Nije mi jasno - pomagajte

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

immuno

#51 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by immuno »

:lol: :lol: :lol: sto sam rekla da zivim u velikom gradu pa ako zivim recimo u Mravicima opstina Doboj nisam bas sigurna da imam pregled,osjecaj,viziju .... kakva je perspektiva salona za nadogradnju nokata.Nemoj sad molim te da mi jos neko prigovori sto uzeh Mravice za primjer to je moje omiljeno mjesto!Drugo nebih nista komentarisala jer bih morala puno tipkati a susi mi se lak na noktima pa cu ga pokvariti :D
nokia6170

#52 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by nokia6170 »

Tebi propadanje biznisa ne gine ako nastavis sa djeljenjem letaka.

Kakvi crni letci i ko to jos danas cita.

Tebi treba agresivniji pristup reklamiranja tvojih usluga.

Agresivnost reklame podrazumijeva direktan kontakt sa potencijalnim korisnicima tih usluga...prvenstveno mislim na radio i na TV.

Znaci fino napravis spisak radio i TV stanica koje imaju jutarnje emisije, dnevne uzivo emisije...znaci zabava i razonoda koja ukljucuje javljanje gledalaca i slusalaca.

Kada se odlucis hoce li to biti Kantonalna TV, Hayat ili OBN, Radio M, Radio Stari Grad, Radio Kalman itd...onda fino uspostavis sa njima kontakt i dogovoris saradnju na nacin da se napocetku gledaocima koji se prvi jave nudis besplatno svoje usluge. Tvoje reklamiranje mora biti u kontinuitetu minimum mjesec, kako bi se i gledaoci i slusaoci navikli na tvoje postojanje i kako bi im usla u usi svakodnevno. Takodjer, preporucavam i oglasavanje u Expressu, Svijetu, Azri i slicnim magazinima koje ponajvise cita populacije koja vrlo cesto koristi te usluge.

Nasi ljudi vole kad je nesto gratis i njima nije mrsko javiti se da "osvoje" neku nagradu po cijenu da je telefonski racun za osvajanje te nagrade skuplji od same nagrade :)

A poslije toga sve je do toga hoces li nekom biti usput da ti navrati, do toga da ti neko maxuz dodje jer je cuo reklamu i hoce li ti se ti besplatni vracati i siriti dobar glas o tebi, sto vidim kao najbolju opciju. Ali kvalitet je nakraju najbitnija stavka, naravno pored cijene koja ne smije da odbije klijenta..cak stavise ne predlazem prenisku cijenu, jer preniska cijena odbija korisnike takvih usluga jer po automatizmu izaziva sumnju u kvalitet.

Ako budes kvalitetna imaces i fan club na facebook-u, a ako ne budes kvalitetna...onda ti dzaba sve...ali barem mozes reci da si probala i dala sve od sebe i da nije islo.
bumboo

#53 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by bumboo »

Slažem se da letci nisu baš najbolji način oglašavanja i da puno više možeš postići s reklamom u medijima. Ponudi im neki vid saradnje, kompenzaciju, da ne plaćaš reklamu (ili da platiš samo manji dio u novcu) nego da daš gratis usluge svoga salona u vrijednosti reklame. To će ti svi mediji prihvatiti jer tako posluju - popunjavaš im reklamni prostor a zauzvrat daješ uslugu uljepšavanja noktiju njihovim čitaocima, gledaocima... Vjerovatno će i tebi financijski biti lakše uslugom platiti uslugu.
Naravno u reklami stavi naglasak na kvalitetu - spomeni taj materijal koji koristiš itd.
Probaj svakako i s oglašavanjem na FB i nekim internet portalima (npr. za žene, za mame) po istom principu kako sam već navela.
psydelija

#54 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by psydelija »

radis li i depilaciju ledja?
cigara

#55 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by cigara »

Moj savjet
-Ganjaj "elitu"
-Napravi odredjene programe za studente
-Reklama na TV-u i radiju
-Web site
Loulou

#56 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by Loulou »

