Nivo znanja srednjoškolaca
-
idic
Nisi me shvatio šta sam htjela reći, te ratne generacije djece su postavila "standard" u slabijem i lošijem znanju koji se, nažalost, dalje primjenjuje i prenosi na sve sljedeće generacije.
Ja sam prije par godina na molbu kolegice s posla uzela maturski rad njenog sina da mu pomognem. Dečko je bio 4 godina u I Gimnaziji, nivo pismenosti kao kod osnovca maximalno 4 razred. Gramatičkih grešaka da ne povjeruješ, a o stilu da ne govorim. Što je najgore mali je bio vrlodobar učenik, znači među boljim u razredu. Kako li tek onda pišu oni koji imaju lošije ocjene.
Profesorica mu je vratila rad i rekla da se odmah vidi da to on nije sam uradio, što znači da su profesori apsolutno svjesni njihovih mogućnosti i neznanja. Onda je odnio svoj rad kako je prvobitno napisao i dobio je 4. To je tek bio šok za mene, sa onakvim radom prije rata sigurno bi dobio keca. Znači da profesori svjesno propuštaju i proizvode generacije nepismenih ljudi.
Ja sam prije par godina na molbu kolegice s posla uzela maturski rad njenog sina da mu pomognem. Dečko je bio 4 godina u I Gimnaziji, nivo pismenosti kao kod osnovca maximalno 4 razred. Gramatičkih grešaka da ne povjeruješ, a o stilu da ne govorim. Što je najgore mali je bio vrlodobar učenik, znači među boljim u razredu. Kako li tek onda pišu oni koji imaju lošije ocjene.
Profesorica mu je vratila rad i rekla da se odmah vidi da to on nije sam uradio, što znači da su profesori apsolutno svjesni njihovih mogućnosti i neznanja. Onda je odnio svoj rad kako je prvobitno napisao i dobio je 4. To je tek bio šok za mene, sa onakvim radom prije rata sigurno bi dobio keca. Znači da profesori svjesno propuštaju i proizvode generacije nepismenih ljudi.
-
sulesavic
mIRC, ne dovodi ljude u zabludu. Pogledah pravopis zeleni i u njemu rijeè crnac. Napisana je malim poèetnim slovom. Stipu se Riðana...mIRCerka wrote:pravopis se stalno nesto mijenja...sad se nazivi rasa pisu velikim pocetnim slovom...
sto se politicara tice, mene È i Æ (shodno tome Ð i D®) ne sekiraju toliko koliko me sekira sanerluk i bahatost za govornicom ... sto nije tema...
vecinu voditelja treba poslati logopedu, zivi se preznoje dok izgovore KONSIGNACIJA, da ne pricam o gutanju visokih vokala, i stapanju posljednjeg suglasnika u rijeci sa pocetnim naredne rijeci...
ono fakat...bljak...
i da, istina je idic, sad se standardi spustaju da bi se izaslo u susret prosjeku, sto je tuzno... i istinito...ali sami smo si to stvorili...
- HAL9000
@ Lare, preformulisi ovu anketu, besmislena je...volio bih da glasam.
A sto se tice teme, definitivno bih oborio za razlomke, ali ne u 4. srednje, nego u 8. osnovne, ili u 9. po novom.
S obzirom kako je srocena anketa, trebalo je i lareta oboriti.
Lici mi na onu anketu :
Ko je Sahbaz ?
1) Da
2) Ne
A sto se tice teme, definitivno bih oborio za razlomke, ali ne u 4. srednje, nego u 8. osnovne, ili u 9. po novom.
S obzirom kako je srocena anketa, trebalo je i lareta oboriti.
Lici mi na onu anketu :
Ko je Sahbaz ?
1) Da
2) Ne
-
Svemirski_Jebach
da, ameri pojma nemaju al zato ekonomija drma do bola...a mi smo jelde pametni? Znam bar 20% ljudi u srednjoj koji nisu znali naci Bihac na karti BiH
mi smo najpametnij...samo su svi drugi glupi pa to ne kontaju

mi smo najpametnij...samo su svi drugi glupi pa to ne kontaju
- Faust
Što ste se dohvatili informacija? Po vama, jedino mjerilo znanja je količina informacija koju neko nekad može reći. Eto, sad će reforma obrazovanja u skladu s EU standardima. Mislite da u EU filuju djecu glavnim gradovima svih država i sličnim informacijama? Milsite da uče godine sve ijedne bitke koja se odigrala?
