Nijedan student bez obećane karte

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
caes

#76 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by caes »

mima wrote:Hoce li studenti pljuvati po GRAS_u , ako dobiju besplatne karte?
hocemo.

inace, gdin mehmedic je obecao BESPLATNE karte, pa je juce rekao kako smo ga pogresno shvatili :-)
Od januara 2010.
Besplatan prevoz sarajevskim studentima

Svi studenti Univerziteta u Sarajevu od januara naredne godine trebali bi imati besplatan javni prijevoz, a ovaj prijedlog nedavno su podržali i premijer KS Besim Mehmedić i predstavnici GRAS-a. To će se desiti nakon realizacije projekta elektronskih kartica za sve studente Sarajevskog univerziteta, koji će u buduće plaćati samo njihovu izradu.

Projekat kojeg su pokrenuli članovi Studentskog parlamenta, organizacije koja promovira prava studenata u Sarajevu, podrazumijeva izradu elektronskih kartica pomoću kojih bi studenti imali određene popuste, a između ostalog i besplatan prijevoz.

Troškovi javnog prijevoza plaćali bi se iz kantonalnog budžeta, dok bi jedan dio cijene godišnjih karata subvencioniralo preduzeće GRAS. Studentima u tom slučaju preostaje plaćanje troškova izrade i štampanja elektronskih kartica po cijeni od 5 KM.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Adi Džamalija istakao preduzeće GRAS na sebe preuzelo obavezu da napravi elaborat o troškovima cijelog projekta, kako bi se napokon krenulo sa realizacijom.

"Trenutna procjena je da će se godišnje treba izdvojiti 15 miliona KM kako bi studenti imali besplatan prijevoz. Uz to, treba utvrditi tačan broj studenata koji pohađaju fakultete u Sarajevu, a pretpostavka da ih trenutno ima oko 40.000. Nakon što elaborat bude urađen, proslijedit ćemo ga Vladi, a konačnu odluku o tome dat će Skupština Kantona", kazao je Džamalija za Sarajevo-x.com.

On je naveo da su studenti u stalnom kontaktu sa predstavnicima GRAS-a, te da se u narednih nekoliko dana očekuje i izrada elaborata.
(Sarajevo-x.com)
a onda jucerasnja vijest
Vlada KS potvrdila
Studentske karte bit će povoljnije, a ne besplatne
Realizacija projekta elektronskih kartica za studente zahvaljujući kojima bi svi studenti Sarajevskog univerziteta imali povoljniji javni gradski prevoz, te niz drugih pogodnosti je tema o kojoj se već dugo priča. Studenti tvrde kako im je bilo obećano da će kartice dobiti već u januaru, te planiraju organizovati i proteste kako bi na taj način tražili 'svoja prava', dok nadležni tvrde, da je projekat u toku i sastanak o finansiranju projekta "StudID" će biti održan već sutra, 27. januara 2010. godine.
Piše: Tatjana Sekulić

"Krajem decembra razgovarao sam sa studentima iz Studentskog parlamenta koji su i pokrenuli ovaj projekat, te smo dogovorili da ja organizujem sastanke, pozovem resornog ministra Safeta Kešu, te premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića", kazao je za Sarajevo-x.com Mihajlo Krmpotić, ministar prometa i komunikacija KS.

On je dodao i to kako je dio projekta koji se odnosi na javni prevoz pogrešno protumačen.

"Nemoguće je osigurati besplatnu kartu za prevoz. Naime, jedan dio će subvencionirati, najvjerovatnije GRAS, dok će i studenti morati plaćati jedan dio karte. Naravno, ovaj projekat je veoma dobar i koristan, no u njegovu realizaciju treba uključiti Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Ministarstvo prometa i komunikacija KS, Vladu Kantona Sarajevo, GRAS, Grad Sarajevo, ali i studentsku populaciju", dodao je Krmpotić.

Razgovori o finansiranju ovog projekta i mogućem početku njegove realizacije bit će održani sutra u Vladi Kantona Sarajevo.

