Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
weltschmertz wrote:Ljudi zna li neko kakva je procedura ako se dobije radna dozvola u Španiji da li i supružnik može zajedno sa svojim partnerom ići i živjeti tamo dok god jedno ima radnu dozvolu i sve uredno prijavljeno..?
Hvala..
Prvo, u ovoj temi se prica o radnim dozvolama u Njemackoj. Mozda je bolje da otvoris novu temu posto su pravila razlicita za Spaniju
Drugo, kao odgovor na tvoje pitanje: zavisi od dozvole. Ukoliko je Blue Card (Plava karta), partner ce dobiti ista prava kao i vlasnik Blue Carda sa svim pravima pristupa trzistu.
Zazaaa
Pozdrav! Prije 6 dana sam bio u Njemackoj na probnom radu u manjem hotelu u sklopu kojeg je i restoran, po struci sam kuhar, pricam tecno njemacki jezik. Gazda je Njemac, i svidio sam mu se kako radim, ponudio mi je radni ugovor koji smo i sklopili. Hotel se nalazi u Bayern-u, nedaleko od Minhena. Bio sam u Minhenu u arbeitsamtu, oni su mi rekli da moram ici u Njemacku ambasadu i predat dokumente za radnu dozvolu i vizu. Ima li neko iskustvo s tim, ako da bio bih zahvalan ukoliko mi da nekoliko infortmacija oko dokumentacije potrebne za podnosenje vize i iskustva ukoliko ih ima. Hvala unaprijed
Prijatelju! Ne znam odakle pises, ali mogu ti reci da ti TREBA ne vertragu pisati bruto zarada najmanje 1960 eura.
Ako imas taj ugovor...raspali u ambasadu, ponesi pasos i neka ti udare vizu na (mislim) godinu dana. Dobivanjem vize ce se i odobriti (aktivirati) tvoj arbeitserlaubnis.
Malo ces cekati-----do 6 sedmica, ali isplati se.
Hrvatski drzavljani IMAJU pravo od prvog dana prijave boravka u Njemackoj na RAD bez RADNE dozvole u trajanju 6 mjeseci.
pozdrav, kako si dosao do te informacije od 1960 eur Brutto, ja sam nasao poslodavca, zavrsio sam za kuhara davne 1997 god. u njemackoj (negdje je pisalo da je lakse sa njemackom diplomom) imam HACCP Manager certifikat i pricam njemacki ko´ maternji, ta firma je zainteresovana za mene ka sous-chef u jednoj velikoj kuhinji, plata bi bila 1600 eur "NETTO" i vise, znaci preko 2100 BRUTTO, poslodavac ce se raspitat, e sad, koliko bi trajala procedura, koji papiri stvarno trebaju za ambasadu i jel ta suma od 1960 brutto stvarno relevantna.....pitam sam bez trunke sumnje jer vidim da svi ovde doprinose....hvala unaprijed
intermezzo wrote:Poslodavac dužan da radniku izvadi radnu dozvolu.
“ Nakon što dobije radnu dozvolu, poslodavac potpisuje ugovor ili daje izjavu da će zaposliti konkretnog radnika i ti dokumenti se dostavljaju u ambasadu te države kako bi se izvadila radna viza. Tek tada radnik treba da ide u inostranstvo. Naravno, radnik može i samostalno boraviti u inostarnstvu i tamo naći poslodavca, a u tom slučaju je bitno da mu se u što kraćem roku promijeni uslov boravka – da više to nije turistčka već radna viza”
druze to mi zvuci super, ima li negdje link gdje je to napisano, ili iz licnog iskustva govoris
Pozdrav svima,imam jednu molbu ako neko moze da mi napise iskustva sa radnom dozvolom.A moj problem glasi ovako...vec godinu dana sam u Njemackoj i bila sam ovdje na kursnoj vizi gdje sam uspjesno zavrsila a1 a2 b1.sad sam dobil a ugovor na pola radnog vremena i neogranicen je,ali naravno bez radne dozvole nemogu poceti.u ugovoru pise da bi radila kao presentskraft ili kako se to zove ali ja imam samo ekonomsku skolu i sad kao neki kazu da nemam sansi jer nisam na trazenoj listi radnik.a inace ostale papire imam sve,stan,osiguranje,konto,i plus sto zivim sa njemackim drzavljaninom al nismo vjencani...sta i kako dalje?zahvaljujem na svakom odgovoru...