Nivo znanja srednjoškolaca

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li učenika u srednjoj školi, koji ne zna sabrati, oduzeti, pomnožiti i podijeliti dva razlomka treba uputiti na ponavljanje razreda ili mu treba progledati kroz prste iz bilo kojih razloga?

1. DA
53
80%
2. NE
13
20%

Total votes: 66

Rania

Post by Rania »

Svemirski_Jebach wrote:
pitt wrote:ja sam zavrsio petu.....jesam li glup? :roll: :D :D
jesi, kako rania kaze, samo su pametni oni sto su zavrsili prvu, drugu i trecu i oni koji su u britaniji zavrsili na University of Isle of Man :D :D
Ja to nigdje ne rekoh niti tako mislim. Citaj jarane citaj. :-)

Ono sto sam ja napisala je replika na nesto sto je neko drugi napisao provaljujuci djevojku iz II gimnazije.

A bas mi drago zbog tvog magistarskog. Moj je sa Island of Guernsey :D :D To ti je malo teze naci na karti :D
Gaia

#77 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Gaia »

lare wrote:Da li učenika u srednjoj školi, koji ne zna sabrati, oduzeti, pomnožiti i podijeliti dva razlomka treba uputiti na ponavljanje razreda ili mu treba progledati kroz prste iz bilo kojih razloga?

1. DA

2. NE
lose postavljeno pitanje. na prvi dio pitanja bih odgovorila DA!, pak na drugi NE!. nadam se da je jasno zasto je pitanje, i ponudjeni odgovori, lose formulisano.
ThePoliglot

Post by ThePoliglot »

in medias res wrote:evo ti primjer: moja rodica je 2. razred srednje skole, i znas kako pise "cemo"? "ce mo"!!!! a da ne govorim o " da li" ili "je li" koje pise zajedno! o engleskom necu ni da govorim....sve sto zna reci je kako se zove!
s druge strane, poznajem odlicnu ucenicu 4. razreda pedagoske gimnazije, koja takoder nema pojma s engleskim.....a ima 5 iz engl.!
eh sad, kad se saberu sve godine skolovanja, pitanje je gdje je problem! u uciteljici, nastavnicima u osnovnoj skoli, ili pak sad u srednjoj skoli!?
ih, pa takvih nepismenih ljudi ovdje po forumu koliko ti volja :D :D :D :D
Neelix

Post by Neelix »

pitt wrote:ja sam zavrsio petu.....jesam li glup? :roll: :D :D
zar je to upitno :D :D :D :D :D :P :D :D
flora.sa

Post by flora.sa »

učenica: Jajna ćelija je veličine kokošjeg jajeta
prof: A koje veličine su jajnici kod žena?
učenica: Pa mali su.
prof: Pa kako je u taj mali jajnik stalo to "kokošje jaje"?
učenica: Ne znam, i ja se pitam...

:lol: :lol: :lol:

a da dodam i ovo:

učenica: Zahvaljući bakterijama dobijamo kiselo mleko.
prof: Da li to znači da kada popiješ mleko u stomaku ti se ono pretvori u kiselo mleko?
učenica: Da.
prof. U kom delu crevnog sistema?
učenica: Nisam sigurna, mislim u dvanaestopalačnom...a možda u tankom...nisam sigurna...
-prof: Ajde,probaj da se setiš...možda i nije kiselo mleko...
-učenica: Ajoooj, u stomaku ne nastaje kiselo mleko već jogurt!

:D :D :D

pitanje je gdje nastaje sir? :D
ThePoliglot

Post by ThePoliglot »

flora.sa wrote:učenica: Jajna ćelija je veličine kokošjeg jajeta
prof: A koje veličine su jajnici kod žena?
učenica: Pa mali su.
prof: Pa kako je u taj mali jajnik stalo to "kokošje jaje"?
učenica: Ne znam, i ja se pitam...

:lol: :lol: :lol:

a da dodam i ovo:

učenica: Zahvaljući bakterijama dobijamo kiselo mleko.
prof: Da li to znači da kada popiješ mleko u stomaku ti se ono pretvori u kiselo mleko?
učenica: Da.
prof. U kom delu crevnog sistema?
učenica: Nisam sigurna, mislim u dvanaestopalačnom...a možda u tankom...nisam sigurna...
-prof: Ajde,probaj da se setiš...možda i nije kiselo mleko...
-učenica: Ajoooj, u stomaku ne nastaje kiselo mleko već jogurt!

