parangal_ wrote:wolf07 wrote:dalje wrote:Pa upravo bi omugucavanje Hrvatima da bez bojazni od preglasavanja biraju svoje predstavnike relaksiralo situaciju izmdju Bosnjaka i Hrvata.
Bosnjaci mogu biti samo na dobitku ukoliko relaksiraju odnose sa Hrvatima i uz to deblokiraju evropski put.
Problem odnosa Bosnjaka i Hrvata u F BiH ne lezi u tome da li ce HDZ BiH biti u vlasti ili ne. Korijen problema je u tome sto se HDZ BIH ponasa kao ekspozitura SNSD-a (u ovih zadnjih nekoliko godina). Iz tog razloga Bosnjaci su i posezali za rjesenjem tipa - kad vi necete da izaberete normalnog Hrvata koji je bar deklarativno opredijeljen za BiH i koji nece svaki drugi dan da sere o samoupravama, trecim entitetima, hrvatskim kanalima i sl., onda cemo vam ga izabrati mi! I tu nije kraj problema, ako Covic nastavi da svira qurtzu kao da mu je Dodik i otac i mati onda se moze desiti jos drasticniji slucaj.
Sta cete ako na sljedecim izborima SDA iz svojih redova predlozi hrvatskog clana Predsjednistva BiH? Jos cete i plakati za Komsicem koji nit' smrdi nit' mirise. A da vas podsjetim, ne postoji ni jedna jedina zakonska ili bilo koja druga zapreka da SDA uradi bas to!!! Taj se kandidat moze zvati Ivica Saric koji je Hrvat i koji je u SDA, ali niko ne moze sprijeciti i jednog Halida Genjca npr. da kaze - znate, ja sam od danas Hrvat. I onda, koliko sutra, SDA objavi njegovu kandidaturu za hrvatskog clana Predsjednistva BiH. Mislim da je krajnje vrijeme da neko medju Hrvatima ustane i glasno upita Dragana Covica - cime je to Dodik zaduzio hrvatski narod u BiH???
ti bi htio biti hrvatsko cvijeće a ne kontaš da hrvati nisu bili iskreni prema bošnjacima ni u NDH. da hitler nije popušio od rusa bili bi sljedeci na redu. vidiš li koja je to ironija? objasni mi molim te zasto bi se hrvati ujedinili sa bošnjacima da istjeraju srbe do rusije? da bi ih ostalo 10% u muslimanskoj drzavi? mislis da se hrvati i njihovi saveznici nijemci, vatikan i ekipa vise plase srba od muslimana?
Sta bi bilo - da je bilo, svaka rasprava te vrste je izlisna pa ne vidim cemu okretanje price na matricu 3.rajh-NDH-SSSR-...
Govorio sam o vrlo konkretnim stvarima koje bi se mogle desiti u buducnosti, relativno bliskoj, a ne o stvarima koje su se mogle desiti da II S.R. nije zavrsio kako je zavrsio. I kad vec pominjes cvijece, meni ni danas nije jasno zbog cega se Covic ponasa kao Dodikovo "cvijece", i jos mi je nejasnije zasto ostatak Hrvata na to suti. Znam samo da ako to nastavi u tom pravcu da je biranje clana Predsjednistva iz reda Hrvata na nacin da to u stvari urade Bosnjaci sasvim moguca, zakonita pa cak i opravdana varijanta. Reci mi zbog cega bi Bosnjaci trebalo da pustaju HDZ-u BiH da se zajebaje sa drzavom koja je i vasa i nasa, ali nam ocigledno nije jednako stalo do nje? Vama Hrvatima koji god se ustupak napravi - malo je! Evo primjera, malo vam je sto Bosnjaci tolerisu zastavu koju vi zovete "povijesna zastava hrvatskog naroda", pa sve cesce i sve vise vidjam zastavu Republike Hrvatske izvjesenu po ulicama, raznim objektima i sl. Da li znas da je takva praksa u vecini DEMOKRATSKIH drzava kaznjiva? Sta je sljedeci korak, da pocnete sve vise isticati ustaska obiljezja kako bi dalje provocirali?
Ako nastavite da se zajebajete mislim sasvim ozbiljno da cete zbog toga i platiti visoku cijenu, daleko visu nego sto mislite. Naravno, Bosnjaka ce u tom slucaju nestati jer nimalo ne sumnjam u naklonost Zapada prema hrvatskom narodu. Medjutim, do momenta kad ce Bosnjaci biti istrijebljeni i vi i Srbi cete se nanosati krvavih gaca! U tom smislu mislim da bi vam daleko pametnije bilo da BiH prihvatite kao svoju drzavu, u njoj se ponasate domacinski (placajte poreze, uvazavajte druge ljude koji nisu Hrvati na prostorima gdje ste vecina, odvojite svoje politicko djelovanje od desnicarskih ideja...) jer ova zemlja moze pruziti dovoljno i Bosnjacima i Srbima i Hrvatima, samo je treba prihvatiti kao svoju. Shvatite da Bosnjaci kao narod nemaju rezervnu drzavu i da nimalo nisu motivisani, niti razmisljaju o tome, da im to bude Turska iako prema njoj gaje velike simpatije. Bosnjaci jesu stjerani u okruzenje, ali u okruzenju su otkako je Turska napustila ove prostore pa su nekako docekali 21.vijek. Nemojte nimalo da se zanosite da zbog svog nepovoljnog polozaja predstavljamo lak plijen!!! U pravilu, daleko je teze savladati nekoga ko je okruzen nego nekoga ko ima izlaz.