Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
-
VjecitiStudent
#1 Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
U BiH, zvanični podatak, po CIK-u, izlaznost na zadnjim izborima 2016. godine je 53,88% i tu je negdje na nekoliko posljednjih izbora, što onda daje povoda šarenoj lepezi komentatora, od "kolumnista" i "analitičara", do mnogobrojnih pripadnika forumskog i FB puka da ospu paljbu po nesvjesnom i neodgovornom narodu. Po njima, taj masovni neizlazak na izbore je jedan od glavnih razloga što su nacionalisti neprekidno na vlasti.
Da li je naša izlaznost zaista toliko niska?
Na čemu su bazirane tvrdnje da bi rezultati našiih izbora bili bitno drugačiji, kad bi izlaznost bila i punih 100%?
Na čemu su bazirane tvrdnje da bi rezultati našiih izbora bili bitno drugačiji, kad bi izlaznost bila i punih 100%?
- Alfons Kauders
#2 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Mit.
A tvrdnje su bazirane ne staroj narodnoj "sto se Babi snilo"...
Ne postoji nikakav dokaz da bi visa izlaznost promijenila rezultate izbora.
- Logovan
-
VjecitiStudent
#4 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Nema boljeg primjera koliko izlaznost visoko može ići od zadnjih izbora u Makedoniji. Makedonija je potpuno polarizovana zemlja, s jedne strane nacionalno, a unutar nacionalnih korpusa i po strankama. Drame, protesti, krize, traju li traju.
U takvim zemljama biračko tijelo je itekako motivisano da glasa.
Ipak, izlaznost na zadnjim izborima u Makedoniji je bila svega 66,5%.

U takvim zemljama biračko tijelo je itekako motivisano da glasa.
Ipak, izlaznost na zadnjim izborima u Makedoniji je bila svega 66,5%.

- SmokingMan
#5 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Slažem se,pitanje je kako taj njihov dobro uhodani mehanizam naslijeđivanja funkcioniše.Alfons Kauders wrote:Mit.
Što bi bilo dobro dio istog,čisto da ne budemo od onih koji se stalno žale da im nikada nije dobro.
Ja nisam bio od onih koji su "glasali",na slijedećim ću izaći,i glasati za kandidata iz reda hrvatskog naroda,vjerujte mi!
- spreca
#6 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
ja mislim da je izlaznost i manja od 53,88%.....ima tu dosta ubacenih listica posle glasanja...dali bi veca izlaznost sta izmjenila?....mozda, nadam se da DaVjecitiStudent wrote:U BiH, zvanični podatak, po CIK-u, izlaznost na zadnjim izborima 2016. godine je 53,88% i tu je negdje na nekoliko posljednjih izbora, što onda daje povoda šarenoj lepezi komentatora, od "kolumnista" i "analitičara", do mnogobrojnih pripadnika forumskog i FB puka da ospu paljbu po nesvjesnom i neodgovornom narodu. Po njima, taj masovni neizlazak na izbore je jedan od glavnih razloga što su nacionalisti neprekidno na vlasti.
- cyprus
#7 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Ja bih ipak rekao da je činjenica... Ja recimo ne znam nijednog nacionalistu ili nekoga kome nacija i vjera nešto znače u političkom pogledu, a da ne glasa... Apsolutno nikoga... I to zna se dobro za koga takvi glasaju...
Sa druge strane znam tonu ljudi sa nekim nacionalno neopterećenim svjetonazorom, koji su ili nezainteresovani za glasanje, ili lijeni, ili principijelno odbijaju da glasaju jer "svi su isti"... Takvih u porodici imam nekoliko... Npr. moju mater i sestru puškom ne možeš natjerat na glasačko mjesto... Ja se slomim nagovarajući, ljuteći se i slično, ali neće pa neće... Žena mi je slična, ali eto nju nekako i ubjedim
Ja takve ljude ponajviše krivim za stanje u kome se nalazimo, više nego i same nacionaliste...
Sa druge strane znam tonu ljudi sa nekim nacionalno neopterećenim svjetonazorom, koji su ili nezainteresovani za glasanje, ili lijeni, ili principijelno odbijaju da glasaju jer "svi su isti"... Takvih u porodici imam nekoliko... Npr. moju mater i sestru puškom ne možeš natjerat na glasačko mjesto... Ja se slomim nagovarajući, ljuteći se i slično, ali neće pa neće... Žena mi je slična, ali eto nju nekako i ubjedim
Ja takve ljude ponajviše krivim za stanje u kome se nalazimo, više nego i same nacionaliste...
-
Novak20
#8 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Sama činjenica da birački spiskovi nisu ažurirani dovoljno govori o tome da je otvorena mogućnost manipulacije svake vrste. Može se desiti da mrtvi glasaju a živi apstiniraju.
