a joj nje.....Nema se reis efendija kad bavit ustrojstvom organizacije na čijem je čelu, nema vakta za poboljšanje loših usluga Islamske zajednice, ima čojek prečeg posla....Zar pored reforme policije, da se bavi nekakvim trivijalnostima kao što su, recimo,džemati i džematlije po istočnoj Bosni....Ili to,možda, nije njegov posao? Već imama, koji rade za duplo manju platu od federalnih im kolega.....encian wrote:dragi fenjeru,
sve to lijepo stoji sto si ti napisao, ali ja ne mogu duplo naplacivanje smrti nazvati greskom. nek mi Bog oprosti ako grijesim, ali reci cu: ubijedjena sam da su barem dvije ili tri bule koje poznajem to postale zbog para. sto se zekata tice, ilmihal o kojem govorim izdat je poslije rata (sa stopom nezaposlenosti u bih od 48% i mnogo stanovnistva koji zvanicno zive ISPOD granice siromastva - lijepo je nama u SA, slabo se ko trudi da procacka sta ima vani). zbog tih i slicnih stvari odricem se usluga organizovane izlamske zajednice u svrhu sistematskog skupljanja novca tamo gdje tome nije mjesto. kad zabrane bulama i hodzama da uzimaju pare na tehvidima i dzenazama ja povlacim rijeci. ne negiram dzemat, nego krovnu elitu svih.
i jedan, Boga mi, dobronamjeran savjet: kad bi skratio postove mnogo vise ljudi bi ih procitalo. barem ih rasparcaj.
Nismo mi obicni muslimani, nego evropski...
- Ahmmed
-
fenjer
encian wrote:dragi fenjeru,
sve to lijepo stoji sto si ti napisao, ali ja ne mogu duplo naplacivanje smrti nazvati greskom. nek mi Bog oprosti ako grijesim, ali reci cu: ubijedjena sam da su barem dvije ili tri bule koje poznajem to postale zbog para. sto se zekata tice, ilmihal o kojem govorim izdat je poslije rata (sa stopom nezaposlenosti u bih od 48% i mnogo stanovnistva koji zvanicno zive ISPOD granice siromastva - lijepo je nama u SA, slabo se ko trudi da procacka sta ima vani). zbog tih i slicnih stvari odricem se usluga organizovane izlamske zajednice u svrhu sistematskog skupljanja novca tamo gdje tome nije mjesto. kad zabrane bulama i hodzama da uzimaju pare na tehvidima i dzenazama ja povlacim rijeci. ne negiram dzemat, nego krovnu elitu svih.
i jedan, Boga mi, dobronamjeran savjet: kad bi skratio postove mnogo vise ljudi bi ih procitalo. barem ih rasparcaj.
Ja ne pisem komentare s ciljem da bi privukao sto vise citalaca, vec radi replike.
Jos oduvjek sam pri stanovnistvu, kao clan dzema'ata pod okvrima IZ, i upoznat s radom svog dzema'ata kao i IZ, da je na listi najprioritetnijih za zekat Islamska Zajednica. A sto je to tako, necu sad da duljim.
Sto se tice tevhida i mevluda, rekao sam ti vec sta celni ljudi IZ misle o tome, smatraju to pokudjenim, to je odvec tako. Sto neki dobrovoljno daju hedije, to je njihov izbor, koji ja ne preporucujem.
Ustvari,"mi", pretezno uvijek primjecujemo ( a i to treba) ono sto i nije bas dobro, a zanemarujemo sve ono sto je hajr (dobro). Te malo je potrebno da nam neko pokvari neki nas hator.
Treba bit uz zajednicu, i pokusavati sa sto vise razumjevanja uklopiti se u rad iste, eventualno poradit na poboljsanju, zajedno s drugim clanovima, na onom sto "vam" je trn u oku. Zajednicu cinimo svi zajedno. Poboljsanje ce najprije doci, tako sto ce svako od nas sebe korigovat, gdje treba.
Najlakse je sve odbacit od sebe, i druge krivit za stanje kakvo jest, nista samo po sebi ne dolazi, a Bogami ponekad treba znat i primit kritiku, a ne samo je upucivat drugima.
- Bosanac sa dna kace
ali ima jedna istina; od cega ce IZ zivjet ako ne od naplacivanja tehvida i osalith ''usluga''?
