifikacijama, te u slucaju da je pored njih tu bio jos jedan klub iz iste drzave koji je zabiljezio 2 poraza, tj. nije osvojio nijedan bod, ce umjesto 2.5 bodova imati 0.2 * 2.5/2 = 0.25 bodova za tu sezonu, sto je vrlo malo u odnosu na postignuti rezultat.

Ipak kao sto rekoh, po meni najbolja stvar ovog sistema, je ta sto se konstantno mijenja, vecinom na bolje. Tako je 2009 uvedena mala kompenzacija za ovo kroz cinjenicu da ce se ekipama dodavati bonus poeni na osnovu dostignute faze takmicenja (CL: Q1=0.5, Q2=1; EL: Q1=0.25 , Q2=0.5, Q3=1, Q4=1.5, G=2) pa cemo vidjeti kako ce se ovo odraziti. Ako tome dodamo i promjenu iz iste godine po kojoj su sampioni zasticeni od susretanja sa timovima koji nisu sampioni, a daleko su jaci, ovo bi moglo imati dobar efekat na donji stalez evropskog fudbala.

Tkodjer, zanimljivo je pogledati slucaj od prosle sezone, kada je Barcelona kao osvajac LP sakupila 26 bodova, isto kao i Shakhtar kao osvajac EL. Tu postaje jasno kako su ustvari i shvabe kroz rezultate u EL/UC dostigle talijane koji su imali bolje rezultate u CL. I ovdje je napravljena jedna izmjena koja ce favorizirati CL u odnosu na EL tako sto od ove sezone kvalifkovanje u grupnu fazu nosi 4 umjesto 3 bonus poena, a kvalifikovanje u knock-out fazu 5 umjesto 1 bod. Timovi koji su prosli u cetvrtfinale vec sada imaju 10 tih bonus bodova, i u vecini slucajeva to cini oko 50% od ukupnog broja osvojenih bodova, sto ce reci da su priblizno isto osvojili kroz bonuse kao kroz utakmice. Mozete to pogledati na ovoj tabeli. Da je ovo bio slucaj prethodnih sezona talijani ne bi morali brinuti za svoje 4-to mjesto u LP jer bi bili daleko ispred shvaba.

Jedina dobra stvar trenutno za talijane je ta sto su im na prva 3 mjesta u ligi trenutno Inter,Milan,i Roma, sa ipak ne tako losim sansama za Juve da bude 4. Pitanje je kakve ce rezultate postici njemacki klubovi u LP sljedece godine, cak i ako budu imali 4 predstavnika (ako prestignu talijane i ako im se 4-ta ekipa plasira kroz kvalifikacije). Vrlo se lako moze desiti da talijani, iako vec sada imaju skoro 5 bodova manje za sljedecu sezonu (jer gube veci koeficijent od prije 5 sezona), vec sljedece sezone vrate to mjesto (ako nastave sa boljim rezultatima u CL kao do sada), s obzirom na ove bonuse gore.
Obuca9

#22 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by Obuca9 »

Znam ja vrlo dobro kako funkcioniše sistem i onaj stari i ovaj novi poboljšani, davno sam ja proučio Berta Kassiesa, ali i dalje ne vidim razlog da postoje nosioci i nenosioci, osim toga da bi se veliki zaštitili, a mali ograničili, kao da već samim koeficijentima i uvođenjem pretkola to nije urađeno.

#23 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by profil »

hz__semir wrote:Znam ja vrlo dobro kako funkcioniše sistem i onaj stari i ovaj novi poboljšani, davno sam ja proučio Berta Kassiesa, ali i dalje ne vidim razlog da postoje nosioci i nenosioci, osim toga da bi se veliki zaštitili, a mali ograničili, kao da već samim koeficijentima i uvođenjem pretkola to nije urađeno.
Tvoj sam post iskoristio da se nadovezem na pricu, a nikako da tebi objasnjavam sistem kao nesto sto ti ne znas, jer je ocito da znas, tako da nema potrebe da istices kako si ti davno proucio Berta. Iznenadio bi se kad bih ti rekao neke cinjenice, ali nije tema. I ne radi se ovdje o objasnjavanju sistema, niti ima potrebe za time pored resursa kakav je Bert, vec o njegovoj analizi, tj. implikacijama. Dakle sve cinjenice koje sam naveo, nisam naveo kao neko prosipanje pameti, nego cisto kako bi moje zamjerke i misljenja o sistemu imali odgovarajuci kontekst.

Sto se tice tvoje kritike, mislim da moras malo pojasniti svoj stav, tj. malo bolje precizirati problem koji vidis.Da li je to samo postojanje nosioca, kao sto tvrdis ovdje, ili je to nedodjeljivanje bonusa za pobjedu protiv nosioca, kao sto si rekao u prethodnom postu? Jer jedno iskljucuje drugo.
elSaik

#24 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by elSaik »

'Ajmo, momci, manje šuplje, više konkretnog.

#25 Re: Njemacka vs Italija - borba za trece mjesto

Post by profil »

elSaik wrote:'Ajmo, momci, manje šuplje, više konkretnog.
Konkretno?
Post Reply