"Na sastanku bi se trebali dogovoriti o subvencioniranju karata, odnosno o tome koliko koja institucija može izdvojiti za realizaciju ovog projekta. Još jednom napominjemo, da će studenti morati plaćati jedan dio karte i to početkom akademske godine, odnosno pri upisu na fakultet. Pretpostavljamo da će godišnja studentska karta za prevoz iznositi 50 konvertibilnih maraka", kazao je Velid Alibašić, predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta Sarajevo.

Kako je za Sarajevo-x.com istakao ministar Krmpotić nakon sutrašnjeg sastanka počet će se aktivnije raditi na realizaciji ovog projekta kako bi on bio nova stavka u budžetu koji će se najvjerovatnije usvajati u martu 2010. godine.

Međutim, studenti okupljeni oko Alternativnog studentskog parlamenta smatraju kako je obećanje o povoljnim kartama za prevoz trebalo biti ispunjeno do januara 2010. godine, kako je premijer Mehmedić i 'obećao', te su počeli sa nizom akcija, a za 17. februar 2010. godine najavljuju i proteste.

"Ovom akcijom želimo pokazati da studenti ne žele više biti samo broj u indeksu i da ćemo nakon godina čekanja i hibernacije podići svoj glas u borbi protiv problema sa kojima se svakodnevno susrećemo. Studenti su predugo bili samo posmatrači, a naša prva zajednička akcija trebala bi konačno da pokaže zrelost i spremnost na
borbu za bolje sutra", navodi se u saopštenju Alternativnog studentskog parlamenta koji je danas organizovao akciju uz podršku i Organizacije za prava studenata pri Filozofskom fakultetu, Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta i pokreta Dosta!

"Ukoliko na sastanku ne postignemo dogovor mi ćemo pružiti podršku studentima i Studentski parlament će organizovati proteste, no nadamo se da će do realizacije projekta ipak doći. Drago nam je da su se studenti napokon probudili, no mi se nadamo da neće biti potrebe za protestima", kazao je Alibašić komentarišući akcije Alternativnog studentskog parlamenta.

Ukoliko se postigne dogovor, prema riječima ministra Krmpotića, do realizacije projekta elektronskih kartica za studente doći će u drugoj polovini 2010. godine.
(Sarajevo-x.com)
*mima*

#77 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

caes wrote:
mima wrote:Hoce li studenti pljuvati po GRAS_u , ako dobiju besplatne karte?
hocemo.

E necete ni dobit karte.
caes

#78 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by caes »

necemo ih đabe dobit jel :lol:
*mima*

#79 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

caes wrote:necemo ih đabe dobit jel :lol:

Hodajte studenti.....pješačite.
caes

#80 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by caes »

Ma jok, bolje da dobijemo đabe karte pa da se vozimo :lol:
uvjek dobar gost

#81 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by uvjek dobar gost »

Riječ bojkot izumrla iz naših je riječnika... Oko 50 000 studenata ima u Kantonu Sarajevo, kolika je to latentna snaga i masa ljudi... tamasa ljudi mogla bi se izboriti za promijenu ustava , a kamoli za GRAS karte....

Neke stvari ne treba tražiti il zahtjevati ih, jednostavno trebamo ih početi uzimati jer nam pripadaju !

Štampajte svoje karte vozite se u parovima i ignorišite njihov sistem naplate, ako već niste spremni za bojkot !
Adriatic

#82 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Adriatic »

Ko će platiti te "besplatne" karte?
Ako se studenti oslobađaju, ko se onda tereti?
Odgovor je jednostavan.
caes

#83 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by caes »

Ljudi, naravno da je nemoguce obezbjediti potpuno besplatne karte u nasoj zemlji, ali to i dalje ne mjenja cinjenicu da su besim i co prevrtljivci i manipulatori.
Prica se da bi godisnja karta trebala biti 50km sto je ok, samo sto je akcija trebala poceti 1.januara. A sad izmisljaju budzete i gluposti, klasicna navlakusa, oce pred izbore da krenu s tim ..
homar

#84 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by homar »

uvjek dobar gost wrote:Riječ bojkot izumrla iz naših je riječnika... Oko 50 000 studenata ima u Kantonu Sarajevo, kolika je to latentna snaga i masa ljudi... tamasa ljudi mogla bi se izboriti za promijenu ustava , a kamoli za GRAS karte....