Par primjera.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=27231
Lijek je bolja uvezanost sa CIPS-om u pogledu izdavanja lične karte, mjesta prebivališta i smrtnog lista. Kad izborni spisak bude uređen prema CIPS-ovoj evidenciji onda možemo razgovarati o stvarnim procentima koliko apstinencija utiće na rezultate izbora.
Par primjera.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=27231
Lijek je bolja uvezanost sa CIPS-om u pogledu izdavanja lične karte, mjesta prebivališta i smrtnog lista. Kad izborni spisak bude uređen prema CIPS-ovoj evidenciji onda možemo razgovarati o stvarnim procentima koliko apstinencija utiće na rezultate izbora.
-
VjecitiStudent
#9 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Koliko zvanične brojke o izlaznosti netačne, najbolje pokazuje primjer sarajevske općine Centar, "10 puta vrijednije od drugih".
2016., na lokalnim izborima za načelnika, u općini Centar glasalo je ukupno 26594 birača.
Po CIK-u, u Centru je registrovano 61007 birača, što onda daje izlaznost od skromnih 43,6%.
http://izbori.ba/rezultati_izbora_2016/ ... 1#/8/136/0
Međutim, 2013. je u Centru popisano svega 55181 stanovnika!
Kad se odbiju svi mlađi od 18, broj onih koji imaju pravo glasa jedva da prelazi 41 000, što onda daje izlaznost od oko 67%, na nivou Makedonije!
2016., na lokalnim izborima za načelnika, u općini Centar glasalo je ukupno 26594 birača.
Po CIK-u, u Centru je registrovano 61007 birača, što onda daje izlaznost od skromnih 43,6%.
http://izbori.ba/rezultati_izbora_2016/ ... 1#/8/136/0
Međutim, 2013. je u Centru popisano svega 55181 stanovnika!
Kad se odbiju svi mlađi od 18, broj onih koji imaju pravo glasa jedva da prelazi 41 000, što onda daje izlaznost od oko 67%, na nivou Makedonije!
-
Mr Majestic
#10 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Kad je upitanju ne izlaznost kod Bosnjackog naroda oni neglasaju sto nemaju za koga . Od 1001VjecitiStudent wrote:U BiH, zvanični podatak, po CIK-u, izlaznost na zadnjim izborima 2016. godine je 53,88% i tu je negdje na nekoliko posljednjih izbora, što onda daje povoda šarenoj lepezi komentatora, od "kolumnista" i "analitičara", do mnogobrojnih pripadnika forumskog i FB puka da ospu paljbu po nesvjesnom i neodgovornom narodu. Po njima, taj masovni neizlazak na izbore je jedan od glavnih razloga što su nacionalisti neprekidno na vlasti.
-
putokaz1
#11 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Izlaznost bi poboljšala rezultat ljevice.
Ali ljudi kažu:''Ja neću da glasam svi su oni isti''
Kad ih pitaš koje kriv za stanje odgovaraju :''Nacionalisti''
Znam mnoge koji nisu izašli a da su izašli ne bi glasali ni za SDA ni za HDZ u FBIH.
Sve je pokvario SDP 2000 i 2010.
Ja sam protiv SDA a ponekad ostavim prazan papir je Altarnativa je:razjedinjena ljevica,ljevica u koaliciji s desnicom,kriminalna ljevica,ljevica ispod praga,centar koji nezna gdje je,anti SDA stranke koje se preko noći promjene,multietničke stranke u koaliciji s nacionalnim,nezavisni prije izbora a s SDA poslije izbora....
Primjeri SDP 2000 2010,DF 2014/2016,SBB 2015,razne liberalne i slične stranke skoro sve su bila s SDA.
NS se još traži imaju nešto pozitivno u sebi nisu imali ministarska mjesta niti premijere,napreduju sporo,vežu se za Sarajevo i par Općina,PEĐA je Kralj,Narodski,jer je komunikativan dostupan i pravi lider,Osoba za pohvaliti.Imaju Talenat ali moraju pokazat 2018/2020 Rezultat na Izborima i ako budu vlast DJELA.
Ali ljudi kažu:''Ja neću da glasam svi su oni isti''
Kad ih pitaš koje kriv za stanje odgovaraju :''Nacionalisti''
Znam mnoge koji nisu izašli a da su izašli ne bi glasali ni za SDA ni za HDZ u FBIH.
Sve je pokvario SDP 2000 i 2010.
Ja sam protiv SDA a ponekad ostavim prazan papir je Altarnativa je:razjedinjena ljevica,ljevica u koaliciji s desnicom,kriminalna ljevica,ljevica ispod praga,centar koji nezna gdje je,anti SDA stranke koje se preko noći promjene,multietničke stranke u koaliciji s nacionalnim,nezavisni prije izbora a s SDA poslije izbora....
