Nino Raspudić
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#526 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Kad imaoci vlažnih snova neke rahmetli tvorevine i njenih primitivnih ideologa današnjih stanovnika Haaga počnu da prave analitičke presjeke "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku" "Bosanca i Bošnjaka" lijepo mi pozli..Ali, ono baš. U takvom intelektualnom jadu i fašisoidnoj limitaciji ovaj Raspudić i dođe kao najpametniji, pa nije ni čudo da je toliko hvaljen i voljen. Baška što je Ercegovac uspio, moš mislt u Zagrebu
- ultima_palabra
#527 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Ali ne razumijem kakvu bi ti razliku htio?volta dzontra wrote:Da razlika je definitivno u isključivosti. Recimo Bošnjak koji glasa za SDA zeli da vjeronauk isključivo ulazi i prosjek ocjena a Bosanac, agnostik koji glasa za ljevicu nije isključiv po tom pitanju i prihvatljivo mu je da bude neobvezan predmet, da bude obvezan ali ne ulazi u prosjek ili da ulazi u prosjek a može se izabrati i kultura religija kao zamjenski
Ostalo je u pet deka
Ne znam zašto neka očekivanja od Bošnjaka/Bosanaca da budu nešto što nije nijedan narod na svijetu.
-
oglo
#528 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
jel ko gledao,kako Finci dobise Slovence nije mi Jasno,sta su se cuvali?
- Alfons Kauders
#529 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Buahahahaha "znam nekoliko njih"... Argument na nivou... PredskolskomHavatar wrote:
Znam nekoliko njih koji su mi tvrdili da je to vjerski pozdrav i da je isto kao kod nas selam.
Last edited by Alfons Kauders on 17/09/2013 12:05, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#530 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
U pet deka? Dakle po tebi je razlika izmedju desnica i ljevicara u Bosnjaka "u pet deka"... Kao i razlika izmedju Bosnjaka, onih koji uopste nece da se izjasne kao Bosnjaci, onih koji se furaju da im je Turska mati, pa mozda i vehabija.volta dzontra wrote:
Da razlika je definitivno u isključivosti. Recimo Bošnjak koji glasa za SDA zeli da vjeronauk isključivo ulazi i prosjek ocjena a Bosanac, agnostik koji glasa za ljevicu nije isključiv po tom pitanju i prihvatljivo mu je da bude neobvezan predmet, da bude obvezan ali ne ulazi u prosjek ili da ulazi u prosjek a može se izabrati i kultura religija kao zamjenski
Ostalo je u pet deka
Evo ultima ti je postavio dobro pitanje. Kakva razlika po tebi ne bi bila "u pet deka"? Da Tuzla placa televiziju na hrvatskom jeziku? Da Sarajevo potpise formiranje treceg? Da pola Mostara odluci da ipak hoce da budu stolni grad HRHB? Kakav bi tebi Bosnjak ili Bosanac bio po volji?
- volta dzontra
#531 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Pa naravno. Nemam ja šta htjeti ili ne. To sam i govorio. Da su Bošnjaci/Bosanci jedna politička nacija a ovdje me uvjeravaju da je to što se netko izjasnio kao Bosanac moralno superiorno nekim "torašima" i sl.ultima_palabra wrote:Ali ne razumijem kakvu bi ti razliku htio?volta dzontra wrote:Da razlika je definitivno u isključivosti. Recimo Bošnjak koji glasa za SDA zeli da vjeronauk isključivo ulazi i prosjek ocjena a Bosanac, agnostik koji glasa za ljevicu nije isključiv po tom pitanju i prihvatljivo mu je da bude neobvezan predmet, da bude obvezan ali ne ulazi u prosjek ili da ulazi u prosjek a može se izabrati i kultura religija kao zamjenski
Ostalo je u pet dekaDa li u Hrvatskoj ima nekih većih razlika među Hrvatima... recimo da li postoji nekih 30-40% ljudi koji bi htjeli novu Jugoslaviju ili da se ponovo formira RSK? Da li u Srbiji postoji ogromna populacija koja bi predala kompletno Kosovo Albancima ili dala široku autonomiju Vojvodini ili Sandžaku?
Ne znam zašto neka očekivanja od Bošnjaka/Bosanaca da budu nešto što nije nijedan narod na svijetu.
