Niskozemska placa za povratak u BiH
-
Falsh Gordon
#1 Niskozemska placa za povratak u BiH
Zamolio bih Vas za mishljenje ...
Upravo sam procitao clanak da nizozemska vlada placa BiH drzavljanima da se odreknu njihovog drzavljanstva i budu deportovani u BiH.
Pitanje!
Da li je nizozemska vlada zeljela rijesiti problem slabe integracije BiH drzavljana ... ili je vlada ksenofobicno zeljela 'procistiti' drustvo usporavanjem nekompatibilnih kultura da uticu na zapadnjacki nacin zivota. Danas se vode debate oko drustveno-kulturnih promjena u Engleskoj prihvatanjem drugacijih svjetonadzora. Znamo svi za porast popularnosti nacionalisticko-fashistickih (cuj: Nizozemska slobodarska stranka) politickih struktura u toj zemlji, pa vas pitam da li je to stvarno rjesavanje problema integracije ili je to dodvoravanje birackom tijelu, ciji stav pod medijskim bombardovanjem i nije bas blizak proklamovanoj zapadnocivilizaciskoj otvorenosti i tolerantonosti.
Pored toga, a buduci da Nizozemska pravno ne poznaje 'dvojno drzavljanstvo', pita li 'velika' nizozemska nase vlasti pri takvim deportacijama to, da li se oni slazu da njima isporuce 'nekompatibilne i neprilagodjene' koji nisu njihovi drzavljani, jer su ga se morali odreci pri preuzimanju njihovog!? (O jadu nasih politicara i jadu njihove 'borbe' za nasu Drzavu, ne bih .... )
Falsh Gordon
Upravo sam procitao clanak da nizozemska vlada placa BiH drzavljanima da se odreknu njihovog drzavljanstva i budu deportovani u BiH.
Pitanje!
Da li je nizozemska vlada zeljela rijesiti problem slabe integracije BiH drzavljana ... ili je vlada ksenofobicno zeljela 'procistiti' drustvo usporavanjem nekompatibilnih kultura da uticu na zapadnjacki nacin zivota. Danas se vode debate oko drustveno-kulturnih promjena u Engleskoj prihvatanjem drugacijih svjetonadzora. Znamo svi za porast popularnosti nacionalisticko-fashistickih (cuj: Nizozemska slobodarska stranka) politickih struktura u toj zemlji, pa vas pitam da li je to stvarno rjesavanje problema integracije ili je to dodvoravanje birackom tijelu, ciji stav pod medijskim bombardovanjem i nije bas blizak proklamovanoj zapadnocivilizaciskoj otvorenosti i tolerantonosti.
Pored toga, a buduci da Nizozemska pravno ne poznaje 'dvojno drzavljanstvo', pita li 'velika' nizozemska nase vlasti pri takvim deportacijama to, da li se oni slazu da njima isporuce 'nekompatibilne i neprilagodjene' koji nisu njihovi drzavljani, jer su ga se morali odreci pri preuzimanju njihovog!? (O jadu nasih politicara i jadu njihove 'borbe' za nasu Drzavu, ne bih .... )
Falsh Gordon
- Ma.Le.Na
#2 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
i mene interesuje sta stoji iza ovakvog zakona
interesuje me njihova isplativost i uopce filozofija po kojoj se radno sposobnoj osobi od 45 god. isplacje mjesecna naknada DOZIVOTNO ...a da je ista mogla raditi i privredjivati u Holandiji
interesuje me njihova isplativost i uopce filozofija po kojoj se radno sposobnoj osobi od 45 god. isplacje mjesecna naknada DOZIVOTNO ...a da je ista mogla raditi i privredjivati u Holandiji
- Ma.Le.Na
#3 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
i da dodam...ja koliko sam shvatila ovo se ne odnosi samo na BiH bivse drzavljanje nego uopceno za sve emigrante
- Altsa
#4 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
nadoknada vazi samo za ljudi preko 45 godina...e sad da vidimo dijsporce iz holandije koliko vole bosnu i koliko ce ih se vratiti 
Last edited by Altsa on 06/01/2011 10:24, edited 1 time in total.
