E vazno je da ih vi prihVAćate.theTruePath wrote:Pa ovako,preko 90% bosnjakasu muslimani i slazu se s tim,ima manjina ateista i to je njihovo pravo,ima mozda i drugih vjera injih pprihvacamo..ali je temelj,to jest velika vecina islamska.ioannes wrote:ja sam zapazio da Bosnjaci na popisivanji inzistiraju
na : Nacionalnost Bosnjak,jezik Bosanski i vjera Islam
opet na forumima se moze naci osoba koje inzistiraju na nacionalnosti Bosnjak ali nisu vjernici,znaci ateisti...
kako se te osobe tu uklapaju ? zar to nije paradoks i dolazi li se time u konflikt sa onim Bosnjacima koji inzistiraju na vjeri Islam??
Nismo idioti, znamo se izjasniti!
-
furlan
#301 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
- dustaban
#302 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Vidite li vi koja su ovdje lutanja?
I svaki put vam je kriv onaj ko vam to kaze, a ne onaj ko vas sludjuje nebulozama.
Gospodo draga postoje vec potvrdjene definicije o nacijama i, u najkracem i sa maksimalnim uproscavanjem, navodim ih ovdje:
a) teritorijalni (nacija je sav narod na odredjenom podrucju)
b) kulturoloski (nacija je narod kojeg veze zajednicka kultura, jezik, obicaji RELIGIJA...)
c) emotivni (nacionalni identitet prepusten vlastitom opredjeljenju - OSJECAJU pripadnosti, bez obrazlaganja)
Pitanje je sad samo koji ce princip biti primjenjen u slucaju bosnjastva. Znam, vecina ce poletiti tezom - SVA TRI!
Ali tu i jeste problem. Tako se upada u kontradikcije, zablude i nepotrebnu zbunjenost.
Moja definicija zapravo jeste uzela u obzir sva ova tri principa, ali je tu napravljen jedan presjek (u bukvalnom matematickom smislu).
Teritorij je ogranicen danasnjim i povjesnim granicama Bosne, ali unutar tog teritorija, na KULTUROLOSKOM principu se definise narod koji pripada konkretnoj kulturi i religiji, sto jeste korjen bosnjastva, pa na kraju, na sve to, dodaje se, kao "bonus" i ovaj treci, EMOTIVNI princip koji ukljucuje i izjasnjavanje bez ikakvog obrazlaganja!
STA HOCETE VISE !
Ko vam je od ovih silnih bosnjackih dusebriznika i tutora rekao bolju, posteniju, jasniju i precizniju definiciju?!
I svaki put vam je kriv onaj ko vam to kaze, a ne onaj ko vas sludjuje nebulozama.
Gospodo draga postoje vec potvrdjene definicije o nacijama i, u najkracem i sa maksimalnim uproscavanjem, navodim ih ovdje:
a) teritorijalni (nacija je sav narod na odredjenom podrucju)
b) kulturoloski (nacija je narod kojeg veze zajednicka kultura, jezik, obicaji RELIGIJA...)
c) emotivni (nacionalni identitet prepusten vlastitom opredjeljenju - OSJECAJU pripadnosti, bez obrazlaganja)
Pitanje je sad samo koji ce princip biti primjenjen u slucaju bosnjastva. Znam, vecina ce poletiti tezom - SVA TRI!
Ali tu i jeste problem. Tako se upada u kontradikcije, zablude i nepotrebnu zbunjenost.
Moja definicija zapravo jeste uzela u obzir sva ova tri principa, ali je tu napravljen jedan presjek (u bukvalnom matematickom smislu).
Teritorij je ogranicen danasnjim i povjesnim granicama Bosne, ali unutar tog teritorija, na KULTUROLOSKOM principu se definise narod koji pripada konkretnoj kulturi i religiji, sto jeste korjen bosnjastva, pa na kraju, na sve to, dodaje se, kao "bonus" i ovaj treci, EMOTIVNI princip koji ukljucuje i izjasnjavanje bez ikakvog obrazlaganja!
STA HOCETE VISE !
Ko vam je od ovih silnih bosnjackih dusebriznika i tutora rekao bolju, posteniju, jasniju i precizniju definiciju?!
