nije prvi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
(ne)forumas

#1 nije prvi

Post by (ne)forumas »

Nije prvi kad je prvi vec je prvi kad ovi probaju sirene... jes' da su se malo zeznuli, al' nema veze od danas august ima 30 dana
amrica

#2 Re: nije prvi

Post by amrica »

vatrogascima nije 1. :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: nije prvi

Post by PipiDugaDevetka »

Đe je sad planulo? Da nije kakav objekat ugostiteljski planuo uz pomoć ljudskog faktora?
Ili je nekome bajramski ručak zagorio, pa planulo?
suspect_zero

#4 Re: nije prvi

Post by suspect_zero »

PipiDugaDevetka wrote:Đe je sad planulo? Da nije kakav objekat ugostiteljski planuo uz pomoć ljudskog faktora?
Ili je nekome bajramski ručak zagorio, pa planulo?

Prvo se čuo glas one tete koja je rekla :tačno je 12 sati i onda malo sirena......samo drugačiji zvuk od one od prije rata :-? .........jah, i nije prvi :-? :roll:
BackSpace

#5 Re: nije prvi

Post by BackSpace »

mozda mi ne znamo nesto sto oni znaju :?
alica.k

#6 Re: nije prvi

Post by alica.k »

bgm nama u vogosci svakog prvog u 12 sahata puste sirenu.
i danas je nije bilo, bila sam kuci.
Mr.Penguin

#7 Re: nije prvi

Post by Mr.Penguin »

alica.k wrote:bgm nama u vogosci svakog prvog u 12 sahata puste sirenu.
Tek je prvi danas prvi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: nije prvi

Mr.Penguin wrote:
Tek je prvi danas prvi.
@alica.k prolupala. :lol: :D :-D
alica.k

#9 Re: nije prvi

Post by alica.k »

PipiDugaDevetka wrote:
Mr.Penguin wrote:
Tek je prvi danas prvi.
@alica.k prolupala. :lol: :D :-D
kazem, nisu jucer fulili :D. danas ce bit :)
(ne)forumas

#10 Re: nije prvi

Post by (ne)forumas »

Poslije jucerasnje valjda generalne probe danas su probu sirene pustili na pravi datum i u pravo vrijeme
♥ Julianna ♥

#11 Re: nije prvi

Post by ♥ Julianna ♥ »

Mrzim sirene i dabogda im pocrkale.
burekodsira

#12 Re: nije prvi

Post by burekodsira »

jeli iko stao mirno :D
morali prvo da ih propusu malo, ipak nisu 30 dana bile u funkciji jbg :dance:
suspect_zero

#13 Re: nije prvi

Post by suspect_zero »

(ne)forumas wrote:Poslije jucerasnje valjda generalne probe danas su probu sirene pustili na pravi datum i u pravo vrijeme

Fakat :? ............e prvog je nisam čula :-? :roll:
amrica

#14 Re: nije prvi

Post by amrica »

vatrogasci ne sviraju vise 1. :-)
PipiDugaDevetka

#15 Re: nije prvi

amrica wrote:vatrogasci ne sviraju vise 1. :-)
Nisu vatrogasci nikada ni svirali za prvi, nego Civilna zaštita ili Služba za osmatranje i dojavljivanje. Ne znam da li su sada promijenili naziv te službe.

Nema ništa bezvezno i beskorisno ako su probali rad sirena,...Vazda ima neko pa bi SIŠLI NA BRDA da gađaju, a još bi više voljeli da mogu iz zraka nekako spržiti Sarajevo i sve nas u njemu,...
:(
loudness

#16 Re: nije prvi

Post by loudness »

PipiDugaDevetka wrote:
amrica wrote:vatrogasci ne sviraju vise 1. :-)
Nisu vatrogasci nikada ni svirali za prvi, nego Civilna zaštita ili Služba za osmatranje i dojavljivanje. Ne znam da li su sada promijenili naziv te službe.

Nema ništa bezvezno i beskorisno ako su probali rad sirena,...Vazda ima neko pa bi SIŠLI NA BRDA da gađaju, a još bi više voljeli da mogu iz zraka nekako spržiti Sarajevo i sve nas u njemu,...
:(
Služba za osmatranje i dojavljivanje
Nekadašnji tačan predratni naziv je bio >> Služba OJOU: Služba Osmatranja, Javljanja, Obavještavanja i Uzbunjivanja, a bila je uvezana u Centar VOJIN >> Centar za Vazdušno Osmatranje, Javljanje i Navođenje ...... i sirene su uvijek isprobavanae prvog u mjesecu, tačno u podne !
Bile su uglavnom električne (mada je bilo i ručnih sa kurblom :-) ), montirane na krovovima zgrada Mjesnih zajednica, Općina, DPO-a (Društveno Političkih Organizacija), Općinskih , Okružnih i Republičkih štabova Civilne zaštite, Teritorijalne Obrane, SUP-ova, CSB-ova i već navedenih sistema VOJIN i OJOU.

Sve je bilo, kao i u svakom totalitarnom sistemu uzduž i poprijeko prožeto sistemom RPG - Radio Prislušnih Grupa, potpomognuto infrastrukturom SRJ-e (Savezom radioamatera Jugoslavije, kao i republičkim i pokrajinskim savezima Ra-Am), Štabovima i centrima veza SUP-a, TO-a, JNA-e, podmlatkom Narodne Tehnike, Civilnom zaštitom, uvezano u tada čuveni sistem ONO i DSZ...
Danas me jeza prožima kad se sjetim svih ovih kovanica :run: , jer smo ih u školama i fakultetima, tokom služenja vojnog roka, a potom i u rezervi učili i živjeli sa njima, a onda, malo kasnije, je to sve testirano i upotrebljeno "in vivo" na i po našim glavama, životima ... :sad: :x

btw U svakoj ex YU državi ova služba danas ima drugačiji, ali ipak koliko toliko sličan naziv :wink:
Post Reply