-
Eborg
#5 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Ima i bezobrazluka sa naše strane. Znam za lika koji prima socijalnu pomoć (koja je mislim viša od ove doživotne rente) i ima holandsko zdravstveno osiguranje i sve i došao je u BiH gdje također prima neku penziju po nekom drugom osnovu ako nije invalidska ili nešto. Prijavljen je u Holandiji a živi ovdje, ništa ne radi, pati i jednu i drugu državu nizašta. Meni je to odvratno i takve parazite bih s noge na nogu izbacio tako da s jedne strane i razumijem holandski zahtjev iako je u principu to odraz jačanja radikalne desnice tamo.
- Ma.Le.Na
#6 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
to su i dalje radno sposobni ljudi..Altsa wrote:nadoknada vazi samo za ljudi preko 45 godina...e sad da vidimo dijsporce iz holandije koliko vole bosnu i koliko ce se vratiti
pred njima je jos bar 15-20 god. rada
- Altsa
#7 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
koliko sam mogao upratiti preko 600 eura je za bracne parove a tu sigurno ima i starijih ljudi koji nisu bas za nekog rada, a uglavnom svi pate za bosnom...evo im prilike i jare i pareMa.Le.Na wrote:to su i dalje radno sposobni ljudi..Altsa wrote:nadoknada vazi samo za ljudi preko 45 godina...e sad da vidimo dijsporce iz holandije koliko vole bosnu i koliko ce se vratiti
- Ma.Le.Na
#8 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
u svakom slucaju toliku penziju ovdje ne bi mogli imatiAltsa wrote:koliko sam mogao upratiti preko 600 eura je za bracne parove a tu sigurno ima i starijih ljudi koji nisu bas za nekog rada, a uglavnom svi pate za bosnom...evo im prilike i jare i pareMa.Le.Na wrote:to su i dalje radno sposobni ljudi..Altsa wrote:nadoknada vazi samo za ljudi preko 45 godina...e sad da vidimo dijsporce iz holandije koliko vole bosnu i koliko ce se vratiti
-
Gospoda Ministarka
#9 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Bosanci i Balkanci su najmanji problem Danske, Holandije, Svedske i sl. zemalja, koliko sam imala priliku vidjet Bosanci se jako brzo asimiliraju zapadnjacima i brzo nauce jezik zemlje u koju su dosli te postanu korisni zajednici. Najveci problem evropskih metropola su emigranti koji prave svoje cetvrti u kojima ne prihvataju jezik, kulturu ponasanja i ne postanu stanovnici korisni zajednici vec samo crpe i iskoristavaju drzavu preko socijalne pomoci.
-
Agic Nurija
#10 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Ne znam da li si pripadao bosanskoj populaciji koja je imala životnu sreću da se s početka 90-tih prošlog stoljeća dokopa neke od zapadnoevropskih država, ponavljam zapadnoevropskih država ili to pišeš iz udobnog bosanskog doma, kojeg ti je obezbijedio neko kome si u Bosni do članaka u guzici.Falsh Gordon wrote:Zamolio bih Vas za mishljenje ...
Pitanje!
Falsh Gordon
Ne bih ovdje o tome šta su Bosanci dobili, a šta izgubili kao "izbjeglice" po evropskom Zapadu, činjenica je međutim da "deportovani Bosanci" dobijaju tri puta više od onih, koji su recimo u Bosni ostavili 30-40 godina rada po gradilištima, topionicama, rudnicima....
I na kraju, ja sam otišao iz Bosne, a vratio sam se u neku "republiku srpsku" i samo dragom Bogu hvala da mi od tih novopečenih bosanskih republika i federacija ništa ne treba, do smrti.
Ne znam koliko je umjesno komentarisati ironično "evrosku demokratiju i odnos spram ljudskih prava neke konzervativne ili desničarske stranke", a ovdje kod kuće imamo otvorene fašiste, zločince i najgore kriminalce na vlasti.
