Njega tijela (zenska tema)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ma.Le.Na

#601 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Ma.Le.Na »

ja bi voljela sjest sa alicom da mi kaze sta sve trebam koristiti :D
i za lice i za tijelo
ovako me nekakva nedefinisana panika uhvati kad skontam da ja nista ne koristim..
gel za pranje lica navece...krema prije stavljanja sminke ujutro i to je to :roll:
eventualno masku stavim svake 3 sedmice...kako se vec sjetim :(
alica.k

#602 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

malena, ako ti to odgovara, sto da ne.

ja bi najradje da se ujutro probudim sva cista i ljepa i savrsenog tena :) al majka priroda me "nagradila" uzasno problematicnom kozom i kosom i tijelom i svim i svacim.

jedino sta imam dobro su zubi koji se NIKAD nisu pokvarili (al nemaju onu lijepu bijelu boju) i nokti na kojim imam prirodni french :)

i jos nesto, ja uopste ne jedem voce i povrce, znaci NIKAKO, NIKAD*. organizam mi to ne podnosi i odma povracam...tako je od rodjenja (zato sve moguce cajeve znam i za povracanje i smirivanje stomaka i sve :)). vjerovatno moji kozni problemi imaju veze i sa tim al doktori jednostavno ne znaju sta da mi rade, jer kao sto sam rekla, organizam to nece i odma me safataju alergije i povracanje, temperatura.

*sa izuzetkom krompira, i onih kospica i tako tih stvari, bademi ljesnjaci orasi. spinat isto mogu jesti. sve ostalo big no-no.
Partizzanka

#603 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Partizzanka »

nemoj zezati!

uh to pravo cudna boljka ako je boljka

ovo za med ... kod mene ... sta cu
nekad namazem pa mi bude oki a nekad opet napravim goru stvar :)

jojs ad sam se nalozila na tu lavandu
ja bih to sve po kuci prskala hehehe
alica.k

#604 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

ma nije boljka, kad citav zivot tako zivis, meni skroz svejedno :) cak sam i masala obzirom da i meso slabo jedem i tak.

samo mi je smjesno kad se ljudi pocnu iscudjavati tome i ono :S OMG i pocnu me lijeciti i davati savjete kako da jedem voce i povrce.

meni su kuci svi navikli na to i njima je ono....whatever.

napravi lavandu, obecavam da ce te preporoditi :) ja je fakat za SVE koristim. nekad se onako bezze prskam kad mi je dosadno :) ljepo i mirise :)
Ma.Le.Na

#605 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Ma.Le.Na »

alica.k wrote:malena, ako ti to odgovara, sto da ne.

ja bi najradje da se ujutro probudim sva cista i ljepa i savrsenog tena :) al majka priroda me "nagradila" uzasno problematicnom kozom i kosom i tijelom i svim i svacim.

jedino sta imam dobro su zubi koji se NIKAD nisu pokvarili (al nemaju onu lijepu bijelu boju) i nokti na kojim imam prirodni french :)

i jos nesto, ja uopste ne jedem voce i povrce, znaci NIKAKO, NIKAD*. organizam mi to ne podnosi i odma povracam...tako je od rodjenja (zato sve moguce cajeve znam i za povracanje i smirivanje stomaka i sve :)). vjerovatno moji kozni problemi imaju veze i sa tim al doktori jednostavno ne znaju sta da mi rade, jer kao sto sam rekla, organizam to nece i odma me safataju alergije i povracanje, temperatura.

