NIRVANA

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

redkane

#26 Re: NIRVANA

Post by redkane »

Prvu pjesmu na gitari koju sam naučio bila je Come As You Are. Nirvana razvaljuje.
ultima_palabra

#27 Re: NIRVANA

Post by ultima_palabra »

King_Jeremy wrote:
ultima_palabra wrote:Mada mi je PJ draga grupa, mislim da bi i oni rekli da bi voljeli da su bili kao Nirvana ;-)
realno, ne.

nirvana jeste bila najpopularnija i jeste popularizovala alternativni rok iz Sijetla, kasnije nazvan "grandz", ali mislim da nisu bili najbolji; doduse, moram da priznam da sam i ja, kao i vecina, prvo cuo nirvanu i lozio se na njih i sve to, medjutim nakon toga sam poceo i druge bendove iz tog doba i zanra da slusam i mislim da su alice in chains i soundgarden bili dosta bolji od nirvane, u pogledu i tekstova i instrumentalno, pa i pearl jam. To ne znaci da je nirvana losa ili da je sramota slusati nirvanu.
I da, in utero je mnogo bolji od nevermind-a.
Sigurno je PJ bio bolji od Nirvane instrumentalno i tekstovima, ali ne znači da je bila bolja grupa, ili da je imala više utjecaja...po toj logici 99% grupa je bolje od Sex Pistolsa, a da li je to ustvari tako? :-D Postoji i taj segment koji je teško iskazati, ta energija i sposobnost da se pokrenu mase, a tu je rijetko ko bio bolji od Kurta.
Ovo što @vratnik piše je malo predramatično, ali ima istine 8-)
Comrad

#28 Re: NIRVANA

Post by Comrad »

Iako se o ukusima ne treba raspravljati, mislim da da samo one osobe koje nisu preslusale Nirvanine pjesme, mogu reci da ne valjaju. Ovdje se prica ko je bolja grupa, po cemu neko moze odrediti koja je bolja grupa, koji su to pokazatelji, jer ako su to fanovi, ako su to prodani albumi, onda Nirvana nema premca u svojoj kategoriji. Za tako kratko vrijeme su prodrmali scenu, poslije njih je bilo nekih grupica, ali se ne sjecam da se u proteklih 20-ak godina desilo nesto slicno.

Za one koji ne znaju treba napomenuti da je Nirvana 1993. godine odrzala koncert za zrtve rata i zrtve silovanja u Bosni i Hercegovini :bih: Inace, pokretac ove incijative je bio Chris Novoselic (više ovdje) :thumbup:

Ne znam je li dječiji bend, ovakav, onakav, ne zanima me je li Kurt bio junkie, ali su definitivno obiljezili 90-te.
Last edited by Comrad on 25/05/2010 22:01, edited 1 time in total.
Jazz_Junkie

#29 Re: NIRVANA

Post by Jazz_Junkie »

I ja sam nekada slusao Grunge i moram se sloziti sa KJ da su drugi bandovi iz Seattle-a bili daleko kvalitetniji od Nirvane. Nirvana se bolje prodala, bolje prilagodjena pop-konceptu industrije (MTV) i zbog toga je sigurno najpopularniji band iz Seattle-a. Ali cisto glazbeno nije mogla parirati Alice In Chains, Soundgarden, Mother Love Bone, Green River, Pearl Jam. Mozda je u tom smislu jaca od Mudhoney-a ili Melvinsa (iako ovi nisu Grunge). :D
Better Man

#30 Re: NIRVANA

Post by Better Man »

Jazz_Junkie wrote:I ja sam nekada slusao Grunge i moram se sloziti sa KJ da su drugi bandovi iz Seattle-a bili daleko kvalitetniji od Nirvane. Nirvana se bolje prodala, bolje prilagodjena pop-konceptu industrije (MTV) i zbog toga je sigurno najpopularniji band iz Seattle-a. Ali cisto glazbeno nije mogla parirati Alice In Chains, Soundgarden, Mother Love Bone, Green River, Pearl Jam. Mozda je u tom smislu jaca od Mudhoney-a ili Melvinsa (iako ovi nisu Grunge). :D
Sve te bendove iz Seattlea pratim od pocetka njihove karijere i slazem se s napisanim da su AIC, Soundgarden, Pearl Jam daleko kalitetniji od Nirvane, tu su naravno i pretece Pearl Jama Green River (diskografska kompanija SUB-POP osnovana da bi Soundgarden i Green River imali gdje da objavljuju svoje radove) i Mother Love Bone. Mudhoney je meni jako drag bend i drazi su mi od Nirvane. Melvinsi nisu iz Seattlea i nespadaju u Grunge scenu, ali zato tu spada grupa Tad (naziv dobila po lideru i pjevacu grupe Tadu Doyleu) takodje iz Seattla. Od svih nabrojanih dva benda nikad nisu prestala sa radom i dan danas snimaju albume i prave turneje su Pearl Jam i Mudhoney. AIC se prosle godine vratio na scenu sa novim albumom, a godinu, dvije prije su najavili povratak sa svirkama i novim pjevacem koji je dostojno zamjenio nezamjenjivog Laynea. Ove godine povratnicki koncert su odradili i Soundgarden i najavili da ce nastupiti na Lolapalooza festivalu.
Layne

