Nizak krvni pritisak

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Niemand

#1 Nizak krvni pritisak

Post by Niemand »

Iskreno, ne znam sto otvaram temu, al valjda da nadjem kakav carobni savjet. :|

U ranim dvadesetim sam i pritisak mi redovno pada, inace je i normalno nesto nizi. Navikla sam se na to al mi ide na zivce kad odem na kafu i zasjedim pa ustanem mrak pred ocima, hodam pa mi pocne zujati u usima i onda samu sebe cupam nekako da ostanem svjesna il normalno sjedim u sobi pa moram do prozora fatati zraka. Malo me strah kako je ovo ugrijalo ovih dana. Juce nisam mogla upaljac upaliti. Nijednom rukom. Na druge simpotme ni ne obracam previse paznju, al ovo me bas pocinje muciti (ne mislim na upaljac :lol: ).

Imal vas jos i kako vi s ovim deverate?

Meni pomogne kad mi nestane vid sol, nosim malu bocicu sa sobom, al dok ja to iskopam u torbi, pih. :o
Ecci
Vozim: Biciklam

#2 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Ecci »

Neke osobe imaju "prirodno nizi pritisak", vi ste izgleda jedna od tih. Osim što zna biti neprijatno nije opasno po život. Pomoglo bi da pijete što više tečnosti, naročito na ovim vrućinama.
U apotekama imate i rehidromix ili rehidran prašak, tzv. "infuzija na usta", pomiješa se sa vodom ili čajem, dobra stvar za podizanje pritiska.
Ne bi bilo loše ni da se pregledate, EKG, ultrazvuk srca. Izvadite krv, postoji mogućnost i da ste malokrvni, uradite hormone štitne žlijezde po mogućnosti.
Niemand

#3 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Niemand »

Potrazicu taj prasak, zvuci dobro, kolko cesto se moze piti?
I ako mozes da mi malo pojasnis zasto da pregledam ovo sve, malo sam se sad nasekirala vala. :|
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Velkoski »

prestani pušiti i piti kafu, samim tim neće biti tih problema... sretno
Niemand

#5 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Niemand »

Kafa pomaze, Velkoski.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Velkoski »

Navikla sam se na to al mi ide na zivce kad odem na kafu i zasjedim pa ustanem mrak pred ocima

:-?
Niemand

#7 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Niemand »

:lol:
budalo. moram polako ustajati, to je sve. nije zbog kafe. :oops:
al_akhisari

#8 Re: Nizak krvni pritisak

Post by al_akhisari »

...ja sam prešao 20-ete :) do sada sam mjerio pritisak 10-tak puta (znaš ono kad dođeš kod svojih, a tu je mjerač, pa ono krene redom :lol: uglavnom, svaki put je nizak (gornji nikad preko 100, donji između 60-70); ponekad su me pitali da li sam dobro, spava l mi se i slično; a ja :thumbup: ; što se tiče kahve, nikad ju nisam pio (sem povremeno ness, i to kad ne znam šta ću ), a cigarete veoma rijetko; uglavnom je preporuka da se pije što više tečnosti-voda :thumbup:
Niemand

#9 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Niemand »

Ti si dobar onda. Nije meni problem sta spravica pokazuje, nego kako se ja osjecam, a osjecam se cesto poprilicno lose :)
al_akhisari

#10 Re: Nizak krvni pritisak

Post by al_akhisari »

Niemand wrote:Ti si dobar onda. Nije meni problem sta spravica pokazuje, nego kako se ja osjecam, a osjecam se cesto poprilicno lose :)
...možda ipak ne bi bilo loše da posjetiš ljekara, baš naprotiv, prevencije radi ;-)
Niemand

