Nisu svi isti...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

edu

#1 Nisu svi isti...

Post by edu »

uprkos jadovima koji bi zeljeli da jesu!

Image
manijak1

Post by manijak1 »

Ko kaže da jesu ? :oops:
irfan2

Post by irfan2 »

veliki respect za ovo....
manijak1

Post by manijak1 »

Šeha ne zajebaji me u petak :D :D ko su ti jadovi ?
I koje su okolnosti i koje je ......okruženje kada kažu jadovi ?
Misliš na one iz Višegrada četnike što gaje tradicije čiča Draže ili na nešto drugo ? :D .....ako se osvrnemo na ovu čitulju :D da ne kažem postsmrtnu poruku .........ovi potpisani ljudi su hrabriji od svih nas zajedno ovdje :oops:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Ljude treba dijeliti na dobre i na zle bez obzira koje su nacionalnosti ili vjeroispovjesti.
rasta

Post by rasta »

svaka cast...
addem

Post by addem »

respect!
pirmin

Post by pirmin »

Imaju ljudi smisla za humor :D (gdje je onaj aplauz-smiley?)
:D
zikamu

Post by zikamu »

pirmin wrote:Imaju ljudi smisla za humor :D (gdje je onaj aplauz-smiley?)
:D
Image Image Image
dalmatinka

Post by dalmatinka »

BASTA wrote:iz prve ruke...
to su ljudi s foruma b92 objavili u POLITICI :D :D
http://forum.b92.net/index.php?showtopic=26848
nisu pravi nickovi ljudi potpisani, vise simbolika, osim jednog a taj je navucen samo tako :D :D
Da navučen... Plakala sam od smijeha kad sam vidjela njegovo ime, a tek reakciju te ekipe sa foruma? Nenadj...o :lol: :lol: :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Dobar fol,što jest,jest.....

A da nisu svi isti, to odavno znamo:

Bogdan Bogdanović, Vesna Pešić, Nataša Kandić, Sonja Biserko, Radmila Hrustanović, "Žene u crnom",Žarko Korać,Nenad Čanak.....
Samo neki od onih, koji vraćaju nadu.....I koje možemo gledati putem TV, čitati njihove intervjue u novinama....

Moji prijatelji i komšije, koji medijima nisu zanimljivi, kao gore pobrojani, pokazali su "da svi nisu isti", kada je to bilo najopasnije pokazati...1992...
Duško, Drago, Danko, Persa, Gina, Mirjana, Saška,Natalija,Jaca,Vera, Sanja,Anđa,Kole... evo, i vi, moji dragi Srbi, ispadoste na sarajevo-x :)
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Ovo sa Curcicem ce prerasti u legendu cyber prostora :D.
Saian

Post by Saian »

edu kladim se da se i ovi gore potpisani ljube po tri puta :D :D :D :D
Sinapsa

Post by Sinapsa »

cHupjahalic@ wrote:Ljude treba dijeliti na dobre i na zle bez obzira koje su nacionalnosti ili vjeroispovjesti.
jedino sto bi moglo biti problematicno u tome je da se vecina ljudi, ogromna vecina, ne moze ni u jednu grupu svrstati.....
Ko je dobar a ko zao? ko to odredjuje? Veoma subjektivna stvar, jel da? Sta je sa onima koji su prema 100 osoba dobri, milosrdni, a prema 30 ljudi zlobni, podli, zavidni....
Svi mi pravimo predrasude..neki vise neki manje...

Citao sam nedavno jedan citat, ne znam od koga je ali glasi ovako:
"10% ljudi jednoga drustva su dobri ljudi, 10% su zli... ostalih 80%
obadvije grupe mogu, ovisno od okolnosti, pridobiti za sebe"
danas

Post by danas »

ostro i na prvu wrote:
Sinapsa wrote:
cHupjahalic@ wrote:Ljude treba dijeliti na dobre i na zle bez obzira koje su nacionalnosti ili vjeroispovjesti.
jedino sto bi moglo biti problematicno u tome je da se vecina ljudi, ogromna vecina, ne moze ni u jednu grupu svrstati.....
Ko je dobar a ko zao? ko to odredjuje? Veoma subjektivna stvar, jel da? Sta je sa onima koji su prema 100 osoba dobri, milosrdni, a prema 30 ljudi zlobni, podli, zavidni....