#31 Re: NIRVANA

Post by Layne »

Layne je za Kurta Džeko :oops:
civis

#32 Re: NIRVANA

Post by civis »

Jazz_Junkie wrote:I ja sam nekada slusao Grunge i moram se sloziti sa KJ da su drugi bandovi iz Seattle-a bili daleko kvalitetniji od Nirvane. Nirvana se bolje prodala, bolje prilagodjena pop-konceptu industrije (MTV) i zbog toga je sigurno najpopularniji band iz Seattle-a. Ali cisto glazbeno nije mogla parirati Alice In Chains, Soundgarden, Mother Love Bone, Green River, Pearl Jam. Mozda je u tom smislu jaca od Mudhoney-a ili Melvinsa (iako ovi nisu Grunge). :D

Oni se nečemu ili nekome prilagođavali?? ma daj :-) ..
definitivno su spasili rock od prerane smrti, učinili su za rnr više nego svi ovi bendovi zajedno....
Subjektivno je ko šta voli slušati... međutim postoji ono objektivno, a to je da je NIRVANA za dva koplja bolji i utjecajniji band od svih nabrojanih, te da je jedan od najboljih svjetskih bendova ikada.
Jazz_Junkie

#33 Re: NIRVANA

Post by Jazz_Junkie »

Ma znam da Melvinsi nisu iz Seattle-a (nisu ni Nirvana, nego iz Aberdeena), ali su tu iz Washingtona i nekako relevantni za svu tu scenu. Koliko znam, clanovi banda sada zive u Kaliforniji. Cobain im se cak trebao pridruziti, ali je nesto uprskao. Ta kategorija Grunge je uopce mutna: nijedan band nije svirao isti stil ili genre ako tako hocemo. Mother Love Bone su vise gravitirali ka Glam-u (Andy Wood je bio cisti Glam) dok mi Alice In Chains vise zvuce na neki hibrid alternativnog Rocka i Heavy Metala. Kod Soundgardena se takodjer cuje HM utjecaj. Sjecam se da je njihov gitarist (Kim, zaboravio prezime) njihovu vrstu glazbe nazvao Zen Metalom, sto god to bilo. :D
Green River su opet proto-Pearl Jam, a i jesu bili sastavljeni od kasnijih PJ clanova, osim Veddera ukoliko ne grijesim. Oni su bili neka mjesavina Neil Younga i onog sto ce poslije biti PJ........ da skratim palamudjenje, svaki taj band iz Seattle je svirao nesto unikatno i ne moze se svesti pod Grunge posto je taj termin nejasan. Mislim da je Grunge medijski izum da bi se bolje promovisao taj subkulturni fenomen koji je obisao svijet najvise zahvaljujuci Nirvani. Iako u sjeni Nirvane, svi ostali bandovi su takodjer profitirali od tog trenda.
Better Man

#34 Re: NIRVANA

Post by Better Man »

civis wrote:

definitivno su spasili rock od prerane smrti, učinili su za rnr više nego svi ovi bendovi zajedno....
Subjektivno je ko šta voli slušati... međutim postoji ono objektivno, a to je da je NIRVANA za dva koplja bolji i utjecajniji band od svih nabrojanih, te da je jedan od najboljih svjetskih bendova ikada.
ali ipak nisu dugo trajali, dok s druge strane Pearl Jam i dan danas snimaju albume ( i to ne prosjecne, vec vrhunske albume sa jebeno dobrim pjesmama) i prave velike turneje i imaju armiju obozavatelja i prije par godina u nekoj anketi su proglaseni najboljim americkim bendom svih vremena.
Better Man

