nije kasno za bolji život

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
slushatelj

#1 nije kasno za bolji život

Post by slushatelj »

Da li je stvarnost da bi izgradnja velikog broja elektrana poboljšala standard svih građana?Zapravo nama se naplaćuje struja po većoj cijeni nego što je izvozna cijena.Dakle,nije baš sasvim jasno kako bi građani,koji ne rade EP,osjetili "bolji život"?
Haris.ba

#2 Re: nije kasno za bolji život

Post by Haris.ba »

Paša moj solidni (bez ikakve namjere nipodoštavanja), mi plaćamo haman najjeftiniju struju u Evropi. I s vremenom možemo samo plaćati više(nakon potpune liberalizacije tržišta). I ako ćeš spominjati Heću i i one afere, reci odmah. A ako te zanima šta će se promjeniti izgradnjom elektrana, nastavićemo.

Evo jedna, više elektrana može značiti strane investicije koje su vezane za sigurnost snadbjevanja i cijenu struje. Zašto sada nema toga, je druga priča. :D

I evo druga, za termoelektrane treba odnekuda ugalj. Da samo rudari hajruju od gradnje isplati se.

I evo treća, samo nek se gradi.
uvjek dobar gost

#3 Re: nije kasno za bolji život

Post by uvjek dobar gost »

Meni smeta način, smeta mi to što reklamiraju projekat kao da su stranka pred izbore, a ne javna preduzeća.. smeta mi što nema strategije i što se radi skoro sve na ho ruk. Pod brojem dva smeta mi što mi u navodno nekoj federaciji BiH u stvari prknu imamo kao dva preduzeća za proizvodnju i distribuciju el. energije... a kao gradili bi nešto.., pa pola bilo bi u vlasništvu dvije stranke, a druga polovica isto tako prčija dvije stranke....
Nismo mi zreli za kapitalne projekte, možda da krenemo sa javnim radovima i razbijanjem mita da je zemlja ravna ploča... i da mi smo u centru te ploče... !
enco12

#4 Re: nije kasno za bolji život

Post by enco12 »

Ljepo je da se gradi,ali narod je skeptican i pita se sta se stvarno krije iza veliki obecanja.Prije nego sto pocnem treba odma da kazem da nisam pripadnik niti simpatizer establirani stranaka.
Po mome misljenju ovaj projekat izgradnje prvenstveno hidroelektrana je jedna totalno mutna rabota!Ovdje se radi prvenstveno o kupovanju takozvanih CO2 kvota koje su izmisljene da bi industijske zemlje mogle i dalje da se bogate na zagadenju okoline!
Cinjenica je da industrijski razvijene zemlje spadaju u najvece zagadivace zemlje.Da bi se uveo neki red nezavisne organizacije su pocele mjeriti aproksimativni iznos ispustanja CO2 u zemljinu atmosferu po svakoj zemlji.Pod pritiskom javnosti vlade industrijskih zemalja se moraju obavezati na smanjivanje zagadenja, sto mnoge deklarativno i rade.Jedan od trikova je i kupovanje kvota od zemalja u razvoju koji skoro pa nemaju industriju(primjer Bosna).Napr. Austrija i Njemacka kupe kvotu od nas investiranjem u ”obnovljivu energiju”, tako sto nam naprave hidroelektranu i pri tome nam jos naplate tu izgradnju uzimanjem love naredni 30 godina.Tom nasom kvotom smanje svoju vec preveliku kvotu ,a kod sebe razvijaju industiju koja zagadjuje puno vise ali donosi lovu koja je neuporedivo veca od zarade na hidroelektrani.
U ovoj uzimacini potrebno je odredeni procenat dati lopinama koji sjede u vhru nase vlasti!
Aurea Mediocritas

#5 Re: nije kasno za bolji život

Post by Aurea Mediocritas »

I ta reklama i sve oko EP je samo dobra fasada. U pozadini je ogroman lopovluk.
"Mogli smo vako - mogli smo nako.... a što nismo?

Bacanje prašine u oči.
Juni

#6 Re: nije kasno za bolji život

Post by Juni »

Nije mi jasno da niko ne postavlja pitanje oko ovog spota, jel je stvarno skandalozno da se jedno javno preduzece i jedno ministarstvo ascare koriste u predizbornu promociju jedne stranke. Cuj mogli smo ali nismo (ko je zato odgovoran ako ne aktuelna vlast?), ali nije kasno. U normalnoj drzavi bi stranke koje udju u koaliciju unaprijed napravile dogovor(koji nuzno znaci kompromis) oko strateskih pitanja, a onda radile kao tim za dobrobit zemlje/entiteta. Ukoliko bi jedna strana u koaliciji pocela da vrluda ili timski rad postane iz bilo kojeg razloga nemoguc onda ili resorni ministar da ostavku ili pada cijela vlada, pa se raspisu novi izbori. E, posto se to nije desilo, onda je u prvom redu resorni ministar(bez obzira sto je u konkretnoj prici bio za), a zatim i kompletan kabinet odgovoran za ono sto se trebalo desiti a nije.
Apsint

