Nikada se manje nije išlo na more..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#301 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Alfons Kauders »

i sta smo zakljucili?

all inclusive u turskoj bi trebao biti 500 mara za 15 dana, s avionom... :D a krevet u privatnom smjestaju u makarskoj bi trebao biti 10... ne eura, ne maraka, vec kuna... :D

hm, da nije problem u nasoj kupovnoj moci, a ne u cijenama od opatije, preko ulcinja do antalije? meni se cini da imamo malcice... nerealna ocekivanja :-)
Šveđanin

#302 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Šveđanin »

madner wrote:Ko kaze da je skupo u Hr nije vidio pravo deranje: Francuska.

No ljudi imaju najvise turista, moze im se.
Cijene pive različite. Ako hoćeš pored šanka ili unutra, jedna cijena. Ako hoćeš da sjediš vani u bašti, izađe te skuplje. Nervozni radnik crnac nam objasnio da je to zbog pogleda. :-D
detroit-mercy

#303 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by detroit-mercy »

JaneEyre wrote:Hahahhaha...ovdje neki kao da su PR-ovi hrvatske turističke zajednice...ili hotela u turskoj...

Ja nemam ništa protiv hrvatske, obala je zaista divna, more čisto, itd...ali opet za ono što nudi i obzirom da nije jedna od razvikanijih turističkih destinacija kao npr. Španija, Grčka, Italija, Francuska pa konačno ta i Turska...zaista je preskupa u pogledu smještajnih kapaciteta i cijena izlazaka i (da se vratimo na temu)mislim da većinu građana sa našeg podneblja primorava da budu paradajz turisti...A da malo snize cijenu i generalno pokažu više ljubaznosti prva bih išla tamo...

Što se tiče tog nedostatka ponude...ako ljetujete npr. u Makarskoj ne nudi vam se ama baš nikakav fakulativni izlet...fakultativni izlet nije prevoz brodicama do otoka tu te ostavi, iskupaj se i hajmo nazad - to bi se više mogao nazvat vodeni taxi prevoz do obližnjih otoka :D izlet na plitivicama se tamo ne nudi, a ako su ga nekome na makarskoj rivijeri ponudili molim vas prosvlijetlite me :roll: ne sjećam se da je bila bilo kakva ponuda za boat parti, za školu ronjenja, za obilazak akvaparka ili obilazak nekog arheološkog lokaliteta...nekad sam se znala potrefit kad budu one neke kao ribarske večeri - veče vina, ribe, klape plevaju itd i trebali bi to češće organizovati, te neke festivale, neke predstave...znači, kad sabereš sve ovo jeste skupo plaćati apartman za dvoje 30eura, jeste skupo plaćati hamburger 20kn i jeste skupo plaćati 0.5 l točene u Tučepima 17-18 kn...
Jesi slucajno kad usla u neku turisticku agenciju da zamijenis pare, ti ti nude hejble kojekavih izleta pored standardnog obilazenja Hvara i Korcule sa Bibetom :mrgreen:
detroit-mercy

#304 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Pa to je odmor. Osim ako su grdnje Ruskinje, onda valja puno piti.
Pomakni se smjesta :mrgreen: dje Ruskinja moze biti grdna. Ruskinja moze biti samo dobra i bolja :izet: :izet: :izet: :izet: .
Juni

#305 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Juni »

arte.fakt wrote:pegasus avion sarajevo - antalya 4 osobe + beba 1000 KM smjestaj 1000 KM 11 dana ... Image ...
nikad ne bih pozelljela ljetovati u Tibri s bazenom :run:
starii

#306 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by starii »

bio sam krajem juna sa zenom i bebom u makarskoj, apartman 45 eura, otisli da kupimo u konzumu makarska dali 100KM a vjerujte i ne znam da smo puno sta uzeli, pijaca je bila skupa pa gotovo duplo kao kod nas, lidl je nesto jefitniji bio...realno ono sto oni nude je preskupo jer ipak sunce i more ne vrijede toliko..nazalost zbog male bebe nisam isao u tursku ali iducih godina sigurno cu ici u tursku...
Danguba

#307 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Danguba »

Jesmo li svi uvrnuti ili je do necega drugoga... :-)
Dobrodošlica gostima na hrvatskoj obali
Idete ljetovati na Jadran? Dočekat će vas šokantno visoke cijene!

