Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Locked
furlan

#301 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by furlan »

theTruePath wrote:
ioannes wrote:ja sam zapazio da Bosnjaci na popisivanji inzistiraju
na : Nacionalnost Bosnjak,jezik Bosanski i vjera Islam

opet na forumima se moze naci osoba koje inzistiraju na nacionalnosti Bosnjak ali nisu vjernici,znaci ateisti...
kako se te osobe tu uklapaju ? zar to nije paradoks i dolazi li se time u konflikt sa onim Bosnjacima koji inzistiraju na vjeri Islam??
Pa ovako,preko 90% bosnjakasu muslimani i slazu se s tim,ima manjina ateista i to je njihovo pravo,ima mozda i drugih vjera injih pprihvacamo..ali je temelj,to jest velika vecina islamska.
E vazno je da ih vi prihVAćate.
dustaban

#302 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by dustaban »

Vidite li vi koja su ovdje lutanja?

I svaki put vam je kriv onaj ko vam to kaze, a ne onaj ko vas sludjuje nebulozama.

Gospodo draga postoje vec potvrdjene definicije o nacijama i, u najkracem i sa maksimalnim uproscavanjem, navodim ih ovdje:

a) teritorijalni (nacija je sav narod na odredjenom podrucju)
b) kulturoloski (nacija je narod kojeg veze zajednicka kultura, jezik, obicaji RELIGIJA...)
c) emotivni (nacionalni identitet prepusten vlastitom opredjeljenju - OSJECAJU pripadnosti, bez obrazlaganja)

Pitanje je sad samo koji ce princip biti primjenjen u slucaju bosnjastva. Znam, vecina ce poletiti tezom - SVA TRI!
Ali tu i jeste problem. Tako se upada u kontradikcije, zablude i nepotrebnu zbunjenost.
Moja definicija zapravo jeste uzela u obzir sva ova tri principa, ali je tu napravljen jedan presjek (u bukvalnom matematickom smislu).
Teritorij je ogranicen danasnjim i povjesnim granicama Bosne, ali unutar tog teritorija, na KULTUROLOSKOM principu se definise narod koji pripada konkretnoj kulturi i religiji, sto jeste korjen bosnjastva, pa na kraju, na sve to, dodaje se, kao "bonus" i ovaj treci, EMOTIVNI princip koji ukljucuje i izjasnjavanje bez ikakvog obrazlaganja!

STA HOCETE VISE !

Ko vam je od ovih silnih bosnjackih dusebriznika i tutora rekao bolju, posteniju, jasniju i precizniju definiciju?!
sarajlija_ba

#303 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by sarajlija_ba »

theTruePath wrote:
ioannes wrote:ja sam zapazio da Bosnjaci na popisivanji inzistiraju
na : Nacionalnost Bosnjak,jezik Bosanski i vjera Islam

opet na forumima se moze naci osoba koje inzistiraju na nacionalnosti Bosnjak ali nisu vjernici,znaci ateisti...
kako se te osobe tu uklapaju ? zar to nije paradoks i dolazi li se time u konflikt sa onim Bosnjacima koji inzistiraju na vjeri Islam??
Pa ovako,preko 90% bosnjakasu muslimani i slazu se s tim,ima manjina ateista i to je njihovo pravo,ima mozda i drugih vjera injih pprihvacamo..ali je temelj,to jest velika vecina islamska.
Temelj je uvijek najvažniji :D
HM 2011

#304 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by HM 2011 »

oglo wrote:Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude:

Članak I: Bosna i Hercegovina
Članak II: Ljudska prava i temeljne slobode
Članak III: Nadležnosti i odnosi između ustanova Bosne i Hercegovine i entiteta
Članak IV: Parlamentarna skupština
Članak V: Predsjedništvo BiH
Članak VI: Ustavni sud
Članak VII: Središnja banka
Članak VIII: Financije
Članak IX: Opće odredbe
Članak X: Izmjene i dopune
Članak XI: Prijelazni aranžmani
Članak XII: Stupanje na snagu
kad se sve to izmjeni kako Tokic kaze bice tako.Da bi se to desilo treba politcka volja sve tri konstotivna naroda zajedno sa ostaliam i gradjana BIH.
ovo mi nije jasno - hajde ti opet prevedi to "te"

nije ti to važeće - ne bi imao zajedničku ličnu, pasoš, tablice, ne bi bilo zajedničkih instituticija da je tako kao što govoriš...

Želio ne želio ti si Bosanac i Hercegovac......

Imaš čak i pravo na entitetsko državljanstvo - i to možeš ga čak upisati i u LK....

Hajde molim te prevedi AND sa engleskog na bosanski ? veznik & ?

Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Havatar

#305 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by Havatar »

Bodkin wrote:
sherbett wrote:
Bodkin wrote:
da ti ne citiram stari post, slomise se dokazujuci kako su bosnjaci u stvari stari bosnjaci gdje su sve tri vjere bile po tim nazivom. zato niko nece zvanicno reci da su bosnjaci u stvari gradjani bih islamske vjeroispovijest
pa naravno, jer ne ide im na ruku da bude više "ostalih" :roll:
evo vidis ovaj post iznad. malo bi tamo pa malo vamo. bosnjak islam bosanski ali eto i ako nisi vjernik i ako kojim slucajem pricas hrvatskim ozes ti u bosnjake :D i kaze fino vecina islamska pa se ti uklapaj
Ne bi tamo pa vamo nego ako kmoze kod Srba da ima i Srba ateista , agnostika, mali broj muslimana i katolika a jasno se kaze da Srbin moze da bude samo pravoslavac, ako moze da bude Hrvat ateista, agnostika i mali broj muslimana i pravoslavaca a jasno se kaze da Hrvat moze da bude samo katolik zbog cega ne bi moglo da bude i Bosnjaka nemuslimana ako takva cvrsta odredba kao kod Hrvata i Srba ne postoji. Ili cemo opet kako za njih vaze jedna a za Bosnjake druga pravila.
Last edited by Havatar on 25/09/2013 22:10, edited 1 time in total.
ioannes

#306 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by ioannes »

ja sam misljenja da Bosnjaci dugorocno gledajuci nisu sebi napravili uslugu...

bolje je bilo da su inzistirali na imenu Bosanac.....u daytonski sporazum bi bilo upisano konstitutivni narodi : Bosanci,Srbi,Hrvati

time je jednim udarcem eliminiran konflikt Bosanac- Bosnjak i mirna Bosna
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#307 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!

Post by crysis »

theTruePath wrote:Hrvata svakako ima manje od 12% i po mom misljenju buducnost im je kao nacionalna manjina,jer su stariji ,dakle trend je da ce ih biti jos manje nego sto ih sad ima,uzmi u obzir i to da idu masovno u Hrvatsku

Igra oko Bosne ce se voditi izmedju srba i bosnjaka

jebe ta famozna konstitutivnost. nemogu bit manjina jer su konstiutivni. treba onda dejtonski ustav mjenjat
Locked