-
Hattab72
O IZ nemam baš dobro mišljenje, ali ovo što reče fenjer ima smisla i stoji...
Jedna od osnovnih gresaka IZ je što većina zaposlenika gleda ovosvjetke koristi i interese, dok istinski rad za islam se rijetko moze vidjeti, na zalost...
IZ se financira od članarine, pa ako član te zajednice je izmirio svoje obaveze, zasto onda da plaća opet npr dženazu...Tu se ogleda uzimanje para dva puta za istu stvar...
Međutim, u IZ zasigurno ima i zdravih snaga koje će izmijeniti tu situaciju, inšaAllah...
Samo meni nije jasno, ne valja vam IZ, ne valjaju vam tzv. "wehhabije", pa me zanima, da li vama iko od muslimana odgovara?
Jedna od osnovnih gresaka IZ je što većina zaposlenika gleda ovosvjetke koristi i interese, dok istinski rad za islam se rijetko moze vidjeti, na zalost...
IZ se financira od članarine, pa ako član te zajednice je izmirio svoje obaveze, zasto onda da plaća opet npr dženazu...Tu se ogleda uzimanje para dva puta za istu stvar...
Međutim, u IZ zasigurno ima i zdravih snaga koje će izmijeniti tu situaciju, inšaAllah...
Samo meni nije jasno, ne valja vam IZ, ne valjaju vam tzv. "wehhabije", pa me zanima, da li vama iko od muslimana odgovara?
-
Hattab72
Lucy01 wrote:Mene jedno zanima:
IZ ima pravo da salje kakve hoce proglase i poziva na sta hoce muslimane i vjernike, kao i ostale, jer im to demokratski sistem za koji su mnogi ljudi izgubili zivot ili trunu u zatvoru, omogucili.
Gradonacelnik Tuzle, kao i ostali politicki i gradski povjerenici mogu da organizuju sta hoce u gradu Tuzli i IZ moze da reaguje na to.
Jedino sto ne odgovara slici i ne uklapa se u mozaik u svemu ovome je to sto ista IZ koja je tako zabrinuta za "moral" naseg mladog narastaja uzima trocifrene sume za dzenazu i cesto odbija da istu obavi, ako porodica nema para ili nije pripadnik IZ (znam iz prve ruke od prijateljica).
Drugo, ako ta i takva IZ toliko brine o nasem moralu i saradnji nacelnika Imamovica sa "srbima" i "Pinkom" (omrazenim nam neprijateljima, jelte), kako to da se nisu javno oglasli, ulozili protest, bojkot, PM....whatever i pozvali vjernike na bojkot tog istog Pinka ili Srbijanskih proizvoda zbog Ilije Jurisica??????
Ili ulozili javni protest zbog blage kazne koju je silovatelj maloljetne djevocice sehida, dobio za silovanje??????
Pa licemjerju u ovoj zemlji stvarno nema kraja![]()
![]()
![]()
![]()
Ovakve se stvari mogu ocekivati od ateista i nevjernika....cifuta.....ali IZ???? Tijela koje predstavlja vjernike??????
Ja da sam vjernik, odrekla bi ih se javno preko foruma
Musliman se ne odriče muslimana i ako je griješnik...Svi muslimani su braća...Bio on bolji ili lošiji musliman, nije bitno...
-
venera888
Ahmmed wrote:a joj nje.....Nema se reis efendija kad bavit ustrojstvom organizacije na čijem je čelu, nema vakta za poboljšanje loših usluga Islamske zajednice, ima čojek prečeg posla....Zar pored reforme policije, da se bavi nekakvim trivijalnostima kao što su, recimo,džemati i džematlije po istočnoj Bosni....Ili to,možda, nije njegov posao? Već imama, koji rade za duplo manju platu od federalnih im kolega.....encian wrote:dragi fenjeru,
Ahmede svaka ti je na meestu
Enican je u pravu,IZ je danas daleko od islamske zajednice cak su mi vehabije poput ebu Muhammeda i Porce blizi po stavu kojem oni imaju o IZ-i.Poslusajte predavanje od Porce "da li je moguca suradnja sa onima koji",gdje prakticno tekfiri(proglasava nemuslimanima) Islamsku zajednicu .." gdje kroz citav ders navodi cinjenice koje se cine od strane IZ-e i onda na kraju inatno onima koji podrzavaju suradnju kaze " i nama zamjere sto mi ne suradjujemo sa IZ? nije moguca saradnja i mi ne saradjujemo-i NECEMO saradjivati,i tesko onima koji saradjuju".