Poslednje pitanje: Koliko je današnja banjalučka "skupština" odredila, makar i kao jednokratnu isplatu (odštetu) stotinama hiljada Bosanaca, koji 95-te nisu imali sreće da napuste tu "svetu zemlju božanskog naroda", te danas smrznuti i gladni, uz to još i poplavljeni tavore po bosanskim zaboravljenim vukojebinama: Drvaru, Grahovu, Glamoću, Mrkonjić Gradu, Jajcu, Šipovu, Čajniću, Foči, Bileći.....Podrinju, Posavini, Humu....
-
amalia
#11 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Donekle sam upucena u ovaj zakon, pa cu pokusati odgovoriti na nekapitanja:Falsh Gordon wrote:Zamolio bih Vas za mishljenje ...
Pitanje!
Falsh Gordon
Kao prvo, ovaj zakon postoji vec godinama, znam da je negdje 2001 uradjena revizija i mislim da je tada starosna granica pomjerena sa 55 na 45 godina (sad opet pricaju o tome da ce se vratiti na 55 godina). Znaci, vijest je poprilicno stara, ne znam zasto je sada objavljena na portalu.
Drugo, zakon se ne odnosi samo na Bosance, odnosi se na sve emigrante.
Tvrdnja da Nizozemska ne poznaje dvojno drzavljanstvo, nije sasvim tacna, s obzirom da svi Bosanci koji su pocetkom 90-ih dosli ovdje kao izbjeglice imaju isto. Znaci, niko od nas se nije morao odreci dvojnog drzavljanstva. Isto vazi i za druge emigrante (prije par godina je bila afera oko dvojnog drzavljanstva 2 visoka vladina sluzbenika marokanskog porijekla).
Dalje, pravo na reemigraciju imaju samo ljudi koji su duzi vremenski period nezaposleni i cije su sanse za reintegracijom na trziste rada minimalne. Ti ljudi drzavu kostaju puno vise od 600 eura mjesecno, odatle racunica.
I na kraju, u citiranom tekstu se spominje "deportacija"
-
Trebam te
#12 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Bravo , odlicno recenoAgic Nurija wrote:Ne znam da li si pripadao bosanskoj populaciji koja je imala životnu sreću da se s početka 90-tih prošlog stoljeća dokopa neke od zapadnoevropskih država, ponavljam zapadnoevropskih država ili to pišeš iz udobnog bosanskog doma, kojeg ti je obezbijedio neko kome si u Bosni do članaka u guzici.Falsh Gordon wrote:Zamolio bih Vas za mishljenje ...
Pitanje!
Falsh Gordon
Ne bih ovdje o tome šta su Bosanci dobili, a šta izgubili kao "izbjeglice" po evropskom Zapadu, činjenica je međutim da "deportovani Bosanci" dobijaju tri puta više od onih, koji su recimo u Bosni ostavili 30-40 godina rada po gradilištima, topionicama, rudnicima....
I na kraju, ja sam otišao iz Bosne, a vratio sam se u neku "republiku srpsku" i samo dragom Bogu hvala da mi od tih novopečenih bosanskih republika i federacija ništa ne treba, do smrti.
Ne znam koliko je umjesno komentarisati ironično "evrosku demokratiju i odnos spram ljudskih prava neke konzervativne ili desničarske stranke", a ovdje kod kuće imamo otvorene fašiste, zločince i najgore kriminalce na vlasti.
Poslednje pitanje: Koliko je današnja banjalučka "skupština" odredila, makar i kao jednokratnu isplatu (odštetu) stotinama hiljada Bosanaca, koji 95-te nisu imali sreće da napuste tu "svetu zemlju božanskog naroda", te danas smrznuti i gladni, uz to još i poplavljeni tavore po bosanskim zaboravljenim vukojebinama: Drvaru, Grahovu, Glamoću, Mrkonjić Gradu, Jajcu, Šipovu, Čajniću, Foči, Bileći.....Podrinju, Posavini, Humu....
