NIKAD NIJE KASNO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kucuk

#1 NIKAD NIJE KASNO

Post by kucuk »

NIKAD NIJE KASNO
Ne pisem ovo zato sto vas zanima neki tamo grad na granici Finske i Rusije, ne bi ni u meni pobudio interes ni da to citam, ni da budim vasu znatizelju, da ovaj grad o kojem je rijec nema istu sudbinu kao mnogi graradovi u BiH. Razlika je samo u vremenu u kojem ih je snasla zla sudbina. BiH gradove 90 godina a grad o kome je rijec cetrdesetih.
Rijec je o gradu Viipuri nekad drugi Finski grad povelicini koji je prije drugog svjetskog rata bio naseljen pretezno Fincima i pripadao Finskoj drzavi sve do 1944.godine da bi u ratnom vihoru njegovi stanovnici sa rusakovima pobjegli prema zapadu, njihova pokretna imovina unistena a nekretnine ostale u drugoj drzavi.
Da vam ovo pisem naveo me je jedan sudski proces koji se ovih dana vodi u tom gradu.
Kalle Paulan koji je rodjen u tom gradu podnio je tuzbu sudu za povrat miljca na kojem je bila kuca njegovog oca a gdje se sada nalazi djeciji park. Kalle koji sada zivi u Helsinkiju namjerava da vrati svoj miljac i da na tom mjestu ponovo izgradi kucu. Isto to trzi jos otprilike oko stotinu Finaca koji imaju nekretnine u ovom gradu.Posto im sa sudom u Rusiji nije islo po planu njihovi advokati su tuzbu proslijedili Evropskom sudu za ljudska prava ali im to nije uzeo u razmatranje zbog toga sto po tom pitanju nije bilo odluke suda u Rusiji, pa je predmet ponovo na Lenjingladskom okruznom sudu. Za pocetak je promijenjen sudija cije prezime mirise na finsko porijeklo a na njegovo mjesto postavljen drugi. Kako ce se stvari dalje razvijati ne znam, ali znam ako ima pravde, morala ljudskosti da ce nekad ovi ljudi koji su ni krivi ni duzni izgubili sve sto su imali biti obesteceni i da ce im se njihova imovina jednog dana vratiti. Oni nisu krivi za ratove i ne treba da placaju njihove troskove. KALETOVA TUZBA TREBA BITI OPOMENA I PRGNANICIMA I PROGONITELJIMA, prvima da ne odustaju od svog a drugima da ne progone.
Meraklos

Post by Meraklos »

Rusi su dobili grad prema Moskovskom Mirovnom Ugovoru koji je trebao zavrsiti 100-dnevnih rat izmedju Rusije i Finske kojim su Rusi pokusali anexirati cijelu Finsku. Finci su morali potpisati ugovor 1940 sa kojim su gubili dio Finske da bi sacuvali ostatak, i na taj nacin su i izgubili grad as 70,000 stanovnika Viipuri (sad nosi ime Vyberg).

Kasnije su uz pomoc Njemaca preuzeli grad, i potom ga opet izgubili od Rusa 1944 / 1947 - radi toga sto su potpisali jos 1940 da ga daju Rusima u tzv Mirovnom ugovoru.

Sta je poenta: Kasno se j... kajati. Ne potpisuj ako nemas silu da uzmes sta je tvoje.
cyprus

Post by cyprus »

Image

Objektivno, teško je očekivat da će ovi Finci dobit šta traže.
Post Reply