stvarno trebaju svi poslusati to predavanje,koje ima na islamskadrzava.com
-
amrino
Ne bih uopste da ulazim u ovu raspravu i da budem dio jos jedne price u nizu (a svaka se na ovom pf svede na isto)- ali mooooram da pitam: Jel'vi stvarno mislite da MORATE placati bule ili kojekakve efendije za tehvide?
Ljudi dragi- to placanje i organizovanje tehvida uopste nije u duhu islama i nije pod moranje- to je dio narodne tradicije- i placa se najcesce zbog toga sto niko od porodice (a to je po meni veca sramota) ne zna da prouci nesto za clana porodice koji je preselio...
Nije mi jasno zasto ljudi- koji by the way- nikada vjerovatno nisu organizovali tehvid- ili dzenazu - nego su bili pasivni posmatraci- budu najgrlatiji kada se treba pricati protiv IVZ-a pa onda odmah oplehaju po tehvidima...Slazem se da kod njih u organizaciji ima mnooogo labavih karika, da im trebaju korjenite promjene ali koristiti TEHVID- koji nikad u zivotu nije obavezan- i ljudi ih uglavnom organizuju na svoju ruku- kao glavni argument za potkopavanje Islamske Vjerske Zajednice- je i vise nego smijesno.
I jos nesto- ja volim da se ukazuje na probleme, na lopovluke na slabosti IVZ-a ali iz razloga da bi je popravili- a ne da bi je popljuvali i unistili....a velika je razlika. Nazalost- kod vecine- primjetne su samo ove "zadnje" namjere...
Ljudi dragi- to placanje i organizovanje tehvida uopste nije u duhu islama i nije pod moranje- to je dio narodne tradicije- i placa se najcesce zbog toga sto niko od porodice (a to je po meni veca sramota) ne zna da prouci nesto za clana porodice koji je preselio...
Nije mi jasno zasto ljudi- koji by the way- nikada vjerovatno nisu organizovali tehvid- ili dzenazu - nego su bili pasivni posmatraci- budu najgrlatiji kada se treba pricati protiv IVZ-a pa onda odmah oplehaju po tehvidima...Slazem se da kod njih u organizaciji ima mnooogo labavih karika, da im trebaju korjenite promjene ali koristiti TEHVID- koji nikad u zivotu nije obavezan- i ljudi ih uglavnom organizuju na svoju ruku- kao glavni argument za potkopavanje Islamske Vjerske Zajednice- je i vise nego smijesno.
I jos nesto- ja volim da se ukazuje na probleme, na lopovluke na slabosti IVZ-a ali iz razloga da bi je popravili- a ne da bi je popljuvali i unistili....a velika je razlika. Nazalost- kod vecine- primjetne su samo ove "zadnje" namjere...
-
_BosanaC
Samo da kazem - slazem seamrino wrote:Ne bih uopste da ulazim u ovu raspravu i da budem dio jos jedne price u nizu (a svaka se na ovom pf svede na isto)- ali mooooram da pitam: Jel'vi stvarno mislite da MORATE placati bule ili kojekakve efendije za tehvide?
A sad jedno malo podpitanje: sta je sa dzenazama? Hodza ti jednostavno ne da da budes ukopan bez odredjene sume, bez obzira i sto si brat musliman, i sto je naplacivanje dzenaza zabranjeno. A od smrti niko ne moze pobjeci. Meni je konkretno svejedno, kada umrem nek' me slobodno kerovima bace, nek bude bar njima kakve koristi od mene, ali bilo kome od nas kada umre neko blizak i kada dodje u blizak susret s hodzom/popom (oni religiozni, kojima je to jako bitno) shvatice ono o cemu pricam.
