Nivo znanja srednjoškolaca

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li učenika u srednjoj školi, koji ne zna sabrati, oduzeti, pomnožiti i podijeliti dva razlomka treba uputiti na ponavljanje razreda ili mu treba progledati kroz prste iz bilo kojih razloga?

1. DA
53
80%
2. NE
13
20%

Total votes: 66

lare

#1 Nivo znanja srednjoškolaca

Post by lare »

Prosječan nivo znanja današnjih srednjoškolaca je veoma nizak.
morti

#2 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by morti »

lare wrote:Prosječan nivo znanja današnjih srednjoškolaca je veoma nizak.
Pa...kako se uzme...
Možda čak i malo radikalna izjava...

Daj primjer...

:D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Nisi dobro postavio anketu, na oba pitanja se moze dati i DA i NE odgovor, zar ne?
in medias res

Post by in medias res »

evo ti primjer: moja rodica je 2. razred srednje skole, i znas kako pise "cemo"? "ce mo"!!!! a da ne govorim o " da li" ili "je li" koje pise zajedno! o engleskom necu ni da govorim....sve sto zna reci je kako se zove!
s druge strane, poznajem odlicnu ucenicu 4. razreda pedagoske gimnazije, koja takoder nema pojma s engleskim.....a ima 5 iz engl.!
eh sad, kad se saberu sve godine skolovanja, pitanje je gdje je problem! u uciteljici, nastavnicima u osnovnoj skoli, ili pak sad u srednjoj skoli!?
Skyfox

Post by Skyfox »

U ratu su casovi trajali po desetak minuta ili ih nikao nije ni bilo i zato bi na tvoje pitanje odgovorio DA, ali definitivno NE za sve poslijeratne generacije, zasto da nam omladina ostane neobrazovana???
bc_chupo

Post by bc_chupo »

chuchumbamayumbe wrote:Nisi dobro postavio anketu, na oba pitanja se moze dati i DA i NE odgovor, zar ne?

da mozess odgovorit da li ima takvih srenjdoskolaca sa ''da'' pa trebal im progledat kroz prste ''ne'' anketa je pogresno postavljena
Wednesday

Post by Wednesday »

nije problem samo u srednjoškolcima. pola političara, voditalja na radiju i TVu, novinara... ne zna razlikovati č i ć, a kamoli šta više. da li njih treba ostaviti na radnim mjestima, ili i oni trebaju na "popravne"?

također je jako puno nepismenih profesora. kada vidim profesoricu bosanaskog jezika, koja ima pogrešan naglasak na svakoj drugoj riječi, i koja uopšte ne radi pravopis, jer ni sama ne zna da odgovori učeniku na pitanje da li se nešto piše velikim ili malim slovom, ili nastavnicu demokratije koja govori vidjela sam NJIHA u gradu. i sl.... :x
čak i u školskim udžbenicima masa je nepravilno napisanih riječi, grešaka u velikom i malom slovu, u pisanju negacije, u upotrebi slova č i ć, i dž i đ.
ma, tuga. :( :sad:
encian

Post by encian »

Wednesday wrote:nije problem samo u srednjoškolcima. pola političara, voditalja na radiju i TVu, novinara... ne zna razlikovati č i ć, a kamoli šta više. da li njih treba ostaviti na radnim mjestima, ili i oni trebaju na "popravne"?

također je jako puno nepismenih profesora. kada vidim profesoricu bosanaskog jezika, koja ima pogrešan naglasak na svakoj drugoj riječi, i koja uopšte ne radi pravopis, jer ni sama ne zna da odgovori učeniku na pitanje da li se nešto piše velikim ili malim slovom, ili nastavnicu demokratije koja govori vidjela sam NJIHA u gradu. i sl.... :x
čak i u školskim udžbenicima masa je nepravilno napisanih riječi, grešaka u velikom i malom slovu, u pisanju negacije, u upotrebi slova č i ć, i dž i đ.
ma znam da NJIHA zvuci :shock: ljudima iz SA, ili U njih umjesto KOD njih, i sl. i sama sam ispravljala svoje kolege sa fakulteta i ibretila se nastavnicima i profesorima bosanskog jezika iz drugih kantona dok ne dobih odgovor od profesora bosanskog jezika: sve je to bosanski jezik!!!

na temu: ja bih ih poobarala bez pardona! ja sam morala da izvodim razne trigonometrijske peripetije, i iako ih ne koristim, nije mi zao. ipak to razdrma mozak za nesto sto sliejedi. uostalom, ne bih da budemo kao ameri:
"how many sides the triangle has?"
"it has no sides. one?"

"how many Eiffel towers there are in Paris?"
"ten"

i sl.