- Havatar
#532 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Buahahahaha "znam nekoliko njih"... Argument na nivou... Predskolskom[/quote]Alfons Kauders wrote:Znam nekoliko njih koji su mi tvrdili da je to vjerski pozdrav i da je isto kao kod nas selam.Havatar wrote: Ti stvarno ovdje tvrdis da se u Tuzli "prihvaca" taj pozdrav?
Koja muda covjece...
Govorim za one koje ja licno poznajem a po komentarima na internetu kad se pokrene neka diskusija o tome vidim da nisu usamljeni slucajevi i da ima dosta takvih koji smatraju da ako im to ne smeta da su oni iznad onih kojima to smeta i da su oni koji su protiv tri prsta kao pozdrava nacionalisti i nisu za suzivot.
Last edited by Havatar on 17/09/2013 12:10, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#533 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Ne znam samo sta mu je zapravo mjerilo tog uspjeha? To sto je zaradio akademsku titulu? Svaka cast, nesto ne vjerujem da je jedini Hrvat koji je dobacio do doktorata - ima ih jako puno, i ima ih dosta uspjesnijih od njega, samo sto ljudi rade svoj posao i ne vole se medijski eksponirati, tj. profanisati.KatarinaKosaca wrote:Kad imaoci vlažnih snova neke rahmetli tvorevine i njenih primitivnih ideologa današnjih stanovnika Haaga počnu da prave analitičke presjeke "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku" "Bosanca i Bošnjaka" lijepo mi pozli..Ali, ono baš. U takvom intelektualnom jadu i fašisoidnoj limitaciji ovaj Raspudić i dođe kao najpametniji, pa nije ni čudo da je toliko hvaljen i voljen. Baška što je Ercegovac uspio, moš mislt u Zagrebu
- Alfons Kauders
#534 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Dakle do zakljucka si dosao na osnovu "komentara na internetu"... Nije majka Muju karala sto se kockao, vec sto se vadio.Havatar wrote: Govorim za one koje ja licno poznajem a po komentarima na internetu kad se povede neka diskusija o tome vidim da nisu usamljeni slucajevi i da ima dosta takvih koji smatraju da ako im to ne smeta da su oni iznad onih kojima to smeta i da su oni koji su protiv tri prsta kao pozdrava nacionalisti i nisu za suzivot.
-
Hafis
#535 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Budimir se ozbiljno priprema za izbore. Bacio je sve karte na mogućnost repriziranja Inzkove suspenzije odluke CIK-a. A poslije toga sve ide lako k'o niz ulicu.Banksy wrote:Pošto je tema svakako otišla široko, zna li ko šta je s Budimirom, dokle je stigao u pravljenju stranke, ima li podršku MZ-e? Ili oni sad igraju samo na Raguža?
Ako to ne upali, gud baj Čarli.
- KatarinaKosaca
#536 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Ironično sam govorila o Erceg-bosanskim mjerilima i kriterijumima, gdje je više uspjeti u >Zagrebu nego u Rimu ili >Beču.Alfons Kauders wrote:Ne znam samo sta mu je zapravo mjerilo tog uspjeha? To sto je zaradio akademsku titulu? Svaka cast, nesto ne vjerujem da je jedini Hrvat koji je dobacio do doktorata - ima ih jako puno, i ima ih dosta uspjesnijih od njega, samo sto ljudi rade svoj posao i ne vole se medijski eksponirati, tj. profanisati.
- Alfons Kauders
#537 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Dakle "jedna politicka nacija" su po tome sto... Nece da granica Velike Srbije bude na Dobrinji? Ili granica Hrvatske bude oko Vrapcica?volta dzontra wrote:Pa naravno. Nemam ja šta htjeti ili ne. To sam i govorio. Da su Bošnjaci/Bosanci jedna politička nacija a ovdje me uvjeravaju da je to što se netko izjasnio kao Bosanac moralno superiorno nekim "torašima" i sl.ultima_palabra wrote:Ali ne razumijem kakvu bi ti razliku htio?volta dzontra wrote:Da razlika je definitivno u isključivosti. Recimo Bošnjak koji glasa za SDA zeli da vjeronauk isključivo ulazi i prosjek ocjena a Bosanac, agnostik koji glasa za ljevicu nije isključiv po tom pitanju i prihvatljivo mu je da bude neobvezan predmet, da bude obvezan ali ne ulazi u prosjek ili da ulazi u prosjek a može se izabrati i kultura religija kao zamjenski
Ostalo je u pet dekaDa li u Hrvatskoj ima nekih većih razlika među Hrvatima... recimo da li postoji nekih 30-40% ljudi koji bi htjeli novu Jugoslaviju ili da se ponovo formira RSK? Da li u Srbiji postoji ogromna populacija koja bi predala kompletno Kosovo Albancima ili dala široku autonomiju Vojvodini ili Sandžaku?