:D :D :D

pitanje je gdje nastaje sir? :D
:D :D :D :D
zeinebal

#82 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by zeinebal »

blago receno katastrofalan :izet: nekidan se upustih u pricu s jednim i saznadoh da ne zna ni kad je poceo prvi svjetski rat, znaci nerealno a da ne govorim da nema veze s mozgom ko je gavrilo princip, franc ferdinand i ostala ekipa :-D sreca pa nam se ovakve stvari pocinju otvarati u gradu http://www.franzferdinandhostel.com/ salu na stranu, obavezno poraditi na odgoju i obrazovanju, a u odmoru.. ko zna, mozda i na neko slicno mjesto par dana ;)
madridist

#83 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by madridist »

Profesorice bosanskog koje imaju način života kao da su grandfolk drolje a ne radnici u prosvjeti te profesori engleskog jezika koji se dive shabanu shaolichu i sličnim smećarima daje odgovor na nivo znanja srednjoškolaca,od koga da nauče? Od dekoltiranih profesorica ili frustriranih profesora :lol: ,još je ovo dobro kakve zvijeri rade s djecom(čast malobrojnim izuzecima).
x_lecter

#84 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by x_lecter »

mislim da malo pretjerujete ... isto kao sto neko ne konta matematiku ili gramatiku ... tako neko ne konta biologiju, hemiju i sl. ako me ti predmeti ne zanimaju, koji cu kurac znati kojika je jajna celija i da li u stomaku nastaje kiselo mlijeko ili jogurt :D

najveci problem naseg obrazovanja je sto je od osnovnog, srednjeg pa i fakultetskog ... sve skupa je opste obrazovanje. Zavrsio III gimnaziju, tek u 3. razredu neka ko fol usmjerenja, mada zadržis skoro sve iste predmete kao i u prva 2 razreda. Kasnije na ekonomiju, smjer MFM ... od prava, marketinka, razvoja, CB, komercijalnih banaka ... sve skupa se izmiješa ko kalja jbt. Na masteru ista stvar, isti predmeti, iste knjige/skripte, isti profesori ... uglavnom, kod nas ne postoji usko specijalističko usmjerenje. A mora ga biti, ako zelimo kvalitetne kadrove.
safran

#85 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by safran »

x_lecter wrote:mislim da malo pretjerujete ... isto kao sto neko ne konta matematiku ili gramatiku ... tako neko ne konta biologiju, hemiju i sl. ako me ti predmeti ne zanimaju, koji cu kurac znati kojika je jajna celija i da li u stomaku nastaje kiselo mlijeko ili jogurt :D

najveci problem naseg obrazovanja je sto je od osnovnog, srednjeg pa i fakultetskog ... sve skupa je opste obrazovanje. Zavrsio III gimnaziju, tek u 3. razredu neka ko fol usmjerenja, mada zadržis skoro sve iste predmete kao i u prva 2 razreda. Kasnije na ekonomiju, smjer MFM ... od prava, marketinka, razvoja, CB, komercijalnih banaka ... sve skupa se izmiješa ko kalja jbt. Na masteru ista stvar, isti predmeti, iste knjige/skripte, isti profesori ... uglavnom, kod nas ne postoji usko specijalističko usmjerenje. A mora ga biti, ako zelimo kvalitetne kadrove.
aman :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#86 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Truba »

zeinebal wrote:blago receno katastrofalan :izet: nekidan se upustih u pricu s jednim i saznadoh da ne zna ni kad je poceo prvi svjetski rat, znaci nerealno a da ne govorim da nema veze s mozgom ko je gavrilo princip, franc ferdinand i ostala ekipa :-D sreca pa nam se ovakve stvari pocinju otvarati u gradu http://www.franzferdinandhostel.com/ salu na stranu, obavezno poraditi na odgoju i obrazovanju, a u odmoru.. ko zna, mozda i na neko slicno mjesto par dana ;)
znanje je katastrofa ali eto ja kao ljubitelj povijesti i drugog svjetskog rata moram se zamisliti kada je završio prvi sv. rat
ok znam kad je počeo i koje je godine završio ali čim trebam razmišljati je li završio u novembru oktorbru ili spet. nije to to :D a da se spominjem ostalo

možeš misliti kako je današnjim mladima pored interneta, mobitelja, tableta,tva, dvda, i svih ostalih ometača pažnje još kad te to ne zanima...

al da znanje ide dole... i da se minimumi minimuma za prolaz pomijeraju sve niže i niže... to stoji
sinuhe

#87 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by sinuhe »

Sigurno da su djeca danas pametnija. Wikipedija na engleskom se moze smatrati dobrim udzbenikom.
Radoznala djeca danas daleko lakse dolaze do informacija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#88 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Truba »

da da... daleko lakše dolaze do neprovjerenih informacija i poluistina
i nemaju razvijenu kritičku svijest i inicijative :D
sinuhe

#89 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by sinuhe »

Ni to nije problem. Uvijek mogu provjeriti na nekom forumu.
Ako je rijec o prvom svjetskom... pa starije generacije i danas ponavljaju ono sto su procitali 85-te u Venu da je HItler sluzio vojsku u Kalinoviku.
VenomousV

#90 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by VenomousV »

Prosto moram ovo spomenuti, u Prvoj gimnaziji Engleski jezik predaje profesorica koja veze nema sta je "feline"

