Nisam primijetio ranije...

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Fair Life

#1 Nisam primijetio ranije...

Post by Fair Life »

... da se neko od forumasa posluzio ovim linkom.

Svasta nesto ineteresantno za procitati...

Image
piupiu

#2 Re: Nisam primijetio ranije...

Post by piupiu »

Fair Life wrote:... da se neko od forumasa posluzio ovim linkom.

Image
Mislim da ovaj institut ima neke veze sa Noelom Malcolmom. Postoji vec godinama. Interesantan projekat, bavi se Bosnom kao Bosnom, ne Bosnom prvog, drugog, treceg ili desetog.
Abacija

#3 Re: Nisam primijetio ranije...

Post by Abacija »

Ja sam naletio na taj institut par puta ali nisam imao vremena da dublje ulazim u sta to oni pisu. Malo sam i skeptican zato sto je, za vrijeme rata isto u Londonu, postojao nekakav institut sa slicnim imenom. Ti su tada bili placeni od Beograda da vrse propagandu na Zapadu, a cak su pisali i govore Karadzicu. Necu da osudjujem unaprijed ali dok se ne provjeri nista od citiranja.
Soul_Sista

#4 Re: Nisam primijetio ranije...

Post by Soul_Sista »

Abacija wrote:Ja sam naletio na taj institut par puta ali nisam imao vremena da dublje ulazim u sta to oni pisu. Malo sam i skeptican zato sto je, za vrijeme rata isto u Londonu, postojao nekakav institut sa slicnim imenom. Ti su tada bili placeni od Beograda da vrse propagandu na Zapadu, a cak su pisali i govore Karadzicu. Necu da osudjujem unaprijed ali dok se ne provjeri nista od citiranja.
Ovaj institut je registrovan 1997, znaci poslije ratnog perioda pa nevjerujem da je taj na kojeg si ti naletio. Ako isto procitas sta je cilj ili svrha djelovanja ove organizacije - sirenje znanja i informacije o kulturi i historiji Bosne i Hercegovine sa posebnom paznjom na historijski i trenutni razvoj socijalnih, ekonomskih, vladinih i ostalih institucija i organizcija ciji programi podrzavaju ideju jednog pluralistickog (ili kako lijepo znamo reci multikulturnog :D ) drustvenog modela. Znaci iz organizacionog statuta ja nista vidim sto ukazuje na to da se radi o nekom propagandnom instrumentu. Ako isto tako malo bacis pogled na listu ljudi koji upravljaju istom (trustees) vidjet ces da nisu obicni sharlatani vec ljudi sa dosta zanimljivim profilima.
Abacija

#5 Re: Nisam primijetio ranije...

Post by Abacija »

Soul_Sista wrote:
Abacija wrote:Ja sam naletio na taj institut par puta ali nisam imao vremena da dublje ulazim u sta to oni pisu. Malo sam i skeptican zato sto je, za vrijeme rata isto u Londonu, postojao nekakav institut sa slicnim imenom. Ti su tada bili placeni od Beograda da vrse propagandu na Zapadu, a cak su pisali i govore Karadzicu. Necu da osudjujem unaprijed ali dok se ne provjeri nista od citiranja.
Ovaj institut je registrovan 1997, znaci poslije ratnog perioda pa nevjerujem da je taj na kojeg si ti naletio. Ako isto procitas sta je cilj ili svrha djelovanja ove organizacije - sirenje znanja i informacije o kulturi i historiji Bosne i Hercegovine sa posebnom paznjom na historijski i trenutni razvoj socijalnih, ekonomskih, vladinih i ostalih institucija i organizcija ciji programi podrzavaju ideju jednog pluralistickog (ili kako lijepo znamo reci multikulturnog :D ) drustvenog modela. Znaci iz organizacionog statuta ja nista vidim sto ukazuje na to da se radi o nekom propagandnom instrumentu. Ako isto tako malo bacis pogled na listu ljudi koji upravljaju istom (trustees) vidjet ces da nisu obicni sharlatani vec ljudi sa dosta zanimljivim profilima.
OK, hvala na objasnjenju. :thumbup:
Pogledacu ja to kad budem imao vremena pa cu dati i vlastiti komentar.
IBM

#6 Re: Nisam primijetio ranije...

Post by IBM »

Fair Life wrote:... da se neko od forumasa posluzio ovim linkom.

Image
To ti je zapoceo stari od Marka Atilla Hoare, britanski historicar. Danas je poprilicno neaktivan, za razliku od ranijih godina. No, mozes citati Markove tekstove na njegovom blogu, par puta sam prenosio ovdje na forum, ali raji mrsko citati, jos pogotovo na engleskom.
Post Reply