Nizak pritisak

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

medda

#1 Nizak pritisak

Post by medda »

Imate li nekih savjeta za povisenje pritiska? Evo vec par dana sam k`o smlata i samo mi se spava a pritisak mi je max 90 sa 60.
Ne jede mi se masnija hrana i ne konzumira vise soli...standard savjeti...mislim da nije ni potrebno objasnjavati zasto :D
Ako hocu veci brojku na tlakomjeru, ne i na kilomjeru :-)
Inace imam nizak pritisak i ako je 110 sa 60 ja sam na konju, puna energije ali imam periode kad se snizi jos vise i to najcesce pocetkom toplijih dana. Ljeti je isto nizak zbog visokih temperatura i gubljenja tecnosti.
Doktor rek`o nije strasno ili opasno...samo da mi se ovog smlatavog osjecaja rijesiti
:zzzz: :zzzz: :zzzz:
Leonid Breznjev

#2 Re: Nizak pritisak

Post by Leonid Breznjev »

ama nije ti to puno nisko medda, a i hoce to hoce ako si mlad, tanak primjer zenskog humanoida.. :D

pij puno vode (min. 2-3 litra dnevno), zelenog caja, friske vocne sokove, moze i coca cole al' pripazi na secer(:D zbog kilomjera :D), a pripazi i da uzimas dovoljno soli.. gledaj da se kreces puno, al nemoj da se previse umaras, tusiraj se hladnom pa vrucom vodom da malo poboljsas cirkulacije i eto.. sve najbolje.. :)
melb26sa

#3 Re: Nizak pritisak

Post by melb26sa »

@medda ista sam ti - niskopritiskas :-) ovo sto ti je breznjev rekao je ono sto ja radim i u vecini slucajeva pali. Mene najvise smlave ili vrucine ili kisa - tad mi je za spavanja. Ali opet, bolje nizak nego se boriti sa visokim pritiskom - sve ce se to izjednaciti sa godinama.
medda

#4 Re: Nizak pritisak

Post by medda »

ovo brate tusiranje vrelom-hladnom gadno...slabic sam ja za to
kafa bi trebala pomagati ali meni nema ucinka...jos sebi maksuz skuham onu nasu zestoku...kad okrenes solju toz ostaje na dnu, ne slijeva se
a primijetila sam da alkohol pomaze...casica vina mi vraca zivot, samo sto ne mogu na posao cuturicu nositi :lol:
--JustMe--

#5 Re: Nizak pritisak

Post by --JustMe-- »

Moj savjet ti je da unosiš više tekućine. Ako ti se baš ne pije mnogo tečnost, potpomogni se malo slanim grikalicama čips i te stvari, koje dovode do pojačane žeđi. Najbolje ti je od tekućine vodu... :)

Kafica te samo može razbuditi malo, razbistriti malo mozak, ali neće baš podići pritisak jer je kafa diuretik. Znači uzrokuje pojačano mokrenje i samim tim dovodi do pada pritiska.

Pozzzz :wink:
sheilak

#6 Re: Nizak pritisak

Post by sheilak »

@ medda

Koliko ti je vec dugo tako nizak pritisak? Znam super kako se osjecas, ali bih ti savjetovala da odes doktoru i provjeris da tvoj nizak pritisak nije uzrokovan nekim poremecajem, recimo onim stitnjace. Inace, za normalizaciju pritiska je vrlo bitan unos tekucine, dovoljan unos soli ( Ne mozes potpuno izbjegavati sol. Ako ti je pritisak vec toliko nizak, onda je bitno da pijes slanu tekucinu dok se pritisak ne vrati u normalu . Ne brini se, neces se zbog toga udebljati :-D )

Kad je kod mene nizak pritisak, ljeti na primjer, onda je prvo sto ucinim popiti blago zasoljenu vodu ili cedevitu - dok mi ne bude bolje. Nakon toga - blaga juha / supa :-D .Takodjer se istusiram mlakom vodom . Izracim sobu, ustanem i krecem se - radi cirkulacije. Izbjegavam tesku hranu, ne opterecujem zeludac ,uvijek pijem mineralnu vodu i uzimam dosta povrca.