:lol:
funaki

Post by funaki »

in medias res wrote:evo ti primjer: moja rodica je 2. razred srednje skole, i znas kako pise "cemo"? "ce mo"!!!! a da ne govorim o " da li" ili "je li" koje pise zajedno! o engleskom necu ni da govorim....sve sto zna reci je kako se zove!
s druge strane, poznajem odlicnu ucenicu 4. razreda pedagoske gimnazije, koja takoder nema pojma s engleskim.....a ima 5 iz engl.!
eh sad, kad se saberu sve godine skolovanja, pitanje je gdje je problem! u uciteljici, nastavnicima u osnovnoj skoli, ili pak sad u srednjoj skoli!?
Zato, zna se ''napucati''... :-)
Tuzno, ali istinito!!!
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

4. razred gimnazije:
Primjer br. 1) ucenica ne zna sabrati dva razlomka.
Primjer br. 2) ucenik ne zna ni koliko ima kontinenata, a kamoli da ih zna nabrojati.
:shock: :roll:
idic

Post by idic »

Sada su srednjoškolci djeca koja su osnovnu školu završavala u ratu i neposredno poslije rata, kada se to obavljalo u nekim vanrednim uslovima. Drugo masa je djece koja su školu završila u inostranstvu i njihov nivo znanja jezika je znatno slabiji nego što bi bilo normalno za njihov uzrast. Zbog tih i takvih razloga je kriterij ocjenjivanja i znanja djece na vrlo niskom nivou.
Moj muž je predavao jedno vrijeme u dvije srednje škole u Sarajevu i kaže da je politika škola da se kriteriji prilagode njihovim mogućnostima. Tužno i žalosno, al je tako.
Ovaj novi sistem 9-to godišnjeg školovanja je takođe slavljenje prosječnosti i snižavanje opšte kulture i znanja djece. Bombarduju djecu predmetima koji su apsolutno neprimjereni njihom uzrastu na štetu nekog opšteg znanja i obrazovanja. Nažalost to nije briga one koje bi trebalo itekako interesovati, nadležna Ministarstva i vlasti. Tužno :(
in medias res

Post by in medias res »

funaki wrote:
in medias res wrote:evo ti primjer: moja rodica je 2. razred srednje skole, i znas kako pise "cemo"? "ce mo"!!!! a da ne govorim o " da li" ili "je li" koje pise zajedno! o engleskom necu ni da govorim....sve sto zna reci je kako se zove!
Tuzno, ali istinito!!!
100% tacno!!!!

sjetila sam se nekih bisera jos u vrijeme dok sam ja isla u srednju skolu (poslije rata):
ucenica odgovara geografiju i kaze da bosna izvire u bosanskom samcu, a uljeva se kod igmana!
ili recimo, oni potezi pokazivacem na geografskoj karti, kad npr. treba zaokruziti evropu, pa pokazivacem "odlomi" jos jedno pola azije i afrike!
profesor je takve bisere zvao mesarima! :(
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Wednesday wrote:nije problem samo u srednjoškolcima. pola političara, voditalja na radiju i TVu, novinara... ne zna razlikovati č i ć, a kamoli šta više. da li njih treba ostaviti na radnim mjestima, ili i oni trebaju na "popravne"?

pravopis se stalno nesto mijenja...sad se nazivi rasa pisu velikim pocetnim slovom...
sto se politicara tice, mene Č i Ć (shodno tome Đ i DŽ) ne sekiraju toliko koliko me sekira sanerluk i bahatost za govornicom ... sto nije tema...
vecinu voditelja treba poslati logopedu, zivi se preznoje dok izgovore KONSIGNACIJA, da ne pricam o gutanju visokih vokala, i stapanju posljednjeg suglasnika u rijeci sa pocetnim naredne rijeci...
ono fakat...bljak...

i da, istina je idic, sad se standardi spustaju da bi se izaslo u susret prosjeku, sto je tuzno... i istinito...ali sami smo si to stvorili...
Neelix

Post by Neelix »

idic nisi u p ravu. danasnji srednjoskolci nisu zavrsavali osnovnu u ratu :? danasnji srednjoskolci su eventualno zavrsili prvi razred osnovne u ratu. 12 godina prodje od '95 :?

a ima tih bisera od kojih ti se stomak prevrne....kod mene u trecem razredu (znaci '99) prof geografije kaze curi da nadje spaniju na karti svijeta....i ona se satra po aziji trazeci gdje pise "spanija" :?

e, da, @Wednesday, meni se kosa dizala na glavi kad bih cuo prof bosanskog da prica "jutros sam SE kasno ustala..." :x :x :x a isho u "elitnu" skolu :x
Sarafcina

Post by Sarafcina »

nebojeplavo wrote:4. razred gimnazije:
Primjer br. 1) ucenica ne zna sabrati dva razlomka.
Primjer br. 2) ucenik ne zna ni koliko ima kontinenata, a kamoli da ih zna nabrojati.
:shock: :roll:
a hau abaut stjudent koji ti jos postavi pitanje... a sta je to kontinent ;)
funaki

