Nije mi jasno - pomagajte

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

zbunjena2010

#1 Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

Pozdrav svima,

davno sam bila clan ovog foruma ali se nesto pobrkalo pa ne mogu da se logujem sa starim nickom.
Uglavnom radi se ljudi o tome da ja ne mogu da shvatim da kod nas vise kvalitet izgleda ne prolazi. Otvorila sam prije jedno pola godine salon. Radim nadogradnju noktiju, geliranje, depilaciju, pedikir. Planiram prosirivati aBd ali o tom po tom. Zaista uzivam u ovom poslu. Bavim se ja duze vrijeme ovim i dok sam pozavrsavala obuke, dobila certifikate i sad lagano radim. U startu sam krenula sa kvalitetom, dakle sve sam uzela prvoklasno. Drzim do higijene jer mi je to najbitnije. Ne bi ni u ludilu istu turpiju koristila za dvije klijentice. Dakle zaista sve pod konac. Prvo stitim sebe, pa onda naravno i klijentice. Medjutim posla ima ali nema dovoljno. Radnja je pod zakup, i dok kirija, materijal, dadzbine. Nigdje me.
Eh, sad ono sto mi nikako nije jasno, je to da gdje se god okrenem po ovim trznim centrima i Skenderiji to samo stancaju. Rade li rade. Jer zaista treba onda spustiti cijenu ispod svakog nivoa, i dati minimum klijentu da bi ti on dosao????

Sta vi mislite???
zbunjena2010

#2 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

A zasto bi mi zamandalila temu??? Ja samo govorim istinu, i nisam samo u pitanju ja, nego sama usluga nadogradnje noktiju dolazi u pitanje zbog osoba koje to neprofesionalno rade. Jer ako npr. ti ili neko drugi prvi put u svom zivotu odete u salon za nadogradnju noktiju i to ti se ne uradi kako treba, onda slijede komentari tipa, da su ti nokti osteceni, da ti to vise nikada u zivotu neces uraditi, da to u sustini ne valja za nokte, itd. Zbog toga sam otvorila temu. Nisam navela ime salona, adresu, kontakt telefon i sl. Samo zelim svoje iskustvo da podijelim sa ostalim ljudima i trazim druga misljenja.
zbunjena2010

#3 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

Pa ako neko misli da treba mandal, neka to uradi :)

A evo ovo je moje iskustvo. Sad neka kaze ko sta misli, neka iznese i svoje iskustvo ako ga ima i sl.
Ali generalno izgleda da vise u svim segmentima, kvalitet usluge je najmanje bitan. A btw. nisam ni ja stavila neke astronomske cijene. Medjutim 5 ili 10 km izgleda na ovom vaktu kakav su nam stvorili ovi nasi politicari je veliko. Pa tako ljudi trce gdje im je jeftinije pa neka traje dokle traje.

Hvala ti u svakom slucaju na komentaru :)
zbunjena2010

#4 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

Lud i ponosan wrote:
Hm....

Kao prvo, koliko dugo taj posao radis?
U tom poslu kojim se bavis je ocigledno postoji velika konkurencija i treba da prodje odredjeni period da bi se proculo to sta ti radis, odnosno na koji nacin radis. Dakle, potrebno je vrijeme da bi ti nesto postigla. To je broj jedan.
Broj 2... Kada ti vec postignes neki rezultat, kada se za tebe procuje, onda mozes da formiras neku cijenu koja je visa od prosjeka. Ne mozes ti u startu biti skuplja od konkurenata, sta god ti radila, jer ce nazalost nas narod uvijek ici tamo gdje je jeftinije, bez obzira sto to ni priblizno nije jednako tvojim kvalitetima. Mozda ti i nisi nista skuplja, ali to je bila konstatacija.
Trece, nije bitan ni samo kvalitet, iako je iznimno vazan. Bitan je tvoj odnos sa klijentima. Bitan je ambijent u koji oni dolaze, opustaju se, razmjenjuju iskustva i sl. To je ono sto moras napraviti.Posto nemas pare za reklamu, pretpostavljam, dobrim glasom moras osigurati redovnu klijentelu, inace te nece biti nigdje. Ali za to treba vrijeme i ne ocekuj da ces odmah zaradjivati, zivjeti dobro i sl., narocito sto imas taj veliki teret na glavi koji se zove kirija.
To bi ukratko bilo to...
Ono sto te recimo ne kosta jesu mozda neki promotivni flejeri, recimo neka web stranica, ali presudno je ono gore pobrojano sto sam naveo.
P.S. Ne znam koji klinac raspravljate o nekom zakljucavanju teme i sl., ima ko se time bavi i ako se nema sta za reci onda shut up, to je onako usputan zakljucak :evil:
Svi nesto pametni u pm...
Sto se tice ambijenta, napravila sam nesto sto bas kod drugih nema odnosno ima, guzva. Radim iskljucivo po terminima, dakle kada je jedna klijentica u salonu i bilo koju uslugu da koristi, nema sanse da neko drugi tu bude, jer polazim od sebe, ne volim kada dodjem kod frizera ili kozmeticarke da se opustim a tamo mi neka prica o ludoj svekrvi, napasnom komsiji i sl. Bas sam isla na to da se osoba osjeca komotno, naravno sav moguci entertainment ubacila, od tv, dvd, muzika, casopisi, osvjezenja (kafa, sok, caj). A ja kao ja, sam komunikativna, vesela, uglavnom niko se ne zali :)

