Njemachki film - 2004/2005/2006/2007

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Saian

Post by Saian »

komi wrote:i mene je potresao... ma kakva pošta... u to sam bio siguran da rade... i danas kada šaljem nekome pismo koristim tako ružan rukopis da ga i ja ne mogu pročitati :lol:

mene je šokiralo to što te mogu banovati na 5 godina... ženu ti taslačiti i tako to :roll:
ma to sa taslachenjem je vishe pomrachenje ljudske dushe (sto ministra, sto zhene same), ovo otvaranje pisama je sistem, mene je shokirala sistematichnost, hladnokrvnost ono rutina, skroz su shtela :D :D :D

ona DDR je bila ko onaj pokus sociologa na studentima, u kojoj jedna grupa igra chuvare, a druga zatvorenike samo na drzhavnom nivou

a ona scena kad Ulrich Mühe (Hauptman Gerd Wiesler) moli onu debelu ravaku da kao ostane josh malo, a ona hladno kao ne mogu sljedeci put kao naruchi duzhe :D :D :D nisam odavno jadniju scenu gledo, kontam jesiiiii jadaaaaaaaaaan, a onda kontam, nek si, bolje nisi ni zasluzhio :D :-) :-) :roll: :oops:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

znaci Das Leben der Anderen vrijedi pogledati. :)
lady midnight

Post by lady midnight »

ja sam prije nekoliko dana gledala "Auf der anderen Seite", drugi film iz ove Akinove trilogije "Liebe, Tod, und Teufel".

film bih u svakom sluchaju preporuchila, iako se meni nije svidio kao "Gegen die Wand", koji me bash ono - odvalio. mozhda je i do toga shto je film, iako nishta manje pun suptilne brutalnosti, ipak sve u svemu mirniji, tishi...mozhda je i do glumaca, koji su svoj posao odradili fantastichno, ali ipak je meni nedostajala ona glad za zhivotom koja je naprosto izbijala iz sibel u Gegen die Wand.
inache je struktura filma neshto izmedju Babel i Pulp Fiction, sa premetnutnom hronologijom i sluchajnim susretima (ustvari prije mimoilazhenjima)...
uglavnom, vrijedi pogledati, a ni soundtrack nije losh :)

shto se tiche njemachkog filma uopceno - meni je josh uvijek neprevazidjen fassbinder 8-) ko ima zhivaca i vremena: "Berlin Alexanderplatz", a za ljubitelje SciFi-a: "Welt am Draht" 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Saian wrote:
komi wrote:i mene je potresao... ma kakva pošta... u to sam bio siguran da rade... i danas kada šaljem nekome pismo koristim tako ružan rukopis da ga i ja ne mogu pročitati :lol:

mene je šokiralo to što te mogu banovati na 5 godina... ženu ti taslačiti i tako to :roll:
ma to sa taslachenjem je vishe pomrachenje ljudske dushe (sto ministra, sto zhene same), ovo otvaranje pisama je sistem, mene je shokirala sistematichnost, hladnokrvnost ono rutina, skroz su shtela :D :D :D

ona DDR je bila ko onaj pokus sociologa na studentima, u kojoj jedna grupa igra chuvare, a druga zatvorenike samo na drzhavnom nivou

a ona scena kad Ulrich Mühe (Hauptman Gerd Wiesler) moli onu debelu ravaku da kao ostane josh malo, a ona hladno kao ne mogu sljedeci put kao naruchi duzhe :D :D :D nisam odavno jadniju scenu gledo, kontam jesiiiii jadaaaaaaaaaan, a onda kontam, nek si, bolje nisi ni zasluzhio :D :-) :-) :roll: :oops:
pa šta ga je natjeralo da se promijeni

SPOJLERI

kada je vidio mercedes ispred stana kojeg nadgleda i skontao je kako političari ne brinu za državu nego samo za svoje tjelesne užitke

ili

kada ga je dječak u liftu pita ...

:( :-)
Kyuss

Post by Kyuss »

Der bewegte Mann,
dobra komedija, jedan od najvecih komercijalnih uspjeha njemackog filma (6,5 mil. kinoposjetilaca), Till Schweiger u, i o hetero pederskim odnosima. Topla preporuka.

8,5/10
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#56 konačno malo više o Njemačkom filmu

Post by dr.gog »

ajd fino da se malo dohvatilo i Švaba osim kroz mušicu Batinog šmajsera :lol: radim s Njemcima već 11 godina,i mada nikad nisam bio u Deutsch.,naučio sam jezik,i iz radoznalosti počeo proučavati štampu,filmove i raznu literaturu.Njemački film odlikuje jasnoća izražaja dijaloga,tipično njemački precizna kamera i prioritet scenarija nad slavom glumca,zbog čega nisu pogodni za amerikanizirane blockbustere.Također postoji i jaka tradicija dokumentarnog,bilježničkog filma,te vrhunske filmske fotografije.Ko od vas umije čitati njemački,preporučujem mu vikend izdanja Suddeutschezeitunga ili Frankfurtera,kao i sjajne i kratke recenzije iskusnih likova iz Spiegela.Volio bih da mi neko kaže gdje bih mogao naći film FUNNY GAMES isti autor je uradio i Život drugih,oskarom nagrađeni film.Pozdrav ,Dr.Gog
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Das Leben der Anderen pogledan.

Odlican film!!
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ako su ti tema i Sebastian Koch sjeli, mozes odmah nastaviti u slicnom tonu

Image
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Cuh da je autor filma Die fetten Jahren sind vorbei, napravio novi film, je li ko gledao isti?
to_the_roots

Post by to_the_roots »

The_Fluid wrote:Cuh da je autor filma Die fetten Jahren sind vorbei, napravio novi film, je li ko gledao isti?

weingartner? hm, nisam cula za to. upravo provjerih na vikipediji, kazu zove se "free rainer", i mene bi zanimalo o cemu je tacno rijec. nego, vidjeh da se spominjao u nekoliko navrata weingartnerov debitni dugometrazni film "das weisse rauschen". vec sam dugo u potrazi za tim filmom (od njega ocekujem vise od "die fetten jahre sind vorbei"), pa ako iko ima nekakav link da mi proslijedi za skidanje, il jos bolje ako je raspolozen za neku razmjenu filma na podrucju sarajeva - tu sam.
The_Fluid wrote:Das Leben der Anderen pogledan.

Odlican film!!
potpisujem. imala sam malo predrasude prema "zivotu drugih", zbog oskara... mada, upravo ta cinjenica me je i privukla da ga pogledam, jer mi je trejler filma djelovao bas dooosaaadno. i onda - promjena misljenja za 180°. baaash, baaash masivan uradak.
to_the_roots

Post by to_the_roots »

e da... neko gledao Der freie Wille? otvorio je berlinale 2006. i odmah upao na listu "najkontroverznijih njemackih savremenih filmova".
film govori o silovatelju zena koji se suocava sa problemom samoce i seksualnih frustracija nakon povratka iz zatvora. e, ja ga NISAM gledala, pa me zanima cisto sta gledaoci misle :) (neki mu predbacuju nepotrebnu duzinu)
Post Reply