Post by funaki »

in medias res wrote:
funaki wrote:
Tuzno, ali istinito!!!
100% tacno!!!!

sjetila sam se nekih bisera jos u vrijeme dok sam ja isla u srednju skolu (poslije rata):
ucenica odgovara geografiju i kaze da bosna izvire u bosanskom samcu, a uljeva se kod igmana!
ili recimo, oni potezi pokazivacem na geografskoj karti, kad npr. treba zaokruziti evropu, pa pokazivacem "odlomi" jos jedno pola azije i afrike!
profesor je takve bisere zvao mesarima! :(
Sjetih se i ja jednog bisera iz srednje ('98. god.)... Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, Argentina je igrala protiv ......! I jedan ''biser'' zna sve igrace Argentine! Pitam ga, koji je glavni grad te tvoje Argentine!? Odgovara: HOLANDIJA!!! :-) :-) :-)
idic

Post by idic »

Znam da su te ratne generacije već malo starije, ali to ti je taj "standard" neznanja koji se sada uzima kao parametar. Društvo je doživilo jedan totalni sunovrat svih mogućih vrijednosti i ovo je samo prateća pojava.
Ja sam nedavno bila na jednom seminaru gdje prof. dr. XYZ kaže " sutri dan" " znadne " " meće" itd. Ja sam se grohotom smijala, al poslije kontaš šta da očekuješ od đaka i studenata kad profesori imaju takav način izražavanja. Na Pravnom fakultetu je bila jedna profesorica koja je svakom studentu koji bi izgovorio ovakvu nesuvislost na ispitu upisivala 5 u index i zabranila godinu dana izlazak na ispite dok ne savlada maternji jezik. Po sadašnjim kriterijima malo bi i profesora kod nje dobilo prolaznu ocjenu. :-?
in medias res

Post by in medias res »

sjetila sam se jos jednog bisera:
opet geografija i pita prof. jednu curu glavne gradove u evropi....i dodu tako do britanije i ona ne zna.......i sapce joj druga cura iz prve klupe "london, london", a ova ce na to "Lonton"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

treba u potpunosti ukinuti srenjoskolsko obrazovanje.

koji ce nam kurac ?

vec ima 87000 ljudi na fakultetima... koji jedva cekaju diplomu da se nakace na biro...

samo nepismena stoka nama treba, pa ko pol pot, pokupit ih, na njive da cupaju uljanu repicu...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ljudi ba

magistrica :D ne zna locirati ukajinu na mapi

užas

đaci nam pojma nemaju velite

ma ljudi su se samo uklopili u sivilo :D države :roll:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

idic wrote:Sada su srednjoškolci djeca koja su osnovnu školu završavala u ratu i neposredno poslije rata, kada se to obavljalo u nekim vanrednim uslovima. Drugo masa je djece koja su školu završila u inostranstvu i njihov nivo znanja jezika je znatno slabiji nego što bi bilo normalno za njihov uzrast. Zbog tih i takvih razloga je kriterij ocjenjivanja i znanja djece na vrlo niskom nivou.
Moj muž je predavao jedno vrijeme u dvije srednje škole u Sarajevu i kaže da je politika škola da se kriteriji prilagode njihovim mogućnostima. Tužno i žalosno, al je tako.
Ovaj novi sistem 9-to godišnjeg školovanja je takođe slavljenje prosječnosti i snižavanje opšte kulture i znanja djece. Bombarduju djecu predmetima koji su apsolutno neprimjereni njihom uzrastu na štetu nekog opšteg znanja i obrazovanja. Nažalost to nije briga one koje bi trebalo itekako interesovati, nadležna Ministarstva i vlasti. Tužno :(
WTF ?! kakvi vanredni uslovi ? danas u srednju idu djeca koja su krenula u osnovnu 97-98 is sl... kakvi su tad bili vanredni uslovi... skontaj malo, ove godine ce prvacici u srednjoj biti 92 godiste... nema ni govora o nekim ratnim skolama i vanrednim uslovima, ma sta to znacilo...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

komi wrote:ljudi ba

magistrica :D ne zna locirati ukajinu na mapi

užas

đaci nam pojma nemaju velite

ma ljudi su se samo uklopili u sivilo :D države :roll:
'bem te nepismena :D :D :D
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Ovo mi je malo razocaravajuce oko znanja danasnjih ucenika u srednjim skolam...
Koje su najbolje skole u SA,a koje su...ima te li neki svoj kriterium oko ovog?

Znam,napisat cete odmah da je to Prva gimnazija...

ali,napisite sve po znanju i kvalitetu ti skola...koje su najbolje po uspjehu i znaju...hajmo,da cujem!
Neelix

Post by Neelix »

Nije prva Prva nego je prva Druga :D
Rania

Post by Rania »

II gimnazija najbolja skola u Sa
Post Reply