Flayere isto tako odmah pobacala po okolnim zgradama, vidim ima tu potencijalne musterije ali dzaba. Slab odziv :sad:
zbunjena2010

#5 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

E mozda da sam malo vise subjektivna u zivotu, lakse bi mi bilo :-D Ne znam ti ja ono sebe i svoje hvaliti. Ja kazem kako jeste pa kako god ono bilo. Pa moguce je da se i o tome radi. Ove sedmice novi flayeri :D pa eto kazem ti, vec pola godine radnja radi, nema doduse punih pola ali tu je to negdje. A ja se time bavim jedno dvije godine.
mokosh

#6 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by mokosh »

zbunjena2010 wrote:Pa ako neko misli da treba mandal, neka to uradi :)

A evo ovo je moje iskustvo. Sad neka kaze ko sta misli, neka iznese i svoje iskustvo ako ga ima i sl.
Ali generalno izgleda da vise u svim segmentima, kvalitet usluge je najmanje bitan. A btw. nisam ni ja stavila neke astronomske cijene. Medjutim 5 ili 10 km izgleda na ovom vaktu kakav su nam stvorili ovi nasi politicari je veliko. Pa tako ljudi trce gdje im je jeftinije pa neka traje dokle traje.

to kod tebe 5-10km? ajde reklamiraj se, da dodem :) i samo da kazem da se uglavnom djevojke zale da im uniste nokte, kao treba mnooogoooo vremena da se nokti vrate u prijasnje stanje :skoljka:
Ma.Le.Na

#7 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by Ma.Le.Na »

reklama reklama i reklama
otvori grupu na facebooku usluga koje nudis i slikica i cijena naravno...
otvori Add na facebooku..
pored reklama koje dijelis stavi i kupon..npr. 10% popusta i sl.
tebi je bitno da u pocetku privuces sto vise musterija..i ma kako glupo zvucalo zarada prvih 6 mjeseci ti ne smije biti toliko bitna..
kada formiras IME ..e onda mozes dizati cijene i racunati na zaradu
sada..na zalost...ti si samo jos jedan u nizu salona gdje se noktici lakiraju i ni prema cemu prepoznatljiva
zbunjena2010

#8 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

mokosh wrote:
zbunjena2010 wrote:Pa ako neko misli da treba mandal, neka to uradi :)

to kod tebe 5-10km? ajde reklamiraj se, da dodem :) i samo da kazem da se uglavnom djevojke zale da im uniste nokte, kao treba mnooogoooo vremena da se nokti vrate u prijasnje stanje :skoljka:
:-D nije kod mene 5-10 km, ali je ta razlika u odnosu na neke druge salone. Pa reko vjerovatno je zbog toga. Ipak situacija je takva kakva jeste pa ljudi gledau da jeftinije prodju. Mada ipak na tome ne treba bas toliko stediti ali ne treba ni pretjerivati. Ja recimo radim sa materijalom sa kojim radi trenutno najskuplja zena po pitanju nadogradnje u gradu, ali su mi cijene daleko povoljnije od njenih ako ne i upola. Jer mislim da ne treba pretjerivati i otimati ljudima pare. Kao i frizerski saloni sto rade, opere mi kosu i naplati mi ko neko sisanje, navodno fensi marka sampona. A on od tri pranja otplatio sampon.

