Njemačka radna dozvola

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
svako_dobro_bih

#26 Re: Njemačka radna dozvola

Post by svako_dobro_bih »

weltschmertz wrote:Ljudi zna li neko kakva je procedura ako se dobije radna dozvola u Španiji da li i supružnik može zajedno sa svojim partnerom ići i živjeti tamo dok god jedno ima radnu dozvolu i sve uredno prijavljeno..?

Hvala..
Prvo, u ovoj temi se prica o radnim dozvolama u Njemackoj. Mozda je bolje da otvoris novu temu posto su pravila razlicita za Spaniju

Drugo, kao odgovor na tvoje pitanje: zavisi od dozvole. Ukoliko je Blue Card (Plava karta), partner ce dobiti ista prava kao i vlasnik Blue Carda sa svim pravima pristupa trzistu.
weltschmertz

#27 Re: Njemačka radna dozvola

Post by weltschmertz »

Ma nisam htio maksuz otvarat temu.. Hvala na informaciji..;)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
miki1977

#28 Re: Njemačka radna dozvola

Post by miki1977 »

kikibon2 wrote:
Zazaaa
Pozdrav! Prije 6 dana sam bio u Njemackoj na probnom radu u manjem hotelu u sklopu kojeg je i restoran, po struci sam kuhar, pricam tecno njemacki jezik. Gazda je Njemac, i svidio sam mu se kako radim, ponudio mi je radni ugovor koji smo i sklopili. Hotel se nalazi u Bayern-u, nedaleko od Minhena. Bio sam u Minhenu u arbeitsamtu, oni su mi rekli da moram ici u Njemacku ambasadu i predat dokumente za radnu dozvolu i vizu. Ima li neko iskustvo s tim, ako da bio bih zahvalan ukoliko mi da nekoliko infortmacija oko dokumentacije potrebne za podnosenje vize i iskustva ukoliko ih ima. Hvala unaprijed
Prijatelju! Ne znam odakle pises, ali mogu ti reci da ti TREBA ne vertragu pisati bruto zarada najmanje 1960 eura.
Ako imas taj ugovor...raspali u ambasadu, ponesi pasos i neka ti udare vizu na (mislim) godinu dana. Dobivanjem vize ce se i odobriti (aktivirati) tvoj arbeitserlaubnis.
Malo ces cekati-----do 6 sedmica, ali isplati se.

p.s i jedna obavijest iz
http://www.arbeitsagentur.de/nn_8742/Di ... sche-.html

Hrvatski drzavljani IMAJU pravo od prvog dana prijave boravka u Njemackoj na RAD bez RADNE dozvole u trajanju 6 mjeseci.
pozdrav, kako si dosao do te informacije od 1960 eur Brutto, ja sam nasao poslodavca, zavrsio sam za kuhara davne 1997 god. u njemackoj (negdje je pisalo da je lakse sa njemackom diplomom) imam HACCP Manager certifikat i pricam njemacki ko´ maternji, ta firma je zainteresovana za mene ka sous-chef u jednoj velikoj kuhinji, plata bi bila 1600 eur "NETTO" i vise, znaci preko 2100 BRUTTO, poslodavac ce se raspitat, e sad, koliko bi trajala procedura, koji papiri stvarno trebaju za ambasadu i jel ta suma od 1960 brutto stvarno relevantna.....pitam sam bez trunke sumnje jer vidim da svi ovde doprinose....hvala unaprijed

p.s racunica bi trebala biti ovakva sto se tice plate http://www.nettolohn.de/brutto-netto-ergebnis
miki1977

#29 Re: Njemačka radna dozvola

Post by miki1977 »

intermezzo wrote:Poslodavac dužan da radniku izvadi radnu dozvolu.

“ Nakon što dobije radnu dozvolu, poslodavac potpisuje ugovor ili daje izjavu da će zaposliti konkretnog radnika i ti dokumenti se dostavljaju u ambasadu te države kako bi se izvadila radna viza. Tek tada radnik treba da ide u inostranstvo. Naravno, radnik može i samostalno boraviti u inostarnstvu i tamo naći poslodavca, a u tom slučaju je bitno da mu se u što kraćem roku promijeni uslov boravka – da više to nije turistčka već radna viza”
druze to mi zvuci super, ima li negdje link gdje je to napisano, ili iz licnog iskustva govoris :izet:
Andrijanaa

#30 Re: Njemačka radna dozvola

Post by Andrijanaa »

Pozdrav svima,imam jednu molbu ako neko moze da mi napise iskustva sa radnom dozvolom.A moj problem glasi ovako...vec godinu dana sam u Njemackoj i bila sam ovdje na kursnoj vizi gdje sam uspjesno zavrsila a1 a2 b1.sad sam dobil a ugovor na pola radnog vremena i neogranicen je,ali naravno bez radne dozvole nemogu poceti.u ugovoru pise da bi radila kao presentskraft ili kako se to zove ali ja imam samo ekonomsku skolu i sad kao neki kazu da nemam sansi jer nisam na trazenoj listi radnik.a inace ostale papire imam sve,stan,osiguranje,konto,i plus sto zivim sa njemackim drzavljaninom al nismo vjencani...sta i kako dalje?zahvaljujem na svakom odgovoru...
Post Reply