#35 Re: NIRVANA

Post by Better Man »

Jazz_Junkie wrote:Ma znam da Melvinsi nisu iz Seattle-a (nisu ni Nirvana, nego iz Aberdeena), ali su tu iz Washingtona i nekako relevantni za svu tu scenu. Koliko znam, clanovi banda sada zive u Kaliforniji. Cobain im se cak trebao pridruziti, ali je nesto uprskao. Ta kategorija Grunge je uopce mutna: nijedan band nije svirao isti stil ili genre ako tako hocemo. Mother Love Bone su vise gravitirali ka Glam-u (Andy Wood je bio cisti Glam) dok mi Alice In Chains vise zvuce na neki hibrid alternativnog Rocka i Heavy Metala. Kod Soundgardena se takodjer cuje HM utjecaj. Sjecam se da je njihov gitarist (Kim, zaboravio prezime) njihovu vrstu glazbe nazvao Zen Metalom, sto god to bilo. :D
Green River su opet proto-Pearl Jam, a i jesu bili sastavljeni od kasnijih PJ clanova, osim Veddera ukoliko ne grijesim. Oni su bili neka mjesavina Neil Younga i onog sto ce poslije biti PJ........ da skratim palamudjenje, svaki taj band iz Seattle je svirao nesto unikatno i ne moze se svesti pod Grunge posto je taj termin nejasan. Mislim da je Grunge medijski izum da bi se bolje promovisao taj subkulturni fenomen koji je obisao svijet najvise zahvaljujuci Nirvani. Iako u sjeni Nirvane, svi ostali bandovi su takodjer profitirali od tog trenda.
Koliko sam upoznat nirvana jeste iz Seattlea, dok su iz Aberdeena Screaming Trees.
Layne

#36 Re: NIRVANA

Post by Layne »

Better Man wrote:ali ipak nisu dugo trajali, dok s druge strane Pearl Jam i dan danas snimaju albume ( i to ne prosjecne, vec vrhunske albume sa jebeno dobrim pjesmama) i prave velike turneje i imaju armiju obozavatelja i prije par godina u nekoj anketi su proglaseni najboljim americkim bendom svih vremena.
Možda što je kurt bio junkie i na kraju se ubio :roll:
civis

#37 Re: NIRVANA

Post by civis »

Ipak mislim da su porijeklom iz Aberdeena i da su tu počeli, pa su prešli u Seattle.
Jazz_Junkie

#38 Re: NIRVANA

Post by Jazz_Junkie »

civis wrote:

Nemam namjeru sada polemisati s tobom posto vidim da nisi bas neki poznavatelj Rock glazbe kada vec takvo nesto tvrdis. Nemoj se osjecati uvrijedjenim, ali mislim da si prespavao Hard Rock, Prog Rock, Blues-Rock i Heavy Metal (i njegove subkategorije). Mislim da Nirvanu ne mozes porediti s vecinom (popularnijih) bandova iz ove kategorije posto je ista cisto komercijalni fenomen. Sjecam se da je hype oko Nirvane medju 15-godisnjacima trajao jos tamo negdje do 2002. godine (barem ovdje u Austriji i Njemackoj). Za to postoji i objasnjenje: MTV (Germany) je svakog 8. travnja (ili uoci njega) po cijeli dan pustao Nirvanine video spotove, koncerte, dokumentarce, Unplugged itd. Otkako je Viacom preuzeo MTV, ni traga Nirvani, a ni djecurliji na ulicama sa majcama Cobainovog lika. :D
Jedan od razloga zasto se Nirvana "drzala" jos nekih desetak godina nakon Cobainove smrti je mozda i popularnost Foo Fightersa, ali i oni vec odugo ne uzivaju onu staru slavu. Istina je pak da se Rock glazba generalno nasla u krizi krajem 80ih i to iz slicnog razloga: bila je komercijalni trend. Ne u svom korijenu, ali je u to tokom 80ih pretvorena sto treba razmatrati u kontekstu razvoja novih medija i formata. Cak je i Heavy Metal tokom 80ih bio komerc, bez obzira na visok kvalitet glazbe. Neki Thrash Metal bandovi su tokom 80ih snimili remek-djela da bi se pocetkom 90ih ili raspali ili otisli u nekom Groove/Nu-Metal smjeru (tj. prilagodili se trzistu). Mislim da je Grunge tu imao svoj udio u stetnom smislu. Kao reakcija na vec propali Thrash se pojavljuje Death Metal koji svoje zlatno doba dozivljava upravo u prvoj polovici 90ih da bi ga stigla slicna sudbina (svaka cast izuzecima).
No, intersantno je ipak da svi oni stari Hard Rock i Metal bandovi jos uvijek zive, da scene jos uvijek postoje i da ogromnom broju danasnjih Metal bandova jos uvijek sluze kao primarna inspiracija. Ta "True Metal" scena jos uvijek zivi. Dakle, kvalitet je vjecan (bez obzira na cinjenicu da je i Metal komercijalizovan, cak i onaj koji se prodaje kao "underground"). Pogledaj neke druge vrste glazbe kao sto su klasika, Blues, Jazz..... oni ce vjecno zivjeti, Nirvana ne. :D I Nu-Metal je vec crk´o odnosno transformirao se u Metalcore ili sta vec.
Jazz_Junkie