Neke stvari ne treba tražiti il zahtjevati ih, jednostavno trebamo ih početi uzimati jer nam pripadaju !

Štampajte svoje karte vozite se u parovima i ignorišite njihov sistem naplate, ako već niste spremni za bojkot !
Podržavam,

Pokretačima ovog protesta svaka čast, a pljuvačima na daljinu-ne minirajte ljude koji će i za vas riješiti probleme-ostanite tamo gdje jeste-to je najbolja pomoć.

Studenti, ako danas riješite kupon, sutra ćete riješiti i apsolventske rokove i besplatno školstvo, i obratno, ako vas prevari "uglađeni" za kupon, prevariti će vas i za cio sistem studiranja.

Vlast priznaje samo pritisak i silu, vjerujte, sve ostalo je zamagljivanje stvari. Imate moju podršku, samo u akciju, SRETNO.
uvjek dobar gost

#85 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by uvjek dobar gost »

homar wrote:
uvjek dobar gost wrote:Riječ bojkot izumrla iz naših je riječnika... Oko 50 000 studenata ima u Kantonu Sarajevo, kolika je to latentna snaga i masa ljudi... tamasa ljudi mogla bi se izboriti za promijenu ustava , a kamoli za GRAS karte....

Podržavam,

Pokretačima ovog protesta svaka čast, a pljuvačima na daljinu-ne minirajte ljude koji će i za vas riješiti probleme-ostanite tamo gdje jeste-to je najbolja pomoć.

Studenti, ako danas riješite kupon, sutra ćete riješiti i apsolventske rokove i besplatno školstvo, i obratno, ako vas prevari "uglađeni" za kupon, prevariti će vas i za cio sistem studiranja.

Vlast priznaje samo pritisak i silu, vjerujte, sve ostalo je zamagljivanje stvari. Imate moju podršku, samo u akciju, SRETNO.
da beba kad se rodi ne može sama ništa, kad nauči da korača uz stepenice... granica je samo nebo !

Korak po korak i jamogu da savjetujem samo sljedeće, prgovora nema kao ni slanja delegacija jer oni žele da potkupe par ljudi i da diskredituju cijelu ideju... znači hrabri i naprijed samo jer iza nas je zid !

Tu sam šta god mogu da pomognem !
madner

#86 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

Malo cinicno gledano:
Jos jedna interesna grupa bi da se privali na budzet.

Nema djabe, samo je pitanje ko ce platit.
MUNAFIK

#87 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MUNAFIK »

madner wrote:Malo cinicno gledano:

Koliko ja znam trenutno od studenata GRAS nema nista... pa koliko studenata kupuje karte??? mislim mozda 5-6% a vecina se vozi u vozilima grasa... dakle oni su sada samo na gubitku sto se tice studentske populacije... A smatram da bi se godisnjom kartom povecala prodaja i da bi bar 30% studenata imalo tu kartu u najmanju ruku...
madner

#88 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

dupli
Last edited by madner on 27/01/2010 16:52, edited 1 time in total.
madner

#89 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

alternativni wrote:

Ne trazimo dzaba, trazimo da ispuni obecanje: "od 1. januara godisnja studentska karta 33KM"
Necemo novo obecanje za iducu akademsku godinu (to je poslije izbora, obecanje - ludom radovanje)

Za 2.5 KM mjesecno ne mozes kupiti kifli a ne prevoz.
Ko je obecao da ce od mojih para placati studentima prevoz? :D
madner

#90 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

-
MUNAFIK

#91 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MUNAFIK »

madner wrote:
alternativni wrote:

Ne trazimo dzaba, trazimo da ispuni obecanje: "od 1. januara godisnja studentska karta 33KM"
Necemo novo obecanje za iducu akademsku godinu (to je poslije izbora, obecanje - ludom radovanje)

Mislim da je veci problem gdje se sada trose te sve pare i gdje su se do sada trosile? Koliko love iz budzeta ide na telefonske racne, gorivo, vecere, skupocjene automobile i jos na 10000 nebitnih stvari... koliko se para opere kroz kojekakve projekte, koji se nikada posteno ne urade, koliko se para potrosi na SFUSERENE puteve koji za mjesec dana propadnu... i jos 1000 primjera...