Odlucujumo mi , ti ,on i ja kao jedinke ,ja sam barem odgajan tako da raspoznam dobro i zlo .
Kamo srece da je svijest kod ljudi u Srbiji proradila malo ranije i da su uspjeli razluciti dobro i zlo(znamo dobro koje zlo) i na vrijeme svrstali zle na mjesto gdje im pripada.
da, slazem se u potpunosti. i jedina podjela koja postoji je na dobre i lose ljude :)
Saian

Post by Saian »

Ja opet mislim da ne postoji apsolutna istina i da je pitanje dobra i zla (bar u manje fundamentalnim sluchajevima od onih kao kradja, ubistvo...) zapravo pitanje tachke gledishta na kojoj smo usred manjka/vishka informacija i stepena emocionalne upletenosti/angazhiranosti :)
danas

Post by danas »

Saian wrote:Ja opet mislim da ne postoji apsolutna istina i da je pitanje dobra i zla (bar u manje fundamentalnim sluchajevima od onih kao kradja, ubistvo...) zapravo pitanje tachke gledishta na kojoj smo usred manjka/vishka informacija i stepena emocionalne upletenosti/angazhiranosti :)
hajde nek ti bude :D
ali nacija, vjera, boja koze... i dalje ne trebaju da se faktorisu u jednacinu (licni sud) da li je osoba dobra ili losa. eto.
Saian

Post by Saian »

Jer na kraju krajeva ne postoji nikakav nehumanoidni mediator koji ce nam reci sta je bilo dobro, a sta loshe. Uzevshi istoriju kao "uchiteljicu zhivota" lako se dodje do zakljuchka da je od drzhave do drzhave samo do neke mjere istorija ista nakon koje se razvijaju razlichite varijacije na temu, male ali za direkte sudionike ih proslih dogadjaja jako bitne. Zapravo mi zhivimo s onim lichnim utiskom koji smo u tom trenutku u vremenu dobili o dotichnim dogadjajima, ako smo imali priliku dozivjeti ih za svog vremena.
Saian

Post by Saian »

danas wrote:
hajde nek ti bude :D
ali nacija, vjera, boja koze... i dalje ne trebaju da se faktorisu u jednacinu (licni sud) da li je osoba dobra ili losa. eto.
pa to sto je autor teme otkrio toplu vodu, to je vec druga stvar :D :D ja sam pokushao (jer se u zadnje vrijeme bavim tim mislima :-) ) malo dublje uci u taj fenomen dobar/losh (ne uzimajuchi nikakav stav prema predrasudama bilo koje vrste jer mi se, od tog se ograditi, chini suvishno) Recimo pitam se sta da sam kao ona IRENA (padobranka iz istochnog Sarajeva na ovom forumu) rodjen, sta bi onda bilo dobro i loshe, stvari kao ubistvo, kradja... bi ostale loshe nadam se, a onda dolazimo do onih manje trivijalnih moralnih pitanja.

P.S. ako ja o takvim stvarima razmisljam jel znachi to da nisam bash najbolji u glavi :D :D :D
Guento

Post by Guento »

FYI
Reuters je u jednom dobrom clanku od juce objavio i ovu osmrtnicu. Svaka cast ljudima sa B92.

Two Serbias divided by remembrance of Milosevic
BELGRADE (Reuters) - Opponents of Slobodan Milosevic issued a reality check to Serbia on Friday to counter diehard loyalists lauding him as fallen hero who "battled like a giant" and would "sleep with the angels".

"Thank you for the deceit and theft, for every drop of blood shed by thousands, for the fear and uncertainty, for the failed lives and generations, the unfulfilled dreams, for the horrors and wars you waged in our name, without asking us, for all the burdens you've placed on our shoulders," they said.

"We remember tanks on Belgrade streets and blood on the pavements. We remember Vukovar. We remember Dubrovnik. We remember Knin and Krajina. We remember Sarajevo. We remember Srebrenica. We remember the air strikes. We remember Kosovo. We'll be remembering that one for a while. And dreaming of it."

