Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Locked
VolimTeAjla

#1 Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by VolimTeAjla »

Ovo je tema u kojoj bi sa političkog aspekta mogli da diskutujemo o velikom rumunskom vođi, u narodu poznatom i kao "Karpatski genije" odnosno "Geniul din Carpaţi" - riječ je naravno o najvećem Rumunu u 20 vijeku, odnosno Nikolaju Čaušeskuom.

Image

Prije svega veliki vizionar, koji je htio da izvrši sistematizaciju i da napravi "višestrano razvijeno socijalističko društvo",
Godine 1972. Ceauşescu je započeo program sistematizacije. Promoviran kao način da se izgradi "višestrano razvijeno socijalističko društvo", program rušenja, raseljavanja i ponovne gradnje započet je najprije na selu, a kulminirao je pokušajem da se potpuno preoblikuje i sam glavni grad. Više od petine centralnog dijela Bukurešta, uključujući i crkve i povijesne zgrade, porušeno je tijekom 80-tih godina, kako bi Ceauşescu izgradio grad po svojoj zamisli. Palača naroda ("Casa Poporului"), sada zgrada Parlamenta, druga je po veličini zgrada na svijetu (posle američkog Pentagona).
Rumunija je tada takođe zabilježila i veliki prirodni priraštaj, prije svega zato što je porez na osobe koje imaju preko 25 godina i bez djece su bio 20%.

Majke koje su imale 10 i više djece, tokom prosperitetne vladavine Karpatskog Genija dobijale su na poklon zlatnu medalju, automobil, besplatan prevoz željeznicom.

Vladavinu velikog vođe i karpatskog genija je krasila i izuzetno niska nezaposlenost, društvo u kome su svi jednaki. Društvo gdje je Rumunija bila 4 izvoznik oružja u Evropi. Dobitnik francuske medalje časti.

Svemu lijepom dođe kraj, a kada je bračni par Čaušesku ubijen, BAŠ TOG DANA Rumunija je na čelu sa Karpatskim Genijem otplatila i posljednji cent inostranog duga.

Image

Rumuni se danas sa sjetom sjećaju Nikolaja Čaušeskua, sa sjetom se sjećaju jednog pravednijeg, humanijeg sistema u kojemu su svi bili jednaki.

Image

Image

Image
jeza u ledja

#2 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by jeza u ledja »

daj ba ne smaraj vise
jefferson

#3 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by jefferson »

Nesto bi rekao, ali...
Idi djete igraj se izmedju dvije vatre!
VolimTeAjla

#4 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by VolimTeAjla »

jeza u ledja wrote:daj ba ne smaraj vise
Ako ti smeta ne čitaj. Sve je ovo u skladu sa pravilima foruma.

Sad moram na posao, ali danas u toku dana napisaću pogled iz jednog drugog ugla o Sjevernoj Koreji, SSSR, Kambodži, Istočnoj Njemačkoj.

Lijep Pozdrav.
jeza u ledja

#5 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by jeza u ledja »

VolimTeAjla wrote:

Sad moram na posao, ali danas u toku dana napisaću pogled iz jednog drugog ugla o Sjevernoj Koreji, SSSR, Kambodži, Istočnoj Njemačkoj.

Lijep Pozdrav.
Mislim da masovno otvaranje tema nije u skladu s pravilima foruma.
VolimTeAjla

#6 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by VolimTeAjla »

Gdje to piše? Jel postoji neki pravilnik koliko se može tema otvoriti u koliko sati? Administrator je tu da se brine za sl stvari, a tebi ako se ne sviđa izađi iz teme.

Ovu sam temu otvorio u pola 5, a ako neko baš vodi računa o tome, sljedeću ću otvoriti sutra..

Pozdrav.
jefferson

#7 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by jefferson »

VolimTeAjla wrote:

Lijep Pozdrav.
De ti meni reci koliko ti znas rumuna koji su zivjeli tokom Causeskuove vladavine? Znas li ikog ko je bio oficir u tadasnjoj rumunjskoj vojsci?
Koliko znas ljudi iz Kambodze, ljudi koji su zivjeli u istocnoj njemackoj?
Kojeg ba drugog gla, ostavi se kompjutera i idi radit.
I da, po pravilima foruma, ne mozes ti zabraniti nekome da se javlja na temu koju si otvorio.
jeza u ledja

#8 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by jeza u ledja »

VolimTeAjla wrote:Gdje to piše? Jel postoji neki pravilnik koliko se može tema otvoriti u koliko sati? Administrator je tu da se brine za sl stvari, a tebi ako se ne sviđa izađi iz teme.

Ovu sam temu otvorio u pola 5, a ako neko baš vodi računa o tome, sljedeću ću otvoriti sutra..

Pozdrav.
Postoji svasta nesto u pravilniku, kojeg si nakon svih silnih ponovnih registracija valjda barem jednom mogao procitati.