Ako se studenti izore za ovo onda to trebaju i da imaju!!! Da se u ovom drustvu smi malo trznu sve bi funkcionisalo puno bolje!!!
madner

#92 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

MUNAFIK wrote:

Koliko ja znam trenutno od studenata GRAS nema nista... pa koliko studenata kupuje karte??? mislim mozda 5-6% a vecina se vozi u vozilima grasa... dakle oni su sada samo na gubitku sto se tice studentske populacije... A smatram da bi se godisnjom kartom povecala prodaja i da bi bar 30% studenata imalo tu kartu u najmanju ruku...
Ovo je cista sema prebacivanja para poreskih obaveznika GRASu. Ako GRAS nije u stanju da naplati svoje usluge to je problem GRAS-a. Razliku izmedju realne cijene i godisnje bi trebao pokriti pare od mojih (a mozda i tvojih) poreza.

Dakle nasle se dvije interesne grupe (studenti i GRAS) i pljackaju ljude koji uplacuju poreze.
madner

#93 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

MUNAFIK wrote:
madner wrote:
alternativni wrote: Ne trazimo dzaba, trazimo da ispuni obecanje: "od 1. januara godisnja studentska karta 33KM"

Mislim da je veci problem gdje se sada trose te sve pare i gdje su se do sada trosile? Koliko love iz budzeta ide na telefonske racne, gorivo, vecere, skupocjene automobile i jos na 10000 nebitnih stvari... koliko se para opere kroz kojekakve projekte, koji se nikada posteno ne urade, koliko se para potrosi na SFUSERENE puteve koji za mjesec dana propadnu... i jos 1000 primjera...

Ako se studenti izore za ovo onda to trebaju i da imaju!!! Da se u ovom drustvu smi malo trznu sve bi funkcionisalo puno bolje!!!
To po principu, svi kradu pa mozemo i mi. :wink:
Nikakav argument. I ti borci za svoja prava su nas dovela do toga da MMF kaze: kresi.

Pa nije to rupa bez dna.
madner

#94 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

To je subvencija, koliko je opravdana je druga prica ali postoji velika razlika izmedju domova i GRAS-a. GRAS je preduzece koje je tu da pruza neki servis gradjanima i zaradjuje u trzisnoj utakmiciji. Dakle, sto se mene tice imam afinitet prema njima kao prema taksistima.

Zasto bi gradjani kantona trebali placati taxistima (Grasu) da prevozi putnike?
mrtva kokoš

#95 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by mrtva kokoš »

madner wrote:To je subvencija, koliko je opravdana je druga prica ali postoji velika razlika izmedju domova i GRAS-a. GRAS je preduzece koje je tu da pruza neki servis gradjanima i zaradjuje u trzisnoj utakmiciji. Dakle, sto se mene tice imam afinitet prema njima kao prema taksistima.

trzisna utakmica :lol: :lol: :lol:
MUNAFIK

#96 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MUNAFIK »

madner wrote: Ovo je cista sema prebacivanja para poreskih obaveznika GRASu. Ako GRAS nije u stanju da naplati svoje usluge to je problem GRAS-a. Razliku izmedju realne cijene i godisnje bi trebao pokriti pare od mojih (a mozda i tvojih) poreza.

Dakle nasle se dvije interesne grupe (studenti i GRAS) i pljackaju ljude koji uplacuju poreze.
Znaci studenti PLJACKAJU??? :shock: :shock: :shock:
Gdje idu te tvoje i moje pare od poreza???

Prvo GRAS je u valsnistvu Vlade, a Vlada ima obaveze kako prema poreskim obveznicima tako i prema studentima, ja mislim da ti malo prosipas suplju pricu, porezi se placaju da bi Vlada mogla da organizuje i odrzava stabilnost u drustvu.