#39 Re: NIRVANA

Post by Jazz_Junkie »

Better Man wrote:
Jazz_Junkie wrote:Ma znam da Melvinsi nisu iz Seattle-a (nisu ni Nirvana, nego iz Aberdeena), ali su tu iz Washingtona i nekako relevantni za svu tu scenu. Koliko znam, clanovi banda sada zive u Kaliforniji. Cobain im se cak trebao pridruziti, ali je nesto uprskao. Ta kategorija Grunge je uopce mutna: nijedan band nije svirao isti stil ili genre ako tako hocemo. Mother Love Bone su vise gravitirali ka Glam-u (Andy Wood je bio cisti Glam) dok mi Alice In Chains vise zvuce na neki hibrid alternativnog Rocka i Heavy Metala. Kod Soundgardena se takodjer cuje HM utjecaj. Sjecam se da je njihov gitarist (Kim, zaboravio prezime) njihovu vrstu glazbe nazvao Zen Metalom, sto god to bilo. :D
Koliko sam upoznat nirvana jeste iz Seattlea, dok su iz Aberdeena Screaming Trees.
Cobain i Novoselic su iz Aberdeena, Grohl je negdje iz Virginije. Siguran sam da je band poceo u Aberdeenu.
civis

#40 Re: NIRVANA

Post by civis »

Jazz_Junkie wrote:
civis wrote:

Nemam namjeru sada polemisati s tobom posto vidim da nisi bas neki poznavatelj Rock glazbe kada vec takvo nesto tvrdis. Nemoj se osjecati uvrijedjenim, ali mislim da si prespavao Hard Rock, Prog Rock, Blues-Rock i Heavy Metal (i njegove subkategorije). Mislim da Nirvanu ne mozes porediti s vecinom (popularnijih) bandova iz ove kategorije posto je ista cisto komercijalni fenomen. Sjecam se da je hype oko Nirvane medju 15-godisnjacima trajao jos tamo negdje do 2002. godine (barem ovdje u Austriji i Njemackoj). Za to postoji i objasnjenje: MTV (Germany) je svakog 8. travnja (ili uoci njega) po cijeli dan pustao Nirvanine video spotove, koncerte, dokumentarce, Unplugged itd. Otkako je Viacom preuzeo MTV, ni traga Nirvani, a ni djecurliji na ulicama sa majcama Cobainovog lika. :D
Jedan od razloga zasto se Nirvana "drzala" jos nekih desetak godina nakon Cobainove smrti je mozda i popularnost Foo Fightersa, ali i oni vec odugo ne uzivaju onu staru slavu. Istina je pak da se Rock glazba generalno nasla u krizi krajem 80ih i to iz slicnog razloga: bila je komercijalni trend. Ne u svom korijenu, ali je u to tokom 80ih pretvorena sto treba razmatrati u kontekstu razvoja novih medija i formata. Cak je i Heavy Metal tokom 80ih bio komerc, bez obzira na visok kvalitet glazbe. Neki Thrash Metal bandovi su tokom 80ih snimili remek-djela da bi se pocetkom 90ih ili raspali ili otisli u nekom Groove/Nu-Metal smjeru (tj. prilagodili se trzistu). Mislim da je Grunge tu imao svoj udio u stetnom smislu. Kao reakcija na vec propali Thrash se pojavljuje Death Metal koji svoje zlatno doba dozivljava upravo u prvoj polovici 90ih da bi ga stigla slicna sudbina (svaka cast izuzecima).
No, intersantno je ipak da svi oni stari Hard Rock i Metal bandovi jos uvijek zive, da scene jos uvijek postoje i da ogromnom broju danasnjih Metal bandova jos uvijek sluze kao primarna inspiracija. Ta "True Metal" scena jos uvijek zivi. Dakle, kvalitet je vjecan (bez obzira na cinjenicu da je i Metal komercijalizovan, cak i onaj koji se prodaje kao "underground"). Pogledaj neke druge vrste glazbe kao sto su klasika, Blues, Jazz..... oni ce vjecno zivjeti, Nirvana ne. :D I Nu-Metal je vec crk´o odnosno transformirao se u Metalcore ili sta vec.