Problem je što naše škole (i osnovne i srednje) ne uče djecu da iskoriste skupljene informacije i upotrijebe ih u nekim drugim prilikama, nego samo da ih skupe i istresu kad odgovaraju.
Dovoljno je malo propratiti kad tv-novinari zaskoče nekog prlaznika na ulici. Ako i nekako pristane na snimanje, ne zna kako će reći to što želi...

Problem je što naše škole (i osnovne i srednje) ne uče djecu da iskoriste skupljene informacije i upotrijebe ih u nekim drugim prilikama, nego samo da ih skupe i istresu kad odgovaraju.
Dovoljno je malo propratiti kad tv-novinari zaskoče nekog prlaznika na ulici. Ako i nekako pristane na snimanje, ne zna kako će reći to što želi...
- Jara
U šestom osnovne, HALE, u šestom se uče razlomci ( tj. skup racionalnih brojeva)!HAL9000 wrote: @ Lare, preformulisi ovu anketu, besmislena je...volio bih da glasam.
-
amarella
U vezi s znanjem koje učenici ponesu iz sarajevskih gimnazija je manje-vise tu negdje.
I,II,III gimnazija i Katolička su u istom rangu (vrijede kao najkvalitetnije u našem gradu)... nešto manje slabija je Bošnjačka gimnazija.
Najlošije su definitivno Dobrinjska gimnazija, IV, te V...
Ovo je moje mišljenje na osnovu ljudi koje ja znam da su zavrsili ove škole, njihovih upisa na fakulteta i završavanja istih.
I,II,III gimnazija i Katolička su u istom rangu (vrijede kao najkvalitetnije u našem gradu)... nešto manje slabija je Bošnjačka gimnazija.
Najlošije su definitivno Dobrinjska gimnazija, IV, te V...
Ovo je moje mišljenje na osnovu ljudi koje ja znam da su zavrsili ove škole, njihovih upisa na fakulteta i završavanja istih.
- HAL9000
Znam jara kad se uce razlomci, nego je moja poenta bila da mu ne bi dao da izadje iz osnovne skole bez razlomaka. Posto je anketno pitanje bilo za zavsetak srednje i konkretno razlomke, cisto sam se nadovezao...kontas?Jara wrote:U šestom osnovne, HALE, u šestom se uče razlomci ( tj. skup racionalnih brojeva)!HAL9000 wrote: @ Lare, preformulisi ovu anketu, besmislena je...volio bih da glasam.
Nego gdje nesta lare, postavi covjek anketu i pobjeze.
- Jara
Možda se zadever'o da preformuliše anketu...HAL9000 wrote: Znam jara kad se uce razlomci, nego je moja poenta bila da mu ne bi dao da izadje iz osnovne skole bez razlomaka. Posto je anketno pitanje bilo za zavsetak srednje i konkretno razlomke, cisto sam se nadovezao...kontas?
Nego gdje nesta lare, postavi covjek anketu i pobjeze.
Evo kako je u ratu osoba iz mjesne zajednice koja je dijelila humanitarnu vodila evidenciju kad smo ono ponekad dobijali 1/3 hljeba po članu domaćinstva:
2 člana 2,3
3 člana 3,3
5 članova 5,3 ...
što ne znaci da nije svako dobio po planu...
( Dobro, ovo je više dokaz ko je gdje "zapošljavan"...mozda doticna nije imala ni osnovnu skolu a bila podobna -"bolje podoban nego sposoban", pa se snalazila kako je znala i umjela. al' to je već druga priča...)