Sad sam ja zbunjena... :D jer ne znam gdje da pitam. Al' valjda mogu ovdje...
Ma.Le.Na wrote:kada sam taj prvi i zadnji put radila manikir nije mi se svidjelo kako mi je uradila
nisam trazila nista tesko ni specijalno....french obicni na moje prirodne nokte..dakle bez gelova i zezancija
otisla sam da vidim kako to profesionalci rade..i u nadi da ce mi trajati malo duze
(inace kada stavim french sama traje mi po sedmicu - sedmicu i po)
Kako, majke ti? :shock: Ne, ozbiljno pitam.
I ja sam jednom radila french na svoje prirodne nokte u salonu, ali je to bila više zezancija (prijateljica otvorila salon, pa 'ajd da se praksa na meni; gelovi i to nisu dolazili u obzir). Naravno da je to sve trajalo do prvog pranja suđa :D
A i kad sama nalakiram nokte nekim tamnijim lakom, za čas ode lak s vrhova noktiju. A nije u pitanju nekvalitetan lak. Zato me zanima je l' postoji neka fora, trik, kako da tamniji lak na noktima traje duže?
French ne radim. Mrsko mi :D A i nemam potrebe.
Ma.Le.Na

#57 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by Ma.Le.Na »

Loulou wrote:Sad sam ja zbunjena... :D jer ne znam gdje da pitam. Al' valjda mogu ovdje...
Ma.Le.Na wrote:kada sam taj prvi i zadnji put radila manikir nije mi se svidjelo kako mi je uradila
nisam trazila nista tesko ni specijalno....french obicni na moje prirodne nokte..dakle bez gelova i zezancija
otisla sam da vidim kako to profesionalci rade..i u nadi da ce mi trajati malo duze
(inace kada stavim french sama traje mi po sedmicu - sedmicu i po)
Kako, majke ti? :shock: Ne, ozbiljno pitam.
I ja sam jednom radila french na svoje prirodne nokte u salonu, ali je to bila više zezancija (prijateljica otvorila salon, pa 'ajd da se praksa na meni; gelovi i to nisu dolazili u obzir). Naravno da je to sve trajalo do prvog pranja suđa :D
A i kad sama nalakiram nokte nekim tamnijim lakom, za čas ode lak s vrhova noktiju. A nije u pitanju nekvalitetan lak. Zato me zanima je l' postoji neka fora, trik, kako da tamniji lak na noktima traje duže?
French ne radim. Mrsko mi :D A i nemam potrebe.
pa ovako :D

meni je najnajnajbitnije da mi se lak dobro osusi
ja nanosim prvo bazni lak pa onda sloj laka u boji pa drugi sloj laka u boji i na kraju ako mi nije mrsko :D zavrsni sloj bezbojni
e sad sa vrhova se krene skidati naravno ali ja to popravljam s vremena na vrijeme :D
polako cetkicom laka popunim pukotine
i tako da mi traje duze :D
ugl. najbitnije je da se svaki sloj stvarno dobro osusi
Loulou

#58 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by Loulou »

Ma.Le.Na wrote:pa ovako :D

meni je najnajnajbitnije da mi se lak dobro osusi
ja nanosim prvo bazni lak pa onda sloj laka u boji pa drugi sloj laka u boji i na kraju ako mi nije mrsko :D zavrsni sloj bezbojni
e sad sa vrhova se krene skidati naravno ali ja to popravljam s vremena na vrijeme :D
polako cetkicom laka popunim pukotine
i tako da mi traje duze :D
ugl. najbitnije je da se svaki sloj stvarno dobro osusi
A to...
I ja tako sve radim, mislim te fore. Prvo bazni lak, pa 2 sloja onog u boji (osim ako pri aplikaciji 2. sloja nešto ne zeznem :x i sve skinem i onda - ćao, niš' ne stavljam, iživciram se :D ), ali nisam nikad stavljala 4 sloj bezbojni lak.
I da, po potrebi "popunim" to što se skine s vrhova, al' ako nije u pitanju neka veća površina, jer u suprotnom izgleda neuredno.
Elem, to je to, istim se forama koristimo :thumbup:
A sad da @zbunjenoj ostavimo temu...
:)
djana h

#59 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by djana h »

zbunjena2010 wrote:
Lud i ponosan wrote:
Hm....