- sarajlija_ba
#303 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Temelj je uvijek najvažnijitheTruePath wrote:Pa ovako,preko 90% bosnjakasu muslimani i slazu se s tim,ima manjina ateista i to je njihovo pravo,ima mozda i drugih vjera injih pprihvacamo..ali je temelj,to jest velika vecina islamska.ioannes wrote:ja sam zapazio da Bosnjaci na popisivanji inzistiraju
na : Nacionalnost Bosnjak,jezik Bosanski i vjera Islam
opet na forumima se moze naci osoba koje inzistiraju na nacionalnosti Bosnjak ali nisu vjernici,znaci ateisti...
kako se te osobe tu uklapaju ? zar to nije paradoks i dolazi li se time u konflikt sa onim Bosnjacima koji inzistiraju na vjeri Islam??
-
HM 2011
#304 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
ovo mi nije jasno - hajde ti opet prevedi to "te"oglo wrote:Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude:
Članak I: Bosna i Hercegovina
Članak II: Ljudska prava i temeljne slobode
Članak III: Nadležnosti i odnosi između ustanova Bosne i Hercegovine i entiteta
Članak IV: Parlamentarna skupština
Članak V: Predsjedništvo BiH
Članak VI: Ustavni sud
Članak VII: Središnja banka
Članak VIII: Financije
Članak IX: Opće odredbe
Članak X: Izmjene i dopune
Članak XI: Prijelazni aranžmani
Članak XII: Stupanje na snagu
kad se sve to izmjeni kako Tokic kaze bice tako.Da bi se to desilo treba politcka volja sve tri konstotivna naroda zajedno sa ostaliam i gradjana BIH.
nije ti to važeće - ne bi imao zajedničku ličnu, pasoš, tablice, ne bi bilo zajedničkih instituticija da je tako kao što govoriš...
Želio ne želio ti si Bosanac i Hercegovac......
Imaš čak i pravo na entitetsko državljanstvo - i to možeš ga čak upisati i u LK....
Hajde molim te prevedi AND sa engleskog na bosanski ? veznik & ?
Nismo idioti, znamo se izjasniti!
- Havatar
#305 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
Ne bi tamo pa vamo nego ako kmoze kod Srba da ima i Srba ateista , agnostika, mali broj muslimana i katolika a jasno se kaze da Srbin moze da bude samo pravoslavac, ako moze da bude Hrvat ateista, agnostika i mali broj muslimana i pravoslavaca a jasno se kaze da Hrvat moze da bude samo katolik zbog cega ne bi moglo da bude i Bosnjaka nemuslimana ako takva cvrsta odredba kao kod Hrvata i Srba ne postoji. Ili cemo opet kako za njih vaze jedna a za Bosnjake druga pravila.Bodkin wrote:evo vidis ovaj post iznad. malo bi tamo pa malo vamo. bosnjak islam bosanski ali eto i ako nisi vjernik i ako kojim slucajem pricas hrvatskim ozes ti u bosnjakesherbett wrote:pa naravno, jer ne ide im na ruku da bude više "ostalih"Bodkin wrote:
da ti ne citiram stari post, slomise se dokazujuci kako su bosnjaci u stvari stari bosnjaci gdje su sve tri vjere bile po tim nazivom. zato niko nece zvanicno reci da su bosnjaci u stvari gradjani bih islamske vjeroispovijesti kaze fino vecina islamska pa se ti uklapaj
Last edited by Havatar on 25/09/2013 22:10, edited 1 time in total.
- ioannes
#306 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
ja sam misljenja da Bosnjaci dugorocno gledajuci nisu sebi napravili uslugu...
bolje je bilo da su inzistirali na imenu Bosanac.....u daytonski sporazum bi bilo upisano konstitutivni narodi : Bosanci,Srbi,Hrvati
time je jednim udarcem eliminiran konflikt Bosanac- Bosnjak i mirna Bosna
bolje je bilo da su inzistirali na imenu Bosanac.....u daytonski sporazum bi bilo upisano konstitutivni narodi : Bosanci,Srbi,Hrvati
time je jednim udarcem eliminiran konflikt Bosanac- Bosnjak i mirna Bosna
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#307 Re: Nismo idioti, znamo se izjasniti!
theTruePath wrote:Hrvata svakako ima manje od 12% i po mom misljenju buducnost im je kao nacionalna manjina,jer su stariji ,dakle trend je da ce ih biti jos manje nego sto ih sad ima,uzmi u obzir i to da idu masovno u Hrvatsku
Igra oko Bosne ce se voditi izmedju srba i bosnjaka
jebe ta famozna konstitutivnost. nemogu bit manjina jer su konstiutivni. treba onda dejtonski ustav mjenjat