- mO k3
#13 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
sta te briga... ne placas ti iz svoga dzepa... osim toga holandija je bosni duzna puno togaEborg wrote:Ima i bezobrazluka sa naše strane. Znam za lika koji prima socijalnu pomoć (koja je mislim viša od ove doživotne rente) i ima holandsko zdravstveno osiguranje i sve i došao je u BiH gdje također prima neku penziju po nekom drugom osnovu ako nije invalidska ili nešto. Prijavljen je u Holandiji a živi ovdje, ništa ne radi, pati i jednu i drugu državu nizašta. Meni je to odvratno i takve parazite bih s noge na nogu izbacio tako da s jedne strane i razumijem holandski zahtjev iako je u principu to odraz jačanja radikalne desnice tamo.
u tvom komentaru vidim samo ljubomornost
-
Falsh Gordon
#14 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Zahvalio bih Vam se na informacijama koje se novinarskim intervencijama obicno malo deformisu.
I izvinio bih se na upotrebi termina 'deportacija' ... ali je to bilo vise u kontekstu cinjenice da Nizozemska ne poznaje dvojno drzavljanstvo, odnosno ugovorno salje nekog negdje gdje je stranac.
citiram:
Dvojno državljanstvo se ne priznaje u Nizozemskoj (nizozemsko dijete rođeno u inozemstvu, koje stječe državljanstvo u zemlji rođenja, kad postane punoljetno mora odlučiti koje će državljanstvo zadržati).
sa
http://www.mvpei.hr/hmiu/tekst.asp?q=02hi-hi12
Predpostavljam da ste zivjeli tamo i da je ova informacija MVPiEI RH netacna!!!
Uglavnom! Koliko vidim vase misljenje je da su stvari potaknute finansiskim motivima a ne nekim drugim!!!?
I izvinio bih se na upotrebi termina 'deportacija' ... ali je to bilo vise u kontekstu cinjenice da Nizozemska ne poznaje dvojno drzavljanstvo, odnosno ugovorno salje nekog negdje gdje je stranac.
citiram:
Dvojno državljanstvo se ne priznaje u Nizozemskoj (nizozemsko dijete rođeno u inozemstvu, koje stječe državljanstvo u zemlji rođenja, kad postane punoljetno mora odlučiti koje će državljanstvo zadržati).
sa
http://www.mvpei.hr/hmiu/tekst.asp?q=02hi-hi12
Predpostavljam da ste zivjeli tamo i da je ova informacija MVPiEI RH netacna!!!
Uglavnom! Koliko vidim vase misljenje je da su stvari potaknute finansiskim motivima a ne nekim drugim!!!?
amalia wrote:Donekle sam upucena u ovaj zakon, pa cu pokusati odgovoriti na nekapitanja:Falsh Gordon wrote:Zamolio bih Vas za mishljenje ...
Pitanje!
Falsh Gordon
Kao prvo, ovaj zakon postoji vec godinama, znam da je negdje 2001 uradjena revizija i mislim da je tada starosna granica pomjerena sa 55 na 45 godina (sad opet pricaju o tome da ce se vratiti na 55 godina). Znaci, vijest je poprilicno stara, ne znam zasto je sada objavljena na portalu.
Drugo, zakon se ne odnosi samo na Bosance, odnosi se na sve emigrante.
Tvrdnja da Nizozemska ne poznaje dvojno drzavljanstvo, nije sasvim tacna, s obzirom da svi Bosanci koji su pocetkom 90-ih dosli ovdje kao izbjeglice imaju isto. Znaci, niko od nas se nije morao odreci dvojnog drzavljanstva. Isto vazi i za druge emigrante (prije par godina je bila afera oko dvojnog drzavljanstva 2 visoka vladina sluzbenika marokanskog porijekla).