Kao prvo, koliko dugo taj posao radis?
U tom poslu kojim se bavis je ocigledno postoji velika konkurencija i treba da prodje odredjeni period da bi se proculo to sta ti radis, odnosno na koji nacin radis. Dakle, potrebno je vrijeme da bi ti nesto postigla. To je broj jedan.
Broj 2... Kada ti vec postignes neki rezultat, kada se za tebe procuje, onda mozes da formiras neku cijenu koja je visa od prosjeka. Ne mozes ti u startu biti skuplja od konkurenata, sta god ti radila, jer ce nazalost nas narod uvijek ici tamo gdje je jeftinije, bez obzira sto to ni priblizno nije jednako tvojim kvalitetima. Mozda ti i nisi nista skuplja, ali to je bila konstatacija.
Trece, nije bitan ni samo kvalitet, iako je iznimno vazan. Bitan je tvoj odnos sa klijentima. Bitan je ambijent u koji oni dolaze, opustaju se, razmjenjuju iskustva i sl. To je ono sto moras napraviti.Posto nemas pare za reklamu, pretpostavljam, dobrim glasom moras osigurati redovnu klijentelu, inace te nece biti nigdje. Ali za to treba vrijeme i ne ocekuj da ces odmah zaradjivati, zivjeti dobro i sl., narocito sto imas taj veliki teret na glavi koji se zove kirija.
To bi ukratko bilo to...
Ono sto te recimo ne kosta jesu mozda neki promotivni flejeri, recimo neka web stranica, ali presudno je ono gore pobrojano sto sam naveo.
P.S. Ne znam koji klinac raspravljate o nekom zakljucavanju teme i sl., ima ko se time bavi i ako se nema sta za reci onda shut up, to je onako usputan zakljucak :evil:
Svi nesto pametni u pm...
Sto se tice ambijenta, napravila sam nesto sto bas kod drugih nema odnosno ima, guzva. Radim iskljucivo po terminima, dakle kada je jedna klijentica u salonu i bilo koju uslugu da koristi, nema sanse da neko drugi tu bude, jer polazim od sebe, ne volim kada dodjem kod frizera ili kozmeticarke da se opustim a tamo mi neka prica o ludoj svekrvi, napasnom komsiji i sl. Bas sam isla na to da se osoba osjeca komotno, naravno sav moguci entertainment ubacila, od tv, dvd, muzika, casopisi, osvjezenja (kafa, sok, caj). A ja kao ja, sam komunikativna, vesela, uglavnom niko se ne zali :)

Flayere isto tako odmah pobacala po okolnim zgradama, vidim ima tu potencijalne musterije ali dzaba. Slab odziv :sad:
Vidim po pisanju da ne radis odavno i da si naravno nestrpljiva da posao krene jer si ulozila i trud i novac i vrijeme a rezultata nema.Bice,polako,ne ide nista preko noci,ponekad je potrebno nekoliko godina da steknes musterije i da imas neke koristi nakon svih poplacanih obaveza.
U svakom slucaju, sretno :)
zbunjena2010

#60 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

Ljudi hvala na komentarima, kako pozitivnim tako i onim manje pozitivnim :-D Pa i ja sam uglavnom razmisljala, hajd' treba vremena, polako ce to sve doci na svoje. Ali nije kao sto vec rekoh na odmet i sa drugim ljudima podijeliti svoje iskustvo. Mozda danas sutra neko bude otvarao salon pa ova ce mu tema dobro doci. I nije to samo u ovom poslu, tako je sta god da krenes raditi.

Sto se tice komentara "nije nadogradnja vise IN", nije u pitanju samo nadogradnja, nego generalno njega ruku. A slazem se sa forumashicom koja je rekla da nije u redu na posao doci sa predugackim noktima i meni uglavnom ukoliko imaju lose nokte traze da im se nadogradi ali da se skrooooooz skrate i to u svakoj prilici na nesto lici. Lijepo i pristojno.
nokia6170

#61 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by nokia6170 »

Lud i ponosan wrote:
nokia6170 wrote:Tebi propadanje biznisa ne gine ako nastavis sa djeljenjem letaka.

Kakvi crni letci i ko to jos danas cita.

Tebi treba agresivniji pristup reklamiranja tvojih usluga.

Agresivnost reklame podrazumijeva direktan kontakt sa potencijalnim korisnicima tih usluga...prvenstveno mislim na radio i na TV.