*sa izuzetkom krompira, i onih kospica i tako tih stvari, bademi ljesnjaci orasi. spinat isto mogu jesti. sve ostalo big no-no.
ja nemam tolikih problema hvala Bogu
imam strasno masnu T zonu i pore su mi katastrofa
jedino sa cime se mucim su puderi...koje nekad sredinom dana obrisem s lica jer nema smisla da se setkao kao ogledalo ..
imalo bi se na meni poraditi ali ja veze nemam ni o kremama ni o cemu
jedno vrijeme sam se furala na nocne kreme...samo mi se lice izasulo
koristila tonik..lice mi popucalo koliko je suho bilo :?
ja sad nista ne dirkam..
*mima*

#606 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by *mima* »

Da san ne bih listala.....i posto vidim da se slica razumije.....znas li za nesto efikasno za fleke po licu koje sam sama napravila......istisnula neku bubuljicu ali ostala flekica......to me uzasno nervira.....
alica.k

#607 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

malena, sto se pudera tice, ako ti se ocijede s lica i zasjaje jedini lijek ti je nazalost puder koji dobro matira i onda preko puder u prahu.

ja inace ne koristim teske pudere jer ne volim to...pore ne gledam cesto, mada sam sad gledala i bas su velike...al malo sam maltretirala lice jutros pa mozda zato. 20 puta sam skinula sminku da se ponovo nasminkam.

a sto se krema tice, ja stvarno tu nemam savjeta jer ja se od svake ospem! avene maska hidratantna mi se pokazala kao podnosljiva, tj nista mi nije iskocilo od nje, a i ovu micelarnu dobro podnosim pravo. termalna voda isto, to je meni najgenijalniji proizvod ikad. i njihov losion s 50+ faktorom za ljeto. nikakve reakcije na njega.

prirodna dr haushka mi je sve odgovaralo al brzo trosim to i ne kupuje mi se stalno.
ostale prirodne nisam probala, tipa weleda dr sheller i tako, a volila bi probat pa da vidim kako je. al strah me da se ne ospem i onda sam bacila pare.

mima, predvidljiva sam :D al za flekice i oziljke LAVANDA :D ako mi ne vjerujes, evo vidi :)
Lavender is the essential oil most commonly associated with burns and healing of the skin. It also has antiseptic and analgesic properties that will ease the pain of a burn and prevent infection. It also has cytophylactic properties that promote rapid healing and help reduce scarring.
pored lavande, bademovo ulje, ima vitamin E koji potpomaze obnavljanje koze. idealno, bademovo ulje u koje su stavila lavanda eu. mada sumnjam da ce nesto dobro mirisati, nesto mi vuce da se lose slazu ta dva ulja mirisom :).
*mima*

#608 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by *mima* »

oki.....haj mi jos reci hocu li kupit i lavandu i bademovo ulje.....pa mijesat ili....
girl

#609 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by girl »

i mene zanima isto sto i mimu, ali ja nisam dirala na licu nego na nogama, potkoljenicama. mislim nisu bubuljice, nego sam imala dosta uraslih dlacica od aparatica koje sam probala izvuci, iscupati, sta sve ne i ostale su mi prilicno ruzne fleke , dosta njih, kojima ocito trreba prije svega vremena da prosju, ali ima li jos sta da "poboljsam proces zacjeljivanja" :D bas sam se nasekirala kad sam vidjela "rezultat" moje misije, noge su mi potpuno ruzne i sarene :( bosanski melem, i nevenov melem meni nije pomogao, i primjetila sam da mi tu fleke puno sporije prolaze nego recimo nalicu ako se pojavi koja bubuljica ako je diram. trenutno taj dio mazem nekad nivea mlijekom a nekad neutrogena deep moisture lotionom. i to samo taj dio, lijena sam nazalost za ostalo :( samo ja ne mogu nista s lavandom, kosa mi se na glavi podigne od mirisa lavande :lol:
girl

#610 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by girl »

dobro hvala, ja cu samo bademovo ulje :D
Suzie Q

#611 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Suzie Q »

alice, i moji su zubi savršeni ali nemaju blještavo bijelu boju, iako nisu ni žuti. imaju neku prirodnu boju ali i predivan sjaj jer caklinu nisam ničim oštetila. jednom sam negdje pročitala da glumice u Holivudu mažu zube vazelinom da bi postigle visoki sjaj, pa sma i ja brže bolje poletila da svoje namažem....jedva sam oprala zube nakon toga a da ne govorim da su mi bili uljepljeni mašću kao i usne iznutra
tada sam shvatila da su te glumice najvjerojatnije uništile prirodnu caklinu i silnim izbjeljivanjima izgubile bilo kakav prirodni sjaj, ako uopće i imaju svoja zubala, i od tada izrazito cijenim svoje zube makar i ne bili tako bijeli.
alica.k