Primjeri SDP 2000 2010,DF 2014/2016,SBB 2015,razne liberalne i slične stranke skoro sve su bila s SDA.
NS se još traži imaju nešto pozitivno u sebi nisu imali ministarska mjesta niti premijere,napreduju sporo,vežu se za Sarajevo i par Općina,PEĐA je Kralj,Narodski,jer je komunikativan dostupan i pravi lider,Osoba za pohvaliti.Imaju Talenat ali moraju pokazat 2018/2020 Rezultat na Izborima i ako budu vlast DJELA.
- Sara03
#12 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Više činjenica.
Trebalo bi uvesti novčanu kaznu za apstinente, pa makar i simboličnu, naši ionako jedva čekaju da nešto naplate.
Trebalo bi uvesti novčanu kaznu za apstinente, pa makar i simboličnu, naši ionako jedva čekaju da nešto naplate.
-
aratet
#13 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Mit, i ovi sto ne izlaze bi u jednakom procentu glasali za nacionaliste kao i oni sto izlaze.
- wonkaw
- Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova
#14 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
znas li ti koliko je to paketica?VjecitiStudent wrote:U BiH, zvanični podatak, po CIK-u, izlaznost na zadnjim izborima 2016. godine je 53,88% i tu je negdje na nekoliko posljednjih izbora, što onda daje povoda šarenoj lepezi komentatora, od "kolumnista" i "analitičara", do mnogobrojnih pripadnika forumskog i FB puka da ospu paljbu po nesvjesnom i neodgovornom narodu. Po njima, taj masovni neizlazak na izbore je jedan od glavnih razloga što su nacionalisti neprekidno na vlasti.
treba paketice napuniti i dostaviti, to je veliki trosak... oni dostave taman onoliko paketica koliko im je dosta da zajasu futelje...
- JThomas
#15 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
sama niska izlaznost, i mit i činjenica. ona je u stvarnosti veća od zvaničnih podataka, jer je broj stanovnika manji. ali i dalje mala i odraz političke nesvijesti kad se vidi stanje u državi. kad se vidi koliko u mnogo razvijenijim državama ljudi izađe na proteste pred specijalce i vodene topove...
da li bi rezultati izbora bili drukčiji da je veća? ja mislim - malo. ova fiksirana masa direktno i indirektno kupljenih je najdisciplinovanija, oni ne razmišljaju da li će izaći i za koga će glasati. mislim da bi među ostalim postotak glasova za vladajuće oligarhije bio manji...ali ne tako radikalno manji.
da li bi rezultati izbora bili drukčiji da je veća? ja mislim - malo. ova fiksirana masa direktno i indirektno kupljenih je najdisciplinovanija, oni ne razmišljaju da li će izaći i za koga će glasati. mislim da bi među ostalim postotak glasova za vladajuće oligarhije bio manji...ali ne tako radikalno manji.
- Lincoln-Burrows
#16 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
To imaju u Australiji, time se fiktivno čuvaju fotelje i položaji a ustvari broj nevažećih listića poraste,Sara03 wrote:Više činjenica.
ali dobro nije da smo mi Australija.
Time bi se povećala izlaznost prisilno, kaznili bi se oni koji nisu trenutno tamo
gdje su popisani ili su na putu a rezultat se nebi promijenio. U EU nemaju takvu praksu i bolje da je tako.
- JThomas
#17 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
mnogo popisanih trajno nije tamo gdje su popisani, ne samo privremeno. a neki nisu ni među živima...
- Lincoln-Burrows
#18 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Tu imamo problem, kako naplatiti neizlazak na izbore ovima koji nisu živi?
- BHCluster
#19 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Po ovome 46% glasaca ne izlazi na izbore, kakva je onda poenta glasanja? Trebaju li uopste izbori?VjecitiStudent wrote:U BiH, zvanični podatak, po CIK-u, izlaznost na zadnjim izborima 2016. godine je 53,88% i tu je negdje na nekoliko posljednjih izbora, što onda daje povoda šarenoj lepezi komentatora, od "kolumnista" i "analitičara", do mnogobrojnih pripadnika forumskog i FB puka da ospu paljbu po nesvjesnom i neodgovornom narodu. Po njima, taj masovni neizlazak na izbore je jedan od glavnih razloga što su nacionalisti neprekidno na vlasti.
-
muzicar_iz_parka
#20 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Odbiti od ukupne vrijednosti imanja prilikom ostavinske raprave.Lincoln-Burrows wrote:Tu imamo problem, kako naplatiti neizlazak na izbore ovima koji nisu živi?