-
amrino
Nije to stvar hodze...ne odredjuje hodza cijenu dzenaze...Vec smo o ovome pricali ko zna koliko puta...Svugdje na svijetu, sahranjivanje, dzenaza, pokop- KOSTA, tako i kod nas. Ljudski les- naravno- ne mozes baciti kerovima, niti ga mozes zakopati na svoju njivu- to je protuzakonito- tako da si prinudjen platiti nekome- samo je pitanje KOME. Cijene su tu negdje- a ukoliko nekome nije mrsko neka nadje podatke i cijenovnike pa ce se vidjeti da je kopanje preko IVZ-a jos i najpovoljnije. U cijenu ulazi sve sto je potrebno (i klanjanje dzenaze i ucenje)- a placanje necega mimo toga je "hedija"- ili kako ja volim reci- mito. Ko voli neka izvoli. Ja ne placam ni doktore niti bi kad platila hodzi- a i uz duzno postovanje- poznajem hodze kojima na pamet ne bi palo da uzmu ni kocku secera- tako da se nadam da ce me jedan takav zapasti. To je u mentalitetu nasih ljudi- sto kite parama sve redom- a ne moraju- pa se onda zale..._BosanaC wrote:Samo da kazem - slazem seamrino wrote:Ne bih uopste da ulazim u ovu raspravu i da budem dio jos jedne price u nizu (a svaka se na ovom pf svede na isto)- ali mooooram da pitam: Jel'vi stvarno mislite da MORATE placati bule ili kojekakve efendije za tehvide?
I jos nesto- ja volim da se ukazuje na probleme, na lopovluke na slabosti IVZ-a ali iz razloga da bi je popravili- a ne da bi je popljuvali i unistili....a velika je razlika. Nazalost- kod vecine- primjetne su samo ove "zadnje" namjere...![]()
A sad jedno malo podpitanje: sta je sa dzenazama? Hodza ti jednostavno ne da da budes ukopan bez odredjene sume, bez obzira i sto si brat musliman, i sto je naplacivanje dzenaza zabranjeno. A od smrti niko ne moze pobjeci. Meni je konkretno svejedno, kada umrem nek' me slobodno kerovima bace, nek bude bar njima kakve koristi od mene, ali bilo kome od nas kada umre neko blizak i kada dodje u blizak susret s hodzom/popom (oni religiozni, kojima je to jako bitno) shvatice ono o cemu pricam.
E sad- i ja takodje smatram da je to oko placanja skroz lose organizovano- bar sto se IVZ-a tice. Ljudi koji cijeli zivot placaju clanarinu (ja imam clansku vec odavno
I prije su dzenaze kostale mnogo , samo sto su prije ljudi bili odgovorniji prema sebi- pa su stedili pare od mladosti. Redaj markicu po markicu ispod duseka- pa kad ti Azrail dodje u posjetu- imas sve spremno- ne moraju se djeca izlagati nepotrebnom trosku. Jer duznost svakog muslimana je da ne ostaje duzan nikome...i da nikad ne zaboravi da mu svaki dan moze biti posljednji....Zato dragi moji- otvorite stednu knjizicu i cuvajte za vlastite dzenaze...
...zaboravila sam napisati da se, naravski, slazem
Last edited by amrino on 04/09/2007 10:24, edited 1 time in total.
-
_BosanaC
Ja se nekad zapitam - koliko tebi plate za marketing te firme za pokop?
Ili si direktor marketinga Bakija?
Ali ok. Jebo djecu koja preskacu godinu jer nemaju roditelji para, a IZ ni da se po supku pocese, dok reis zivi kako zivi i voza se u cemu se voza... Ali nas je, jel' tako... I sad ce meni @fenjer da objasni da nije red da se jedan reis voza u kakvom slabijem autu... Gluho bilo.
Ali ok. Jebo djecu koja preskacu godinu jer nemaju roditelji para, a IZ ni da se po supku pocese, dok reis zivi kako zivi i voza se u cemu se voza... Ali nas je, jel' tako... I sad ce meni @fenjer da objasni da nije red da se jedan reis voza u kakvom slabijem autu... Gluho bilo.
-
_BosanaC
NeJmere, @zena je vec pikirala to mjestoBaby Blue wrote:Ma kad sam ja tebi rekla da ces ti biti novi Reis_BosanaC wrote:Ja se nekad zapitam - koliko tebi plate za marketing te firme za pokop?Ili si direktor marketinga Bakija?