Dalje: http://today.reuters.com/news/newsArtic ... ived=False
Sinapsa

Post by Sinapsa »

ostro i na prvu wrote:
Sinapsa wrote:

Odlucujumo mi , ti ,on i ja kao jedinke ,ja sam barem odgajan tako da raspoznam dobro i zlo .
Kamo srece da je svijest kod ljudi u Srbiji proradila malo ranije i da su uspjeli razluciti dobro i zlo(znamo dobro koje zlo) i na vrijeme svrstali zle na mjesto gdje im pripada.
Sjecam se 1993....logor za izbjeglice, negdje van BiH..... bio sam tada momcic.... U izbjeglickom domu zivi previse ljudi na premalom prostoru. Napetost svuda, svadje, netrpeljivost...... Ljudi su se, pa moze se reci´, podijelili na dva tabora i svadjaju se.
Ipak neki medju nama su se iskristalizirali i pokazali ili kao moralni ili kao nitkovi....
I evo sada sta se desilo... Bio sam napolju, sjedio na klupi ispred doma i cujem diskusiju izmedju dva odrasla covjeka. Oni su pripadali onom "drugom" taboru i za mene su bili ipak "negativci". Mirsad je bio pozitivniji negativac, a Bajro negativniji negativac..... I kaze Mirsad Bajri izmedju ostalog: " Eeeee moj Bajro moj, nema ti ovdje postenih, moralnih ljudi, ljudi sa karakterom..."
Ja sam bio zabezeknut!!!! Ne zelim duziti pricu i objasnjavati zbog cega su oni u mojim ocima bili negativci, ali ovaj me razgovor naveo na razmisljanje, jer i ja sam tada smatrao da ljude treba dijeliti, ne na dobre i zle, nego na dobre i lose.... ova izjava me navela na razmisljanje. Shvatio sam da je ta vrsta podjele veoma subjektivna, ovisna od perspektive gledanja! Danas, nakon 13 godina shvatam da je Mirso vjerovatno sasvim normalan covjek, pa cak i Bajro. Nijedan nije neka moralna velicina ali nisu ni zli...prije 13 godina sam ih dozivio u jednoj ljigavoj "akciji" (ne reakciji!!!!!nego akciji!!!) ali to za mene jednostavno nije dovoljno da mogu reci da su zli ljudi! Ljudska mana pod negativnim okolnostima isplivala na povrsinu i desi se...

Pa ako je tako onda vecina ljudi je dobra a manjina, velika manjina, ogromna manjina je zla. Zlo je ipak jedna teska rijec...
ILI iz druge perspektive mozemo reci da je vecina ljudi losa ili zla a da ogromnu manjinu sacinjavaju dobri ljudi.
Vecina nas imamo poznanike koji mogu nesto lijepo reci o nama...Vecina nas ima ljude u svom okruzenju sa kojima se ne podnose i naravno onaj drugi je kriv, negativac, los covjek, ili cak zao covjek... A taj nas negativac je opet nekom drugom covjeku mozda i dobar covjek a mozda smo i mi sami negativci ali se takvima sasvim sigurno ne vidimo!

SLAZEM se da ja, ti, ona/on mozemo prilicno objektivni biti kada kazemo da je ova osoba zla, jer je cinila zlo - i taj epitet moze da bude sasvim opravdan ili obratno u slucaju jedne dobre osobe...

EVO PAR PRIMJERA!!!

MAHATMA GANDI - definitivno dobricina, sumnja li neko? kod Mahatme smo veoma blizu absolutnoj istini (koje nema?)

ADOLF HITLER - zao covjek, sumnja li neko? i kod njega smo blizu absolutnoj istini.

