"Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
darius_maximus

#401 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 15:42
Chmoljo wrote: 20/10/2022 15:13 mogul ja malo zakuhati? mogu? hvala :D

https://detektor.ba/2017/12/28/zabranje ... -za-djecu/

ovo je nešto što se u praksi jako često dešava. vjerujte mi.

znam i za jedan strašan slučaj gdje majka u ovoj raboti uspjela. nje više nema, a otac je postao stranac.

centar za socijalni rad? bolje da ne počnem pričati...

nego... jel ovo nasilje? ucjenjivanje djetetom?
Da, naravno. Ovo je porazno. I apsolutno zaslužuje temu za sebe.
Znam ovakve slučajeve i skidam kapu svim očevima koji se bore za svoju djecu i za ravnopravno učešće u njihovim životima. Ne mogu uopće shvatiti um nekoga ko hoće nekome da ospori pravo na roditeljstvo zbog raskida.
I zamisli neko sad otvori tu temu, a ja kažem, "da, loše je to, ali šta će nam ova tema ovako posebno, što je ne staviš u neku zajedničku temu o svim vrstama nasilja?"
Zašto zaslužuje temu za sebe?
Ovo je alat koji i muškarci koriste u nasilju nad ženama, pogotovo ako imaju pare i veze da omalovažavaju žene na ovaj način.
Je li ti stvarno misliš da je samo "lemanje" nasilje i samo se protiv toga boriš?
darius_maximus

#402 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 15:44
darius_maximus wrote: 20/10/2022 15:37 Da ne komentarišem dvoličnost priče o "drugim oblicima nasilja", jer je bitno samo ko "lema", samo da se osvrnem na drugu stvar.
Umanjuje se itekako, jer se fokusira samo na spol žrtve, ne na sam čin.
Pored toga se antagonizira čitava jedna grupa ljudi i dobije se ono o čemu sam pričao na početku.
"Naši" protiv "njihovih", što će dovesti do posebnih problema dugoročno.

Kao što je sada "White Lives Matter" problem, sutra će "nasilje nad muškarcima" biti viđeno kao pokret kojim se umanjuje problem žena.
Sve zato što ne možemo prihvatiti da "all lives matter" nego se svi bore samo za sebe i "svoju" grupu.
Dobro, očito imamo drugačije viđenje stvari.
Da, nažalost.
Sutra ću ti ja koji bi te podržao da ostvariš sva prava i dobiješ sve alate za borbu protiv nasilja biti "neprijatelj", samo zato što mislim da je problem puno veći i da ga treba riješiti iz korijena, za sve.
no_sikiriki

#403 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 15:55
no_sikiriki wrote: 20/10/2022 15:44

Dobro, očito imamo drugačije viđenje stvari.
Da, nažalost.
Sutra ću ti ja koji bi te podržao da ostvariš sva prava i dobiješ sve alate za borbu protiv nasilja biti "neprijatelj", samo zato što mislim da je problem puno veći i da ga treba riješiti iz korijena, za sve.
Ne, upravo ti pričaš o neprijateljima ili taborima, samo zato što je ova konkretna tema o nasilju nad ženama.
Meni muškarci nisu i nikad neće biti neprijatelji, samo zato što postoje neki koji su nasilni. Niti mi može biti neprijatelj neko ko je protiv svakog/svega što je loše.

Ne znam uopće otkud ti ideja da mislim da je samo lemanje nasilje, rekla sam da postoje razni oblici nasilja.
Ali OVA konkretna tema je prvenstveno vezana za ubistvo žena i fizičko nasilje, pa se onda usput spominjalo i psihičko nasilje, ekonomsko itd.

A apsolutno mislim da ima raznoraznih problema i neću se naći uvrijeđenom ako neko kaže da ima loših žena koje psihički ili emotivno zlostavljaju partnere, ili im osporavaju pravo da viđaju vlasititu djecu. I ne vidim što to ne bi bila zasebna tema za sebe, ako se radi o nečemu što je učestalo i aktuelno u društvu.