Hronika10.07.14, 11:27h
Idete ljetovati na Jadran? Dočekat će vas šokantno visoke cijene!

“Dolaskom turističke sezone cijene na tržnici odlete u nebo. Sve je skupo, od voća do povrća i to gotovo dvostruko od primjerice, gradova u unutrašnjosti zemlje. Svake godine se ponavlja ista stvar i ljudi su se već pomalo navikli. Međutim, nije u redu da mi koji živimo na moru,plaćamo ceh samo zato jer se želi ‘odrati’ turiste u ta dva mjeseca”.

Rečenica je to koja možda najbolje opisuju situaciju na pulskoj tržnici tokom turističke sezone, a koju nam je u dahu izrekla jedna Puljanka (podaci poznati redakciji Danas.hr) koju su jučer zatekli među štandovima pulske tržnice.

Cijene rastu uz temperature

Dakako, ne odnosi se to na sve prodavače i proizvođače, no općenito se može zaključiti da cijene na tržnici rastu sukladno rastu temperature zraka. Tome u prilog ide i činjenica da se situacija s cijenama tokom ljeta ponavlja iz godine u godinu.

Štaviše, cijene su sve veće, a ono što se dobiva sve je manje. Jučer se primjerice na tržnici nudila košarica od jedva pet smokava za nevjerovatnih 15 kuna. Jasno je svima da sezonsko voće ili povrće, pogotovo kada se tek pojavi na stolovima, košta malo više nego inače, no toliki nesrazmjer cijene i ponude gotovo je nevjerojatan.

“Da, cijene su nevjerojatne. Baš nedavno sam htjela kupiti šparuge jer sam se spremala na put i htjela sam donijeti nešto “istarsko”, no cijena im je bila nevjerojatnih 40 kuna za mali mac. Odustala sam namjerno, tim više jer nisu bile nešto dobre, no to dovoljno govori o načinu poslovanja”, ispričala je za Glas Istre Stojanka Ćirić, stalni kupac na tržnici koja, kako je rekla, dobro prati cijene.

Ogromne razlike

Kazala je da je najviše boli činjenica što se iste stvari u unutrašnjosti prodaju duplo jeftinije. Veli da se upravo vratila iz Slavonije, odnosno iz Zagreba, te kaže da su cijene frapantno različite.

Primjerice, višnje koštaju pet kuna, a u Puli su po 20, marelice su manje od 10 kuna, dok se na pulskoj tržnici prodaju po 25 kuna. Ono što je zaista šokantno je to da je cijena trešanja u Zagrebu tri puta jeftinija nego u Puli – u Zagrebu se prodaju po osam kuna, a 40 kuna su u Puli. Ista je stvar, kaže Ćirić, i s povrćem, objavio je Danas.hr.

(Danas.hr, ** No links ** PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
a nije hAvaz :D
JThomas

#308 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by JThomas »

Alfons Kauders wrote:i sta smo zakljucili?

all inclusive u turskoj bi trebao biti 500 mara za 15 dana, s avionom... :D a krevet u privatnom smjestaju u makarskoj bi trebao biti 10... ne eura, ne maraka, vec kuna... :D

hm, da nije problem u nasoj kupovnoj moci, a ne u cijenama od opatije, preko ulcinja do antalije? meni se cini da imamo malcice... nerealna ocekivanja :-)
poenta teme je trebalo biti upravo to, slaba kupovna moć sa tendencijom daljnjem opadanja, što vodi do toga da sve više ljudi ne može sebi priuštiti nikakav odmor. al' k'o i uvijek završi na turska protiv hrvatske.
agent_zero

#309 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by agent_zero »

Alfons Kauders wrote:i sta smo zakljucili?
Pa ono što me manje-više i rečeno. A to je da platežna moć naših građana rapidno opada, cijene rapidno rastu s prvim zrakama sunca, a obje varijante (hr-tr) imaju svoje prednosti i mane. :-D

Još jedna stvar, ne znam kako je vama, ali meni je more u hr zadnje 2-3 godine dosta prohladno. Eh sad ne znam jeli to zaista tako ili starost kuca laganini na vrata :D Klima se prominenila, to je bez daljnjeg.