#11 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Niemand »

al_akhisari wrote:
...možda ipak ne bi bilo loše da posjetiš ljekara, baš naprotiv, prevencije radi ;-)
Iskreno, malo mi bezveze otici, jer to nije bolest poput visokog pritiska i mislim da ne postoje tabletice il nesta takvo za nizak pritisak. Eventualno neki savjeti kako deverati sa tim. Pa reko da probam na forumu :D
Ecci

#12 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Ecci »

Niemand wrote:Potrazicu taj prasak, zvuci dobro, kolko cesto se moze piti?
I ako mozes da mi malo pojasnis zasto da pregledam ovo sve, malo sam se sad nasekirala vala. :|
Jednom dnevno, u pola litra ohlađenog čaja (npr od šipka) pa uzimati pomalo, može se i ponijeti sa sobom. Slana voda nije baš prijatnog okusa, a i prašak ima bolji omjer minerala.

Nemate se razloga sekirati, to što vam se dešava nije ništa neuobičajeno, samo treba vidjeti ima li kakav uzrok pa da se to reguliše. Krvna slika, pa ako je malokrvnost, preparati željeza i folne kiseline. Hormone štitne žlijezde zbog funkcije š. žlijezde, ako je funkcija malo slabija zna biti malo niži pritisak. A EKG je rutinski pregled koji kratko traje i koji će kod vas 100% biti uredan, ali uradite, sebe radi.
Mannequin

#13 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Mannequin »

Ja isto imam nizak krvni pritisak, a visok puls. Eto jucer gotovo cijeli dan prespavala i imala glavobolju (RR 86/58, puls 97 :-x ). Pijem mnogo vode i kad uhvati glavobolja kafu i bude nekako lakse. EKG normalan, imam probleme sa stitnom, prvenstveno su mislili da mi je puls zbog toga visok, ali se dokazalo da moj povisen puls nema veze sa stitnom (pored th za stitnu puls i dalje visok). Uglavnom doktorica kaze da cemo ostaviti tako kako jeste, pa je mijenjam ovih dana. :D
Ecci

#14 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Ecci »

Ako je pritisak nizak normalno je da je puls brzi. Kompenzacija.
Cim se regulise pritisak usporice i puls.
Mannequin

#15 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Mannequin »

Ecci wrote:Ako je pritisak nizak normalno je da je puls brzi. Kompenzacija.
Cim se regulise pritisak usporice i puls.

Pritisak je do prije mjesec dana bio normalan, a puls visok (unazad godinu, dvije, ma otkako sam prvi put izmjerila). Znaci nikad prije nisam imala nizak pritisak, ali zato uvijek visok puls (100-120, u rijeeeetkim trenucima oko 90) :D
Niemand

#16 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Niemand »

@Ecci, hvala puno na odgovoru :)
@mannequin, nadaj se da je privremeno jer ovo ide na zivce insanu. al bas. :o
a moj puls je oke. mada su me ubjedjivali nesta sporo kao lupa srce, al normala. dok me ko ne iznervira :D sto je valjda normalno :zoka:
i glupo je npr kad je neki belaj, ljudi polude, a ja bi najradije zaspala samo :lol:

Helem nejse, nadam se da ce mi taj prasak pomoci. :)
Mannequin

#17 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Mannequin »

Niemand wrote:@Ecci, hvala puno na odgovoru :)
@mannequin, nadaj se da je privremeno jer ovo ide na zivce insanu. al bas. :o
a moj puls je oke. mada su me ubjedjivali nesta sporo kao lupa srce, al normala. dok me ko ne iznervira :D sto je valjda normalno :zoka:
i glupo je npr kad je neki belaj, ljudi polude, a ja bi najradije zaspala samo :lol:

Helem nejse, nadam se da ce mi taj prasak pomoci. :)
:lol: Opis mog jucerasnjeg dana :lol:

Iskreno se nadam da je privremeno, jer me nervira da sam tu a nisam tu (ti me razumijes 100%).
Niemand

#18 Re: Nizak krvni pritisak

Post by Niemand »

:lol:
Post Reply