Znaci fino napravis spisak radio i TV stanica koje imaju jutarnje emisije, dnevne uzivo emisije...znaci zabava i razonoda koja ukljucuje javljanje gledalaca i slusalaca.

Kada se odlucis hoce li to biti Kantonalna TV, Hayat ili OBN, Radio M, Radio Stari Grad, Radio Kalman itd...onda fino uspostavis sa njima kontakt i dogovoris saradnju na nacin da se napocetku gledaocima koji se prvi jave nudis besplatno svoje usluge. Tvoje reklamiranje mora biti u kontinuitetu minimum mjesec, kako bi se i gledaoci i slusaoci navikli na tvoje postojanje i kako bi im usla u usi svakodnevno. Takodjer, preporucavam i oglasavanje u Expressu, Svijetu, Azri i slicnim magazinima koje ponajvise cita populacije koja vrlo cesto koristi te usluge.

Nasi ljudi vole kad je nesto gratis i njima nije mrsko javiti se da "osvoje" neku nagradu po cijenu da je telefonski racun za osvajanje te nagrade skuplji od same nagrade :)

A poslije toga sve je do toga hoces li nekom biti usput da ti navrati, do toga da ti neko maxuz dodje jer je cuo reklamu i hoce li ti se ti besplatni vracati i siriti dobar glas o tebi, sto vidim kao najbolju opciju. Ali kvalitet je nakraju najbitnija stavka, naravno pored cijene koja ne smije da odbije klijenta..cak stavise ne predlazem prenisku cijenu, jer preniska cijena odbija korisnike takvih usluga jer po automatizmu izaziva sumnju u kvalitet.

Ako budes kvalitetna imaces i fan club na facebook-u, a ako ne budes kvalitetna...onda ti dzaba sve...ali barem mozes reci da si probala i dala sve od sebe i da nije islo.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Ti se ubio za kakve drzavne institucije...
a ti za djeljenja letaka...ako mi zatreba znam koga da zovem :D
jesaha

#62 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by jesaha »

Ma ovo sa dijeljenjem letaka meni i nije nešta..ja ih prva zgužvam i bacim.
Reklama na TV je žiža ništa jeftinije nisu ni radio stanice.
Najbolja reklama je zadovoljna mušterija.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#63 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by Toto »

zbunjena2010 wrote: Nije mi jasno - pomagajte
Medjutim posla ima ali nema dovoljno.

Sta vi mislite???
Ti si i poduzetnik, pa ce ti osim osnovnog zanata trebati i dosta poduzetnickih vjestina i znanja.
Dobro bi bilo da se fokusiras na segment marketinga i menadzmenta. Udruzenja malih privrednika ili neke druge NVO imaju kurseve za male poduzetnike iz ovih oblasti: ima dosta i strucne literature, a tu je i internet.
Dobro bi bilo da uz neciju pomoc izgradis marketing strategiju. Ako nisi u mogucnosti platiti nekoj agenciji - potrazi neku studenticu zavrsnih godina na faksu gdje se kvalitetno izucava marketing i managment - pa sa njom napravi neki poslovni aranzman. Ona tebi marketing strategiju, a ti njoj plati dio kroz usluge, dio u lovi a dio joj pomozi kod izrade nekog seminarskog rada, ankete statisticke analize itd.
Jadna od vaznijih stvari u binisu moze biti i pametno izabrana ciljna grupa. Ciljna grupa nisu "svi oni koji zele kvalitet". Svi nisu grupa, a svi zele kvalitet. U vrijeme ekonomske krize- u tvom zanatu- bi se valjalo opredjeliti za poslovne zene, kao ciljnu grupu. Ova grupa ima potrebu za tvojom uslugom; nemaju vremena da same to rade, a imaju love da plate.
SOMA

#64 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by SOMA »

jesaha wrote:Ma ovo sa dijeljenjem letaka meni i nije nešta..ja ih prva zgužvam i bacim.
Reklama na TV je žiža ništa jeftinije nisu ni radio stanice.
Najbolja reklama je zadovoljna mušterija.
Upravo tako - reci zadovoljnim musterijama ako te preporuce dalje i ta nova musterija dodje da ce (zadovoljna musterija) sljedeci put dobiti popust.
Post Reply