Ali opet, stara navika... Neko još prtiom fino napisa, "k'o da nisam bio na moru ako se makar jednom ne okupam u jadranu" :D .
Alfons Kauders

#310 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Alfons Kauders »

pijaca je u dalmaciji davno postala poligon za deranje turista... voce i povrce u konzumu i ostalim velikim marketima nerijetko upola jeftiniji, kvalitet tu negdje...

izbjegavati po svaku cijenu - drzati se marketa i cao...

moj personal favourite zadnjih godina - mladi kukuruz od 12-15cm za 6kn :) jbt s tim cijenama bi se na hektaru kukuruza zaradila kuca na obali... godisnje :-)
rovac13

#311 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by rovac13 »

Vole bosanci pretjerivat.Sad im skupa Turska,pa im jeftinije u Hrvatskoj,pa im onda skupo u Hrvatskoj,ne znas vise o cemu se radi.

Porede all inc u Tr sa privatnim smjestajem u Hrv.Ili porede voce i povrce koje na camcima dovoze na plazu sa vocem u bingu kod nas.Ne mozes ugodit bosancu :-D :-D .

Evo jedan akcijski katalog,prvi na koji sam naisao kad sam ukucao.Pa odlucite sami koliko je skupo u Hrvatskoj.
http://www.getro.hr/flipbook/uakciji-20 ... ook5/page1
JThomas

#312 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by JThomas »

pa jeste skupo kad se nema. i jablaničko jezero je skupo kad si fukara. a fukare je nažalost sve više. srednja klasa je na umoru, a i ono što je ostalo od nje dominantno čine uhljebljenici čije se plate isplaćuju novim kreditima. i kad ne bude više novih kredita i to će propasti.
swanfilter

#313 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by swanfilter »

karajubalinkeusupak wrote:ovdin jure iz podaca pozivan sve balinke da svrnu kod nas opet bice svinjskih pasteta mukte volin prcit muslimanke jeftine su
Odojče ...
hladan.preminger

#314 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by hladan.preminger »

karajubalinkeusupak wrote:ovdin jure iz podaca pozivan sve balinke da svrnu kod nas opet bice svinjskih pasteta mukte volin prcit muslimanke jeftine su

Jesi si se ti za ovo registrovo jebo ti mater svoju bolesnu?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#315 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by japin_mutapi »

kakve su šanse da ove godine odem na more
50% da idem a 100% da ne idem
Šveđanin

#316 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Šveđanin »

Crna Gora

Image
Seawolf

#317 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Seawolf »

madner wrote:Ko kaze da je skupo u Hr nije vidio pravo deranje: Francuska.

No ljudi imaju najvise turista, moze im se.
Jest' vala.

Ima l' većeg rahatluka od brčkanja u okeanu, dok te pokriva bunker sa Atlantskog bedema?

Image
starii

#318 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by starii »

rovac13 wrote:Vole bosanci pretjerivat.Sad im skupa Turska,pa im jeftinije u Hrvatskoj,pa im onda skupo u Hrvatskoj,ne znas vise o cemu se radi.

Porede all inc u Tr sa privatnim smjestajem u Hrv.Ili porede voce i povrce koje na camcima dovoze na plazu sa vocem u bingu kod nas.Ne mozes ugodit bosancu :-D :-D .

Evo jedan akcijski katalog,prvi na koji sam naisao kad sam ukucao.Pa odlucite sami koliko je skupo u Hrvatskoj.
jebiga ako cu i na moru ganjati akcije za normalne cijene :)
rovac13

#319 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by rovac13 »

starii wrote:
rovac13 wrote:Vole bosanci pretjerivat.Sad im skupa Turska,pa im jeftinije u Hrvatskoj,pa im onda skupo u Hrvatskoj,ne znas vise o cemu se radi.

jebiga ako cu i na moru ganjati akcije za normalne cijene :)
Onaj ko ganja akcije prodje jeftinije nego u bosni :D
Ako si primijetio ovdje se pisalo o extremnim skupocama u hrv,nosenju paradajza i pasteta iz bih :-D :-D :-D .Na ovom linku(a takvih ima puno)se moze vidjet kolike bombe se bacaju po forumu.