ALBERT EINSTEIN - (absolutna zvijezda, senzacionalan mozak) DOBAR COVJEK, jel da? Stvarno? Ne ozbiljno sada, stvarno dobar covjek?
Covjecanstvu je dobar, definitivno... ALI!! Bio je veoma los suprug svojoj Milevi, los otac svojoj djeci....oni su platili ceh. Njegovo prvo vanbracno dijete sa Milevom (mislim da se curica zvala Lisa) je progutao mrak....nista se o tom dijetu ne zna osim da mu je negdje u Srbiji zatrt trag. Einstein nikada nije (koliko ja znam) javno govorio sta se desilo sa dijetom. On i Mileva su se kratko nakon Lizinog nestanka vjencali ali Lizu niko vise nije trazio?? Nikada tom dijetu nije bio otac... to je jedno njegovo mracno poglavlje.
Mozda se tu nista nije ilegalno desilo ali da je bio samo dobar on bi se brinuo o svom dijetu!!! Iz perspektive covjecanstva dobar? iz Milevine i Lizine i perspektive ostale njegove dijece LOS??? Pa sta sada dobar ili los?
Imamo samo dvije mogucnosti, plus i minus, jedan i nula, crno i bijelo!!!
(Ima, osim Einsteina mnogo, mnogo boljih primjera, ali eto on mi prvi pade na pamet, onako bezveze).. A Mileva je li ona dobra? Bila je odana Albertu i predpostavlja se da je teorija relativiteta solidnim dijelom i njeno maslo!!! ali sta joj je sa dijeta - je li ona dobra ili losa???

Zbog toga je, po mom misljenju podijela ljudi na dobre i zle povrsna! Jer ne radi se o tome da li sam ja odgajan da mogu razlikovati dobro od zla.... To moze dosta ljudi uraditi....ovdje se radi o tome da jedna osoba moze i dobro i zlo da cini. Po misljenju psihologa (Kriminalpsihologen) svaki covjek, ama bas svaki covjek je u stanju pod "povoljnim okolnostima" napraviti najtezi zlocin!

EVO BALKANSKIH PRIMJERA....

SLOBODAN MILOSEVIC- zao covjek, jer je mnogo zla drugima nacinio. Stvarno? e ovdje je to objektivno, mada ima svakakvih budala...

ALIJA IZETBEGOVIC- dobar covjek...Stvarno? Stvarno, stvarno, stvarno samo dobar...nije sasvim sigurno bio nikad nista uradio sto je nekome donijelo nepravdu i zlo - HOPALA...ja ga bogami ne mogu nigdje svrstati iako je u mojim ocima vise pozitivac nego negativac...
Srbima i Hrvatima je objektivno bio uglavnom dobar a subjektivno los!!! Bosnjacima je objektivno bio i dobar i los a subjektivno uglavnom dobar!!

SRBI...dobri ljudi ili zli ljudi??? HOPALA... prema BiH su objektivno, vecinski zli...ali medjusobno sasvim normalni ljudi!!! dakle i dobri i losi i svakakvi...i crni i bijeli i sivi...kao i svi drugi narodi na svijetu!

Zbog svega ovoga je podjela na dobre i zle ljude povrsna i nemoguca!!!
danas

Post by danas »

ode tema u dobre i lose i zle...

PS za gandhija postoje mnoge tvrdnje da je bio veoma los otac i muz, pa cak i da je bio nadasve hladan i okrutan prema svojoj porodici (o njegovj supruzi i djeci se maltene nista ne zna u javnosti). istovremeno, hitler je bio odan evi braun, i bio je vegeterijanac (kao i gandhi). cak je i zabranio nasilno tovljenje gusaka i pataka (standardan metod da se perad utovi za foie gras ili za pecenje je da se hrani na silu, ne dopustajuci joj da zatvori kljun tako da mora da guta hranu, sto je bolno za zivotinju) jer je smatrao to za nadasve okrutan cin. milosevic je takodje bio pozrtvovan roditelj i odan svojoj (sumanutoj) zeni i djeci, iako se ni za jedno od njih objektivno ne moze reci dvije pozitivne rijeci.

PPS to sto je ainstein bio briljantan u svom poslu ne pretpostavlja nikakvu, ali bas nikakvu reflekciju glede njegove dobrote i morala. prefesionalni uspjeh ili inteligencija izgleda da nemaju puno veze sa dobrotom... cak postoje mnoge indikacije da je albert bio daleko od dobrog covjeka, sto mozemo prvo da vidimo iz njegovg tretmana milene i djece. sa milenom je imao i dva sina, a jedan je bio sizofrenican i albert je imao malo interesa za njega; neki tvrde da ga nikad nije posjetio u sanatoriju gdje je sin proveo vecinu zivota. ni sa drugim sinom nije imao dobre odnose. sta reci za tvrdnje da je ukrao od milene postavke teorije relativnosti, ili za cinjenicu da je ozenio svoju prvu rodicu? sa druge strane, albert je bio pacifista.
Sinapsa

Post by Sinapsa »

danas wrote:ode tema u dobre i lose i zle...

