Nitrogen u gumama

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ja1977

#1 Nitrogen u gumama

Post by ja1977 »

Danas vidjeh kod vulkanizera na Vrbanji da pune nitrogrn u gume. % KM po tocku.

Koja je prednost toga ???
dottore

#2 Re: Nitrogen u gumama

Post by dottore »

da debilima uzimaju pare :mrgreen:
daj bogati kad ce prosjecnom BH vozacu trebat nitro u gumama??
s_bjelava

#3 Re: Nitrogen u gumama

Post by s_bjelava »

Nitrogen u gumama, barem prema objasnjenjima radnji koji ga koriste, ima vise dobrih osobina.
Manje je podlozan promijeni volumena usljed visokih i niskih temperatura, malo je gusci nego zrak i time se postize efekat da gume duze drze optimalan pritisak, duze traju, auto manje trosi i manje je opterecenje na podvozje.
Tako su bar meni objasnili kad sam se isao raspitivati za nitrogen u gumama.
ja1977

#4 Re: Nitrogen u gumama

Post by ja1977 »

s_bjelava wrote:Nitrogen u gumama, barem prema objasnjenjima radnji koji ga koriste, ima vise dobrih osobina.
Manje je podlozan promijeni volumena usljed visokih i niskih temperatura, malo je gusci nego zrak i time se postize efekat da gume duze drze optimalan pritisak, duze traju, auto manje trosi i manje je opterecenje na podvozje.
Tako su bar meni objasnili kad sam se isao raspitivati za nitrogen u gumama.
i vrijedli li to 20 KM :?:
Prolaznik

#5 Re: Nitrogen u gumama

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:22, edited 1 time in total.
jefferson

#6 Re: Nitrogen u gumama

Post by jefferson »

npr. avionske gume se pumpaju nitrogenom.
Nitrogen sadrzi manji procenat vlaznosti i time je manje agresivan prema unutrasnjem zidu gume, dok veca gustoca onemogucava gubitak pritiska kao sto je slucaj kod zrakom napumpanih guma.
Isplati se ako prelazis 30+ hiljadakm godisnje i ako si puno na autoputevima te imas visoke brzinske prosjeke.
Ako vozis od stupske petlje do vijecnice bolje to potrosi na pivu!
iceman ze

#7 Re: Nitrogen u gumama

Post by iceman ze »

ma ti su mene jednom "okupali" i nikad vise...... :roll: :-)
atko

#8 Re: Nitrogen u gumama

Post by atko »

Prije sam se cudio na ovakve ublehe i budale koje nasjedu na to... a sad kazem odmah cu nacaliti jedan kompresor i tusiti 'azot' (citaj najobicniji zrak ... sta papak zna sta je sta :D ) cener po gumi :lol:

Nitrogen ... to papcima zvuci zajebano ... ono nitro pogon ... a kladim se da 95% njih ne zna da je to u stvari azot ona komponenta za umjetno djubrivo :D :D :D

Al poenta je da bude skupo da bi imalo efekta :lol: ... ako je zrak na pumpama besplatan onda azot moze kostat 10 feninga ... al onda to vise nije cool :-)

Ako hoces da se obogatis idi medju siromahe

a ako hoces da se ono obogatis u PM idi medju budale :lol:
Last edited by atko on 30/07/2010 09:07, edited 1 time in total.
mayab

#9 Re: Nitrogen u gumama

Post by mayab »

atko wrote:Prije sam se cudio na ovakve ublehe i budale koje nasjedu na to... a sad kazem odmah cu nacaliti jedan kompresor i tusiti 'azot' (citaj najobicniji zrak ... sta papak zna sta je sta :D ) cener po gumi :lol:

Nitrogen ... to papcima zvuci zajebano ... ono nitro pogon ... a kladim se da 95% njih ne zna da je to u stvari azot ona komponenta za umjetno djubrivo :D :D :D

Al pojenta je da bude skupo da bi imalo efekta :lol: ... ako je zrak na pumpama besplatan onda azot moze kostat 10 feninga ... al onda to vise nije cool :-)

:thumbup: :thumbup: :bih: :thumbup:
whow

#10 Re: Nitrogen u gumama

Post by whow »

atko wrote:Prije sam se cudio na ovakve ublehe i budale koje nasjedu na to... a sad kazem odmah cu nacaliti jedan kompresor i tusiti 'azot' (citaj najobicniji zrak ... sta papak zna sta je sta :D ) cener po gumi :lol:

Al pojenta je da bude skupo da bi imalo efekta :lol: ... ako je zrak na pumpama besplatan onda azot moze kostat 10 feninga ... al onda to vise nije cool :-)

:lol: :lol: Extra
ja1977

#11 Re: Nitrogen u gumama

Post by ja1977 »

Covjek se uci dok je ziv.

Ja znam sta je nitrogen, ali nisam imao pojam da se koristi i za pumpanje guma, pogotovo "prednosti" toga :-)

U svakom slucaju se nadam da ce dosta ljudi procitato ovu temu i ustedite sebi 20 KM (5 po tocku)

:sax:
atko

#12 Re: Nitrogen u gumama

Post by atko »

ja1977 wrote:Covjek se uci dok je ziv.