#612 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

mima, kupi oboje. i onda, da ne razvalis bademovo :) tj da ti ostane i cistog, prespi ga u neku manju bocicu, i stavi par kapi lavande etericnog ulja. promuckaj i spremno je za upotrebu :). mislim da se stavlja 10 kapi lavande na 30ml bademovog ulja. to je ono, sto moze vecina podnijeti. ako ti smeta miris lavande...dodaj neko drugo fino (meni ylangylang genijalno mirise, i ima anti-aging svojstva a odgovara i masnoj i suhoj kozi)

girl, imam ti isti problem (i slike da dokazem, slikala sam da vidim progres od nevenovog ulja :)). kod mene to uzasno i katastrofalno izgleda, ne samo ispod koljena nego skrooooz od koljena pa do clanaka, sve ogromne rane sam napravila. a ljeto ide :(

dosad jedino sto je djelovalo je aderma krema...joj kak se zove, uglavnom nova neka za pelenski osip. imala sam samo tester pa sam ga potrosila za dan, al sutra je bas bilo razlike..one malo manje ranice su haman pa skroz zarasle bile.

narucila sudokrem koji je isto za pelenski osip (na savjet because of you, fala fala) pa cekam da mi dodje a u medjuvremenu mazem i pantenolom i nevenovim uljem...ono, ima pomaka ali nista pretjerano.
sad cu ici do grada pa cu svratit i do dm-a i kozma da vidim imaju li nesto slicno sastavom (cink oxid u velkim kolicinama).

suzie q, i ja sam se pomirila s tim da mi zubi nisu filmski bijeli. bitno da su zdravi.
*mima*

#613 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by *mima* »

hvala alice.....danas kupim.... :-D
alica.k

#614 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

btw, imate tu o prirodnoj kozmetici kolko god hocete, meni se to ne da citat jer otprilike znam sta mi odgovara al ako se kome da procitati mozete svasta naucit, imaju i aromatarapeuti koji nekad znaju dati savjet (iako malo s visoka :S)

vidim ima tema i o ricinusovom ulju :) bas cu je iscitat kad dodjem kuci.
girl

#615 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by girl »

a znaci tu adermu nemamo kupiti je'l ? :(

hajd' dobro potrazit cu i ja sta od navedenog. al' isto kontam ide ljeto a noge :-) :-) :-)
a da, i kod mene je do clanaka :(
alica.k

#616 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

ima kupiti adermu al je mescini skupa nesto, pa sam mami rekla da mi ne narucuje.

sigurno ima neka jeftinija alternativa tome. kazem ti, po sastavu je cink oksid u jako velikoj koncentraciji i nekih tako gluposti...nista posebno.
girl

#617 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by girl »

hajd' ziva bila, javni ako sta nadjes a i ja cu potraziti. :mrgreen:
alica.k

#618 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

a u medjuvremenu nemoj vise prckati po tome, ja vodim bitke sa sobom po citav dan da ne copam :)
girl

#619 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by girl »

ja samo od 5. Do 5 sam na poslu :D al' evo tri dana sam izdrzala. :-) cini mi se da sam lakse prestala pusit prije 4 godine nego ovo sto se odvikavam :D
Wutkica

#620 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Wutkica »