Olako daješ kvalifikacije...
nije Nirvana neki boy band pa je kao komercijalizacija razlog njihovog uspjeha i kvaliteta, hehe daleko od toga... zašto komplikovati... stvar je jednostavna, njihov kvalitet i uspjeh je doveo do komercijalizacije, a ta komercijalizacija nikako ne umanjuje njihov značaj. Znači, zamjena teza.
Oni su se upisali u anale rocka za sva vremena.. to je jasno. Pa čak iz Metallice kažu da je Nirvana donekle utjecala na njihov Black album... ja et baš ne vidim taj utjecaj, ali kažu.
Eh sad što distorzija trenutno nije u folu među djecom to ništa ne znači, jer oni su svoj posao odradili i nema ih više... da još uvijek postoje vjerovatno bi se dalje razvijali i postojali. Ostala je muzika iz tog vremena, i niko ne može kazati da je to totalno prevaziđeno sranje, da se nikako ne sluša i da su oni kao zaboravljeni... ili da će biti u budućnosti zaboravljeni.
aNTropocentrio

#41 Re: NIRVANA

Post by aNTropocentrio »

Da ja Nevermind bio komercijalan album - to je valjda svima jasno. Ali Incesticide i In Utero su, bar meni, remek djela modernog rocka. Nikad mi nije bio jasan ovaj argument - tinejdžeri se furaju na NIrvanu = Nirvana je sranje.
A što se tiče usporedbe sa ostalim popularnim "grunge" bendovima, meni su recimo Alice In Chains, Soundgarden itd. imali patetične, generičke "X-Generacija" tekstove, dok su Cobainovi tekstovi nešto što me tjera na razmišljanje i danas, mnogo godina nakon što sam ih čuo prvi put.
Ali naravno, o ukusima se ne raspravlja :)
King_Jeremy

#42 Re: NIRVANA

Post by King_Jeremy »

ultima_palabra wrote:Sigurno je PJ bio bolji od Nirvane instrumentalno i tekstovima, ali ne znači da je bila bolja grupa
kako ne znaci? nego po cemu ce da se meri? kvalitet se meri pre svega muzickim i tekstualnim umecem, a popularnost prodatim albumima; velvet underground je sjajan primer za to, nikad nije bila masovno popularna a jedna je od najboljih rok grupa u istoriji. :)
PJ cak i mnogo boljeg pevaca ima.
ultima_palabra wrote:po toj logici 99% grupa je bolje od Sex Pistolsa, a da li je to ustvari tako?
99% grupa i jeste bolje od sex pistolsa, oni su bili uzasni muzicari ali pre svega zahvaljujuci okolnostima tog vremena i angazovanjem njihovog menadzera (sada vec cuvenog) Meklarena, never mind the bollocks ispade jedan od najuticajnijih albuma svih vremena.
Comrad wrote:po cemu neko moze odrediti koja je bolja grupa, koji su to pokazatelji
subjektivna ocena je najbitniji pokazatelj za svakog pojedinca naravno, ja kad kazem da su mi drazi ovi drugi bendovi to se podrazumeva da sam i nirvanu preslusao i da imam svoje razloge zasto preferiram SG ili AiC u odnosu na Nirvanu.
Comrad wrote:... jer ako su to fanovi, ako su to prodani albumi
to su pre sporedni nego glavni pokazatelji.
Jazz_Junkie wrote:Ta kategorija Grunge je uopce mutna: nijedan band nije svirao isti stil ili genre ako tako hocemo.
Apsolutno tacno. Zapravo je rec o alternativnom roku iz Sijetla koji je imao odredjene specificnosti tokom svog razvoja, od sredine 80-ih pocinje svojevrsna akumulacija energije, igrom slucaja (ili neke vise sile?) mnogi zaista talentovani muzicari pronalaze jedni druge i osnivaju bendove, vrlo rano pocinju da prave autorske pesme, dok je svet sve smoreniji uzasnim glamom, bilo je samo pitanje vremena kada ce to eksplodirati.
Sub pop je tu odigrao lavovsku ulogu, mozda najznacajniju.