- Bosanac_21
Sta da radimo s fakultetlijama po zapadnom svijetu koji nemaju blage veze o zemljama koje granice s Amerikom, koji pitaju dal se Francuzi uopste kupaju, koji neznaju dal u Evropi ima wc solja, a kamoli jednacinu s dvije nepoznate da urade
Makar nasa djeca rasturaju po skolama sirom svijeta. Imamo se cime pohvaliti, gdje su diplome vezane za uspjeh, sport, matematiku, strani jezik, .. u pitanju, nasi Bosanci su uvjek tu medju najboljim
Makar nasa djeca rasturaju po skolama sirom svijeta. Imamo se cime pohvaliti, gdje su diplome vezane za uspjeh, sport, matematiku, strani jezik, .. u pitanju, nasi Bosanci su uvjek tu medju najboljim
-
idic
Ja apsolutno ne smatram da su bespotrebne informacije, to je stvar opšte kulture i osnovnog znanja. Upravo zbog takvog stava - "šta će nam to, to našoj djeci nije potrebno"dešava se da djeca nemaju pojma o osnovnim stvarima. Da se loše izražavaju i da su nepismeni ili polupismeni. Po zadnjim informacijama BiH je zemlja sa 25% nepismenog stanovništva, za mene je to jako zabrinjavajući podatak. Ispred nas su Albanija, Rumunija, Bugarska i neke druge zemlje koje smo do nedavno smatrali crnim rupama na karti Evrope. Mi nismo zemlja bogata ni po prirodnim bogatstvima, ni strateški važni, zato mlađim generacijama bar možemo dati neko kvaliteno obrazovanje da bi im život učinili boljim i lakšim.Faust wrote:Što ste se dohvatili informacija? Po vama, jedino mjerilo znanja je količina informacija koju neko nekad može reći. Eto, sad će reforma obrazovanja u skladu s EU standardima. Mislite da u EU filuju djecu glavnim gradovima svih država i sličnim informacijama? Milsite da uče godine sve ijedne bitke koja se odigrala?
![]()
Sadašnje stanje je već odavno postalo alarmantno, aparthejdski organizovane dvije škole pod jednim krovom, različit program i sumnjiv kvalitet udžbenika i nastavnog kadra. neko bi se trebao dobro pozabaviti tim problemom. nažalost očigledno je da je današnjoj vlasti ovo pitanje na kraju ljestvice prioriteta.
- Rania
jednu jednacinu sa dvije nepoznate je nemoguce uraditi!Bosanac_21 wrote:Sta da radimo s fakultetlijama po zapadnom svijetu koji nemaju blage veze o zemljama koje granice s Amerikom, koji pitaju dal se Francuzi uopste kupaju, koji neznaju dal u Evropi ima wc solja, a kamoli jednacinu s dvije nepoznate da urade![]()
Naime potrebne su dvije jednacine..
- Faust
Ja se slažem s tobom da je opće znanje potrebno, samo naglašavam da u našem obrazovnom sistemu ne postoji kontinuinirana nastava o upotrebi znanja i prezentacije vlastitih ideja i stavova. Ovo se odnosi na većinu, neću spominjati izuzetke kojih u svakoj školi ima i koji se obrazuju pomoću dodatnih izvora znanja.idic wrote:Ja apsolutno ne smatram da su bespotrebne informacije, to je stvar opšte kulture i osnovnog znanja. Upravo zbog takvog stava - "šta će nam to, to našoj djeci nije potrebno"dešava se da djeca nemaju pojma o osnovnim stvarima. Da se loše izražavaju i da su nepismeni ili polupismeni. Po zadnjim informacijama BiH je zemlja sa 25% nepismenog stanovništva, za mene je to jako zabrinjavajući podatak. Ispred nas su Albanija, Rumunija, Bugarska i neke druge zemlje koje smo do nedavno smatrali crnim rupama na karti Evrope. Mi nismo zemlja bogata ni po prirodnim bogatstvima, ni strateški važni, zato mlađim generacijama bar možemo dati neko kvaliteno obrazovanje da bi im život učinili boljim i lakšim.Faust wrote:Što ste se dohvatili informacija? Po vama, jedino mjerilo znanja je količina informacija koju neko nekad može reći. Eto, sad će reforma obrazovanja u skladu s EU standardima. Mislite da u EU filuju djecu glavnim gradovima svih država i sličnim informacijama? Milsite da uče godine sve ijedne bitke koja se odigrala?
![]()
Sadašnje stanje je već odavno postalo alarmantno, aparthejdski organizovane dvije škole pod jednim krovom, različit program i sumnjiv kvalitet udžbenika i nastavnog kadra. neko bi se trebao dobro pozabaviti tim problemom. nažalost očigledno je da je današnjoj vlasti ovo pitanje na kraju ljestvice prioriteta.
Ne slažem se sa tezom da insistiranje na obrazovanju može dati neke posebne rezultate. Škole bi trebale "proizvoditi" (ružna riječ, znam) građane koji stečeno znanje znaju upotrijebiti za sebe, ne za imaginarnu državu, entite, kanton, općinu...
A nastavni kadar, različiti nastavni planovi i programi, segregacija, udžbenici (posebno ovi iz RS-a koji se odnose na nacionalnu grupu predmeta) su, blago rečeno, užas.