Ja svake godine idem u Pulu,ne nosim nista iz Bosne uvijek sopingujemo po normalnim cijenama.Najosnovnije potrepstine su nam vjecito tamo bile jeftinije,kao sto su hljeb mlijeko itd.......
ja nisam ja

#320 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by ja nisam ja »

U Crnoj gORI prodjes super.Bila u Dobrm vodama,smjestaj i prevoz bio 175 km i potroslila jos nekih 50 eura za hranu i sokove(7 dana)
rekla-kazala

#321 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by rekla-kazala »

Jučer se vratio sa Brača, Bola,... naših 1%, najviše Poljaka, Čeha, Slovenaca, Slovaka,... mnogo manje Nijemaca, Italijana, Bosanaca,. :roll: Jednostavno rečeno lijepo je ali ugođaj kvari osjećaj da te svi posmatraju kao pokretni novčanik.
Cijene: Kafa 10 do 15 kuna, sok 15 do 25 kuna, piza 60 kuna, pomfrit na plaži 25 kuna, :twisted: ležaljke i suncobrani po 50 kuna :twisted: :twisted: , tuširanje 10 kuna :twisted: :twisted: :twisted: Cijene voća na pijaci nisu istaknute i nisu iste za domaće i za turiste. Cijene u konzumu sve X 2 u odnosu na normalne cijene. Gorivo, trajekt, hotel ( doručak i večera za 2 dvije odrasle osobe i dvoje djece), plus ostalo cca 3200 KM.
P.S. jedini Bosanac kog sam prepoznao je vozio RAV-a 4 na kojem je pisalo: "Piramida sunca", imao je šešir na glavi i vjerovatno je došao na Bol da potraži neku novu piramidu. :roll:
Morat ću i ja pronaći sebi neku piramidu, nafatatati volontera da kopaju besplatno, ...osnovati fondaciju i onda laganini na istraživačka putovanja. :lol:
klmnopq

#322 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by klmnopq »

rekla-kazala wrote:... tuširanje 10 kuna :twisted: :twisted: :twisted:
hajde sve ovo i nekako, ali čuj tuširanje 10 kuna :lol: :lol: :lol:
rekla-kazala

#323 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by rekla-kazala »

klmnopq wrote:
rekla-kazala wrote:... tuširanje 10 kuna :twisted: :twisted: :twisted:
hajde sve ovo i nekako, ali čuj tuširanje 10 kuna :lol: :lol: :lol:
i u Makarskoj su postavili automate na tuševe ali je tamo tuširanje 2 kune, ovdje samo jedan tuš 200 metara od plaže, cijene WC 5 kuna, tuširanje 10 kuna. Gladni su,.. uskoro bi mogli naplaćivati i zrak i gledanje mora.
Zato je sve manje Nijemaca koji su najbolje pokazatelj da li ponuda odgovara cijeni.
Još prošle godine, za 1. maj u Tučepima sam primjetio da nema Nijemaca, tu su im predsezonu spašavali Bosanci.
Last edited by rekla-kazala on 13/07/2014 10:28, edited 1 time in total.
lasta2

#324 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by lasta2 »

odlazak na more je ionako aman zaman dozivljaj jedino za titine seljake. normalni ljudi radje obilaze gradove i znamenitosti po svijetu dok se seljak przi na plazi i misli da nema dalje od toga. more je vise za otici preko vikenda nego provesti odmor na njemu.
shibonja

#325 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by shibonja »

lasta2 wrote:odlazak na more je ionako aman zaman dozivljaj jedino za titine seljake. normalni ljudi radje obilaze gradove i znamenitosti po svijetu dok se seljak przi na plazi i misli da nema dalje od toga. more je vise za otici preko vikenda nego provesti odmor na njemu.
Ma ja ba ,ja cu svoje troje djece za rucice i pokazivat im znamenitosti...stipu ba ,hoce djeca da se brckaju,slaufi,loptice,ronjenje,ganjanje ribica po plicaku..eto sad sam ja titin seljak....
Post Reply