Evo sve sam procitala od svog zadnjeg posta....i u pripremi sam kušovine ulja, pa sad vagam ovo treba ovo ne treba, ugl. kad sve saberem trebam da otvorim biljnu apoteku :D :D skontala sam da na lice ide jojoba, lavanda, a ljesnjak na tijelo ili kosu, i takodje ricinusovo , medjutim sad se pojavilo i bademovo, pa ne znam sta mi je ciniti, koje sad da uzmem :? :? inace koza mi je najvise dehidrirana i malo sivkasta, sto znaci prvi znakovi bora :roll: onda koje ce mi ulje najvise prijati ?
I da spomenula si bazna ulja i da se ova druga ne smiju stavljati na lice a da se ne pomjesaju s baznim...koja su bazna :?
jesmo dosadne :D :lol:
alica.k

#621 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

pa baznih ulja nema puno!

bazna ulja su ti jojobino, bademovo, suncokretovo, od psenicnih klica, avokado, makadamija, ljesnjak, kokos, kajsija (il marelica, ne znam tacno, jel to isto???), jagorcevina, grozdje, neven, susam, orah i ja mislim da ima i aloa vera ulje :S al to nigdje kod nas nisam nasla. neko sam jos sigurno zaboravila...

uglavnom, proguglaj carrier base oils i izbacice ti ih. uglavnom, obicno na 20-30ml baznog ulja ide 10 kapi etericnog ulja (to nesto zavisi od godina al ovo je za vecinu ljudi, mislim od nekih 15tak godina pa do nekih 60 ide ovaj omjer).

bazna ulja bi trebala biti hladno presana, po mogucnosti organska i tako...rafinirana ulja su cesto losa za kozu (npr bademovo ulje koje mirise na bademe - najveca greska ljudi je kad to traze, to ulje je il otrovno il rafinirano da ima miris badema=hemija u ulju. bademovo ulje haman pa nema nikakav miris.)

i bazna ulja se smiju slobodno mijesati! npr ako ti hoces izmijesati jojobu i ljesnjak, jer ce ti bolje odgovarati - slobodno :) u to jos uvijek mozes staviti etericno ulje :D

ja koristim ovako:
lice: lavandinu vodu onu svoju i jojobu, pa poslije propolis/neven (dermapip)
tijelo: ljesnjak sa lavandinim uljem
za rane: evo, nevenovo ulje, al ne cisto, jer nisam nasla kupiti, sigurno ima negdje al nije mi se dalo traziti, ovo je maslinovo i nevenovo mix, od hercega
za piling: suncokretovo alnatura iz dm-a, mada ga ne stavljam uvjek
za kosu: i jojobu i kokosovo, kokosovo ulje sam citala da je jedino koje moze prodrijeti u dlaku :S ne znam jel to istina al eto. a i ne stavljam cesto te maske, nemam zivaca za to :)

i to je otprilike to, valjda nisam sta zaboravila. imam ja jos tonu ulja i avokado i ricinus i orahovo, i etericnih kolko hoces, al to nekad kad me spuca da eksperimentisem uzmem muckat :). jos jednom da napisem da ylang ylang genijalno mirise :D

edit: zaboravih arganovo ulje, koji debil! arganovo ulje je za sve dobro! za kosu je magija. moje uzeglo pa ga bacila, a inace sam ga iz maroka dobila maksuz. ne znam imal dje kod nas uzet, moram trazit.
alica.k

#622 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

girl, uzela sam penaten kremu. i pavloviceva isto ima cink oksid.
al ova ima i hamamelis, pa zato.
Suzie Q

#623 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Suzie Q »

ulje nevena ima u bolje opskrbljenim ljekarnama
*mima*

#624 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by *mima* »

Kupila sam alice ulje ....badem i etericno lavanda.....pomijesala...namazala.....malo me baci ona lavanda u bandak....ali dobro sam.... :lol:
Partizzanka

#625 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Partizzanka »

hahhaa

moja je mama juce negdje kod katedrale u nekoj apoteci nasla riznicu ulja hehehe
moze biti da je neka biljna apoteka ili???

rekla mi je kupiti lavandu
ali ja sam se opasno nalozila da lavandu i ovako ovdje kupim :)
Post Reply