Nije sisterhood tema, već nažalost, činjenica..F VS M
-
CommonSense
#1 Nije sisterhood tema, već nažalost, činjenica..F VS M
Patrijarhalan sistem i autoritativan odnos muškarca nad ženom, tradicionalno, već stoljećima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmišljanju.
Svjesni smo, da i današnje (savremeno, moderno) vrijeme obilježavaju raznorazne diskriminacije, te da su mnogi/mnoge na osnovu njih uskraćeni/uskraćene za željene aktivnosti, te se esencijalne karakteristike muškaraca i žena , izgleda, svode na razlikovanje po genitalijama, a ne po urođenim ili stečenim sposobnostima.
Mislim, da ćete svi razumjeti o čemu govorim i nema potrebe nabrajati bezbroj primjera diskriminacije žena, generalno u svim oblastima društvenog života. Činjenica jeste da sam/sama čovjek/čovječica vidi i učini život,onakvim,kakvim on/ona želi, ali ako mu/joj društvo tradicionalno ograniči spektar djelovanja, onda nema ni priliku, ili JE odmah po rođenju ubijaju,.
Vjerovatno ste primjetili, ove alternativne "dodatke", koji predstavljaju ono o čemu bih ovdje željlela razviti debatu. Naravno, ovaj problem diskriminacije pojavljuje se i u oblasti gramatike, te se muški rod smatra plemenitijim rodom, a zar ne bi svi rodovi, svi polovi, i sva bića trebalo da budu jednako plemeniti? Neprilagođena upotreba ženskih imenica, odnosno ne postojanost ženskih rodova u određenim imenicama ili već tradicionalna i fiksirana upotreba muških rodova, koje možemo primjetiti i u govornom,ali i pisanom izražavanju, zahtijeva vječito dodavanje,kako bi se obilježio rod , zbog ne postojanja imena u ženskom rodu :"žena" ili "ženska", "ženka"
Zapravo za određene riječi , uopće ne postoje nazivi u ženskom rodu...
npr. čovjek-čovječica ( muškarac ,žena-generalna podjela)
ljudi-.....
fazan--ženka fazan
Pretpostavljam da ste svi , sigurno primjetili ovakav vid diskriminacije..
Svjesni smo, da i današnje (savremeno, moderno) vrijeme obilježavaju raznorazne diskriminacije, te da su mnogi/mnoge na osnovu njih uskraćeni/uskraćene za željene aktivnosti, te se esencijalne karakteristike muškaraca i žena , izgleda, svode na razlikovanje po genitalijama, a ne po urođenim ili stečenim sposobnostima.
Mislim, da ćete svi razumjeti o čemu govorim i nema potrebe nabrajati bezbroj primjera diskriminacije žena, generalno u svim oblastima društvenog života. Činjenica jeste da sam/sama čovjek/čovječica vidi i učini život,onakvim,kakvim on/ona želi, ali ako mu/joj društvo tradicionalno ograniči spektar djelovanja, onda nema ni priliku, ili JE odmah po rođenju ubijaju,.
Vjerovatno ste primjetili, ove alternativne "dodatke", koji predstavljaju ono o čemu bih ovdje željlela razviti debatu. Naravno, ovaj problem diskriminacije pojavljuje se i u oblasti gramatike, te se muški rod smatra plemenitijim rodom, a zar ne bi svi rodovi, svi polovi, i sva bića trebalo da budu jednako plemeniti? Neprilagođena upotreba ženskih imenica, odnosno ne postojanost ženskih rodova u određenim imenicama ili već tradicionalna i fiksirana upotreba muških rodova, koje možemo primjetiti i u govornom,ali i pisanom izražavanju, zahtijeva vječito dodavanje,kako bi se obilježio rod , zbog ne postojanja imena u ženskom rodu :"žena" ili "ženska", "ženka"
ljudi-.....
fazan--ženka fazan
- Amazonka27
-
mostarac
#3 Re: Nije sisterhood tema, već nažalost, činjenica..F VS M
a sta cemo sa lastom, shevom, sovom, vranom, svrakom...CommonSense wrote:Patrijarhalan sistem i autoritativan odnos muškarca nad ženom, tradicionalno, već stoljećima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmišljanju.
ljudi-.....
fazan--ženka fazan
-
sulesavic
#4 Re: Nije sisterhood tema, veæ na¾alost, èinjenica..F VS M
Amela ©ehoviæ je, mislim, napisala jedan nauèni èlanak o ovome... Dakle, nisi prvi, a ni jedini kojeg more ove brige /prva, koju/CommonSense wrote:Patrijarhalan sistem i autoritativan odnos mu¹karca nad ¾enom, tradicionalno, veæ stoljeæima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmi¹ljanju.
Svjesni smo, da i dana¹nje (savremeno, moderno) vrijeme obilje¾avaju raznorazne diskriminacije, te da su mnogi/mnoge na osnovu njih uskraæeni/uskraæene za ¾eljene aktivnosti, te se esencijalne karakteristike mu¹karaca i ¾ena , izgleda, svode na razlikovanje po genitalijama, a ne po uroðenim ili steèenim sposobnostima.