Krajnje je vrijeme da ljudi prestanu uzimati sve lično. Kao na temi o feminizmu, počneš pričati o silovanju, odmah haman "jest, ali šta vi žene radite nama." Ako se priča o silovanju koje je počinio muškarac/i, to ne znači da su svi muškarci silovatelji i nasilnici, i normalna osoba ne razmišlja na taj način. Niti ja predstavljam sve žene univerzuma, niti ti ili neko drugi sve muškarce.
Ateista

#405 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 15:03
Ateista wrote: 20/10/2022 14:48

Vrsnjacko nasilje sam uzeo kao primjer samo.
Razumijem ja tebe sta hoces da kazes, slazem se da se treba boriti protiv svake vrste nasilja, bez obzira na spol, rasu, vjeru i slicno, te da ovakve teme znaju dovesti do formiranja tabora, da su nekad zrtve ili oni koji pripadaju grupi koja je cesto zrtva previse agresivni i prema onima koji nisu nasilnici ako spadaju u drugi tabor i slicno.
Fazon je u tome sto razlicite vrste nasilja imaju razlicite uzroke i samim tim na razlicite nacine se treba boriti protiv istog. Ako bi imali jednu temu previse bi se razvodnila, tesko je imati jedno rjesenje za sve vrste nasilja.
Evo mozemo uzeti za primjer upravo rasizam prema crncima, nasilje prema lgbt populaciji, svako je specificno na svoj nacin, zavisi od lokacije jer nije svako svugdje izrazeno. Tesko bi bilo na istoj temi govoriti o sva tri ova nasilja recimo.
Stoji to da se bikelci nekad moraju pravdati da nisu rasisti, muskarci da nisu nasilnici, strait ljudi da ne bi prebili pedera i slicno, to bi bilo i kad se ne bi posebno isticali odredjeni oblici naselja i to je poseban problem.
Ne, ja ne govorim o 100 drugih oblika nasilja (LGBT, rasizam, itd.).
Ja govorim ovoj temi, muško-ženski odnosi i nasilje.
Uzrok nije različit, jer oboje počinje s odgojem, prihvaćenosti u društvu, itd.

To što je prihvaćeno da žensko može ošamariti muškarca, a muškarac ne može ošamariti ženu ne može se svaliti na "različit uzrok".
Ljudi koji su u zajednici ne bi trebali trpiti nasilje.
Opet kažem, sve ostalo je samo podilaženje.
Ok, znaci mislis da je tema trebala biti nazvana porodicno nasilje? Mozda i jeste, iako realno u porodicnom nasilju vecinom je zrtva zena, ali mozda je besmisleno da ima tema i nasilje nad muskarcima a i o tome se moze pricati, pa je mozda jedna tema trebala pokriti i taj dio.
Sad razumijem, s tim sto meni opet ne smeta ni ovako koncipirana tema i ne mislim da na bilo koji nacin negira i nasilje nad muskarcima.
GandalfSivi

#406 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by GandalfSivi »

General War wrote: 20/10/2022 14:19
GandalfSivi wrote: 20/10/2022 11:24

Puna tema muskarcina (ali u q.cu) koji bi rado objasnili zenama sta one trebaju da urade…
A sta ti predlazes, da skupa zive al da ga salje u bajbokanu kad joj qurcu cejf?
Nije moje da predlazem. Moje je da zahtjevam istitucionalnu podrsku, moje je da zahtjevam da se za cvoku takvi muzevi salju u zatvor a da ne kazem za nesta vise i moje je da pordrzim zene zrtve porodicnog nasilja jer ni ti ni ja pojma nemamo kako se one osjecaju, samo sto ti nikada neces skontati.
moonca

#407 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by moonca »

Posebno ugrozeni su .djeca... koje roditelji maltretiraju.za ' njihovo dobro'.. i ako sistem radi.. takvu djecu oduzmu roditeljima i salju u 'foster' familije. koje ih opet maltretiraju na 'svoj nachin' ..

zene u braku . barem mogu napustiti to 'ognjishte'.. bude nezeljenih situacija..ali ipak. veche shanse imaju za nastavak, normalnog zivota..
General War

