Nitrogen vs. obicni vazduh
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Vozdra_123
#1 Nitrogen vs. obicni vazduh
ok moze li mi ko objasniti
prednosti stavljanja nitrogena umjesto vazduha u gume?
sta ako guma popusta? da li je ok dodati obicnog vazduha?
hvala
prednosti stavljanja nitrogena umjesto vazduha u gume?
sta ako guma popusta? da li je ok dodati obicnog vazduha?
hvala
- tech10
The whole theory is that air bleeds through the tire slowly and if someone isn't diligent, any tire will lose air over time. But because of nitrogen's properties, that doesn't happen as quickly.
What happens if tire pressure drops and the driver is not near a garage or tire store that sells nitrogen?
Topping off with compressed air won't hurt, tire experts say, and the tire can be purged and refilled with nitrogen later.
Here are a few other benefits of using Nitrogen in tires:
[1] Nitrogen is denser than Oxygen: This means the larger molecules escape less easily from tires resulting in a more gradual loss of pressure over time. According to the Michelin Tire Manual, a tire that is inflated with Nitrogen loses its pressure 3 times slower than if it were inflated with air.
[2] Nitrogen is moisture free: Pure Nitrogen inflated tires experience less steel belt and rubber degradation. Nitrogen use also reduces valve and wheel corrosion.
[3] Nitrogen provides longer tire life: Nitrogen inflated tire run cooler and require less maintenance according to the Goodyear application bulletin.
[4] Nitrogen is non-flammable: Nitrogen technology has been used in aircraft, military and race car technology for over thirty years.
What happens if tire pressure drops and the driver is not near a garage or tire store that sells nitrogen?
Topping off with compressed air won't hurt, tire experts say, and the tire can be purged and refilled with nitrogen later.
Here are a few other benefits of using Nitrogen in tires:
[1] Nitrogen is denser than Oxygen: This means the larger molecules escape less easily from tires resulting in a more gradual loss of pressure over time. According to the Michelin Tire Manual, a tire that is inflated with Nitrogen loses its pressure 3 times slower than if it were inflated with air.
[2] Nitrogen is moisture free: Pure Nitrogen inflated tires experience less steel belt and rubber degradation. Nitrogen use also reduces valve and wheel corrosion.
[3] Nitrogen provides longer tire life: Nitrogen inflated tire run cooler and require less maintenance according to the Goodyear application bulletin.
[4] Nitrogen is non-flammable: Nitrogen technology has been used in aircraft, military and race car technology for over thirty years.
Last edited by tech10 on 18/01/2007 19:33, edited 1 time in total.
-
Vozdra_123
thanks
or should i say thanks to google
or should i say thanks to google
Last edited by Vozdra_123 on 18/01/2007 19:32, edited 1 time in total.
-
sklonost
O majko moja sto nece smisliti narod, ko ti je to rekao i taj nitrogen u gume dje to vidjade majketi. Eto posto je nitrogen veoma reaktivan a za odvijanje reakcije a energiju uzima iz okoline da bi se obavila samima tim podhladjuje okolinu i tako ti ta tvoja guma nikada ne bi naisla na radnu temp i ti bi se vozio na plastici a ne na gumi, sto je moglo bi se reci belaj. Eto a i gdje ces majketi naci da napuses puhu kada ti se malo izguma?
Nidje.
Eto nekada se guma puni sa jednom smjesomom koja kruzi unutar gume i onda u slucaju probijanja ona automatski zatvara tu rupu i bez ikakvih rizika tj. ne treba se usporiti niti kakvi bakaraci. Eto to mores i kod nas naci ja mislim to ti dodje u vidu nekih aditiva.
A ako ti treba neprobojna guma kupi sebi Michelin Kpax gumu i rahat lokum reci ceraj po iglama i ziletima nema zime.
Nidje.
Eto nekada se guma puni sa jednom smjesomom koja kruzi unutar gume i onda u slucaju probijanja ona automatski zatvara tu rupu i bez ikakvih rizika tj. ne treba se usporiti niti kakvi bakaraci. Eto to mores i kod nas naci ja mislim to ti dodje u vidu nekih aditiva.
A ako ti treba neprobojna guma kupi sebi Michelin Kpax gumu i rahat lokum reci ceraj po iglama i ziletima nema zime.
-
Vozdra_123
nisam ja birao sta stavljaju u gumu
ja zivim u cemerici, odnesem u radnju kazem stavi gume
ciko izadje vrati auto, platim racun i zivo
za mene biraju
ja zivim u cemerici, odnesem u radnju kazem stavi gume
ciko izadje vrati auto, platim racun i zivo
za mene biraju
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
poskupio zrak. valja preci na nitrogen. 
-
Dženo
Ma mijenjate li ikad zrak u gumama? I to je potrošni materijal. Bolje mijenjat zrak neko dušik. Jeftinije je. Uputstvo za upotrebu: svakih 5000 km odvrni ventil i ispusti zrak. Sačekaj 5 min da se molekule smire, a onda pumpaj. Ali ručno da se brže umoriš. Zdravije je. Naovaj način produžavaš vijek trajanja guma, a i svoj životni vijek.