![]()
Ali ok. Jebo djecu koja preskacu godinu jer nemaju roditelji para, a IZ ni da se po supku pocese, dok reis zivi kako zivi i voza se u cemu se voza... Ali nas je, jel' tako... I sad ce meni @fenjer da objasni da nije red da se jedan reis voza u kakvom slabijem autu... Gluho bilo.? Pa da to sve u red utjeras
.
-
amrino
Znas sta- jebe se meni u kakvom se autu voza REIS. Nije on meni duzan nista- nek radi svoj posao dok ne dodje neki drugi reis....Slava i moc udari ljudima u glavu...bilo da se radi o reisu ili o bilo kojem drugom foteljasu- meni to nije novost niti mi je nesto cudno- ne znam zasto je tebi?_BosanaC wrote:Ja se nekad zapitam - koliko tebi plate za marketing te firme za pokop?Ili si direktor marketinga Bakija?
![]()
Znas sta je meni cudno- sto i dalje svi krivimo njih- i ocekujemo od njih da nam pomognu.
A sad cu ti ja nesto reci- jebo ja sve nas- kada se ove stvari koje si gore nabrojao stalno i svugdje u zemlji desavaju, penzioneri rove po kontejnerima- a mnooooogi od NAS- obicnih smrtnika- kupuju usisivace (ko o cemu- ja o usisivacu) od 4000 KM, naocale od 200- 300 KM, po cijeli dan se sjedi po kafama, nosaju se markirane stvari, a djeca od 16 godina vozaju mnogo bolje makine od reisa...i na kraju nam je reis za to kriv...?!
Krivi smo MI- i niko drugi!!!
- fantom slobode
Pa da onda vidimo u kojem bi se on auto vozao i kakve bi promjene uveo u islamskoj zajednici.Najlakse je kritikovati, da bi se doslo do vlastiBaby Blue wrote:Ma kad sam ja tebi rekla da ces ti biti novi Reis_BosanaC wrote:Ja se nekad zapitam - koliko tebi plate za marketing te firme za pokop?Ili si direktor marketinga Bakija?
![]()
Ali ok. Jebo djecu koja preskacu godinu jer nemaju roditelji para, a IZ ni da se po supku pocese, dok reis zivi kako zivi i voza se u cemu se voza... Ali nas je, jel' tako... I sad ce meni @fenjer da objasni da nije red da se jedan reis voza u kakvom slabijem autu... Gluho bilo.? Pa da to sve u red utjeras
.
-
_BosanaC
Ti ces mi Tita mi biti direktor marketinga jel' zasjednem na celo IZ-aamrino wrote:Znas sta- jebe se meni u kakvom se autu voza REIS. Nije on meni duzan nista- nek radi svoj posao dok ne dodje neki drugi reis....Slava i moc udari ljudima u glavu...bilo da se radi o reisu ili o bilo kojem drugom foteljasu- meni to nije novost niti mi je nesto cudno- ne znam zasto je tebi?_BosanaC wrote:Ja se nekad zapitam - koliko tebi plate za marketing te firme za pokop?Ili si direktor marketinga Bakija?
![]()
Znas sta je meni cudno- sto i dalje svi krivimo njih- i ocekujemo od njih da nam pomognu.
A sad cu ti ja nesto reci- jebo ja sve nas- kada se ove stvari koje si gore nabrojao stalno i svugdje u zemlji desavaju, penzioneri rove po kontejnerima- a mnooooogi od NAS- obicnih smrtnika- kupuju usisivace (ko o cemu- ja o usisivacu) od 4000 KM, naocale od 200- 300 KM, po cijeli dan se sjedi po kafama, nosaju se markirane stvari, a djeca od 16 godina vozaju mnogo bolje makine od reisa...i na kraju nam je reis za to kriv...?!
A Baby Blue ce mi biti desna ruka
-
amrino
moras ti Tita...spomenut..._BosanaC wrote:Ti ces mi Tita mi biti direktor marketinga jel' zasjednem na celo IZ-aamrino wrote:Znas sta- jebe se meni u kakvom se autu voza REIS. Nije on meni duzan nista- nek radi svoj posao dok ne dodje neki drugi reis....Slava i moc udari ljudima u glavu...bilo da se radi o reisu ili o bilo kojem drugom foteljasu- meni to nije novost niti mi je nesto cudno- ne znam zasto je tebi?_BosanaC wrote:Ja se nekad zapitam - koliko tebi plate za marketing te firme za pokop?Ili si direktor marketinga Bakija?