#408 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

GandalfSivi wrote: 20/10/2022 16:18
General War wrote: 20/10/2022 14:19

A sta ti predlazes, da skupa zive al da ga salje u bajbokanu kad joj qurcu cejf?
Nije moje da predlazem. Moje je da zahtjevam istitucionalnu podrsku, moje je da zahtjevam da se za cvoku takvi muzevi salju u zatvor a da ne kazem za nesta vise i moje je da pordrzim zene zrtve porodicnog nasilja jer ni ti ni ja pojma nemamo kako se one osjecaju, samo sto ti nikada neces skontati.
Imas zakon o bracnim odnosima, imas policiju, sudove....pa do ovih feministickih udruzenja ,sta to nema sto ne moze zastiti zenu? I opet sta smeta razvodu od takvog tipa?
Sta tacno zelis u ime zena, a sto nema?
General War

#409 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

Ateista wrote: 20/10/2022 16:15

To što je prihvaćeno da žensko može ošamariti muškarca, a muškarac ne može ošamariti ženu ne može se svaliti na "različit uzrok".
Ok, znaci mislis da je tema trebala biti nazvana porodicno nasilje? Mozda i jeste, iako realno u porodicnom nasilju vecinom je zrtva zena, ali mozda je besmisleno da ima tema i nasilje nad muskarcima a i o tome se moze pricati, pa je mozda jedna tema trebala pokriti i taj dio.
Sad razumijem, s tim sto meni opet ne smeta ni ovako koncipirana tema i ne mislim da na bilo koji nacin negira i nasilje nad muskarcima.
NAsilje nad (udatim)zenama se i karakterise kao "nasilje u porodici",
General War

#410 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 16:07

Da, nažalost.
Ne, upravo ti pričaš o neprijateljima ili taborima, samo zato što je ova konkretna tema o nasilju nad ženama.
Meni muškarci nisu i nikad neće biti neprijatelji, samo zato što postoje neki koji su nasilni. Niti mi može biti neprijatelj neko ko je protiv svakog/svega što je loše.

Ne znam uopće otkud ti ideja da mislim da je samo lemanje nasilje, rekla sam da postoje razni oblici nasilja.
Ali OVA konkretna tema je prvenstveno vezana za ubistvo žena i fizičko nasilje, pa se onda usput spominjalo i psihičko nasilje, ekonomsko itd.

A apsolutno mislim da ima raznoraznih problema i neću se naći uvrijeđenom ako neko kaže da ima loših žena koje psihički ili emotivno zlostavljaju partnere, ili im osporavaju pravo da viđaju vlasititu djecu. I ne vidim što to ne bi bila zasebna tema za sebe, ako se radi o nečemu što je učestalo i aktuelno u društvu.

Krajnje je vrijeme da ljudi prestanu uzimati sve lično. Kao na temi o feminizmu, počneš pričati o silovanju, odmah haman "jest, ali šta vi žene radite nama." Ako se priča o silovanju koje je počinio muškarac/i, to ne znači da su svi muškarci silovatelji i nasilnici, i normalna osoba ne razmišlja na taj način. Niti ja predstavljam sve žene univerzuma, niti ti ili neko drugi sve muškarce.
Ovo je tipican primjer lova na vjestice, nema srece kad se pocne pricati zastiti kolektivnih prava; je li to nacija, rasa, gender, LGBT...nastavi niz.
darius_maximus

#411 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 16:07

Da, nažalost.

Rasprava u kojoj se o odnosu dvije grupe ljudi počne pričati o samo jednoj grupi dovodi do tabora.
Ne pričam ja o tome, to vidiš na sto hiljada primjera.

Ako postoje razni oblici nasilja, onda treba pričati o tome i spriječiti ih.
Ne trpe žene samo ekstremno fizičko nasilje.
Problem je, što ako se počne ići dalje od ekstremnog fizičkog nasilja, onda obje grupe mogu biti počinioci, ne samo muškarci.

I onda bi se trebalo pomoći svima.
Ako ćemo samo pričati o ubistvima, you go girl, apsolutno sam protiv ubistava.
Samo je problem što je to vrh ledenog brijega, a ne zaseban ledeni brijeg.
P.Starck

#412 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by P.Starck »

@kikiriki ja te podržavam što automatski znači da relativizatore i ostale stepene šovinista nabijam na k.