PS za gandhija postoje mnoge tvrdnje da je bio veoma los otac i muz, pa cak i da je bio nadasve hladan i okrutan prema svojoj porodici (o njegovj supruzi i djeci se maltene nista ne zna u javnosti). istovremeno, hitler je bio odan evi braun, i bio je vegeterijanac (kao i gandhi). cak je i zabranio nasilno tovljenje gusaka i pataka (standardan metod da se perad utovi za foie gras ili za pecenje je da se hrani na silu, ne dopustajuci joj da zatvori kljun tako da mora da guta hranu, sto je bolno za zivotinju) jer je smatrao to za nadasve okrutan cin. milosevic je takodje bio pozrtvovan roditelj i odan svojoj (sumanutoj) zeni i djeci, iako se ni za jedno od njih objektivno ne moze reci dvije pozitivne rijeci.

PPS to sto je ainstein bio briljantan u svom poslu ne pretpostavlja nikakvu, ali bas nikakvu reflekciju glede njegove dobrote i morala. prefesionalni uspjeh ili inteligencija izgleda da nemaju puno veze sa dobrotom... cak postoje mnoge indikacije da je albert bio daleko od dobrog covjeka, sto mozemo prvo da vidimo iz njegovg tretmana milene i djece. sa milenom je imao i dva sina, a jedan je bio sizofrenican i albert je imao malo interesa za njega; neki tvrde da ga nikad nije posjetio u sanatoriju gdje je sin proveo vecinu zivota. ni sa drugim sinom nije imao dobre odnose. sta reci za tvrdnje da je ukrao od milene postavke teorije relativnosti, ili za cinjenicu da je ozenio svoju prvu rodicu? sa druge strane, albert je bio pacifista.
Zdravo danas,

skrenuli smo malo sa teme ali se nismo previse udaljili...
Problem svrstavanja ljudi, individua u dobre i zle je u njegovoj uopstenosti. Ljudska psiha je isuvise slozena da bi mogli bez poteskoca i objektivno sve ljude ovoga svijeta podijeliti na dobre i zle. Ti si prikazala ljude koje sam ja uzeo za primjer iz druge perspektive i pokazala da i zlocinci imaju barem necega pozitivnoga u sebi, tako isto da i ljudi koje dozivljavamo kao dobre imaju svoje mane. Obadvije grupe su samo ekstremni primjeri....crno i bijelo....koji bi tek problemi nastali kada bi raspravljali o "prosjecnim" ljudima....Stoga podjela na dobre i zle nije prikladna jer ne obuhvata cijelo covjecanstvo nego samo dvije boje, crno i bijelo, medju mnogo ostalih sivih nijansi....
Primjer Einsteina sam napravio jer ga covjecanstvo dozivljava kao covjeka koji je svojim otkricima doprinijeo brzom razvoju fizike i dao potisak i nove impulse razvoju tehnologije....bez njega nebi imali npr. GPS itd....nisam ni smatrao da mu uspjeh u profesiji daje bilo kakve ostale kvalifikacije...
PS. zelio bih da ti jos jednu stvar kazem...
citao sam dosta tvojih postova na ovom forumu i smatram da nema puno ljudi ciji su stavovi tako uzorni...ljudski, humani, posteni....ti imas nekakvu osobitu nadarenost da stvari postavis na svoje mjesto...u mojim ocima prototip idealne Bosanke (a boga mi i Hercegovke)...htio sam ti ovo vec ranije reci ali bilo me sramota :-) eto tako to izgleda iz moje perspektive i sad moram brzo da....... :run:
danas

Post by danas »

sad mi treba onaj smajli sto se crveni od stida... :-) :-)
hvala :)
Post Reply