I da sto se toga tice, upravo je to najveci problem. Isturpijaju krvnicki nokat i onda on ni na sta nalik, kasnije jad i cemer na rukama. A jos uz to kad se nadju i klijentice pa same to sve skidaju, jer ovi u salonima naplacuju skidanje gela haman kao i samo geliranje ili nadogradnju. :-?
Gospoda Ministarka

#9 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by Gospoda Ministarka »

Draga moja, mislim prvo si trebala vidjet plateznu moc ciljane klijentele mislim tvoja usluga je po mom misljenju usmjerena na klinkice koje cekaju dzeparac od roditelja ili eventualno rade za neki minimalac, njima nije bitno imati kvalitetne nokte vec imati nokte (plasticne naravno) te im je bitno da od 20 KM sto ustede ostane 5 KM za kafice nakon sto dobiju te svoje nokte te se ne isplati u tom poslu drzat veliku cijenu. Zena koja ima pare a zeli nadogradnju ce uraditi akrilne (ti bolje znas o cemu govorim) i nece zaliti 45-50KM a te su vec rijete.
Drugo, sto Vas ima na svakom mogucem cosku, samo sto mi ispred vrata ne postavite stand mislim stvarno nema smisla.

Eto to je to sto ja znam o tvom poslu.
Glumica

#10 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by Glumica »

slazem se sa Ministarkom

1. sagledati poslovno okruzenje i na osnovu toga napraviti svoju ponudu - konkurencija/ponuda/cijene/lokacija/ciljne grupe i sl.
ponuda/cijena
-Ministarka je apsolutno u pravu - klasicna nadogradnja - mora biti konkurentne cijene i materijali ne moraju biti najkvalitetniji, jer to nije ono sto je tim musterijama najbitnije
moras imati ponudu najvise za takve djevojke/zene, jer ce ti to vjerovatno biti najveci dio musterija
a onda mozes da imas posebnu ponudu za one koji ne zale 10-20 KM vise... koji zele njegu ruku i noktiju i sl.
uvijek je dobro ako si u stanju ponuditi nesto sto niko drugi nema - ne znam koliko je to u tvome poslu moguce - ali ipak, pogledaj sta npr. rade japanke - oni su sa tom umjetnoscu na noktima mislim otisli najdalje - ima totalno ludih stvari, koje kod nas vjerovatno ne bi prosle, ali mozda ima nesto primjenjivo...

lokacija - kakva je? sta u blizini ima sto mozes iskoristiti kao mjesto za naci musterije - skole, vrtici gdje mame cekaju djecu? kafici gdje izlaze djevojke? - i ne nudis svima istu stvar... mamama treba manikir i njega

marketing
- promotivne ponude! ponudi nesto besplatno ili po promotivnoj cijeni... ili napravi sistem kupona - peta nadogradnja gratis ili tako nesto...
pa onda neke priredjuj mini evente za po 10ak djevojaka, gdje ces prezentirati nesto novo i gdje ce moci nesto probati
pa neki mozda program - ko ti dovede npr. 2 potpuno nove musterije - ima nesto gratis i sl.
uzimaj od svake musterije mail, pravi svoju malu bazu i svaki mjesec posalji neki newsletter sa specijalnom ponudom i sl. da podsjetis ljude da si tu
napravi grupu na fB - objavljuj zanimljive slike, klipove, clanke vezane za njegu noktiju, najavljuj akcije, promocije i sl. - ovo ti je super forma oglasavanja za tebe, jer je besplatna i tu ces i naci najveci dio svoje ciljne grupe...

eto... nabacala... good luck svakako!
encian

#11 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by encian »

ako je bas tako kako kazes sa cijenama, ostavi cijene, ali stavi popust npr. na prvi dolazak, na prvu nadogradnju i skidanje noktiju, jos veci na prvi kompletan tretman i sl. kupone mozes printati u flajerima ili na FB, kako su ti vec predlagali. mislim da su niske cijene pa onda dizanje - pravo nepopularne. moja je frizerka (odlicna je, da se razumijemo), nabila cijenu za dugu kosu 20KM za godinu dana, sve po 2-3 markice odjednom, i ja se sad osjecam - prevareno.

takodjer, neki vole malo guzve. guzva cini da stvari izgledaju kao da se vrte i da vise ljudi bira i potvrdjuje izbor tvog klijenta. ne kazem da ne valja tvoj sistem, ali mislim da ima prostora za manipulaciju.

ja na jednoj onoj drugoj temi pitah o sterilizaciji instrumenata posto je moja poznanica dobila hepatitis preko njih. odgovorise mi da to skoro niko ne radi, a iskreno, ja sad samo o tome mislim kad vidim manikirski salon. ako je tvoja jacina u stvarima poput ove, pogotovo ako potencijalna klijentela nije o tome obrazovana, onda jos i vise trebas mijenjati marketing.
Glumica