Mislim, da æete svi razumjeti o èemu govorim i nema potrebe nabrajati bezbroj primjera diskriminacije ¾ena, generalno u svim oblastima dru¹tvenog ¾ivota. Èinjenica jeste da sam/sama èovjek/èovjeèica vidi i uèini ¾ivot,onakvim,kakvim on/ona ¾eli, ali ako mu/joj dru¹tvo tradicionalno ogranièi spektar djelovanja, onda nema ni priliku, ili JE odmah po roðenju ubijaju,.
Vjerovatno ste primjetili, ove alternativne "dodatke", koji predstavljaju ono o èemu bih ovdje ¾eljlela razviti debatu. Naravno, ovaj problem diskriminacije pojavljuje se i u oblasti gramatike, te se mu¹ki rod smatra plemenitijim rodom, a zar ne bi svi rodovi, svi polovi, i sva biæa trebalo da budu jednako plemeniti? Neprilagoðena upotreba ¾enskih imenica, odnosno ne postojanost ¾enskih rodova u odreðenim imenicama ili veæ tradicionalna i fiksirana upotreba mu¹kih rodova, koje mo¾emo primjetiti i u govornom,ali i pisanom izra¾avanju, zahtijeva vjeèito dodavanje,kako bi se obilje¾io rod , zbog ne postojanja imena u ¾enskom rodu :"¾ena" ili "¾enska", "¾enka"
Zapravo za odreðene rijeèi , uopæe ne postoje nazivi u ¾enskom rodu...
npr. èovjek-èovjeèica ( mu¹karac ,¾ena-generalna podjela)
ljudi-.....
fazan--¾enka fazan
-
CommonSense
Dobro pitanje..
Kao što u gramatici postoje raznorazni izuzeci, tako i za muške rodove ima propusta, ali su oni manje prisutni.
Pored podjele poslova na muške i ženske,ovdje se onda primjećuje i diskriminacija muškaraca, koji žele ili koji već rade te "ženske" poslove. Dakle,muškarac, koji djeluje u oblasti mode, kulinarstva , shvaćen je drugačije i nazivaju ga mekušac ili ženskaroš itd.
Kao što u gramatici postoje raznorazni izuzeci, tako i za muške rodove ima propusta, ali su oni manje prisutni.
Pored podjele poslova na muške i ženske,ovdje se onda primjećuje i diskriminacija muškaraca, koji žele ili koji već rade te "ženske" poslove. Dakle,muškarac, koji djeluje u oblasti mode, kulinarstva , shvaćen je drugačije i nazivaju ga mekušac ili ženskaroš itd.
- sinus
#7 Re: Nije sisterhood tema, već nažalost, činjenica..F VS M
Matrijarhalan sistem i autoritativan odnos žene nad muškarcem, tradicionalno, već stoljećima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmišljanju.CommonSense wrote:Patrijarhalan sistem i autoritativan odnos muškarca nad ženom, tradicionalno, već stoljećima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmišljanju.
ljudi-.....
fazan--ženka fazan
Svjesni smo, da i današnje (savremeno, moderno) vrijeme obilježavaju raznorazne diskriminacije, te da su mnoge/mnogi na osnovu njih uskraćene/uskraćeni za željene aktivnosti, te se esencijalne karakteristike žena i muškaraca , izgleda, svode na razlikovanje po genitalijama, a ne po urođenim ili stečenim sposobnostima.
Mislim, da ćete svi razumjeti o čemu govorim i nema potrebe nabrajati bezbroj primjera diskriminacije muškaraca, generalno u svim oblastima društvenog života. Činjenica jeste da sama/sam žena/ženac vidi i učini život,onakvim,kakvim ona/on želi, ali ako joj/mu društvo tradicionalno ograniči spektar djelovanja, onda nema ni priliku, ili GA odmah po rođenju ubijaju,.
Vjerovatno ste primjetili, ove alternativne "dodatke", koji predstavljaju ono o čemu bih ovdje želio razviti debatu. Naravno, ovaj problem diskriminacije pojavljuje se i u oblasti gramatike, te se ženski rod smatra plemenitijim rodom, a zar ne bi svi rodovi, svi polovi, i sva bića trebalo da budu jednako plemeniti? Neprilagođena upotreba muških imenica, odnosno ne postojanost muških rodova u određenim imenicama ili već tradicionalna i fiksirana upotreba ženskih rodova, koje možemo primjetiti i u govornom,ali i pisanom izražavanju, zahtijeva vječito dodavanje,kako bi se obilježio rod , zbog ne postojanja imena u muškom rodu :"muškarac" ili "muško", "mužijak"
Zapravo za određene riječi , uopće ne postoje nazivi u muškom rodu...
npr. žena-ženac ( muškarac ,žena-generalna podjela)
krtica - mužijak krtice
sova - mužijak sove
Pretpostavljam da ste svi , sigurno primjetili ovakav vid diskriminacije
- Dori
#9 Re: Nije sisterhood tema, već nažalost, činjenica..F VS M
sinus wrote:Matrijarhalan sistem i autoritativan odnos žene nad muškarcem, tradicionalno, već stoljećima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmišljanju.CommonSense wrote:Patrijarhalan sistem i autoritativan odnos muškarca nad ženom, tradicionalno, već stoljećima zahtijeva svjesnu borbu i otpor ovakvom razmišljanju.
ljudi-.....
fazan--ženka fazan
Svjesni smo, da i današnje (savremeno, moderno) vrijeme obilježavaju raznorazne diskriminacije, te da su mnoge/mnogi na osnovu njih uskraćene/uskraćeni za željene aktivnosti, te se esencijalne karakteristike žena i muškaraca , izgleda, svode na razlikovanje po genitalijama, a ne po urođenim ili stečenim sposobnostima.