Ima raznih oblika nasilja u našem primitivnom društvu kroz različite kategorije, uzraste, položaje...
Ipak nasilje nad ženama u ovim vukojebinama je tradicionalno najbrojnije i tradicionalno se gura pod tepih, umanjuje, zanemaruje, izjednačava i sl.
Tako da, da! Full support.
darius_maximus

#413 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

Pitanja su:
- Šta je nasilje?
- Šta znači "većinom"?

Koliko vidim, odgovori su trenutno:
- Metoda "šaka-nos-patos"
- Muškarci su fizički jači od žena, pa uglavnom oni koriste gore-navedenu metodu

Problem je što postoji još bezbroj metoda nasilja.
Ja, vidjevši temu "stop nasilju" pomislih da se priča o svim metodama nasilja.
Ispade da trenutno pričamo samo o određenim vrstama, tako da bi naslov teme vjerovatno trebao biti: "STOP EKSTREMNOM FIZIČKOM NASILJU NAD ŽENAMA I UBISTVIMA ŽENA"

Nisam čuo da se ikad iko protivi ovoj ideji, ali ja podržavam potpuni prekid gore navedenih radnji.
GandalfSivi

#414 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by GandalfSivi »

General War wrote: 20/10/2022 16:34
GandalfSivi wrote: 20/10/2022 16:18

Imas zakon o bracnim odnosima, imas policiju, sudove....pa do ovih feministickih udruzenja ,sta to nema sto ne moze zastiti zenu? I opet sta smeta razvodu od takvog tipa?
Smijesan si. Ako dodje do intervencije (ako uglavnom ne dodje, jer komsijama ne pada na pamet da zovu drotove), dodje ti drot i kaze, jebi ga, tako je u braku. Treba drustvo mijenjati, treba nasilnicima usaditi strah u kosti. Pa samo na ovom forumu koji je kao progresivan vise se ljudi javilo da napadne zene nego da ih brani. O cemu mi pricamo?
General War

#415 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

GandalfSivi wrote: 20/10/2022 17:33
General War wrote: 20/10/2022 16:34
Smijesan si. Ako dodje do intervencije (ako uglavnom ne dodje, jer komsijama ne pada na pamet da zovu drotove), dodje ti drot i kaze, jebi ga, tako je u braku. Treba drustvo mijenjati, treba nasilnicima usaditi strah u kosti. Pa samo na ovom forumu koji je kao progresivan vise se ljudi javilo da napadne zene nego da ih brani. O cemu mi pricamo?
Zasto su te zene jos u braku? Zasto su usle u brak? Ima li gdje u zakonu da im ko brani da odu? Da tuze? Bracna stecevina se ionako dijeli, dijete skoro po defaultu dobijaju, znaci i novac za izdrzavanje...sta je problem?
GandalfSivi

#416 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by GandalfSivi »

General War wrote: 20/10/2022 17:45

Zasto su te zene jos u braku? Zasto su usle u brak? Ima li gdje u zakonu da im ko brani da odu? Da tuze? Bracna stecevina se ionako dijeli, dijete skoro po defaultu dobijaju, znaci i novac za izdrzavanje...sta je problem?
Ja isto ormaru da pisem, ne gumo vise…
General War

#417 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 17:14

Pitanja su:
- Šta je nasilje?
- Šta znači "većinom"?

Koliko vidim, odgovori su trenutno:
- Metoda "šaka-nos-patos"
- Muškarci su fizički jači od žena, pa uglavnom oni koriste gore-navedenu metodu

Problem je što postoji još bezbroj metoda nasilja.
Ja, vidjevši temu "stop nasilju" pomislih da se priča o svim metodama nasilja.
Ispade da trenutno pričamo samo o određenim vrstama, tako da bi naslov teme vjerovatno trebao biti: "STOP EKSTREMNOM FIZIČKOM NASILJU NAD ŽENAMA I UBISTVIMA ŽENA"

Nisam čuo da se ikad iko protivi ovoj ideji, ali ja podržavam potpuni prekid gore navedenih radnji.
Fizicko i psihicko nasilje se tretira jednako kao nasilje.
crveni_makovi