Jazz_Junkie wrote:Mother Love Bone su vise gravitirali ka Glam-u (Andy Wood je bio cisti Glam)
Mozda po izgledu, ali ako pazljivo preslusas njihov (nazalost) jedini album, primetices odlicne tekstove. Ja sam i dan danas ubedjen da bi MLB bio najveci bend svog vremena da je Endrju poziveo.
Jazz_Junkie wrote:Kod Soundgardena se takodjer cuje HM utjecaj.
Prva 2 albuma SG su neka cudna mesavina hevi metala i panka, 3ci je cist hevi metal, poslednja 2 hard rok.
moje je misljenje da svaki ljubitelj roka koji drzi do sebe mora odlsusati superunknown, pa isto se moze reci i za badmotorfinger.
Jazz_Junkie wrote:da skratim palamudjenje, svaki taj band iz Seattle je svirao nesto unikatno i ne moze se svesti pod Grunge posto je taj termin nejasan.
To je zato sto je termin grunge izmisljen od strane novinara( ili po urbanoj legendi Mark Arm ga je izmislio iz zajebancije), stilovi su bili potpuno razliciti, bilo je tu svega od panka do hard roka i hevi metala, neo-psihodelije i garaznog roka(da ne spominjem da se sve to zajedno mesalo). Zajednicko jeste bila velika distorzija na gitari, mracni, depresivni tekstovi, antimaterijalisticka filozofija.
Jazz_Junkie wrote:Jedan od razloga zasto se Nirvana "drzala" jos nekih desetak godina nakon Cobainove smrti je mozda i popularnost Foo Fightersa, ali i oni vec odugo ne uzivaju onu staru slavu.
Tu se ne bih slozio sa tobom. Ne samo da se Dejv sa svakim albumom FF sve vise udaljavao od nirvaninog nasledja, vec su i danas fightersi prilicno popularni, jedino sto su samo 3 albuma izdali za proteklu deceniju iz razloga sto je Grol imao off-side projekte sa raznim muzicarima.
Meni je Dejv covek fenomen, stvarno ga mnogo cenim, da sa toliko uspeha menja instrumente, inace su mi FF mnogo dragi, od 6 albuma samo 1 mi je prosecan, zatim probot za metalce, trenutno rastura sa Vulturesima, covek je na struju; bila bi steta da je takav muzicar ostao samo na bubnjevima.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

inace, i mudhoney(nastala nakon raspada green rivera) i sccreaming trees( odslusati dust i sweet oblivion) su dobre grupe. Melvinse nisam mnogo slusao, Houdini i Lysol su im jaki albumi. Itekako vredi i odslusati 2 poznate grandz super-grupe: temple of the dog i mad season.

Sto se Nirvane tice, cinjenica jeste da je ona imala komercijalniji zvuk, kao i da ces pre cuti nirvanu nego ostale grupe na nekoj tinejdz zurci. Medjutim, oni su uboli pravi momenat i raspolozenje javnosti, i tako pomogli da citav underground iz Sijetla postane svetski fenomen: Dirt(alice in chains),Ten(pearl jam) i vec spomenuti superunknown(soundgarden) vam dodje poput lektire.
Svi ti bendovi su odlicni, a favorizovanje je stvar licnog ukusa.
LSD

#43 Re: NIRVANA

Post by LSD »

Aaaa što se King Jeremy potrudi da objasni :mrgreen: :thumbup: svaka cast za uloženi trud.
Sad sa ove vremenske distance možemo pisati do sutra, ali cinjenica je da je sa pojavom Nirvane na MTV-u se svijet zainteresirao za tu (do tada manje poznatu) scenu na sjevero-zapadu USA (potez Seattle -Portland).
Svirao je i Soundgarden prije Nirvane, i Mudhoney i Screaming Trees i Melvinsi i Tad, ali ni na mapi nije bilo tih bendova od Gunsa,Skid row,cindarele,waranta i ostalih glam/hair rock, sweet metal pizdarija.
Mogu se komotno svi ti grungeri zahvaliti ,prije svega Nirvani i MTV spotu Smell like teen spirit za kasniju promociju.
ultima_palabra