Mislim, da ćete svi razumjeti o čemu govorim i nema potrebe nabrajati bezbroj primjera diskriminacije muškaraca, generalno u svim oblastima društvenog života. Činjenica jeste da sama/sam žena/ženac vidi i učini život,onakvim,kakvim ona/on želi, ali ako joj/mu društvo tradicionalno ograniči spektar djelovanja, onda nema ni priliku, ili GA odmah po rođenju ubijaju,.
Vjerovatno ste primjetili, ove alternativne "dodatke", koji predstavljaju ono o čemu bih ovdje želio razviti debatu. Naravno, ovaj problem diskriminacije pojavljuje se i u oblasti gramatike, te se ženski rod smatra plemenitijim rodom, a zar ne bi svi rodovi, svi polovi, i sva bića trebalo da budu jednako plemeniti? Neprilagođena upotreba muških imenica, odnosno ne postojanost muških rodova u određenim imenicama ili već tradicionalna i fiksirana upotreba ženskih rodova, koje možemo primjetiti i u govornom,ali i pisanom izražavanju, zahtijeva vječito dodavanje,kako bi se obilježio rod , zbog ne postojanja imena u muškom rodu :"muškarac" ili "muško", "mužijak"
Zapravo za određene riječi , uopće ne postoje nazivi u muškom rodu...
npr. žena-ženac ( muškarac ,žena-generalna podjela)
krtica - mužijak krtice
sova - mužijak sove
Pretpostavljam da ste svi , sigurno primjetili ovakav vid diskriminacije
![]()
![]()
-
CommonSense
Izvrces moje rijeci i upotrebljavas ih u netačnom kontekstu...mislim koliko si puta čuo da su ikada, igdje po rođenju ubili muško dijete, dok je to sa ženskom djecom čest slučaj...
Pokrenute su mnoge kampanje, kako bi se spriječila praksa pobacivanja i ubijanja ženske djece, u zemljama koje još uvijek prakticiraju takve običaje, jer
određena tradicionalna društva favoriziraju mušku djecu, a posljedica toga je da se djevojčice, osim abortiranja, često ubijaju direktno nakon rođenja. Imati kćerku jednostavno nije financijski moguće u nekim krajevima zemlje.
Pokrenute su mnoge kampanje, kako bi se spriječila praksa pobacivanja i ubijanja ženske djece, u zemljama koje još uvijek prakticiraju takve običaje, jer
određena tradicionalna društva favoriziraju mušku djecu, a posljedica toga je da se djevojčice, osim abortiranja, često ubijaju direktno nakon rođenja. Imati kćerku jednostavno nije financijski moguće u nekim krajevima zemlje.
- sinus
Nemoj napamet govoriti, to je isto kad te iz geografije nastavnik pita gdje se nesto nalazi a ti napraviš rukom krug na karti i kazeš evo ovdje se negdje nalazi.
Tradicionalno preferiranje muške djece posebno je rašireno u Kini, Sjevernoj Koreji, Indiji i Pakistanu i dešava se da se ženska djeca izgladnjuju i čak da se vrše pobačaji kada se utvrdi da je žensko dijete i tu si u pravu. Samo brate oprosti sestro
udrobila si sve u jedan post pa ko će to sve rastabiriti

Tradicionalno preferiranje muške djece posebno je rašireno u Kini, Sjevernoj Koreji, Indiji i Pakistanu i dešava se da se ženska djeca izgladnjuju i čak da se vrše pobačaji kada se utvrdi da je žensko dijete i tu si u pravu. Samo brate oprosti sestro
-
CommonSense
U pravu si..tema jeste preopširna i zahtijeva pojedinačna razlaganja, ali eto pokušala sam je malo rezimirati , s akcentom na probleme u gramatici...
Ne pripadam nikakvim sektama, niti sam prisistvovala seminarima, sa ovakvim temama, jednostavno, imaš mnogo momenata, u kojima možeš primjetiiti diskriminacije žene/muškarca u društvenim oblastima života.
i btw ..nemam ništa proiv kada mi muškarac, onako džentlmentski učini neku lijepu gestu.
Ne pripadam nikakvim sektama, niti sam prisistvovala seminarima, sa ovakvim temama, jednostavno, imaš mnogo momenata, u kojima možeš primjetiiti diskriminacije žene/muškarca u društvenim oblastima života.
i btw ..nemam ništa proiv kada mi muškarac, onako džentlmentski učini neku lijepu gestu.