Mozda bi se Vlada trebala pozabaviti tim odnosima u svom preduzecu GRAS pa zacepiti tu rupu bez dna i uvesti neki red... Moj stav je da ako se studenti za ovo izbore onda to i zasluzuju!!!

A ova prica kako neko pljacka pa onda i studenti zele da pljackaju je suplja da suplje nema...
madner

#97 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

Splinter wrote:
madner wrote:To je subvencija, koliko je opravdana je druga prica ali postoji velika razlika izmedju domova i GRAS-a. GRAS je preduzece koje je tu da pruza neki servis gradjanima i zaradjuje u trzisnoj utakmiciji. Dakle, sto se mene tice imam afinitet prema njima kao prema taksistima.

trzisna utakmica :lol: :lol: :lol:
Bila je neka presuda da GRAS ne smije biti jedini gradski prevoz i nema pravo na monopol, ali banda je to. Zovkotrans i GRAS imaju potpuno isti status.
madner

#98 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

alternativni wrote:

Ako imas bolju ideju za trosenje budzetskih sredstava, nemam nista protiv da otvoris temu, sazoves gradjane Sarajeva i napravis proteste. Mozda te Vlada Kantona i poslusa.

Ako ti je pak jedini cilj da zaustavis studentske proteste, onda napravi anti-studentski skup, sazovi istomisljenike i 17.02. se pojavite sa transparentima:
"Dole studenti"
"Ovlastite GRAS da udara studente"
"Nek studenti placaju svoje karte"
"Mehmedicu, uz tebe smo!"
Ako ti se ne svidjaju komentari otvori blog.
madner

#99 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

MUNAFIK wrote:
madner wrote: Ovo je cista sema prebacivanja para poreskih obaveznika GRASu. Ako GRAS nije u stanju da naplati svoje usluge to je problem GRAS-a. Razliku izmedju realne cijene i godisnje bi trebao pokriti pare od mojih (a mozda i tvojih) poreza.

Znaci studenti PLJACKAJU??? :shock: :shock: :shock:
Gdje idu te tvoje i moje pare od poreza???

Prvo GRAS je u valsnistvu Vlade, a Vlada ima obaveze kako prema poreskim obveznicima tako i prema studentima, ja mislim da ti malo prosipas suplju pricu, porezi se placaju da bi Vlada mogla da organizuje i odrzava stabilnost u drustvu.

Mozda bi se Vlada trebala pozabaviti tim odnosima u svom preduzecu GRAS pa zacepiti tu rupu bez dna i uvesti neki red... Moj stav je da ako se studenti za ovo izbore onda to i zasluzuju!!!

A ova prica kako neko pljacka pa onda i studenti zele da pljackaju je suplja da suplje nema...
JKP Gras je firma, i nije u vlasnistvu vlade. Vlada imenuje upravni i nadzorni odbor, ali preduzece GRAS nije dio vlade KS. Ne smije imati povlasten polozaj i ne smije imati monopol.
MUNAFIK

#100 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MUNAFIK »

madner wrote:
alternativni wrote:

Ako imas bolju ideju za trosenje budzetskih sredstava, nemam nista protiv da otvoris temu, sazoves gradjane Sarajeva i napravis proteste. Mozda te Vlada Kantona i poslusa.

Ako ti je pak jedini cilj da zaustavis studentske proteste, onda napravi anti-studentski skup, sazovi istomisljenike i 17.02. se pojavite sa transparentima:
"Dole studenti"
"Ovlastite GRAS da udara studente"
"Nek studenti placaju svoje karte"
"Mehmedicu, uz tebe smo!"
Ako ti se ne svidjaju komentari otvori blog.
Cuj znaci sada svi kojima se ne svidjaju neciji komentari trebaju da otvore blog :-) :-) :-)

Mislim da ti je alternativni dao samo ideju sta da radis, ovaj transparent ''Mehmedicu, uz tebe smo'' je fakat jak :-D

Mozda bi tvoja prica imala smisla u neki drugim uslovima ali posto je nasa realnost daleko od tih nekih uslova... onda je tvoja prica tipicna ona KONTRASKA, manipulatorska, koja najvise ide na ruku nesposobnim sluzbenicima koji nam kroje svakodnevnicu...
Locked