Njemačka godišnja plata 33.700 eura

freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

SherlockHolmes wrote:
Po meni je najmjerodavniji kvalitet zivota, a i to je subjektivna kategorija.
I agree :D

... sta spada, subjektivno gledajuci, u tvoju evaluaciju da bi odredio taj kvalitet :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

freak_with_a_laptop wrote:
SherlockHolmes wrote:

... sta spada, subjektivno gledajuci, u tvoju evaluaciju da bi odredio taj kvalitet :D
ne znam, zavisi sta hoces u zivotu, u kojoj fazi i zasto si vani. jedno vrijeme su mi bila interesantna putovanja, ali i to dosadi. auta, ali i to (jos brze) dosadi. upoznavanje novih (ne)kultura, ali i to dosadi. posao, ali i to dosadi. u ovom trenutku, nesto crkavice za pod madrac, dinamicno dosadan posao, 9-5 (evo pokusavam se natjerati), vruca, nikad smrznuta vecera, dobro vino i pokoji dobar film, knjiga ili predstava, familija. sve u svemu polupemzija :D

sve se mijenja sem kamenja.
freak_with_a_laptop

SherlockHolmes wrote:
SherlockHolmes wrote:

ne znam, zavisi sta hoces u zivotu, u kojoj fazi i zasto si vani. jedno vrijeme su mi bila interesantna putovanja, ali i to dosadi. auta, ali i to (jos brze) dosadi. upoznavanje novih (ne)kultura, ali i to dosadi. posao, ali i to dosadi. u ovom trenutku, nesto crkavice za pod madrac, dinamicno dosadan posao, 9-5 (evo pokusavam se natjerati), vruca, nikad smrznuta vecera, dobro vino i pokoji dobar film, knjiga ili predstava, familija. sve u svemu polupemzija :D

mi kao da smo jednojajčani blizanci - imamo izgleda identican set gena :lol:

kod mene - bas tako, kako si opisao ... pitam se, koja je slijedeca faza :D

cudno je kako je malo potrebno da budemo sretni i jos cudnije kako nam to malo uvijek nedostaje :P
freak_with_a_laptop

danas wrote:
SherlockHolmes wrote: ne znam, zavisi sta hoces u zivotu, u kojoj fazi i zasto si vani. jedno vrijeme su mi bila interesantna putovanja, ali i to dosadi. auta, ali i to (jos brze) dosadi. upoznavanje novih (ne)kultura, ali i to dosadi. posao, ali i to dosadi. u ovom trenutku, nesto crkavice za pod madrac, dinamicno dosadan posao, 9-5 (evo pokusavam se natjerati), vruca, nikad smrznuta vecera, dobro vino i pokoji dobar film, knjiga ili predstava, familija. sve u svemu polupemzija :D

cudno je kako je malo potrebno da budemo sretni i jos cudnije kako nam to malo uvijek nedostaje :P
fali sex? :D :D :D :lol:
cega? :? stani da se sjetim sta to bi' :P
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas wrote:
SherlockHolmes wrote: ne znam, zavisi sta hoces u zivotu, u kojoj fazi i zasto si vani. jedno vrijeme su mi bila interesantna putovanja, ali i to dosadi. auta, ali i to (jos brze) dosadi. upoznavanje novih (ne)kultura, ali i to dosadi. posao, ali i to dosadi. u ovom trenutku, nesto crkavice za pod madrac, dinamicno dosadan posao, 9-5 (evo pokusavam se natjerati), vruca, nikad smrznuta vecera, dobro vino i pokoji dobar film, knjiga ili predstava, familija. sve u svemu polupemzija :D

Ona bar moze birati :D Upre prstom a petorica srcanih lete preko tastatura :D
maccarona

Post by maccarona »

ja sam na socijali :oops: tako da me nista ne tangira :D
also weiter bezahlen bitte :D

danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:
danas wrote:
freak_with_a_laptop wrote: mi kao da smo jednojajčani blizanci - imamo izgleda identican set gena :lol:

