Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Ci-Nick

#101 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by Ci-Nick »

_drunken_santa_ wrote:
prog321 wrote:Kazna je devalvacija valute.
zasto je devalvacija losa?
Zašto ?
Dovoljno je sjetiti se što se desilo kod uvođenja PDV-a 2006. god.
Vlast je obećavala da će dio prikupljenih sredstava od PDV-a ( kad se stvore uslovi :lol: ) usmjeriti u razvojne programe, socijalne programe i u poticaje.
Već 2007. godine prihodi od inderektnih poreza su bili 600 miliona KM iznad planiranih,.. i šta uradiše ?
U tri godine su paraziti sebi povećali plaće za 50 % i na budžet natovarili još par desetina hiljada parazita koje po dolasku recesije nisu otpustili nego se broj nastavio povećavati.
Isto bi se desilo i sa devalvacijom. Naštampani novac bi završio u u budžetima, zaposlilo bi se još parazita a privredi i narodu bi devalvacija bila kao vanredni porez na imovinu.
breuer

#102 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by breuer »

Ci-Nick wrote:Dovoljno je sjetiti se što se desilo kod uvođenja PDV-a 2006. god.
Vlast je obećavala da će dio prikupljenih sredstava od PDV-a ( kad se stvore uslovi :lol: ) usmjeriti u razvojne programe, socijalne programe i u poticaje.
Već 2007. godine prihodi od inderektnih poreza su bili 600 miliona KM iznad planiranih,.. i šta uradiše ?
U tri godine su paraziti sebi povećali plaće za 50 % i na budžet natovarili još par desetina hiljada parazita koje po dolasku recesije nisu otpustili nego se broj nastavio povećavati.
Isto bi se desilo i sa devalvacijom. Naštampani novac bi završio u u budžetima, zaposlilo bi se još parazita a privredi i narodu bi devalvacija bila kao vanredni porez na imovinu.
Pa usmjerili su u razvojne programe i poticaje zapošljavanja parazita :D i to su ljudi...
Haris.ba

#103 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by Haris.ba »

http://www.avaz.ba/clanak/161403/nikola ... nih-mjesta

"U visokom obrazovanju sam decenijama. Ono što sam tamo vidio je goli lopovluk i uništavanje ove države. Pa Travnik ima više univerziteta neko Oksford ili Kembridž. U svojoj sam karijeri doživio ne tako davno da mi student kaže da nije platio fakultet da bi učio, već da dobije diplomu. Ima vic. Kaže Mujo Fati: “Da sam znao da je ovako lako završiti pravni fakultet, platio bih i srednju školu da imam.” I to je stvarno istina.

I onda takvi s kupljenim diplomama dolaze na funkcije i ne možeš se takvog hohštaplera riješiti narednih 20-30 godina."

Zna čovjek iz prve ruke, :D :

https://youtu.be/0K6kJvy68fM

Svake dvije godine vaskrsne ova ista tema. I bude nekoliko stranica, i poslije slike da kad bi naši političari imali štampariju novca - prestane se pisati.

Zar postoji u ovoj državi iko ko vjeruje da poslije štampanja novca ne bi usljedile masovne konverzije u euro? Država bi imala dvije opcije. Ili da gleda kako građani primljenu platu mijenjaju u euro, i ostavljaju samo nužni dio za trošenje. Ili bi zabranila ili ograničila konverzije u euro - što bi dovelo do crnoga tržišta deviza. I samo neznalice mogu misliti drugačije.
A profesor nije neznalica. On vrlo dobro zna šta priča, i zašto priča.

Nama ne treba povećanje konkurencije makroekonomskim politikama sa valutom. Odabrali/stavljen je pred nas drugi i teži put povećanja konkurencije. I istina je da se patimo. Ali, i sa ovakvom patnjom je mnogo bolje od alternative ponavljanja grešaka štamparije sa Topčidera.

Istina je ono što profesor govori o vodama, šumama, elektranama i telekomima. Ali, da znamo njima upravljati, i upravljati državom - ne bi nam MMF ni trebao u ovom obliku. To je ono koka i jaje? Ko je kriv? Grci što su uzimali kredite, ili Njemci što su im davali?
costacurta

#104 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by costacurta »

Jednom riječju ŠUPAK.
Isto ko i Cenićka, Spahić, Svetlana Broz, Kadrija Hodžić i mnogi drugi mudomlati.
Supak jedan, kakav strucnjak moras biti da kažeš da je BH privreda pred kolapsom?! :shock:
Frajer bio u samom vrhu vlasti, na svim nivoima. Omastio brke i sad onako penzionerski, opusteno se prosipa izvaljuje kako je MMFu u cilju slom BH ekonomije...... o krF ti ebem. :lol:
Kolko si imao prilika da popravis nakaradnu ekonomsku politiku a qrcem nisi mrdno.
Sere po privatnim fakultetima a sam je bio dekan Aperiona u Travniku i profesor na Sveučilištu u Vitezu...... :shock: :lol:
Sad malo bombastičnih izvala ne bil se koja knjiga prodala isto ko i Cenićka samo sto sam nju i gotivio jedno vrijeme ali od februara prosle godine i protesta za mene su tek obične jajare cija rijec i analiza ne vrijedi pisljive pare.
Moj Nikola hajd barem je bio ok kad je napuštao UNSA i rekao je to nije zbog imena vec zbog karijere na sveučilištu :mrgreen:
vivaldi

#105 Re: Nikola Grabovac: Centralna banka ima tajni cilj da razori Bosnu i Hercegovinu

Post by vivaldi »

costacurta wrote:Isto ko i Cenićka, Spahić, Svetlana Broz, Kadrija Hodžić i mnogi drugi mudomlati.
slazem se. cak ni u ovako usranoj ekonomiji oni nisu u stanju potruditi se i smisliti argumentovanu kritiku vec godinama prospiaju iste floskule, vise politicke nego ekonomkse.

ali to neko placa ocigledno jer njima ne fali i dobro zive od povrsne shitty price vec godinama..

ne mogu da sjetim nijednog ekonomiste koji djeluje nezavisno, a ima smsilenu pricu
Post Reply