![]()
A Baby Blue ce mi biti desna ruka
dobro- dogovoreno- samo... ja kostam da znas...
-
_BosanaC
Znamamrino wrote:moras ti Tita...spomenut..._BosanaC wrote:Ti ces mi Tita mi biti direktor marketinga jel' zasjednem na celo IZ-aamrino wrote: Znas sta- jebe se meni u kakvom se autu voza REIS. Nije on meni duzan nista- nek radi svoj posao dok ne dodje neki drugi reis....Slava i moc udari ljudima u glavu...bilo da se radi o reisu ili o bilo kojem drugom foteljasu- meni to nije novost niti mi je nesto cudno- ne znam zasto je tebi?
A Baby Blue ce mi biti desna ruka![]()
dobro- dogovoreno- samo... ja kostam da znas...
-
fenjer
_BosanaC wrote:Ja se nekad zapitam - koliko tebi plate za marketing te firme za pokop?Ili si direktor marketinga Bakija?
![]()
To bi trebala biti i tvoja obaveza, da pomazes gdje mozes, naravno ako si u mogucnosti. Rekoh vec, IZ je zadjednica koji cinimo svi zajedno, mi koji je podrzavamo, koji smo donatori iste.
Ne znam jesil ti dio nje? No, to manje vise, propusta ima svugdje, sto se tice dodatnih naplacivanja, to mi nije poznato, osim ono sto se vjerovatno treba da ispostuje, kako je vec neko prije to obrazlozio. Uostalom raspitaj se u centrali u vezi tiog pitanja, dobit ces iz prve ruke informacije.
To sto je drzava u stanju kakvom jeste, to nije propust IZ, vec drzave.
A danasnje siromastvo je dobrim dijelom slobodno receno posljedica nasih grijeha. Moj dzema'at kao i vecina drugih redovno ucestvuju u sabiranju raznoraznih donacija ,za one u najtezoj situaciji, koje licno i urucujemo. i to je rad Islamske Zajednice.
A u kakvom se auto vozi reis, ne znam Bosanac_ (ali trebao bi to tebi bash da obrazlozi reis), meni je poznato da je unazad nekoliko godina Bosnjacka dijaspora na svoju inicijativu sabirala pare da bi kupili auto za potrebe reisovog kabineta, sto znaci da auto nije njegovo vlasnistvo, vec IZ.
Takodje vjerujem da bi reis negdje na drugom mjestu daleko veca primanja imao. No, zar to treba nekog da boli? I koga to boli ustvari? Ja onog siromaha nikad nisam cuo da se pozalio na reisa (niti vidim razlog), naprotiv to rade pretezno oni punih trbuha, kojima je ustvari u interesu da naprave smutnju medju Bosnjackim muslimanima, ili sta vec.
Uostalom ove diskusije i pokrecu vecinom oni, koji vjerovatno i nikad nisu bili aktivni ucesnik u nekom od dzema'ata. ali zato jesu aktivni u kritikovanju i prenosenju nepotpunih, a cesto i iskrivljenih informacija, koje su pretezno osnovane na cula-kazala.
Ja jesam za kritike, ali argumentovane.
Venera888 oni koji slijede liniju, koju propagira islamskadrzava.com, po "njihovom" tekfiru, od Nedzada Balkan (Ebu Muhammed). Ebu Idrisa, ispada bukvalno da u Bosni niko i nije musliman, uzeto u obzir da ne odobravaju glasanje na izborima, niti pozivanje na isto. Te tako su i muderisa iz Kralj Fahdove dzamije protekfirili, kao i Safeta Kuduzovica i mnoge druge tkz "vehabijske" autoritete, a da ne govorimo o zaposlenima u IZ kao magistar Sefik Kurdic, Sukri Ramic, takve smatraju pojedini modernistima.
Konkretno IZ i tkz "vehabije" ne konkurisu jedni drugima, IZ je jedno vece tijelo, s vise stavova, po razlicitim pitanjima, te mnoge te tkz "vehabije" kao i njihovi lideri, npr. Semir Imamovic, pozivanju na suradnju s IZ. I dosta njih i jest dio IZ.