#12 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by Glumica »

slazem se 100% za higijenu!
ja isto sam cula i vidjela uzasnih slucajeva, kojekakvih zaraznih bolesti, koznih, ma uzas... isto tako i po frizerskim salonima. odlazim samo tamo gdje znam da se sve 100% sterilizira i da placam sisanje i po 30 KM vise, ne bih zalila uopste... manikir isto tako... grozim se ideje da nesto pokupi... :shock: :cry:
*mima*

#13 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by *mima* »

U svakoj mahali ima salon za manikir.....na pijaci ih ima.............sve ko fol saloni..............al raja idu dje je jeftino......................a ima nas koji sami sebi radimo manikir i pedikir.
Gospoda Ministarka

#14 Re: Nije mi jasno - pomagajte

*mima* wrote:U svakoj mahali ima salon za manikir.....na pijaci ih ima.............sve ko fol saloni..............al raja idu dje je jeftino......................a ima nas koji sami sebi radimo manikir i pedikir.

Nemozemo svi tako dobro kao ti mimo ali se trudimo :) :kiss:
Inace samo prirodni kratki nokti koje uredno odrzavam.
*mima*

#15 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by *mima* »

Ja cu ti sredit.
Gospoda Ministarka

#16 Re: Nije mi jasno - pomagajte

*mima* wrote:Ja cu ti sredit.

Ti si dusa :)
Loulou

#17 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by Loulou »

*mima* wrote:a ima nas koji sami sebi radimo manikir i pedikir.
Kod mene je tako. U se i u svoje kljuse, oduvijek.
Al' ok. Jasno mi je da se ne žele svi s tim "maltretirati" ili su jednostavno zadovoljniji načinom kako im to u salonu naprave.
I što rekoše - na svakom ćošku tih salona... Mislim da ponuda daleko premašuje potražnju, a većina si može priušititi ono najjeftinije.

Elem, ovo je jako bitno:
encian wrote:...guzva cini da stvari izgledaju kao da se vrte i da vise ljudi bira i potvrdjuje izbor tvog klijenta.
Mislim da je to taktika primjenjena u Skenderiji... Čisto psihološki momenat - stalno puno, stalno rade, mora da su dobri. Ne kažem, naravno, da je to pravilo, nego čime je često vođena ljudska psiha.
zbunjena2010

#18 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

Gospoda Ministarka wrote:Draga moja, mislim prvo si trebala vidjet plateznu moc ciljane klijentele mislim tvoja usluga je po mom misljenju usmjerena na klinkice koje cekaju dzeparac od roditelja ili eventualno rade za neki minimalac, njima nije bitno imati kvalitetne nokte vec imati nokte (plasticne naravno) te im je bitno da od 20 KM sto ustede ostane 5 KM za kafice nakon sto dobiju te svoje nokte te se ne isplati u tom poslu drzat veliku cijenu.
Moja ciljna grupa je svako ko zeli da ima kvalitetno uredjene, lijepe i uredne nokte. A to da se ne isplati drzati veliku cijenu je tacno i slazem se jer se to i pokazalo kroz praksu, ali ja definitivno ne mogu materijal u koji sam ulozila i trud a to sigurno nije nokti za 45 minuta kao na pojedinim mjestima davati besplatno. Ipak se ja potrudim oko klijenta.
Gospoda Ministarka wrote:Zena koja ima pare a zeli nadogradnju ce uraditi akrilne (ti bolje znas o cemu govorim) i nece zaliti 45-50KM a te su vec rijete.
Vjeruj mi na nasim prostorima akril ti je vrlo ali vrlo rijetko trazen. To vise dijaspora forsira. A sada hvala Bogu ima toliko dobrih i jakih gelova, kao sto je upravo ovaj sa kojim ja radim, da je akril suvisan. Mada je za mene akril umjetnost i ja uzivam u akrilnim radovima.
Gospoda Ministarka wrote:Drugo, sto Vas ima na svakom mogucem cosku, samo sto mi ispred vrata ne postavite stand mislim stvarno nema smisla.

Eto to je to sto ja znam o tvom poslu.
Niko nikoga ne sili ni na sta. Jedno je sto salona ovog tipa ima na svakom cosku, pa ima i frizerskih. A nesto sasvim drugo je sto ima jako malo kvalitetne usluge. Dakle ne mijesajmo kruske i jabuke. Nismo svi isti i zbog toga sam i otvorila ovu temu. Jako puno salona a isto tako jako puno nezadovoljnih klijenata :-? Pa nije na odmet razmijeniti misljenja i po ovom pitanju, i nesto novo saznati ipak koliko znas toliko vrijedis :wink:
zbunjena2010