Dalje, pravo na reemigraciju imaju samo ljudi koji su duzi vremenski period nezaposleni i cije su sanse za reintegracijom na trziste rada minimalne. Ti ljudi drzavu kostaju puno vise od 600 eura mjesecno, odatle racunica.
I na kraju, u citiranom tekstu se spominje "deportacija"! Ovaj zakon se ne primjenjuje silom, niko nikoga nije natjerao. Procedura traje izmedju 3 i 6 mjeseci, i podnositelj zahtjeva ima pravo u svakom momentu odustati. I naravno, ima godinu dana nakon odlaska da se predomisli.
-
popajic
#15 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Ne znam kako je ovo postalo nova vijest. Upraznjava se vec godinama.
Ne radi se o deportaciji nego o mogucnosti .Stvar izbora. Holandski zakon NE zabranjuje dvojno drzavljanstvo.
Bez posla ili penzije mnogima je povratak bio nemoguc. Sa 470 eura mjesecno i to dozivotno su stvari malo drugacije
Bez sumnje da je Holandija imala racunicu da donese ovakav zakon , ali nije lose ni onim koji ga koriste.
I vuk sit i ovce na broju
Ne radi se o deportaciji nego o mogucnosti .Stvar izbora. Holandski zakon NE zabranjuje dvojno drzavljanstvo.
Bez posla ili penzije mnogima je povratak bio nemoguc. Sa 470 eura mjesecno i to dozivotno su stvari malo drugacije
Bez sumnje da je Holandija imala racunicu da donese ovakav zakon , ali nije lose ni onim koji ga koriste.
I vuk sit i ovce na broju
-
stari grad Visegrad
#16 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
@Flash Gordon
Iz tvog komentarisanja povratka bosanaca jedino mogu zakljuciti da je tebi krivo sto se bosanci vracaju.
Tvoja nagadjanja ZASTO se vracaju su potpuno pogresna.
Puno bolja tema bi bila: Bosanci vratite se u Bosnu!
Predpostavljam da su Bosanci u Nezozemsloj sami uzeli inicijativu i trazili nadoknadu ako odu iz Nizozemske, jer svaki gradjanin kosta drzavu, odnosno ima pravo na neku minimalnu socijalnu zastitu, a to je vjerovatno ta mjesecna suma. Pa je onda svejedno drzavi ostao ili otisao, a bosanci mogu imati samo koristi od toga i imati ekonomsko-odrzivi povratak u svojoj domovini.
Iz tvog komentarisanja povratka bosanaca jedino mogu zakljuciti da je tebi krivo sto se bosanci vracaju.
Tvoja nagadjanja ZASTO se vracaju su potpuno pogresna.
Puno bolja tema bi bila: Bosanci vratite se u Bosnu!
Predpostavljam da su Bosanci u Nezozemsloj sami uzeli inicijativu i trazili nadoknadu ako odu iz Nizozemske, jer svaki gradjanin kosta drzavu, odnosno ima pravo na neku minimalnu socijalnu zastitu, a to je vjerovatno ta mjesecna suma. Pa je onda svejedno drzavi ostao ili otisao, a bosanci mogu imati samo koristi od toga i imati ekonomsko-odrzivi povratak u svojoj domovini.
-
BaileyS
#17 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Vjerovatno teska odluka za mnoge, pogotovo one mladje.
Uglavnom ovo je pozitivno, pogotovo za starije ljude koji venu daleko od svog doma a pozitivno je i za BiH ukoliko bi se veliki broj ljudi odlucio za ovu opciju. Dotok love iz inostranstva svakako ublazava efekte negativne trgovinske razmjene nase zemlje.
Ove zavidne komentare ne bih da komentarisem. Ljudi koji su vecinom protjerani iz svojih domova u BiH su takodje radili 20-30 godina prije nego sto su protjerani a uz to su izgubili sve sto su imali.
Ali i ovo govori o nama i zasto nam je ovako kako je. Nije nam problem sto politicari primaju plate i bonuse od po 5 milja maraka sa naseg budzeta, veci je problem sto ce neko primati 460€ iz holandskog budzeta. Jad i cemer.