Uostalom ashabi (poslanikovi prijatelji) i tabini (generacija poslije) su se razilazili po mnogim pitanjima, pa nije ni cudo sto i mi to danas radim, doduse ponekad na jako neukusan nacin.
-
_BosanaC
Objasnjenja i tvoja, i drugih koji brane reisa, se mogu svesti u par recenica:
1) Sta koga briga sta radi reis, ako ga je briga garant nije ni musliman;
2) Reis treba da bude reprezentativan, pa jel reis ili nije poBogu;
3) Kako da se vazda na reisa zale anamo neki kjafiri itd a nikad oni kojima je pomoc potrebna.
Btw. nisam clan IZ, niti bih ikada bio clan necega takvog, a sredini u kojoj zivim i ljudima kojima je pomoc potrebna pomazem konstantno u skladu sa svojim mogucnostima, ne zato sto ocekujem nagradu od Boga, ne zato sto ocekujem da neko prica okolo da sam ovakav i onakav, ne zato da bih se docepao dzeneta, nego zato sto vidim da je tim ljudima pomoc potrebna.
A da si se ikada, moj @fenjeru, i ti i reis i ti koje branis nasao na samom dnu, znao bi sta znaci obraz i ponos i koliko je tesko traziti pomoc od bilo koga, pa taman po cijenu da crknes od gladi.
3) Kako da se vazda na reisa zale anamo neki kjafiri itd a nikad oni kojima je pomoc potrebna.
Btw. nisam clan IZ, niti bih ikada bio clan necega takvog, a sredini u kojoj zivim i ljudima kojima je pomoc potrebna pomazem konstantno u skladu sa svojim mogucnostima, ne zato sto ocekujem nagradu od Boga, ne zato sto ocekujem da neko prica okolo da sam ovakav i onakav, ne zato da bih se docepao dzeneta, nego zato sto vidim da je tim ljudima pomoc potrebna.
A da si se ikada, moj @fenjeru, i ti i reis i ti koje branis nasao na samom dnu, znao bi sta znaci obraz i ponos i koliko je tesko traziti pomoc od bilo koga, pa taman po cijenu da crknes od gladi.
-
fenjer
\_BosanaC wrote:Objasnjenja i tvoja, i drugih koji brane reisa, se mogu svesti u par recenica:
S druge strane i ja bi mogao kazati da oni koji pokusavaju da "blate" reisa i IZ su:
- uglavnomoni koji ne vjeruju
- koji pretezno nisu clanovi IZ
- i oni koji imaju neke trece interese, kao pojedine javne licnosti
A rekoh vec, ja selamim i kritike, osnovane i argumentirane, pa i na reisa.
Ja ne branim licnost sadasnjeg reisa (a i to radim ponekad), niti vidim neku svrhu u tom sad i potrebu, vec branim insitituciju na celu s reis-u-ulemom, a samim tim i Islamsku Zajednicu, jer ja jesam dio nje i mnogi drugi. Te tako i selamim pretezno svaku kritiku od strane onih koji jesu dio IZ.
A gdje se @fenjer nalazio kroz zivot, to ti ne znas, niti imam namjeru da te upoznam s tim. Uvazavam tvoje misljenje u granicama diskusije, ali ga sigurno ne prihvatam.
Last edited by fenjer on 04/09/2007 22:29, edited 4 times in total.
-
_BosanaC
Potvrdi ti, na zalost, ono sto i sam rekoh.
A nisam nigdje rekao da jesi dozivio to i to, nego navedoh samo da jesi (znaci, upitni kontekst), ne zeleci uopste ulaziti u to jesi li ili nisi niti prosudjivati te kao licnost u stvarnom zivotu.
A nisam nigdje rekao da jesi dozivio to i to, nego navedoh samo da jesi (znaci, upitni kontekst), ne zeleci uopste ulaziti u to jesi li ili nisi niti prosudjivati te kao licnost u stvarnom zivotu.
-
fenjer
Nista ja nisam potvrdio, a i da jesam, opet ne znas kako bi se ja ili neko treci postavio u nekoj situaciji. Uostalom i ne vidim u tom svemu, neku vezu s ovom diskusijom. A sudeci po komentarima ja i ti ne dozviljavamo isto i nemamo iste poglede. Ko zna zasto je to sve dobro, ili pak ne_BosanaC wrote:Potvrdi ti, na zalost, ono sto i sam rekoh.