Jer tu se slazu svi od vehabija do ateista, fasista do najcrvenijih komunjara? I tebi sve ostale razlike nisu bitne?
- volta dzontra
#538 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Ne svakog "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku". Neka miješanja i ljubavi. Ali "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku" koji podilazi bošnjačkom biračkom tijelu pa onda uzima za pravo izrugivati se ostatku svog naroda s pozicija moralne superiornosti koje izvlači iz svog mješanog braka i populističke prihvaćenosti od navodno "fine raje"....KatarinaKosaca wrote:Kad imaoci vlažnih snova neke rahmetli tvorevine i njenih primitivnih ideologa današnjih stanovnika Haaga počnu da prave analitičke presjeke "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku" "Bosanca i Bošnjaka" lijepo mi pozli..Ali, ono baš. U takvom intelektualnom jadu i fašisoidnoj limitaciji ovaj Raspudić i dođe kao najpametniji, pa nije ni čudo da je toliko hvaljen i voljen. Baška što je Ercegovac uspio, moš mislt u Zagrebu
Taj stereotip ne bi ni postojao da čaršija godinama s njim ne trlja nos a svi mi prave sarajlije znamo da se u stvarnosti taj mit otanjio ko rizla......
- Havatar
#539 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Iz licnog iskustva i iz komentara na internetu koji su mi potvrdili da to moje licno iskustvo nije izuzetak nego da ima jedan broj ljudi koji tako razmislja i to ne zanemarljiv broj. .Alfons Kauders wrote:Dakle do zakljucka si dosao na osnovu "komentara na internetu"... Nije majka Muju karala sto se kockao, vec sto se vadio.Havatar wrote: Govorim za one koje ja licno poznajem a po komentarima na internetu kad se povede neka diskusija o tome vidim da nisu usamljeni slucajevi i da ima dosta takvih koji smatraju da ako im to ne smeta da su oni iznad onih kojima to smeta i da su oni koji su protiv tri prsta kao pozdrava nacionalisti i nisu za suzivot.
- Alfons Kauders
#540 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Ma znam, ali kako ga kuju u zvijezde, rekao bi covjek da nijedan Hrvat iz BiH nikad nije postao univerzitetski profesor - a statisticki Hrvati u BiH su bili najobrazovaniji narod, pogotovo u gradovima. Smijurija opsta, ili opca.KatarinaKosaca wrote:Ironično sam govorila o Erceg-bosanskim mjerilima i kriterijumima, gdje je više uspjeti u >Zagrebu nego u Rimu ili >Beču.Alfons Kauders wrote:Ne znam samo sta mu je zapravo mjerilo tog uspjeha? To sto je zaradio akademsku titulu? Svaka cast, nesto ne vjerujem da je jedini Hrvat koji je dobacio do doktorata - ima ih jako puno, i ima ih dosta uspjesnijih od njega, samo sto ljudi rade svoj posao i ne vole se medijski eksponirati, tj. profanisati.