Ja znam sta je nitrogen, ali nisam imao pojam da se koristi i za pumpanje guma, pogotovo "prednosti" toga :-)

U svakom slucaju se nadam da ce dosta ljudi procitato ovu temu i ustedite sebi 20 KM (5 po tocku)

:sax:
ko pita ne skita :wink: :thumbup: :sax:
AmADin_gospo

#13 Re: Nitrogen u gumama

Post by AmADin_gospo »

atko, jesi li ti čuo ako se u gume pumpa helijum da je auto lakše i manje goriva troši?

:mrgreen: :mrgreen: :D :-)
Hendrix

#14 Re: Nitrogen u gumama

Post by Hendrix »

Meni jaran pričo da mu je od jarana amidžin mali napumpo GII gume nitrogenom i uzeo sve levate na semaforu od Čvile do Otoke,oca mi. Prije toga je šlajdro pravo i nije mogo baš ga čepit ali sad sa nitro ovim što je pumpo, ma jarane nema dalje. :run:
Bluemore

#15 Re: Nitrogen u gumama

Post by Bluemore »

dvije sezone sam vozila sa azotom u gumama, meni subjektivno bokji neki osjecaj na cesti, zatim manje oscilacije, nisam imala potreba dopumpavati, posebno ljeti..... zadnji put kada sam stavljala ljetne mi se nisu davale pare... recesija folovi.ne znam vrijedi li...
Prolaznik

#16 Re: Nitrogen u gumama

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:22, edited 1 time in total.
madner

#17 Re: Nitrogen u gumama

Post by madner »

Zavisi koliko su skupe gume. Za gume od 400 KM bi se moglo isplatiti.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#18 Re: Nitrogen u gumama

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Prodajem magnete za gorivo!!! :D 25% ušteda!
atko

#19 Re: Nitrogen u gumama

Post by atko »

Bluemore wrote:dvije sezone sam vozila sa azotom u gumama, meni subjektivno bokji neki osjecaj na cesti, zatim manje oscilacije, nisam imala potreba dopumpavati, posebno ljeti..... zadnji put kada sam stavljala ljetne mi se nisu davale pare... recesija folovi.ne znam vrijedi li...
Mislim ako neko zna zasto to radi ok, razumijes o cemu je rijec imas neki svoj razlog za to ... sve u redu ;) ... ili kad vozis makinu gdje je jedna guma 200-300 KM onda ti jednostavno nije za dati ni 20KM za azot ono cisto zbog osjecaja zadovljsta da ti je sve vrhunsko ;)

Al kad to sad uzme maha kod papaka ... sto rece Hendrix Jarne sad cupaaa autooo ... vozi na celavim gumama a da cvaju za nitrogen ... o tome pricamo ;)

AmADin_gospo wrote: atko, jesi li ti čuo ako se u gume pumpa helijum da je auto lakše i manje goriva troši?
Kako nisam ... a kad ubacis apaurin u rezervoar ... znas kako auto smireno radi eee :D :D :D
atko

#20 Re: Nitrogen u gumama

Post by atko »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Prodajem magnete za gorivo!!! :D 25% ušteda!
Prodajem Nitorgen za gume vrhunske kvalitete 80%-tne cistoce... oplemenjen sa 20% Oksigena koji omogucava gumi da dise i zadrzi elasticnost :lol: :D

Vidis kako moze sve da se fino upakuje :lol: :lol: :lol:
mayab

#21 Re: Nitrogen u gumama

Post by mayab »

Bluemore wrote:dvije sezone sam vozila sa azotom u gumama, meni subjektivno bokji neki osjecaj na cesti, zatim manje oscilacije, nisam imala potreba dopumpavati, posebno ljeti..... zadnji put kada sam stavljala ljetne mi se nisu davale pare... recesija folovi.ne znam vrijedi li...
Da je ovo napisao neki iskusni stariji tester auta jos bi mu bio spreman povjerovati :-)
Desert Wind

#22 Re: Nitrogen u gumama

Post by Desert Wind »

Ukoliko cesto periodicno i redovno - udarate vas auto ili je vas auto podlozan udaranjima nesrecama i havarijama.

Vas MegaHodza metodom AntiSICHR otklanja sihre na vasem autu i zasticuje vas od nezgoda.

Bez osiguranja, bez policijskih zapisnika, bez stete

Vas ANTISICHR za Vas s(pokojan) zivot u autu.

Zovite.
Bluemore

#23 Re: Nitrogen u gumama

Post by Bluemore »

mayab wrote:
Da je ovo napisao neki iskusni stariji tester auta jos bi mu bio spreman povjerovati :-)
jah...
baustelac

#24 Re: Nitrogen u gumama

Post by baustelac »

Vrijedi!

ali onima sto su ti prodali malo ciscu havu :skoljka:
Post Reply