Ona bar moze birati :D Upre prstom a petorica srcanih lete preko tastatura :D
pa ona nek bira :D a sta ces ti :lol: :P
freak_with_a_laptop

maccarona wrote:ja sam na socijali :oops: tako da me nista ne tangira :D

monetaer oder in Naturalien :P :lol:
maccarona

Post by maccarona »

nix verstehen :oops: nur bares 8-) :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

SherlockHolmes wrote: Ovo vec izgleda malo realnije (za sluzbenike). U Austriji, koliko se sjecam, imaju de facto 14 plata, sto moze malo promjeniti odnose. Ne znam jesu li to uzeli u obzir.
Pa vjerovatno da i to spada u ovaj prosjek. Medjutim, fakat tesko odredit neki povjerljiv prosjek plate, jer ima dosta faktora, koje je tesko uracunati. Na primjer - stock options program & bonus. Maltene svaka US kompanija ima bonus programe - koji moze cak da udupla godisnju zaradu. Ipak ... porezi u Evropi su katastrofalni (meni se plata prepolovi, bruto-neto) sto naravno utice na motivaciju sluzbenika.
ja ne znam u kojoj industriji / poslu radis ali da mozes uduplati godisnju zaradu sa bonusima/stock options je prica za malu djecu :-)

ja dobijem u dobroj godini mozda 2-3% primanja u bonusu
a stock opcije macku o rep.... :-)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

SherlockHolmes wrote:
danas wrote:
freak_with_a_laptop wrote: mi kao da smo jednojajčani blizanci - imamo izgleda identican set gena :lol:

Ona bar moze birati :D Upre prstom a petorica srcanih lete pre

ko tastatura :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Vozdra_123 wrote:
SherlockHolmes wrote: Ovo vec izgleda malo realnije (za sluzbenike). U Austriji, koliko se sjecam, imaju de facto 14 plata, sto moze malo promjeniti odnose. Ne znam jesu li to uzeli u obzir.
Pa vjerovatno da i to spada u ovaj prosjek. Medjutim, fakat tesko odredit neki povjerljiv prosjek plate, jer ima dosta faktora, koje je tesko uracunati. Na primjer - stock options program & bonus. Maltene svaka US kompanija ima bonus programe - koji moze cak da udupla godisnju zaradu. Ipak ... porezi u Evropi su katastrofalni (meni se plata prepolovi, bruto-neto) sto naravno utice na motivaciju sluzbenika.
ja ne znam u kojoj industriji / poslu radis ali da mozes uduplati godisnju zaradu sa bonusima/stock options je prica za malu djecu :-)

zavisi i od industrije, ali vise od pozicije. nerijetko mozes i utrostruciti platu opcijama ili npr one-off akcijskim paketima, pod uslovom da si "faca" iliti "executive", a firmi ide relativno dobro.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

SherlockHolmes wrote:
Vozdra_123 wrote:
freak_with_a_laptop wrote: Pa vjerovatno da i to spada u ovaj prosjek. Medjutim, fakat tesko odredit neki povjerljiv prosjek plate, jer ima dosta faktora, koje je tesko uracunati. Na primjer - stock options program & bonus. Maltene svaka US kompanija ima bonus programe - koji moze cak da udupla godisnju zaradu. Ipak ... porezi u Evropi su katastrofalni (meni se plata prepolovi, bruto-neto) sto naravno utice na motivaciju sluzbenika.

zavisi i od industrije, ali vise od pozicije. nerijetko mozes i utrostruciti platu opcijama ili npr one-off akcijskim paketima, pod uslovom da si "faca" iliti "executive", a firmi ide relativno dobro.
jbg
izvini ali ne govorimo o "facama" nego nama obicnoj raji
poceli smo pricu o raji koja zaradjuju 30+ hiljada eura
kod mene u firmi moras biti VP+ da bi i blizu dosao kojekavim takvim paketima

ps.
necu govoriti o sales raji jer oni fakat zarade na commission/bonuse mnogo vise nego na platu
Svemirski_Jebach

#39 Re: Njemačka godišnja plata 33.700 eura

Post by Svemirski_Jebach »

valterbranisarajevo wrote:Berlin -- Nemačka domaćinstva imala su u 2005. godini u proseku na raspolaganju 33.700 evra.