- Alfons Kauders
#541 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Pa sta hoces? Da Sarajevo isto voli nekog ko ide na Thompsona u crnoj majici kao nekog ko zivi u Sarajevu, jos pride u mijesanom braku? Sve po zaslugama sefe... Tolerancija ima svoje granice, ne samo u Sarajevu.volta dzontra wrote:Ne svakog "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku". Neka miješanja i ljubavi. Ali "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku" koji podilazi bošnjačkom biračkom tijelu pa onda uzima za pravo izrugivati se ostatku svog naroda s pozicija moralne superiornosti koje izvlači iz svog mješanog braka i populističke prihvaćenosti od navodno "fine raje"....KatarinaKosaca wrote:Kad imaoci vlažnih snova neke rahmetli tvorevine i njenih primitivnih ideologa današnjih stanovnika Haaga počnu da prave analitičke presjeke "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku" "Bosanca i Bošnjaka" lijepo mi pozli..Ali, ono baš. U takvom intelektualnom jadu i fašisoidnoj limitaciji ovaj Raspudić i dođe kao najpametniji, pa nije ni čudo da je toliko hvaljen i voljen. Baška što je Ercegovac uspio, moš mislt u Zagrebu
Taj stereotip ne bi ni postojao da čaršija godinama s njim ne trlja nos a svi mi prave sarajlije znamo da se u stvarnosti taj mit otanjio ko rizla......
- KatarinaKosaca
#542 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Pošto sam netko ko je na svojoj koži osjetio Ercegbosanske analitike i zaključkevolta dzontra wrote:Ne svakog "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku". Neka miješanja i ljubavi. Ali "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku" koji podilazi bošnjačkom biračkom tijelu pa onda uzima za pravo izrugivati se ostatku svog naroda s pozicija moralne superiornosti koje izvlači iz svog mješanog braka i populističke prihvaćenosti od navodno "fine raje"....
Odakle vama pravo da nekome dajete nacionalni identitet, kvalificirate veličinu Hrvatstva i dijelite ocjene i lekcije?
Vama.. objasnih, onima koji korz ovaj ne tako ni mudru zamku brane ADZ-ovsko bitisanje i krađu zadnijh 20 -tak godina. Sa jedinim velikim nacionalnim projektom Bobanovo i Šuškovo
- Alfons Kauders
#543 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Dobro ba, odmori...Havatar wrote: Iz licnog iskustva i iz komentara na internetu koji su mi potvrdili da to moje licno iskustvo nije izuzetak nego da ima jedan broj ljudi koji tako razmislja i to ne zanemarljiv broj. .
- cyprus
#544 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Reko sam da se neću javljati na temu više, ali evo moram prekršit rečenoAlfons Kauders wrote:Dakle "jedna politicka nacija" su po tome sto... Nece da granica Velike Srbije bude na Dobrinji? Ili granica Hrvatske bude oko Vrapcica?
Jer tu se slazu svi od vehabija do ateista, fasista do najcrvenijih komunjara? I tebi sve ostale razlike nisu bitne?
Slažem se sa Voltom... Bošnjaci i većina Bosanaca imaju iste etničke/nacionalne karakteristike, a razlike se svode na ligvinstičko pitanje dva slova (ŠNJ i AN)... Razlike koje ti navodiš su tipične za odnose UNUTAR jednog istog naroda... U svakom narodu postoje konzervativne i liberalne snage... U svakom narodu postoji dio koji je za vjeronauku u školama i dio koji nije... A Bošnjaci su rijedak primjer gdje taj liberalniji dio osjeća potrebu da se na osnovu svoje liberalnosti izdvoji u poseban narod, tj. dobije posebno ime, iako realno nema karakteristike posebnog naroda...
Ja na ovom forumu, a i inače, zagovaram pravo pojedinaca da se izjasne kako hoće, koje nikome ne smije biti osporeno... Međutim, kada govorimo o kontekstu grupacije, ne mogu biti nerealan i reći da Bosanci imaju karakteristike zasebnog naroda... Nemaju.
Last edited by cyprus on 17/09/2013 12:33, edited 6 times in total.
- Banksy
#545 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
On mi je velika misterija i iznenađenje ... Od notornog crnokošuljaša do borca za pravdu, velikomučenika, poštenjačine ...Hafis wrote:Budimir se ozbiljno priprema za izbore. Bacio je sve karte na mogućnost repriziranja Inzkove suspenzije odluke CIK-a. A poslije toga sve ide lako k'o niz ulicu.Banksy wrote:Pošto je tema svakako otišla široko, zna li ko šta je s Budimirom, dokle je stigao u pravljenju stranke, ima li podršku MZ-e? Ili oni sad igraju samo na Raguža?
Ako to ne upali, gud baj Čarli.
Veeeliki potencijal, šteta bi bilo ne iskoristiti ga ...
Samo mora da održava tu energiju, da bude stalno prisutan u javnosti, a nešto ga ne vidim u zadnje vrijeme ...