Uglavnom ovo je pozitivno, pogotovo za starije ljude koji venu daleko od svog doma a pozitivno je i za BiH ukoliko bi se veliki broj ljudi odlucio za ovu opciju. Dotok love iz inostranstva svakako ublazava efekte negativne trgovinske razmjene nase zemlje.
Ove zavidne komentare ne bih da komentarisem. Ljudi koji su vecinom protjerani iz svojih domova u BiH su takodje radili 20-30 godina prije nego sto su protjerani a uz to su izgubili sve sto su imali.
Ali i ovo govori o nama i zasto nam je ovako kako je. Nije nam problem sto politicari primaju plate i bonuse od po 5 milja maraka sa naseg budzeta, veci je problem sto ce neko primati 460€ iz holandskog budzeta. Jad i cemer.
-
Eborg
#18 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Da budem ljubomoran zbog invalidnine od par stotina maraka?Ženski Dr.Med wrote:sta te briga... ne placas ti iz svoga dzepa... osim toga holandija je bosni duzna puno togaEborg wrote:Ima i bezobrazluka sa naše strane. Znam za lika koji prima socijalnu pomoć (koja je mislim viša od ove doživotne rente) i ima holandsko zdravstveno osiguranje i sve i došao je u BiH gdje također prima neku penziju po nekom drugom osnovu ako nije invalidska ili nešto. Prijavljen je u Holandiji a živi ovdje, ništa ne radi, pati i jednu i drugu državu nizašta. Meni je to odvratno i takve parazite bih s noge na nogu izbacio tako da s jedne strane i razumijem holandski zahtjev iako je u principu to odraz jačanja radikalne desnice tamo.
u tvom komentaru vidim samo ljubomornost
Uostalom, plaćam, te "glupe" invalidnine se plaćaju iz mog i tvog džepa. On dođe ovdje i cvili kako nema šta da jede, kako su ga istjerali iz Holandije i šta sve ne i taj novac koristi za kafanu i kladionicu. Da on živi ovdje a ne vara i jednu i drugu državu ja ne bih imao ništa protiv da on dobije tu invalidninu.
A "Šta te briga!" stav nas i jeste doveo gdje jesmo. Pravi demokratski potkovani građani koji doprinose budžetima gledaju gdje svaka njihova marka ide, vjerovatno zato i tavorimo na ovim socijalističkim razmišljanjima da je naše samo ono što smo zaštekali u dušek.
Last edited by Eborg on 06/01/2011 11:55, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#19 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
znal mi ko reći kakvog efekta ovo ima konkretno na mene?
u smislu pokretanja malih biznisa porasta cijena stanova boljeg zdravstvenog???
- pustopoljina
#20 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
pa ovo je stara stvar...sigurno vise od 5 godina.
mislim da samci imaju mogucnost dobijati nekih 400eur u slucaju povratka.
ne vjerujem da je nemogucnost integracije razlog, pa nasi ljudi (ma sta neko mislio o njima) spadaju u jako dobro integrisanu grupu stranaca u bilo kojoj zemlji.
kad pomislim koliko su sahrane u holandiji skupe i da najjeftinije prodjes sa kremiranjem...
mislim da samci imaju mogucnost dobijati nekih 400eur u slucaju povratka.
ne vjerujem da je nemogucnost integracije razlog, pa nasi ljudi (ma sta neko mislio o njima) spadaju u jako dobro integrisanu grupu stranaca u bilo kojoj zemlji.
kad pomislim koliko su sahrane u holandiji skupe i da najjeftinije prodjes sa kremiranjem...
-
iSwagga
#21 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Ljudi ciste olos iz svoje zemlje..
ja da sam tamo ja bi se vratio iste sekunde ... mogu kupiti neki stan i da sa tim param otplacujem ratu kredita..
ja da sam tamo ja bi se vratio iste sekunde ... mogu kupiti neki stan i da sa tim param otplacujem ratu kredita..