To je bilo godišnje neto primanje, saopštio je nemački zavod za statistiku, a to je povećanje od 30 odsto u odnosu na 1991. godinu, kada je prosečno godišnje neto-primanje bilo 26.000 evra. Međutim, procentualno, domaćinstvima zbog porasta troškova života ostaje u džepu dva odsto manje novca.

Za proteklih 15 godina se vidno povećala razlika u primanjima među različitim grupama zaposlenih.

Najveće prosečno godišnje primanje od 107.000 evra imaju domaćinstva zaposlenih u slobodnim profesijama. Pri tome treba imati u vidu da oni iz svog primanja sami moraju da izdvajaju puni iznos za penziono osiguranje.

Na drugoj strani, najniže prosečno godišnje neto-primanje od 30.000 evra imaju domaćinstva radnika. Domaćinstva državnih nameštenika na raspolaganju godišnje imaju neto-sumu od 43.00 evra, a službenici imaju oko 38.000 godišnje.

B 92
prosjecna plata corporate advokata u njemackoj koji rade za velike medjunarodne firme je oko 100.000 eura godisnje i to bruto dakle na ruke oko 55,000 mozda cak i malo manje.

Plata za istu poziciju u USA je 150,000 godisnje i nakon poreza oko 85,000. s tim da u USA svake godine plata raste mnoooogo brze nego u njemackoj i za tri-cetiri godine se popne bez problema i do 250,000.

Elem, nije previse...u njemackoj. s obzirom na vrijednost eura mislim da su place relativno niske.
freak_with_a_laptop

Vozdra_123 wrote:

Vozdra :-D vjeruj da je moguce, naravno ovisno o industriji i poziciji.
2-3% - cega? Bonus ili povisica na platu? Ta cifra fakat "smijesna" :D to ti maltene dodje kao tarifna povisica, koja ti je zagarantovana. Vrijeme dot.com boom-a su nazalost proslost, tako da je atraktivnost options-programa opala - medjutim, ima pokoji izuzetak. Problem je, sto vecina daje i suvise veliko znacenje sigurnosti radnog mjesta. Prati trziste i prilagodi se promjenama industrije, budi flexibilna po pitanju radnog mjesta, pozicije pa cak i lokacije.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

du schmarozer,geh doch mal arbeiten!!!!
freak_with_a_laptop

Murat Sabanovic wrote:

tisu misu :D pusti maccu na miru, ona je nas maji catki parazit :D

btw ... schmaroTzer :P
Murat Sabanovic

Murat Sabanovic wrote:

tisu misu :D pusti maccu na miru, ona je nas maji catki parazit :D

btw ... schmaroTzer :P
entsculdige,ich bin nur ein ausslaender...
fickice
:D
Murat Sabanovic

sad "H" ubaci
freak_with_a_laptop

Murat Sabanovic wrote:sad "H" ubaci
aha, jedno H i jedno R .. za ono fi... :P
dobit ces ti batina :lol:
Murat Sabanovic

ich hab die hosen voll,fickice...
bitte nicht, tuh mir nicht weh.........
was hab ich jetzt vergessen????
freak_with_a_laptop

Murat Sabanovic wrote:
ich hab die hosen voll,fickice...
bitte nicht, tuh mir nicht weh.........
was hab ich jetzt vergessen????
ne fali nista MuHrate, ima viska - tuH tuH tuH :lol: :P
Murat Sabanovic

gut aufgepasst!!!!
ih muss dih jetzt verlassen ficki....
tschaooooooooooooooooooo
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Vozdra_123 wrote:

Vozdra :-D vjeruj da je moguce, naravno ovisno o industriji i poziciji.
2-3% - cega? Bonus ili povisica na platu? Ta cifra fakat "smijesna" :D to ti maltene dodje kao tarifna povisica, koja ti je zagarantovana. Vrijeme dot.com boom-a su nazalost proslost, tako da je atraktivnost options-programa opala - medjutim, ima pokoji izuzetak. Problem je, sto vecina daje i suvise veliko znacenje sigurnosti radnog mjesta. Prati trziste i prilagodi se promjenama industrije, budi flexibilna po pitanju radnog mjesta, pozicije pa cak i lokacije.
btw musko sam :D