#44 Re: NIRVANA

Post by ultima_palabra »

King_Jeremy wrote:
ultima_palabra wrote:Sigurno je PJ bio bolji od Nirvane instrumentalno i tekstovima, ali ne znači da je bila bolja grupa
kako ne znaci? nego po cemu ce da se meri? kvalitet se meri pre svega muzickim i tekstualnim umecem, a popularnost prodatim albumima; velvet underground je sjajan primer za to, nikad nije bila masovno popularna a jedna je od najboljih rok grupa u istoriji. :)
Ne govorim o popularnosti, nego o tom nečemu što nije opipljivo...
Slažem se za Velvet :thumbup:
Ali po tvojoj logici, muzika je mogla prestati početkom 70-tih, jer ko će nadmašiti instrumentalno umijeće Pagea, Hendrixa, tekstove Lou Reeda ili Rogera Watersa, ili glas Planta ili Coverdalea? To je moje omiljeno doba u muzici, ali scena postane nezanimljiva nakon što svi počnu to furati (mnogo mediokriteta). Tu su Sex Pistolsi odigrali važnu ulogu, kao i Nirvana 15ak godina kasnije, kao bomba koja je raznijela učmalost tadašnje scene i omogućila drugim dobrim bandovima da se čuje za njih.
Dakle, Beatlesi, Sex Pistolsi, Nirvana su neka vrsta kulturoloških fenomena, prekretnice rock kulture, iako možda nisu najtalentovaniji muzičari ikada ;-)
LSD

#45 Re: NIRVANA

Post by LSD »

ultima_palabra wrote:
King_Jeremy wrote:
Ne govorim o popularnosti, nego o tom nečemu što nije opipljivo...
Slažem se za Velvet :thumbup:
Ali po tvojoj logici, muzika je mogla prestati početkom 70-tih, jer ko će nadmašiti instrumentalno umijeće Pagea, Hendrixa, tekstove Lou Reeda ili Rogera Watersa, ili glas Planta ili Coverdalea? To je moje omiljeno doba u muzici, ali scena postane nezanimljiva nakon što svi počnu to furati (mnogo mediokriteta). Tu su Sex Pistolsi odigrali važnu ulogu, kao i Nirvana 15ak godina kasnije, kao bomba koja je raznijela učmalost tadašnje scene i omogućila drugim dobrim bandovima da se čuje za njih.
Dakle, Beatlesi, Sex Pistolsi, Nirvana su neka vrsta kulturoloških fenomena, prekretnice rock kulture, iako možda nisu najtalentovaniji muzičari ikada ;-)
Ma "uboli" vrijeme...imali dobar tajming i to je to.
Pistolsi i Nirvana prosjecni muzicari bili definitivno :!: drljali 3 rifa, Kurt prosjecan gitarista - ništa posebno.. ali imali dobar tajming, poklopilo im se dosta toga i zato su bili mega-popularni (i dan danas).
LSD

#46 Re: NIRVANA

Post by LSD »

nije u muzici samo bitno ko je kakav gitarista, pjevac, bubnjar itd... ima nesto vise od toga, vaznije je (za mene) kako je to sve uticalo na publiku, na raju, kakav je odjek imalo tada i u historiji, a svi znamo kako je to bilo sa NIRVANOM i sta je NIRVANA uradila za sve slicne bendove
hmm a šta je bitno u muzici onda ako nije kako oni sviraju?
Znaš zašto im se poklopilo??
Zato što je tad ,pocetkom 90-tih svijet (a prije svega USA kao centar moci) bio bombardovan putem MTV-a splacinama poput dr.Albana,Madone,2 unlimited (vec je neko u ranijim postovima to dobro primjetio i napisao - vro precizno)...tako kad se Nirvana pojavila to je izgledalo kao explozija bombe.
Da se Nervozni poštar :mrgreen: pojavio iza ovih nabrojanih ublehaša, napravio bi bum a kamoli Nirvana.
Better Man

#47 Re: NIRVANA

Post by Better Man »