- volta dzontra
#546 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Dakle "jedna politicka nacija" su po tome sto... Nece da granica Velike Srbije bude na Dobrinji? Ili granica Hrvatske bude oko Vrapcica?
Koje razlike? Ako ti se da pobroji ih? Svodiš gradskog Bošnjaka (konzervativca) koji glasuje za SDA na vehabiju a Bosanca koji glasa za ljevicu na ultratolerantnog NVO-ovca
- KatarinaKosaca
#547 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Neovisno o temi, jako zanimljivo i kratko napisano.. u svakom slučaju za razmišljanje. Dugo mi na forumu nije nešto palo u oči ovako...cyprus wrote:Ja na ovom forumu, a i inače, zagovaram prava pojedinaca da se izjasne kako hoće, koje nikome ne smije biti osporeno... Međutim, kada govorimo o kontekstu grupacije, ne mogu biti nerealan i reći da Bosanci imaju karakteristike zasebnog naroda... Nemaju.
- ultima_palabra
#548 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Nemaju ni Crnogorci.cyprus wrote:Ja na ovom forumu, a i inače, zagovaram pravo pojedinaca da se izjasne kako hoće, koje nikome ne smije biti osporeno... Međutim, kada govorimo o kontekstu grupacije, ne mogu biti nerealan i reći da Bosanci imaju karakteristike zasebnog naroda... Nemaju.
- ultima_palabra
#549 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Banksy wrote:On mi je velika misterija i iznenađenje ... Od notornog crnokošuljaša do borca za pravdu, velikomučenika, poštenjačine ...
Veeeliki potencijal, šteta bi bilo ne iskoristiti ga ...
Samo mora da održava tu energiju, da bude stalno prisutan u javnosti, a nešto ga ne vidim u zadnje vrijeme ...
- volta dzontra
#550 Re: Nino Raspudić ideolog hercegbosanskog zla
Vazda isto pilanje. ADZ? Bobanovo i Šuškovo?KatarinaKosaca wrote:Pošto sam netko ko je na svojoj koži osjetio Ercegbosanske analitike i zaključkevolta dzontra wrote:Ne svakog "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku". Neka miješanja i ljubavi. Ali "Sarajevskog Hrvata u mješanom braku" koji podilazi bošnjačkom biračkom tijelu pa onda uzima za pravo izrugivati se ostatku svog naroda s pozicija moralne superiornosti koje izvlači iz svog mješanog braka i populističke prihvaćenosti od navodno "fine raje"....
Taj stereotip ne bi ni postojao da čaršija godinama s njim ne trlja nos a svi mi prave sarajlije znamo da se u stvarnosti taj mit otanjio ko rizla......![]()
koje necije ima, a koje nema, postavljam ti pitanje (jer je to ne u 5 deka, nego identično)
Odakle vama pravo da nekome dajete nacionalni identitet, kvalificirate veličinu Hrvatstva i dijelite ocjene i lekcije?
Vama.. objasnih, onima koji korz ovaj ne tako ni mudru zamku brane ADZ-ovsko bitisanje i krađu zadnijh 20 -tak godina. Sa jedinim velikim nacionalnim projektom Bobanovo i Šuškovo![]()
Nacionali identitet se ne daje nego bira.
Nitko nikome ne kvalificira veličinu hrvatstva.
Ako politički sistem iz pojma ustavne konstutivnosti, povijesti zemlje, prakse i sl. izvodi razna izborno-politička rješenja u kojima su različiti narodi reprezentativno zastupljeni u organima upravljanja (to nije BH specifičnost) onda je moralno, ispravno, liberalno teorijski opravdano težiti da taj narod/narode predstavljaju oni koje taj narod bira čak bez obzira na njihovo etničko porijeklo.
Manipuliranje s tim stvarima je nemoralno, štetno i dovodi do političkih pa onda i društvenih kriza ne samo u BiH nego u svim višenacionalnim državama.
To što se vi talambasanje lažnom multietničnošću pretvorili u politički projekt to je druga stvar. Zbog toga vas frustrira kad netko na to javno ne pristaje ili se tomu argumentirano protivi. Onda ide totalitarno etiketiranje i spuštanje rasprave na ruganje lokalnim izgovorima "ADZ" i sl..