Ljudi potcjenjuju nizak pritisak jer misle da nije toliko opasan poput visokog. Mozda i nije, ali je strasno neugodan, uzrokuje manjak koncentracije, tezak umor, iscrpljenost, sve do nesvjestice, a da ne govorimo koliko moze biti opasan za na primjer rad bubrega, ukoliko je prenizak.
Last edited by sheilak on 06/05/2009 00:00, edited 1 time in total.
Epitop

#7 Re: Nizak pritisak

Post by Epitop »

Samo više tečnosti!!!
terra_incognita

#8 Re: Nizak pritisak

Post by terra_incognita »

Casa crnog vina ga vraca promptno prema normali, jos ako je vino od kupine...

Ja sam se patila dok nisam pocela da upraznjavam jogu.
Svaki dan sam isla na slanu supicu u VF poslije posla da bih mogla da se dogegam do kuce.

Sada proslost.
sheilak

#9 Re: Nizak pritisak

Post by sheilak »

@ terra incognita

Mozes li , pliz, objasniti kako ti je joga pomogla? :)
medda

#10 Re: Nizak pritisak

Post by medda »

Pa sta ja znam...pitala sam doktoricu u vezi ovog i rekla mi je da nije opasno i da se sama snadjem rjesenjem koje mi najbolje odgovara (so, tekucina, itd).
A najgori mi je taj bespomocni osjecaj...umor...oci na pola kopna...nije mi ni do cega...

A tijelo mi izgleda reaguje niskim pritiskom i na psihu...u nekim prilikama kad se ukaze neki problem dok normalnim ljudima skoci pritisak meni se spavaaaaa kao da me nije briga :-) nije uvijek ali nekad bude ofirno...na poslu dead-lines isticu, trka-frka, panika...a ja izgledam mrtva hladna i jos zijevam...pa me onda jos i extra pitaju i zovu jer izgledam najsmirenija...sad sam ja to laicki pripisala niskom pritisku...a mozda me jednostavno i nije briga :D
terra_incognita

#11 Re: Nizak pritisak

sheilak wrote:@ terra incognita

Ona regulise pritisak, bilo da je visok ili nizak a i rad srca, samim tim.
Postoje odredjene vjezbe koje ljudi sa visokim pritiskom ne smiju raditi a to su one pri kojima se glava nalazi nize od srca.
Ritmicko disanje i uskladjeno izvodjenje pokreta su kljucna stvar inace kod joge.

Ja sam konstantno imala onaj osjecaj u usima kao kad se penjem na planinu ili kada avion polijece.

E sada ili je cudo-pa samo od sebe sve nestalo ili .....

Jednom sam otisla u apoteku da izmjerim pritisak i nisam bas bila u stanju da se sama posluzim aparatom pa je apotekarka pritekla u pomoc.
Kada je vidjela vrijednost pocela je da doziva kolegicu i ponavlja vrijednost uspanicena :-) a bilo je puno nize nego kod medde
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#12 Re: Nizak pritisak

Post by KatarinaKosaca »

Tečnost, slana voda (iako je odvratno za popit, pomogne puno), kafa, crni čaj. Nipošto jela sa bijelim lukom. Imam problem cijeli život i tako se kao Šurda razbuđujem :D
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#13 Re: Nizak pritisak

Post by anjusha »

Ja se cesto ne mogu najterati da pijem toliko vode, pogotovo u ovakvo proljece kad nije bas ni toplo. Zato imam jedan trik. Napravim si kokice i jakoooo ih posolim. Kad pocnem da pijem vodu poslije toga ludjacki, bure mi treba, a ne casa. I tako uspijem da ga podignem. Pritisak, mislim :D
Najgore mi je kad sam negdje vani, a pritisak ode u stopala. Vrti mi se, slabo mi, uzas. Tad pokusavam da uvijek nosim ili bar kupim flasu Olimpije koju slistim za 10 sekundi. Nekad pomogne, nekad ne. Ali to veliko padanje pritiska najcesce osjecam u proljece. Ostala godinja doba sam prilicno ok.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#14 Re: Nizak pritisak

Post by KatarinaKosaca »

Vidiš kao je individualno. Meni je ljeto najgore doba. Kad udare vrućine, najviše mi pada pritisak, upadnu mi oči, nesvjestim se.... I slana supa puno pomogne.
njonjica