-
stari grad Visegrad
#22 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Efekat na tebe je ako ima vise ljudi onda vise konzumiraju, tako ako otvoris biznis imaces veci prometkomi wrote:znal mi ko reći kakvog efekta ovo ima konkretno na mene?
Dalje, mozda povratnik otvori mali biznis, pa je bolje drzvai jer ce da naplacuje porez
Takodje ce povratnik da kritikuje i da se bori za bolju zdravstvenu zastitu.
Itd.
sto se mene tice jag bih vratio nazad sve bosance, oni bi uticali na mnoge promjene i bolju drzavu.
- Alfons Kauders
#23 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
hmmmm... sta mislite hoce li meni dati 470 eura mjesecno da ne emigriram...
ono dodjem u ambasadu, kazem dajte pare ili idem gore da pustim bradu, uvodim serijat i zivim od socijale...
ono dodjem u ambasadu, kazem dajte pare ili idem gore da pustim bradu, uvodim serijat i zivim od socijale...
- pustopoljina
#24 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
blago tebi kad si musliman, srbi i hrvati nemaju tu mogucnost.
-
Falsh Gordon
#25 Re: Niskozemska placa za povratak u BiH
Kao prvo mali komentar na ozlojadjenost gospodina, kojem nije problem da pretpostavljajuci vrijedja ...
Vi ne znate da li je moj dom 'topao ili hladan', a jos manje znate 'kome sam do clanaka u guzici' i 'ko je kome sta obezbijedio' .... Vash problem!!!
Druga stvar je to, sto poredite ko je vise dobio a ko izgubio u ratnim i postratnim desavanjima, mada se to ne moze porediti. To je isto kao da poredimo sta je Biljana Plavsic dobila u Svedskoj a sta su dobile ZENE sirom BiH, kojima je 'ona' srusila kuce, pobila djecu i muzve, popalila i rasselila ...
Smatram da je umjesno komentarisati zapadnu demokratiju (dok se mi libimo da komentarismo oni se ne libe da se igraju sa nama kako im je volja - TO JE TEMA) jer govorimo o eurposkoj a ne o balkanskoj demokratiji, a rekoh da o nasim politicarima ne bih trosio rijeci ...
Razlog preispitivanja zapadne demokracije je jednostavan, a to je da nam se ta i takva (americka) demokratija namece kao rjesenje (i ne samo nama) i da cemo prije ili poslije postati dio velikog sistema koji 'tare'.
Mi se ubismo (ko fol) ovdje da dosegnemo njihove standarde kojima nas oni poducavaju, ne razmisljajuci treba li nam to ili ne ... i bez imalo analitike lupamo 'daj samo daj' jer sve je bolje od 'naseg' kako bi sutra bili kanta za smece EUa. Kako to da niko nece da ulaze u BiH jer je kara od drzave, a ipak su banke dosle prije svih i krkace narod kako god hoce!!! Sutra kad svi budemo duhovni lihvari i kad nam se cerke (a i sinovi) budu prodavale bankarima za koricu kruha, reci cemo 'brzo mi dajte jednog krivca!' da malo pljujem po njemu ...
Ovdje je rijec o zapadnim selektivnim mjerilima demokracije i o tome da li nam to treba ili ne!?
I ako je ono zadnje pitanje, odgovoricu da je RS odredila onoliko koliko je taj isti narod (ne govorim samo o Bosnjacima u RSu, nego i obrnuto) zasluzio leteci svome jatu 1992, abogami i u 2010. ...Mi stalno mislimo da je neko drugi kriv, a krivac je narod. Narod kom je tesko uzeti knjigu i malo nesto porcitati, narod koji se proda za malo janjetine pred izbore, narod kojem je 'los moj' bolji od 'dobrog tudjeg' (Hvala Alija), narod koji ima misljenje o svemu a nema pojma o nicemu, narod koji bi postidio magarca koliko moze durati ... i puno toga.