Ja sam na temi upravo zato sto mi se ne svidja. :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#9 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by Matijevic_Vlado »

jefferson wrote:
VolimTeAjla wrote:

Lijep Pozdrav.
De ti meni reci koliko ti znas rumuna koji su zivjeli tokom Causeskuove vladavine? Znas li ikog ko je bio oficir u tadasnjoj rumunjskoj vojsci?
Koliko znas ljudi iz Kambodze, ljudi koji su zivjeli u istocnoj njemackoj?
Kojeg ba drugog gla, ostavi se kompjutera i idi radit.
I da, po pravilima foruma, ne mozes ti zabraniti nekome da se javlja na temu koju si otvorio.
cekaj dok izgugla :mrgreen: pa ce ti odg na pitanja
agnostic_front

#10 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by agnostic_front »

:lol: :lol: :lol: :lol:
forel

#11 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by forel »

Strasne gluposti, da ne kazem goru rijec napisane o covjeku koji je posredstvom tajne policije Securitate pobio gotovo 60 000 ljudi, bio marioneta Moskvi, i u sluzbi komunista iz Rusije.Prosperitivni??Koje gluposti...I jos jednog zlotvora nazivati velikim, pa isto kao da si za Hitlera napisao da je veliki vođa.Pitaj malo Rumune sto misle o ''velikom vođi'', tako su ga volili da su ga na koncu izbusili sa toliko metaka da je imo vise olova u tijelu nego zuba.Čaušesku niti je bio velik, niti je bio Rumunski vođa, on je bio marioneta, u sluzbi komunisticke vlasti u Moskvi.I pao je onda kada je pao SSSR.Da bi se dodvorio vlastima i gotovo paranoicnim sistemima, osnovao je Securitateu, koja je bila i ogranak KGB-a u Rumuniji.Progon politickih neistomisljenika se provodio cijelo vrijeme, i procjenjuje se da je tajna policija po njegovom naredzenju pobila od 40 000 do 60 000 Rumuna.Po pravilima foruma treba da se pise o njima, ali ne i da se falificira historijske cinjenice.A jos manje da se zlocini bilo kog rezima nazivaju ''prosperitivnim''.Prosperitet je relativna stvar.U Kini prosperitet je kada dobijete biciklo kao dobar sluzbenik u partiji, a u SAD je prosperitet kada dobijete pet miliona za uzornu i pozrtvovanu sluzbu u marincima.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#12 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by Velkoski »

Kakav crni vođa, rumunska bijeda se još uvijek oporavlja od ovog delegata.
Šveđanin

#13 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by Šveđanin »

Ja ne znam gdje je vama savjest da kažete za ovog dželata rumunskog naroda da je on prosperitetan u bilo čemu.

Još dugo dugo vremena će se oni oporavljati od njega..

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
jefferson

#14 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by jefferson »

Šveđanin wrote:Ja ne znam gdje je vama savjest da kažete za ovog dželata rumunskog naroda da je on prosperitetan u bilo čemu.

Ja sam upoznao dosta rumuna koji su zivjeli dok je taj tenkre donosio "prosperitet."
Da mogu, iskpali bi ga i ponovo streljali.
Šveđanin

#15 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by Šveđanin »

Ma upoznao sam i ja, ali neda mi se više pisati ništa o ovim "slobodarskim" režimima, sve već rečeno.

A pokretača teme bi ja odveo u jadni i bijedni sjeveroistok Rumunije pa da priupita narod kako žive, šta rade, ko im je kriv i ko ih je uništio..
Cybernetic

#16 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by Cybernetic »

jefferson wrote:
Šveđanin wrote:Ja ne znam gdje je vama savjest da kažete za ovog dželata rumunskog naroda da je on prosperitetan u bilo čemu.

Ja sam upoznao dosta rumuna koji su zivjeli dok je taj tenkre donosio "prosperitet."
Da mogu, iskpali bi ga i ponovo streljali.
Tko kaze da su ga strijeljali?

Image
Vitezanin

#17 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by Vitezanin »

Kad vidim za bilo kojeg političara ovaj epitet "veliki" dobivam automatski nagon da povratim.

Koji veliki? Čovjek koji je stvorio natalitetnu politiku zbog kojeg su djeca masovno umirala ili u boljem slučaju završavala u domovima? Veliki, ali da ne kažem šta.

Volio bih da čujem više o ovom Čaušeskuu. Naravno, iz usta onih koji ne svršavaju na ime ovih bivših"nacionalnih" vođa.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18 Re: Nikolae Čaušesku - lik i djelo VELIKOG RUMUNSKOG VOĐE

Post by Chmoljo »

VolimTeAjla wrote:Gdje to piše? Jel postoji neki pravilnik koliko se može tema otvoriti u koliko sati? Administrator je tu da se brine za sl stvari, a tebi ako se ne sviđa izađi iz teme.

Pozdrav.
administrator se pobrinuo. preporučujem ti da se počneš baviti nečim pametnijim jer će svaki tvoj sličan pokušaj biti brisan, kao i nick.
Locked