Legenda kaze da je na prvom Albumu Nirvane Bleach pod pseudonimom Jason Everman ( imam ta album i na njemu je potpisan kao gitarista Jason Everman) gitaru svirao lider legendarnih Dinosaur Jr Jim Mascis, jer Kurt tada jos nije znao da svira gitaru, odnosno bio je u fazi ucenja sviranja iste. Najzasluzniji za popularizaciju Nirvane i Mudhoneya (oba benda su jako slicna po stilu muzike) su Sonic Youth koji su oba benda vodali sa sobom na tureje i nosali su njihove majice. Zahvaljujuci Sonic Youth Nirvana je potpisala ugovor sa velikom kompanijom Geffen Records. Na prvim singlovima, dva mini albuma i prvom albumu Soundgarden je svirao mjesavinu metala, Hard Rocka i Noisea. Taj se uticaj moze osjetiti i na drugom Louder Than Love i i nesto vise na trecem Badmotorfinger albumu. Superunknown i album poslije njega su klasicni alternativni albumi. Inace Soundgarden je cesto isticao da su na njihvu muziku uticali Led Zeppelin i Sonic Youth. Dok su za Superunknown rekli da je radjen pod uticajem Black Sabbata. Ko zna sta bi bilo da je Andrew Woods pozivio i da je Mother Love Bone nastavio sa radom. Mozda bi bili uskraceni za jedan od najboljih i najuticajniji bendova u istoriji muzike uopce, a to je Pearl Jam.
LSD

#48 Re: NIRVANA

Post by LSD »

Vidim ja Vedder ti na avataru :mrgreen: šalim se... PJ je bio veliki bend nema šta (prije svega zahvaljujuci kvalitetnim muzicarima McCreadyiu i Amentu) , ali su mi se smucili baš zbog Veddera i njegovih stavova.
Posebno ona faza kada su sa 40+ godina poceli svirati neki pank...zakasnili ste ljudi i to dobro , to se svira sa 20 godina...drži se gdje si najbolji bio.
Better Man

#49 Re: NIRVANA

Post by Better Man »

LSD wrote:Vidim ja Vedder ti na avataru :mrgreen: šalim se... PJ je bio veliki bend nema šta (prije svega zahvaljujuci kvalitetnim muzicarima McCreadyiu i Amentu) , ali su mi se smucili baš zbog Veddera i njegovih stavova.
Posebno ona faza kada su sa 40+ godina poceli svirati neki pank...zakasnili ste ljudi i to dobro , to se svira sa 20 godina...drži se gdje si najbolji bio.
Od te ekipe omiljeni band mi je bio Soundgarden. Mislio sam da je Badmotorfinger vrh, ali kad su izdali Superunknown jos su vise pomjerili granice. Inace i dan danas slusam sve te bendove i imama njihove albume.
Jazz_Junkie

#50 Re: NIRVANA

Post by Jazz_Junkie »

aNTropocentrio wrote:
Da ja Nevermind bio komercijalan album - to je valjda svima jasno. Ali Incesticide i In Utero su, bar meni, remek djela modernog rocka. Nikad mi nije bio jasan ovaj argument - tinejdžeri se furaju na NIrvanu = Nirvana je sranje.
A što se tiče usporedbe sa ostalim popularnim "grunge" bendovima, meni su recimo Alice In Chains, Soundgarden itd. imali patetične, generičke "X-Generacija" tekstove, dok su Cobainovi tekstovi nešto što me tjera na razmišljanje i danas, mnogo godina nakon što sam ih čuo prvi put.
Ali naravno, o ukusima se ne raspravlja :)
Iako ne znam sto je to moderni Rock, nemam bas neko misljenje o Incesticideu i In Uteru. Mislim, ne zanimaju me i s toga nemam uopce misljenje o njima, ali postujem da je stvar ukusa, pa tako.....
Nirvanu uopce nisam mjerio po njihovoj fan-bazi nego po svom konceptu muzikalnog razumijevanja (to je naravno uvijek stvar subjektivnosti) koji zahtijeva inovatnost i virtuoznost, tako da mi Nirvana nazalost ne moze nista ponuditi. Covjek je stariji, nadajmo se zreliji, pa u tom sklopu siri i svoje muzicko razumijevanje. Ne slazem se s tobom da su ostale grupe iz Seattlea tekstualno reflektirale taj "Generation X"-cliché, jer je upravo obrnut slucaj, a i sam taj GX pojam mi je pored Grunge genrea takodjer nejasan. Prije ce biti da je rijec o produktu moderne literarne fikcije.
Ne pridajem pozornost tekstovima u glazbi, jer cu radije procitati kakvu dobru knjigu, ali postujem i to ako te Cobain svojim tekstovima oslovljava.
Post Reply