Nivelacija ponderisane nabavne cijene?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
adi2012

#1 Nivelacija ponderisane nabavne cijene?

Post by adi2012 »

Pozdrav ekipi,

imam jednu manju nejasnoću vezanu za ponderisanu nabavnu cijenu. Da li se ova cijena uopšte može nivelisati ili se može samo nivelisati prodajna cijena? Može li mi neko iskusniji na ovu temu dati pojašnjenje?

Hvala unaprijed,
Adi ;-)
Ricken

#2 Re: Nivelacija ponderisane nabavne cijene?

Post by Ricken »

adi2012 wrote:Pozdrav ekipi,

imam jednu manju nejasnoću vezanu za ponderisanu nabavnu cijenu. Da li se ova cijena uopšte može nivelisati ili se može samo nivelisati prodajna cijena? Može li mi neko iskusniji na ovu temu dati pojašnjenje?

Hvala unaprijed,
Adi ;-)
Mislim da je tvoje pitanje vezano za prosjčnu cijenu nabave, jer ona je u biti prosječna ponderirana vrijednost. Ona se nivelira nakon svake nabavke gdje nova nabavna cijena odstupa od prethodne, za zalihu materijala koja je na stanju.
adi2012

#3 Re: Nivelacija ponderisane nabavne cijene?

Post by adi2012 »

@Ricken

hvala na brzom odgovoru, da upravu si, nivelira se prilikom nabavke odnosno nove cijene. Ono što mene interesuje, bilo kroz softver bilo kroz klasično vođenje knjiga, da li se cijena "odjednom" iz X razloga može nivelisati npr. sa prosječne cijene od 10.15 KM na 12.50 KM recimo? Pretpostavljam da ne može.. ali nisam siguran 100%

Lp,
Adi
Ricken

#4 Re: Nivelacija ponderisane nabavne cijene?

Post by Ricken »

adi2012 wrote:@Ricken

hvala na brzom odgovoru, da upravu si, nivelira se prilikom nabavke odnosno nove cijene. Ono što mene interesuje, bilo kroz softver bilo kroz klasično vođenje knjiga, da li se cijena "odjednom" iz X razloga može nivelisati npr. sa prosječne cijene od 10.15 KM na 12.50 KM recimo? Pretpostavljam da ne može.. ali nisam siguran 100%

Lp,
Adi
Ne.
Post Reply