2-3% je bonus kao sto sam rekao
ti to zoves smijesnim a ja znam da u mojoj industriji (semiconductors) "manja" raja mozda dobiju max 5% bonusa

ovo uvezi trzista, industrije, radnog mjesta, i lokacije - nemoj mi molim te pricu pricati
ja sam dosta fleksibilna osoba, ali mi je puna neka stvar seljakanja radi nekog hebenog posla... radio sam svugdje, nagledao se svega, iseljakao i sebe i svoje roditelje i DOSTA vise...

a o sigurnosti radnog mjesta necu ni pricati - TO NE POSTOJI!

po razmisljanju vidim da si mladja osoba... vjeruj mi kad dodjes u neke starije godine vise ti se nigdje ne ide.
djecu kad budes imala, hoces li ih povlaciti iz skole svakih par godina da se preselis zbog posla... sta kad se udas... a muz ti radi u nekoj drugoj industriji... ostane jedno od vas bez posla (zbog trzista). odselite u neki drugi grad gdje ti ne mozes dobiti svoj posao - samo mi nemoj sada suplju moras biti fleksibilan... ja jesam ali poslodavci nisu fleksibilni. kad provedes odredjeni dio godina u nekoj industriji ili specijalizaciji, vrata za druge poslove ti se zauvijek zatvore. mozes ti kumiti i moliti da si super pametan da ces nauciti i raditi - ali boli njih za tobom.... radije ce uzeti nekog balavca iz skole i njega nauciti i dati mu sansu, naravno jer je poslodavcu jeftinije njega da placa nego tebe sa nekim iskustvom....
freak_with_a_laptop

Vozdra_123 wrote:
btw musko sam :D

2-3% je bonus kao sto sam rekao
ti to zoves smijesnim a ja znam da u mojoj industriji (semiconductors) "manja" raja mozda dobiju max 5% bonusa

ovo uvezi trzista, industrije, radnog mjesta, i lokacije - nemoj mi molim te pricu pricati
ja sam dosta fleksibilna osoba, ali mi je puna neka stvar seljakanja radi nekog hebenog posla... radio sam svugdje, nagledao se svega, iseljakao i sebe i svoje roditelje i DOSTA vise...

a o sigurnosti radnog mjesta necu ni pricati - TO NE POSTOJI!

po razmisljanju vidim da si mladja osoba... vjeruj mi kad dodjes u neke starije godine vise ti se nigdje ne ide.
djecu kad budes imala, hoces li ih povlaciti iz skole svakih par godina da se preselis zbog posla... sta kad se udas... a muz ti radi u nekoj drugoj industriji... ostane jedno od vas bez posla (zbog trzista). odselite u neki drugi grad gdje ti ne mozes dobiti svoj posao - samo mi nemoj sada suplju moras biti fleksibilan... ja jesam ali poslodavci nisu fleksibilni. kad provedes odredjeni dio godina u nekoj industriji ili specijalizaciji, vrata za druge poslove ti se zauvijek zatvore. mozes ti kumiti i moliti da si super pametan da ces nauciti i raditi - ali boli njih za tobom.... radije ce uzeti nekog balavca iz skole i njega nauciti i dati mu sansu, naravno jer je poslodavcu jeftinije njega da placa nego tebe sa nekim iskustvom....
Infinion sindrom :D

vozdra :D pa naravno da brak/djeca organicavaju flexibilnost, tu se potpuno slazemo i mozda i ja uskoro da smirim "musice" :-D a sto se tice radnog mjesta - mislim, da su vremena prosla, kad je bilo bitno dokazati udobnu i stabilnu 20godisnju karijeru u Siemensu, naprotiv, danasnji poslodavci cijene pokretnost radnika. Moji projekti (consulting) traju max 2 do 3 godine i to je idealan period, da bi eficijentno obavila zadatak - cisto sumnjam da bi moja produktivnost, motivacija i kreativnost nakon 20 godina na istom radnom mjestu bila na istom nivou.
Post Reply