- Ahmmed
fenjer wrote:\_BosanaC wrote:Objasnjenja i tvoja, i drugih koji brane reisa, se mogu svesti u par recenica:
S druge strane i ja bi mogao kazati da oni koji pokusavaju da "blate" reisa i IZ su:
- uglavnomoni koji ne vjeruju
- koji pretezno nisu clanovi IZ
- i oni koji imaju neke trece interese, kao pojedine javne licnosti
A rekoh vec, ja selamim i kritike, osnovane, pa i na reisa.
Ja ne branim licnost sadasnjeg reisa, niti vidim neku svrhu u tom sad, vec branim insitituciju na celu s reis-u-ulemom, a samim tim i Islamsku Zajednicu, jer ja jesam dio nje i mnogi drugi, odkako znam za sebe. Te tako i selamim pretezno svaku kritiku od strane onih koji jesu dio IZ.
druga stvar, @fenjer gdje se nalazio kroz zivot, to ti ne znas, niti imam namjeru da te upoznam s tim. Uvazavam tvoje misljenje u granicama diskusije, ali ga sigurno ne prihvatam.
Dragi moj fenjer,
Kroz ličnost aktuelnog reisa, koji , da se razumijemo, sasma sigurno ima svojih kvaliteta, oslikava se i aktuelna situacija vjesrke zajednice čiji sam član.Šta više, iako nisam od onih koji se kite perjem pradjedova, moram reći da je moj pradjed bio jedan od najistaknutijih lidera islamske vjerske zajednice....I vjerujem i član sam IZ BiH, a, Bog dž.š. mi je svjedok da nemam nikakve treće interese....Ja samo pokušavam reći da naš reis ima puno prečih stvari od ovih koje trenutno radi...Želim reći da moj reis MORA imati punu odgovornost za sve što se dešava u islamskoj zajednici, želim reći da NE ŽELIM da se moj reis bavi reformom policije i da se , povodom tog pitanja, sreće sa viskom predstavnikom. Nisam ja protiv uključivanja šire zajednice u diskusije o važnim pitanjima koja su važna za ovu zemlju....Mislim da je dobro što je, recimo,Biskupska konferencija BIH, dala svoj prijedlog budućeg uređenja BiH.....Ali, ovako kako to radi moj reis, svodi me na pripadnika jedino i isključivo vjerske skupine, a ja to, u vremenu u kojem živimo,, u ovom dijelu svijeta, u ovakvoj konstelaciji odnosa, u ovakvom okruženju,niti jesam, niti želim da budem....
Poštujem političke ambicije....Ali, u takvoj situaciji džube na čiviluk, ahmediju na hastal, pa bujrum.....
-
fenjer
Ahmmede,
Nista to nije sporno sto pises, cak sta vise slazem s dosta toga.
Moje izlaganje je u konektsku onih koji pokusavaju da blate reisa, pa i nashe alime, pa i nashu bracu u vjeri, i samim tim i Islamsku Zajednicu a sami nikad nista nisu uradili za istu, i za sve one koji prenose nepotupune informacija na osnovu cula-kazala itd....
A sve osnovane i argumentirane kritike pohvaljujem, posebno od strane clanova IZ, a i sam znam da kritikujem, a ne da blatim.
Moje izlaganje je u konektsku onih koji pokusavaju da blate reisa, pa i nashe alime, pa i nashu bracu u vjeri, i samim tim i Islamsku Zajednicu a sami nikad nista nisu uradili za istu, i za sve one koji prenose nepotupune informacija na osnovu cula-kazala itd....
A sve osnovane i argumentirane kritike pohvaljujem, posebno od strane clanova IZ, a i sam znam da kritikujem, a ne da blatim.
- Ahmmed
Vidi, fenjer...Ja sam shvatio da ljudi kritiziraju sistem u samoj islamskoj zajednici....Koji je na klimavim nogama....Naravno, u našoj je povijesti bilo i ima takvih imama i allima,i mualimafenjer wrote:Ahmmede,
A sve osnovane i argumentirane kritike pohvaljujem, posebno od strane clanova IZ, a i sam znam da kritikujem.