#15 Re: Nizak pritisak

Post by njonjica »

Ma udas se....k'o rukom odneseno :D
terra_incognita

#16 Re: Nizak pritisak

babyline wrote:
KatarinaKosaca wrote:Tečnost, slana voda (iako je odvratno za popit, pomogne puno), kafa, crni čaj. Nipošto jela sa bijelim lukom. Imam problem cijeli život i tako se kao Šurda razbuđujem :D
ah da, jogurt strasno obara pritisak :D
Zato u Turskoj jogurt posole i razrijede sa malo vode i zovu ga Ayran..i to vise ne obara pritisak a super osvjezava.
zijancer

#17 Re: Nizak pritisak

Post by zijancer »

kad ono citav klub šurdi :D :D
hoce li ti litri vode sigurno pomoci :sad: ? jer ova kafa je cudna :cry: pocne djelovati tek kad je opet vrijeme za spavanac
i nekako, uopste ne odgovaram za svoje postupke pod uticajem kofeina :-)
opet ja

#18 Re: Nizak pritisak

Post by opet ja »

ista sam :zjev: ....kljucam po citav dan tek predvece dodjem sebi....
Aurora Borealis

#19 Re: Nizak pritisak

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:02, edited 1 time in total.
Abacija

#20 Re: Nizak pritisak

Post by Abacija »

Svima vama koji patite od niskog pritiska predlazem da se uktivirate na podforumu Politika. Efekat zagarantovan. :D
Aurora Borealis

#21 Re: Nizak pritisak

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:02, edited 1 time in total.
zijancer

#22 Re: Nizak pritisak

Post by zijancer »

not bad idea :razz:
samo, svu energiju spiskas na lijeve stvari :zoka:
Abacija

#23 Re: Nizak pritisak

Post by Abacija »

zijancer wrote:not bad idea :razz:
samo, svu energiju spiskas na lijeve stvari :zoka:
Ma ne svu energiju naravno, to bi proizvelo kontraefekat. Treba u svemu biti umjeren. ;-)

P.S. A usput, nanosenje dusevne boli saloncima je jako pozitivan dozivljaj. :dance: :bih:
sheilak

#24 Re: Nizak pritisak

Post by sheilak »

terra_incognita wrote:
sheilak wrote:@ terra incognita

Ona regulise pritisak, bilo da je visok ili nizak a i rad srca, samim tim.
Postoje odredjene vjezbe koje ljudi sa visokim pritiskom ne smiju raditi a to su one pri kojima se glava nalazi nize od srca.
Ritmicko disanje i uskladjeno izvodjenje pokreta su kljucna stvar inace kod joge.

Ja sam konstantno imala onaj osjecaj u usima kao kad se penjem na planinu ili kada avion polijece.

E sada ili je cudo-pa samo od sebe sve nestalo ili .....
Moram se bas raspitati o jogi u vezi ovoga.
Shoshana

#25 Re: Nizak pritisak

Post by Shoshana »

Ovo sam sve mogla i ja napisati... Normalan pritisak mi je 90/60... Jos pride nizak secer. Jel' se vrijeme promijeni - meni noge isto k'o od gume - samo gledam gdje cu pasti :oops: Zderem k'o konj (vec me sve zene na poslu mrze, jerbo non-stop jedem i slatko i masno i ovako i onako - a nikako da se udebljam :D - dakle ima i pozitivnih karakteristika).

No, malo je zaguljeno kad se dodje u moje godine pa ti pritisak postane labilan, pa nikad ne znas jel' ti visok il' je nizak. Ja sam se nedavno zaista lose osjecala, pa na pauzi za rucak odletjela na kliniku, da to malo vidim, kad tamo - pritisak 120/80 :oops: NIkako ih nisam mogla ubijediti da nisam hipohondar i da mi je pritisak u stvari povisen :lol: :lol: JOs se ona cudom cudi, kako u mojim godinama (i jos pusac) imam normalan pritisak. A meni glava k'o fudbalsko igraliste, i onaj cudan osjecaj kao da hodas kroz neki nestvaran svijet, a noge - kao da su tudje....
Post Reply