#418 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by crveni_makovi »

Ti razvod paketi otpremnine su san svakog covjeka.
General War

#419 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

GandalfSivi wrote: 20/10/2022 17:46
Ja isto ormaru da pisem, ne gumo vise…
Pa kad se ponasas ko kredenac, hocec nesto al ne znas sta bi...pusti ba..
General War

#420 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

crveni_makovi wrote: 20/10/2022 18:13
Pa ne udajite se onda..to je najbezbolnija opcija.
no_sikiriki

#421 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

crveni_makovi wrote: 20/10/2022 18:13
Fino rekao čovjek u još jednom postu ranije, za 5 minuta se sve sredi. A mi ovdje komplikujemo i traktate pišemo...
General War

#422 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

Bloo wrote: 20/10/2022 11:56
General War wrote: 20/10/2022 10:12 Ovo je vijek zena i zenskih prava, ako im se ne svidja ili su izlozene nasilju mogu otici u roku od 5 minuta...nista ih apsolutno ne sprjecava niti je to danas stid, sve ostalo je lafina i pretjerivanje, ovih feministickih udruzenja koje se ko biva bave pravima zena a rade sve suprotno od interesa same zene.

"Tokom našeg braka nisam radila, nisam imala primanja i mislila sam da je normalno da uvek pitam za novac, da ćutim i ne biram mnogo. I nekako smo mi svi vaspitavani da trpimo, zarad dobrobiti dece i porodice. Uvek sam se osećala manje vrednom, manje važnom. Bila sam ućutkivana, ponižavana i smatrana za nekoga ko samo može biti dobra majka i to je to. Tek kada sam razgovarala sa nekim ljudima, shvatila sam da trpim psihičko i ekonomsko nasilje. Tada sam rešila da moram da promenim nešto i otišla sam. Otići iz muževljeve kuće na selu je strašno. Ne zbog osamostaljivanja, već zbog osude okoline. Posle treba srediti život. Na selu nema mnogo mogućnosti, nema mnogo izbora, ali svakako se treba boriti za dostojanstven život
"Nasilje trpe i žene koje su doktorke nauka, koje imaju visoku platu i koje su situirane, ali one imaju veće šanse da izađu iz nasilja. Ove žene koje nemaju svoju zaradu, u smislu mesečnog primanja, navele su tu ekonomsku moć kao važan faktor. One vrlo često ne mogu deci da kupuju stvari dok im to ne odobre svekar, svekrva, muž... Moraju da pitaju i za najmanje sitnice. Mora neko da im dozvoli na šta mogu da troše novac. Gotovo nikada nemaju nekretnine u svom vlasništvu, ceo svoj život ulože u tu zajednicu, u tu porodicu i nemaju gde da odu", ističe Radmila.
...nedostupnost informacija na selu jedan od najvećih problema kada govorimo o porodičnom nasilju nad ženama u selima.

"Iz iskustva znamo da one nemaju mnogo informacija o tome na koji način njima institucije mogu da pomognu. Retko znaju za postojanje nevladinih organizacija. Ono što bi bilo dobro je da se institucije približe ženama na selu, na neki način. Mi često idemo po selima i delimo letke, informacije i tako omogućujemo ženama da razgovaraju s nama, da postave pitanja. To je ono što je najvažnije. Trebalo bi na neposredniji način doći i ostaviti informacije, makar to bio plakat i broj telefona. Ono što se pokazalo kao dobro, to je postojanje SOS telefona, da one mogu da pozovu, pitaju šta ih zanima i da to ostane anonimno, ako treba. To je jedini način, za neke od njih, da progovore o nasilju", kaže Jelena.
Ranjive muškarce društvo nije predvidjelo