-
Sarafcina
Rania wrote:jednu jednacinu sa dvije nepoznate je nemoguce uraditi!Bosanac_21 wrote:Sta da radimo s fakultetlijama po zapadnom svijetu koji nemaju blage veze o zemljama koje granice s Amerikom, koji pitaju dal se Francuzi uopste kupaju, koji neznaju dal u Evropi ima wc solja, a kamoli jednacinu s dvije nepoznate da urade![]()
Makar nasa djeca rasturaju po skolama sirom svijeta. Imamo se cime pohvaliti, gdje su diplome vezane za uspjeh, sport, matematiku, strani jezik, .. u pitanju, nasi Bosanci su uvjek tu medju najboljim![]()
ma moguce je .. samo je besmisleno
imas puno rjesenja
x+y=10
pa ti sad...
- Rania
pa ako hoces da ti rjesenje bude skup mogucih rjesenja ali zna se sta sujednacine sa dvije nepoznate i kako se rjesavajuSarafcina wrote:Rania wrote:jednu jednacinu sa dvije nepoznate je nemoguce uraditi!Bosanac_21 wrote:Sta da radimo s fakultetlijama po zapadnom svijetu koji nemaju blage veze o zemljama koje granice s Amerikom, koji pitaju dal se Francuzi uopste kupaju, koji neznaju dal u Evropi ima wc solja, a kamoli jednacinu s dvije nepoznate da urade![]()
Makar nasa djeca rasturaju po skolama sirom svijeta. Imamo se cime pohvaliti, gdje su diplome vezane za uspjeh, sport, matematiku, strani jezik, .. u pitanju, nasi Bosanci su uvjek tu medju najboljim![]()
ma moguce je .. samo je besmisleno
imas puno rjesenja
x+y=10
pa ti sad...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
daj majke ti, nama iy druge gimn. na drugoj godini na faxu dosla zenska MISS KNOW IT ALL stava, i kaze JASON I ASTRONAUTI!!!Neelix wrote:Nije prva Prva nego je prva Druga
Mislim hello, Jason ide po Zlatno runo, ide brodom koji se zove ARGO, i svi njegovi saputnici su ARGONAUTI...ali jok, doticnoj gospodjici su to ASTRONAUTI...
-
Kwaheri
Da li učenika u srednjoj školi, koji ne zna sabrati, oduzeti, pomnožiti i podijeliti dva razlomka treba uputiti na ponavljanje razreda ili mu treba progledati kroz prste iz bilo kojih razloga?
da
ne
da, kao treba ga uputiti na ponavljanje razreda
da, kao treba mu progledati kroz prste
ne, kao ne treba ga uputiti na ponavljanje razreda
ne, kao ne treba mu progledati kroz prste
podpitanje:
o kojim srednjim skolama govorimo? frizerskoj? gimnaziji?
Misljenja sam da ga treba nauciti, a ne uputiti na ponavljanje ili progledavati mu kroz prste, al to je malo bavljenje svojim poslom...
a u principu oba ponuđena odgovora su laksa za onog ko ih je formulirao ovako... i sebi ostavio kao opcije. 
da
ne
da, kao treba ga uputiti na ponavljanje razreda
da, kao treba mu progledati kroz prste
ne, kao ne treba ga uputiti na ponavljanje razreda
ne, kao ne treba mu progledati kroz prste
podpitanje:
o kojim srednjim skolama govorimo? frizerskoj? gimnaziji?
Misljenja sam da ga treba nauciti, a ne uputiti na ponavljanje ili progledavati mu kroz prste, al to je malo bavljenje svojim poslom...
- Rania
WOW. Vrlo slikovit primjer.mIRCerka wrote:daj majke ti, nama iy druge gimn. na drugoj godini na faxu dosla zenska MISS KNOW IT ALL stava, i kaze JASON I ASTRONAUTI!!!Neelix wrote:Nije prva Prva nego je prva Druga
Mislim hello, Jason ide po Zlatno runo, ide brodom koji se zove ARGO, i svi njegovi saputnici su ARGONAUTI...ali jok, doticnoj gospodjici su to ASTRONAUTI...
Ja imam dva faxa i jedan magisterij i nemam pojma o cemu pises. Bice da je to zato sto sam zavrsila II gimnaziju.
PS ne moras mi objasnjavati nadjoh na interentu sve o Jasonu i argonautima...bilo bi dobro da se i limesi ili integrali mogu tako brzo savladati
-
lare
Drugi dio pitanja, iza riječi 'ili', mi je greškom iz komentara otišao u anketno pitanje. Još neki su me upozorili na dvosmislenost pitanja, i slažem se sa njima, kao i sa tobom. Međutim sobzirom da sam nov na ovim forumima, ne znam kako mogu modifikovati anketno pitanje. Ako možeš da mi kažeš, bio bih ti zahvalan.HAL9000 wrote:@ Lare, preformulisi ovu anketu, besmislena je...volio bih da glasam.