Politicari rade samo ono sto im je dopusteno da rade .... a znamo svi sta najbolje rade ...
klix pomoci, koje spominjete, su uvjek bile mazanje ociju, kojima pojedini politicki (nezaobilazni) faktori dizu sebi cijenu periodicnim (citaj instrumentaliziranim) a ne sistemskim rjesenjima.
Ali ovo opet nije tema ...
Bez obzira na 'neslaganje', zahvaljujem na komentaru!!!!
Vi ne znate da li je moj dom 'topao ili hladan', a jos manje znate 'kome sam do clanaka u guzici' i 'ko je kome sta obezbijedio' .... Vash problem!!!
Druga stvar je to, sto poredite ko je vise dobio a ko izgubio u ratnim i postratnim desavanjima, mada se to ne moze porediti. To je isto kao da poredimo sta je Biljana Plavsic dobila u Svedskoj a sta su dobile ZENE sirom BiH, kojima je 'ona' srusila kuce, pobila djecu i muzve, popalila i rasselila ...
Smatram da je umjesno komentarisati zapadnu demokratiju (dok se mi libimo da komentarismo oni se ne libe da se igraju sa nama kako im je volja - TO JE TEMA) jer govorimo o eurposkoj a ne o balkanskoj demokratiji, a rekoh da o nasim politicarima ne bih trosio rijeci ...
Razlog preispitivanja zapadne demokracije je jednostavan, a to je da nam se ta i takva (americka) demokratija namece kao rjesenje (i ne samo nama) i da cemo prije ili poslije postati dio velikog sistema koji 'tare'.
Mi se ubismo (ko fol) ovdje da dosegnemo njihove standarde kojima nas oni poducavaju, ne razmisljajuci treba li nam to ili ne ... i bez imalo analitike lupamo 'daj samo daj' jer sve je bolje od 'naseg' kako bi sutra bili kanta za smece EUa. Kako to da niko nece da ulaze u BiH jer je kara od drzave, a ipak su banke dosle prije svih i krkace narod kako god hoce!!! Sutra kad svi budemo duhovni lihvari i kad nam se cerke (a i sinovi) budu prodavale bankarima za koricu kruha, reci cemo 'brzo mi dajte jednog krivca!' da malo pljujem po njemu ...
Ovdje je rijec o zapadnim selektivnim mjerilima demokracije i o tome da li nam to treba ili ne!?
I ako je ono zadnje pitanje, odgovoricu da je RS odredila onoliko koliko je taj isti narod (ne govorim samo o Bosnjacima u RSu, nego i obrnuto) zasluzio leteci svome jatu 1992, abogami i u 2010. ...Mi stalno mislimo da je neko drugi kriv, a krivac je narod. Narod kom je tesko uzeti knjigu i malo nesto porcitati, narod koji se proda za malo janjetine pred izbore, narod kojem je 'los moj' bolji od 'dobrog tudjeg' (Hvala Alija), narod koji ima misljenje o svemu a nema pojma o nicemu, narod koji bi postidio magarca koliko moze durati ... i puno toga.
Politicari rade samo ono sto im je dopusteno da rade .... a znamo svi sta najbolje rade ...
klix pomoci, koje spominjete, su uvjek bile mazanje ociju, kojima pojedini politicki (nezaobilazni) faktori dizu sebi cijenu periodicnim (citaj instrumentaliziranim) a ne sistemskim rjesenjima.
Ali ovo opet nije tema ...
Bez obzira na 'neslaganje', zahvaljujem na komentaru!!!!
Agic Nurija wrote:Ne znam da li si pripadao bosanskoj populaciji koja je imala životnu sreću da se s početka 90-tih prošlog stoljeća dokopa neke od zapadnoevropskih država, ponavljam zapadnoevropskih država ili to pišeš iz udobnog bosanskog doma, kojeg ti je obezbijedio neko kome si u Bosni do članaka u guzici.Falsh Gordon wrote:Zamolio bih Vas za mishljenje ...
Pitanje!
Falsh Gordon