Nisam u mogucnosti vracati kredit, prijetnja tuzbom
Moderator: anex
-
sr1957
#1 Nisam u mogucnosti vracati kredit, prijetnja tuzbom
Zbog ulaska u minus na kartici ista je blokirana i napravljen je Ugovor o kreditu za vracanje duga. Iznos sa kamatama je bio oko 3.000 KM. Vratio sam nesto vise od polovine a u medjuvremenu sam ostao bez posla (na birou rada i supruga i ja), nemam ziranata, kredit nije hipotekarni. Ne ostvarujem nikakva primanja po bilo kojem osnovu. Razlog nemogucnosti vracanja kredita je nedobivanje placa iz bivseg preduzeca koje sam tuzio i ocekujem presudu za koji dan (iznos oko 30.000 KM) mada je izvjesnost isplate duga prema meni vrlo upitna zbog nelikvidnosti preduzeca. Zivim u kuci roditelja a na sebi jedino imam jednu njivu na kojoj sam poceo graditi kucu (legalno) a koja nije upisana jer nije dovrsena. Zanima me da li neko zna, posto kredit nije hipotekarni, moze li sud u zapljenu uzeti pomenutu njivu sa zapocetim objektom. Banka je prvo telefonom svakodnevno zvala, zatim jedno vrijeme slala samo vrijednost kamate da se uplati, potom oko godinu dana nisu se nikako javljali osim da zatvorim racun koji su blokirali, dok su nedavno poslali opomenu pred tuzbu ukoliko ne isplatim dug. Trazio sam da odgode kredit dok ne nadjem posao ali nisu odobrili jer je, po njihovom obrazlozenju, zbog minusa na kartici. Rekao sam i da meni duguju i cim dobijem novac po tuzbi vratiti cu kredit i troduplo ako treba ali naravno to ih ne interesuje. Sta da radim?
-
Sa_u_srcu
#2 Re: Nisam u mogucnosti vracati kredit, prijetnja tuzbom
Koliko sam shvatio...dug ti i nije bas toliko velik...oko 1500 KM.
Najbolje rjesenje ti je da posudis novac i da vratis kredit...inace u protivnom, na taj iznos morat ces platiti i zatezne kamate radi prekoracenja koje nisu male...
Ako to ne uradis, bice pokrenut sudski postupak protiv tebe...na kojem ces naravno izgubiti, i osim troskova zastupanja svog advokata, morat ces nadoknaditi i troskove cijelokupnog sudjenja, obje strane...
zatim ce ti utvrditi cijelokupan dug. + troskovi procesa + zakonska kamata= mnogo vise od 1500 KM koje ti je bolje posuditi.
Ako ne budes u stanju to sve da izmiris, krenut ce u proces prinudne naplate, i djaba ti i da sada prebacis njivu na nekoga, jer ce on odgovarati kao naljednik u visini duga koji imas. Suma sumarum, ne ispati se, nego vrati to nekako i kraj.
Najbolje rjesenje ti je da posudis novac i da vratis kredit...inace u protivnom, na taj iznos morat ces platiti i zatezne kamate radi prekoracenja koje nisu male...
Ako to ne uradis, bice pokrenut sudski postupak protiv tebe...na kojem ces naravno izgubiti, i osim troskova zastupanja svog advokata, morat ces nadoknaditi i troskove cijelokupnog sudjenja, obje strane...
zatim ce ti utvrditi cijelokupan dug. + troskovi procesa + zakonska kamata= mnogo vise od 1500 KM koje ti je bolje posuditi.
Ako ne budes u stanju to sve da izmiris, krenut ce u proces prinudne naplate, i djaba ti i da sada prebacis njivu na nekoga, jer ce on odgovarati kao naljednik u visini duga koji imas. Suma sumarum, ne ispati se, nego vrati to nekako i kraj.
- charrrmed
#3 Re: Nisam u mogucnosti vracati kredit, prijetnja tuzbom
A s druge strane, ne daj Boze ni biti bez njihGenije wrote:^dobar odgovor
ove kartice zaviše raju u dužničko ropstvo
-
dragan.s
#4 Re: Nisam u mogucnosti vracati kredit, prijetnja tuzbom
Upravo tako, ali ne možeš ništa jer je narod navikao. U Hrvatskoj su to pokušali da ograniče, ali nikome to ne odgovara jer pola raje živi na dug. To što ih deru na kamatama nema veze.Genije wrote:^dobar odgovor
ove kartice zaviše raju u dužničko ropstvo
A pokretaču teme savjet, plati to što prije kako znaš i umiješ. Što duže odugovlačiš to će te na kraju skuplje koštati.
-
uncas
#5 Re: Nisam u mogucnosti vracati kredit, prijetnja tuzbom
Ukoliko se radi o dugu koji navodiš ne mogu ti uzeti kuću možda neke druge stvari manje vrijednosti.
A i sama procedura je također dugotrajna tako da ćeš ti prije naplatiti tu tužbu nego što ti Banka išta uzme.
Mislim moraćeš vratiti dug sa kamatama ali ne brini se za njivu
A i sama procedura je također dugotrajna tako da ćeš ti prije naplatiti tu tužbu nego što ti Banka išta uzme.
Mislim moraćeš vratiti dug sa kamatama ali ne brini se za njivu