U Njemačkoj se godišnje registrira oko 26.000 muškaraca kao žrtava obiteljskog nasilja. Ali, tko će vjerovati muškarcu kad kaže da ga žena tuče. Jer, ranjivi muškarac, koji nije nasilnik nego žrtva nasilja, u društvu nije predviđen. To potvrđuju i istraživanja znanstvenice Elizabeth Bates sa Sveučilišta Cumbria u Velikoj Britaniji. „Na televiziji i u programima komičara je nasilje nad muškarcima humoristično sredstvo. Mi se onda smijemo nasilju žena nad muškarcima, ali to ima posljedice. ima niz stvari koje sprječavaju muškarce da zatraže pomoć. U to pripada strah da se muškarcu neće vjerovati. A način kako mediji izvještavaju o nasilju može utjecati na taj strah.“
Supruga susjeda o kojem pišem, a mogu ga nazvati i prijateljem, prije nekoliko godina je pala pri čemu je doživjela trajne posljedice, stekla invaliditet i otišla u invalidsku mirovinu. Vremena su teška, susjed je zaposlen, ali na minimalcu. Ne znam kako im pomoći i da li je to nasilje. Ipak je on muškarac. Teško je slušati gadosti i zajedljive komentare koje ona upućuje tom čovjeku. Vidim na njemu da se promijenio, nekada bi se družili, organizirali zajedničke proslave. Prestali smo nakon jedne večere na kojoj ga je supruga verbalno napala toliko žestoko da su se i moja obitelj kao i njihova djeca sledila. Mislili smo - da može ustati iz tih svojih kolica sigurno bi ga udarila, a, ovako, pokušala ga je ubosti vilicom koja ga je, srećom, samo okrznula. Razumijem da njoj nije lako, život im se okrenuo naglavačke, ali žao mi je što susjed ne potraži pomoć. Što se zapravo u takvoj situaciji i može poduzeti?
Muškarci su najčešće žrtve emocionalnog i ekonomskog zlostavljanja. Posljedice tih vrsta nasilja mogu ostavljati dublje tragove na mentalno zdravlje od fizičkog, a posebno pod vidom samopouzdanja i slike o sebi. S druge strane, posljedice su nevidljive jer nema jasno uočljivih tragova na žrtvi. Iz Doma „Duga – Zagreb“ navode kako su vrste nasilja kojima su muškarci izloženi u partnerskim odnosima takve prirode da ih (najčešće) ne dovode u stanje straha za vlastiti život pa vjeruju kako je to razlog zbog kojeg muškarci ne traže smještaj ili se skrivaju pred drugim članovima obitelji.
crveni_makovi

#423 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by crveni_makovi »

Stvarno je sve veoma jednostavno. Svi imamo priliku i mogucnost da zivimo iskljucivo u pazljivo odabranim i za sebe osmisljenim okolnostima zivota.
Sve sto nam se ne svidja jako lako odbacimo i odleprsamo dalje. Nekad odleprsamo, nekad rijesimo u par klikova. Uglavnom nema nista sporno sto u nasem drustvu ima previse pojedinaca koji su cijeli zivot navikli da ih se tuce i da oni tuku. Svi jednostavno mogu otici od nasilnika i jedini razlog zasto bilo ko ostaje u blizini nasilnika je iz sazaljenja da nasilnik ne bi uprazno mlatarao sakama po zraku.
Snake Eyes

#424 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Snake Eyes »

crveni_makovi wrote: 20/10/2022 18:49 Stvarno je sve veoma jednostavno. Svi imamo priliku i mogucnost da zivimo iskljucivo u pazljivo odabranim i za sebe osmisljenim okolnostima zivota.
Sve sto nam se ne svidja jako lako odbacimo i odleprsamo dalje. Nekad odleprsamo, nekad rijesimo u par klikova. Uglavnom nema nista sporno sto u nasem drustvu ima previse pojedinaca koji su cijeli zivot navikli da ih se tuce i da oni tuku. Svi jednostavno mogu otici od nasilnika i jedini razlog zasto bilo ko ostaje u blizini nasilnika je iz sazaljenja da nasilnik ne bi uprazno mlatarao sakama po zraku.
Ili je možda zbog štete da propadnu dobre batine?!
Hakiz

#425 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

Niko još da odgovori da li je ubistvo biološkog muškarca koji je uspio da pravno bude žena femicid ili nije?

Da li je ubistvo nebinarne osobe femicid?

Da li je ubistvo biološke žene koja je pravno muškarac femicid?

Šta bilo, stao mozak?

Tipično ženski, ni same ne znaju šta bi i kako.
Post Reply