S obzirom kako je srocena anketa, trebalo je i lareta oboriti.![]()
Lici mi na onu anketu :
Ko je Sahbaz ?
1) Da
2) Ne
-
idic
Rania wrote:WOW. Vrlo slikovit primjer.mIRCerka wrote:daj majke ti, nama iy druge gimn. na drugoj godini na faxu dosla zenska MISS KNOW IT ALL stava, i kaze JASON I ASTRONAUTI!!!Neelix wrote:Nije prva Prva nego je prva Druga
Ja imam dva faxa i jedan magisterij i nemam pojma o cemu pises. Bice da je to zato sto sam zavrsila II gimnaziju.
PS ne moras mi objasnjavati nadjoh na interentu sve o Jasonu i argonautima...bilo bi dobro da se i limesi ili integrali mogu tako brzo savladati
U I Gimnaziji je akcenat bio na društvenim predmetima, pogotovo jezicima i književnosti i odlična je podloga za sve fakultete društvenih nauka. u II Gimnaziji se više poklanjalo pažnje matematici i informatici i drugim tehničkim naukama i odlično je predznanje za tehničke fakultete.
Mislim da nije baš prevelika sramota ne sjećati se naslova knjige ili imena autora.
Rania malo odvadi sa hvalisanjem to ako si završila završila si zbog sebe i svog znanja i prosperiteta, druge to u većini slučajeva ne interesuje niti te to čini pametnijom ni kompetentnijom za komentarisanje.
-
mIRCerka
Jason i Argonauti se rade na faksu iz knjizevnosti.Rania wrote:WOW. Vrlo slikovit primjer.mIRCerka wrote:daj majke ti, nama iy druge gimn. na drugoj godini na faxu dosla zenska MISS KNOW IT ALL stava, i kaze JASON I ASTRONAUTI!!!Neelix wrote:Nije prva Prva nego je prva Druga
Radi se o tome da doticna gospodjica nije mogla staviti Zlatno Ruho u daleku vec u vrlo blisku proslost...osnovna orijentacija...pride, limesi i integrali nisu toliko teski koliko ih ljudi prave baukom, pa sami sebe dignu
jos nesto, vidjela si kako odleti 100njak magisterija prije 10ak dana...dzaba se hvalis
- Rania
mIRCerka wrote:Jason i Argonauti se rade na faksu iz knjizevnosti.Rania wrote:WOW. Vrlo slikovit primjer.mIRCerka wrote: daj majke ti, nama iy druge gimn. na drugoj godini na faxu dosla zenska MISS KNOW IT ALL stava, i kaze JASON I ASTRONAUTI!!!
Radi se o tome da doticna gospodjica nije mogla staviti Zlatno Ruho u daleku vec u vrlo blisku proslost...osnovna orijentacija...pride, limesi i integrali nisu toliko teski koliko ih ljudi prave baukom, pa sami sebe dignu![]()
jos nesto, vidjela si kako odleti 100njak magisterija prije 10ak dana...dzaba se hvalis
ne brini se ti za mene...kod mene je britanski - cist kao suza
-
mIRCerka
Jos par primjera sa mog faksa, ljudi svjeze izasli iz srednje...
The Greaks - Grci
Sta znaci 'aquired'
peace of three - komad drveta
Naked Island- Goli Otok
Da, sve su to primjeri iz engleskog jezika, ali to je rezultat iz vrle jezicke skole...
e da ne bude da kudim sve, bilo je bisera i u mojoj skoli....od silne treme lik kaze profesorici geografije da Zemlja revolucionira oko Sunca...
makar je ubo korijen rijeci....
dodushe, moja generacija je bila streberska, kod nas trica nije bila pozeljna ocjena...
The Greaks - Grci
Sta znaci 'aquired'
peace of three - komad drveta
Naked Island- Goli Otok
Da, sve su to primjeri iz engleskog jezika, ali to je rezultat iz vrle jezicke skole...
e da ne bude da kudim sve, bilo je bisera i u mojoj skoli....od silne treme lik kaze profesorici geografije da Zemlja revolucionira oko Sunca...
makar je ubo korijen rijeci....
dodushe, moja generacija je bila streberska, kod nas trica nije bila pozeljna ocjena...