- Lincoln-Burrows
#21 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Izbori su tu jer to treba politici.BHCluster wrote:
Po ovome 46% glasaca ne izlazi na izbore, kakva je onda poenta glasanja? Trebaju li uopste izbori?
Evo na pr. Hrvatska je u EU i postoje izbori za EU parlament i tamo ti izađe oko 20 i nešto posto svih birača u RH.
Jasna je stvar da je nezainteresiranost odnosno odbojnost prema tim izborima ogromna jer je za ulazak u EU glasalo
taman toliko građana RH a ostali su protiv ili nisu izašli zbog podle kampanje. Šta bi trebalo kažnjavati neizlazak?
To bi tek bila diktatura.
- JThomas
#22 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
kakav je to nadzor kad ti mama može gledati iznad listića? to gore nego kod nas... 
-
muzicar_iz_parka
#23 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Realno u BiH nema više od 3 miliona stanovnika ukupno, recimo da je 20% maloljetnih, ostaje nekih 2.4 miliona sa pravom glasa.
Izlaznost je solidna u odnosu na ukupan broj.
Zvanični broj glasača prema CIK-u je netačan i rezultat loše organizacije u administrativnim službama na svim nivoima vlasti.
Ispade više glasača nego popisanih.
Zakonski, pravo glasa imaju svi punoljetni državljani BiH, bez obzira na mjesto boravka.
Izlaznost treba posmatrati prema realnom broju stanovnika, dijaspora nema pretjeranog interesa koristiti svoje pravo glasanja (najviše 10 000 glasova bude iz inostranstva), vjerovatno zbog manje pogođenosti rezultatima.
Zvanična izlaznost dođe dobro nekima da opravdaju svoj neuspjeh na izborima, pobjedili bi da ljudi nisu pasivni, bi malo sutra.
Izlaznost je solidna u odnosu na ukupan broj.
Zvanični broj glasača prema CIK-u je netačan i rezultat loše organizacije u administrativnim službama na svim nivoima vlasti.
Ispade više glasača nego popisanih.
Zakonski, pravo glasa imaju svi punoljetni državljani BiH, bez obzira na mjesto boravka.
Izlaznost treba posmatrati prema realnom broju stanovnika, dijaspora nema pretjeranog interesa koristiti svoje pravo glasanja (najviše 10 000 glasova bude iz inostranstva), vjerovatno zbog manje pogođenosti rezultatima.
Zvanična izlaznost dođe dobro nekima da opravdaju svoj neuspjeh na izborima, pobjedili bi da ljudi nisu pasivni, bi malo sutra.
- Sara03
#24 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Nije baš da sve EU zemlje nemaju takvu praksu. Jeste da je izborno zakonodavstvo u nadležnosti država članica, pa tako dosta njih određuje kazne u slučaju izborne apstinencije; Belgija, Grčka, Kipar, Italija, Luksemburg, Francuska (za Senat), pojedini kantoni u Švicarskoj... I ne moraju biti samo novčane kazne u pitanju, postoje i drugi načini kojima bi se obaveza glasanja ispunila.Lincoln-Burrows wrote:To imaju u Australiji, time se fiktivno čuvaju fotelje i položaji a ustvari broj nevažećih listića poraste,Sara03 wrote:Više činjenica.
ali dobro nije da smo mi Australija.
Time bi se povećala izlaznost prisilno, kaznili bi se oni koji nisu trenutno tamo
gdje su popisani ili su na putu a rezultat se nebi promijenio. U EU nemaju takvu praksu i bolje da je tako.
Postoji i glasanje u odsustvu, dakle ni to nije prepreka. Al' činjenica je da smo još uvijek na vrlo niskom stepenu političke svijesti, stoga ni jedna takva regulativa ne bi dala neki bolji rezultat u konačnici.
- BHCluster
#25 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?
Pasto smo onda mjenjali politicki sistem ako nam demokratija ne odgovara? Tesko mi izaci na izbore jer neJmam za koga da glasam, kakav je to izgovor?Lincoln-Burrows wrote:Izbori su tu jer to treba politici.BHCluster wrote:
Po ovome 46% glasaca ne izlazi na izbore, kakva je onda poenta glasanja? Trebaju li uopste izbori?
Evo na pr. Hrvatska je u EU i postoje izbori za EU parlament i tamo ti izađe oko 20 i nešto posto svih birača u RH.
Jasna je stvar da je nezainteresiranost odnosno odbojnost prema tim izborima ogromna jer je za ulazak u EU glasalo
taman toliko građana RH a ostali su protiv ili nisu izašli zbog podle kampanje. Šta bi trebalo kažnjavati neizlazak?
To bi tek bila diktatura.