Situacija je slijedeca:

U knjizi engleskog naslov "Feline floor cleaners" i pored toga slika macke sa, nazovimo to tako :D, krpicama na sapama. Ucenik pita sta to znaci feline a profesorica odgovara "Aaaa pa Feline (izgovor po Vuku) kako ne znate za marku Feline"

Doduse, mozda je dosad naucila sta to znaci :roll:
staradis

#91 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by staradis »

U Prvoj se totalno razlikuje stariji i novi kadar.
VenomousV

#92 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by VenomousV »

Ja sam u biti veoma zadovoljna Prvom i znanjem koje su mi njeni profesori prenijeli, ali cu ovo pamtiti do kraja zivota.
Dogadjaj je iz cca 2006. godine
Gejmerofil

#93 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Gejmerofil »

Pa normalno da je nivo znanja srednjoškolaca nizak kad se obrazuju samo u školi.
Škola daje možda 5% ukupnog znanja.
stakasa

#94 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by stakasa »

sinuhe wrote:Ni to nije problem. Uvijek mogu provjeriti na nekom forumu.
Ako je rijec o prvom svjetskom... pa starije generacije i danas ponavljaju ono sto su procitali 85-te u Venu da je HItler sluzio vojsku u Kalinoviku.
:D
Gejmerofil

#95 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Gejmerofil »

I još nešto,ovdje svi ispadosmo glupani što ne idemo u II gimnaziju...Samo je Rania intelektualac.Molim te lijepo kakvih duduka imate...Normalno da će biti najbolja ona koju si ti pohađao.Pff
Averus

#96 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Averus »

Mogu se i ja upisat'? Mogu li? :D

Kolegica u srednjoj ispunjava križaljku/ukrštenicu i pita me "Ime umjetnika Van Goga"...
Ja joj kažem Vinsent, a ona me gleda i smije se, kao, da je ne zajebavam nego da joj kažem kako se zove lik.
15 minuta joj objašnjavam ko je i šta je Vinsent Van Gog, a ona i dalje misli da je furam. Na kraju upiše i kaže "a vidi, fakat se poklapa!" :oops:
Ona nikad nije čula za njega, pa je pokušavala da se sjeti "pjevača Van Goga" (očigledno nije shvatila da ime benda nema veze s njihovim prezimenima)

Ja sam imao trice u srednjoj, ona je bila superodlikašica... :facepalm:
shiljak

#97 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by shiljak »

Problem je što se ne zna šta je 2 a šta 5 :D Trebao bi svako da zna za 2 iz svakog predmeta, ali je fazon što nije niko definisao šta je to što se treba znati.
Većina će na usmenom dobiti 1, a na pismenoj npr prepišu i dobiju veću.. Kao i ona opcija da te samo tako nastavnik pusti da ne padneš, ili da ti ne kvari ocjene pa ti svaki put kad odgovaraš da veću nego što si zaslužio, i tako iz svih predmeta do kraja godine :D

A ima i ona, kad ti gleda nastavnik šta imaš iz drugih predmeta pa ti na osnovu toga da ocjenu.
saga

#98 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by saga »

Samo znam da djeca prvi/drugi razred srednjih skola, ne znaju izracunati koliko je -1+3, pa pocnu lupati brojeve ne bi li nadosli na pravi, a sto je gore nisu ni svjesni da to mogu sebi predstaviti kao 3-1, pa bi im onda valjda lakse bilo nagoditi broj...
Razlomci su posebna prica, pa one osnove sto se sjecam da su se ucile u osnovnoj skoli u petom razredu, i za te osnove se dobijala dvica... e to sada ne znaju cak ni neki maturanti.
Nastavnici/profesori su vecinom postali strasno popustiljivi. Ne znam zasto je to tako, ali tako je i katastrofa je.
Chile17

#99 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Chile17 »

pricas nebuloze,ako je istina hajfe malo argumentovano,koja skola.ha hu,a ne rekla kazala i mahalske

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#100 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by un1ted »

Ne znam zasto je pitanje upuceno ucenicima? Oni su naucili, ili nisu naucili ono sto su im profesori servirali, te je najveca odgovornost na PROFESORIMA I UCITELJIMA, tj. na obrazovnom sistemu.

Evo, ja prvi ne znam dosta stvari iz matematike i bosanskog. Sto se matematike tice, ja je nisam imao od 2. razreda srednje skole, jer je profesor bio na kafama, spremao svoje ispite, a mi jedva docekali da nismo na predavanjima. Maldost ludost!

Do fakulteta sam pisao, ali i govorio sumLJam. Pri pisanju pismenih iz Bosanskog, nikada nisam upozoren na tu gresku. Dosta nas iz nase generacije pravimo apsolutno iste greske.

Historiju sam rasturao, sve zahvaljujuci profesoru koji je drzao neki standard.

Toliko :)
Post Reply