#19 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

Glumica wrote:slazem se 100% za higijenu!
ja isto sam cula i vidjela uzasnih slucajeva, kojekakvih zaraznih bolesti, koznih, ma uzas... isto tako i po frizerskim salonima. odlazim samo tamo gdje znam da se sve 100% sterilizira i da placam sisanje i po 30 KM vise, ne bih zalila uopste... manikir isto tako... grozim se ideje da nesto pokupi... :shock: :cry:
Eh pa to je upravo najveci problem. Na stranu to sto ce tebi sutra nokat otpasti, nego sto covjek moze svakakvog belaja sebi navuci.
Odakle ti znas ko je prije tebe tu sjedio, ne zna ni ona sto ti radi nokte ili te sisa. Zato ja uvijek vrsim dezinfekciju ruku klijenta, ja svakako radim u rukavicama, i naravno svaki klijent drugi instrumenti za rad tipa turpije, makazice, guraci, i sve ostalo sto mi treba. Ali ne, ljudi ne razmisljaju tako. Ja gledam u pojedinim salonima nude pedikir a nemaju mokri cvor u salonu :-? :?: :? I onda se zapitam kakav je njihov pedikir?
Ja mislim da ce ovo biti ovako i mnogo gore, sve dok se ne donese neki zakon po pitanju ovih salona. Pa ne moze nikako salon ljepote na pijacu, uz duzno postovanje prema svima koji ih posjecuju ali stvarno nema logike. Isto tako ne moze se sa potvrdom otvarati radnja niti moze svako davati obuku. Gledam svaki salon daje obuku. Da li su te djevojke koje tamo plate obuku svjesne da sa tim papirom danas sutra, mogu da ne kazem sta uraditi. Ja sam certifikat papreno platila, ali je u Evropi priznat i tehika rada moja i nekoga tamo u Swe, De, Aust, je ista. A ne kupim gel pa se igram na tudjim noktima, pa ga nanosi kako kome cejf. A kada cujemo ono dva sloja 15,00KM a jos dodatni sloj 5,00KM kosa mi se dize. Pa ima valjda nacin rada kojeg se pridrzavaju svi oni koji rade sa tim gelom. Mozes u nijansu odstupati ali ne u citav sloj gela.
*mima*

#20 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by *mima* »

Eto ti sad izmislila nadogradnju noktiju.
Gospoda Ministarka

#21 Re: Nije mi jasno - pomagajte

*mima* wrote:Eto ti sad izmislila nadogradnju noktiju.
Mimo kraljice. Da kazem zbunjenoj 2010 da je takoder malo zakasnila,recimo da je zapocela posao prije 2 god sad bi milioncic brojala a ovako svaka curica u srednjoj skoli ima to sanduce sa opremom za nadogradanju koji kosta 200km i obraduje 8 jaranica. A sto se tice tvoje usluge namjenjene onima koji zele "kvalitetne nokte" da ti kazem da onaj ko zeli takve nece otici da ih nogradi vec ce imat prirodne lijepo uredene sto znaci prestani da sanjas da ces nekom prodat nesto po duploj cijeni samo zato jer je kvalitetnije trend,cijena, estetski utisak to se prodaje.
jedna tamo

#22 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by jedna tamo »

nemoj se predavati...samo radi i ići će polako...
ja mislim, a tako i većina , da je ljubaznost na prvom mjestu, znači lijepa riječ i osmijeh, znam da nije uvijek lako se smiješiti ali to je tako kada radiš sa ljudima...
a to za kvalitet vjerujem da te skupo koštalo.....ja sam danas išla da mi skinu gel i baš gledam po policama oni jeftini lakovi od 1KM s pijace, ljudi štede šta ćeš :roll:
sretno :)
*mima*

#23 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by *mima* »

Ma ja ne kontam ovu temu......ona bi sad trebala bit jedina u gradu koja nadogradjuje nokte......ovi sto rade godinama treba da zatvore salone.......i sad niko nista ne zna.....zbunjena se pojavila kao dar sa neba...... :?
semmy

#24 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by semmy »

znam poprilicno mnogo nailstilista koji rade sa jako kvalitetnim materijalom i cijene im nisu bas kako ih ti predstavljas.... cure rade fantasticno i kod svake od njih cekas na termin skoro pa po mjesec dana jer su pune s terminima...cijene su ima od 45km pa nadalje ( zavisno sta radis nanokticima, nail art itc... )
evo i teme o nadogradnji noktiju pa malo pogledaj, imaju i moji noktici :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=125
zbunjena2010

#25 Re: Nije mi jasno - pomagajte

Post by zbunjena2010 »

*mima* wrote:Eto ti sad izmislila nadogradnju noktiju.
Nisam ja to rekla i daleko od toga Boze sacuvaj. Citaj onako kako pise.
Post Reply