#7 Re: nije kasno za bolji život

Post by Apsint »

Reklama "Nije kasno" je klasična ubleha za narod. Samo zbog toga što još zvanično nije otpočela kampanja za izbore tu se ne nalazi potpis Stranke za BiH. Nakon što kampanja zvanično otpočne umjesto iste reklame očekujte Vahida Heću. U BiH trenutno ne postoji nijedna aktivna vjetroelektrana koja proizvodi električnu energiju.
michio

#8 Re: nije kasno za bolji život

Post by michio »

Elektrane bi značile jeftiniju struju i tako konkuretnost beha industrije. Ali ja mislim da će oni samo prodavati tu struju vani.
enco12

#9 Re: nije kasno za bolji život

Post by enco12 »

Apsint wrote:Reklama "Nije kasno" je klasična ubleha za narod. Samo zbog toga što još zvanično nije otpočela kampanja za izbore tu se ne nalazi potpis Stranke za BiH. Nakon što kampanja zvanično otpočne umjesto iste reklame očekujte Vahida Heću. U BiH trenutno ne postoji nijedna aktivna vjetroelektrana koja proizvodi električnu energiju.
Ja imam jednu kucne izrade za punjenje akumulatora na vikendici! :D
neki

#10 Re: nije kasno za bolji život

Post by neki »

slushatelj wrote:Da li je stvarnost da bi izgradnja velikog broja elektrana poboljšala standard svih građana?Zapravo nama se naplaćuje struja po većoj cijeni nego što je izvozna cijena.Dakle,nije baš sasvim jasno kako bi građani,koji ne rade EP,osjetili "bolji život"?
Ne znam gdje si pokupio ovu glupost al za tvoju informaciju placamo najjeftiniju struju za domacinstva u Evropi. EP BiH je jedna od rijetkih elektroprivreda u Evropi koja ima viskove i izvozi struju i zahvaljujuci tome i placamo jeftino a to ce tako biti dok je bude za izvoz a bez gradnje novih elektrana to je do 2015-16
uvjek dobar gost

#11 Re: nije kasno za bolji život

Post by uvjek dobar gost »

neki wrote:
slushatelj wrote:Da li je stvarnost da bi izgradnja velikog broja elektrana poboljšala standard svih građana?Zapravo nama se naplaćuje struja po većoj cijeni nego što je izvozna cijena.Dakle,nije baš sasvim jasno kako bi građani,koji ne rade EP,osjetili "bolji život"?
Ne znam gdje si pokupio ovu glupost al za tvoju informaciju placamo najjeftiniju struju za domacinstva u Evropi. EP BiH je jedna od rijetkih elektroprivreda u Evropi koja ima viskove i izvozi struju i zahvaljujuci tome i placamo jeftino a to ce tako biti dok je bude za izvoz a bez gradnje novih elektrana to je do 2015-16
Možda i plaćamo jeftino ali imamo struju sa varijabilnim naponom... usljed čega može doći do kvarova na tehničkim stvarima koje traže stabilan napon bez mnogo bvarijacija i naravno nestajanja struje...

Nemojmo dizati u nebesa stranačke javne firme koje su služile i koje služe za pranje para i bogaćenje podobnih... , samo to molim ovom prilikom !
novi.dan.nova.nafaka

#12 Re: nije kasno za bolji život

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Juni wrote:Nije mi jasno da niko ne postavlja pitanje oko ovog spota, jel je stvarno skandalozno da se jedno javno preduzece i jedno ministarstvo ascare koriste u predizbornu promociju jedne stranke. Cuj mogli smo ali nismo (ko je zato odgovoran ako ne aktuelna vlast?), ali nije kasno. U normalnoj drzavi bi stranke koje udju u koaliciju unaprijed napravile dogovor(koji nuzno znaci kompromis) oko strateskih pitanja, a onda radile kao tim za dobrobit zemlje/entiteta.
Meni je isto tako ova reklama od početka totalno napadna i nervira me, jer očigledno služi kao zna se čiji predizborni slogan. Glupo je da javna kompanija poručuje "mogli smo, a nismo.. i još nije kasno.."
Još je veći paradoks naravno što se reklamira firma koja ima apsolutni monopol u proizvodnji, distribuciji i prodaji el. energije.
Sa druge strane, teško će EP napredovati sa odabirom kadrova na postojeći način - na strateške pozicije se dovode ljudi koji obično nemaju blage veze o poslu kojim bi se trebali baviti, a donose izuzetno važne odluke. Masa para se baca na projekte koji onda kasne mjesecima/godinama i koji počesto budu totalni promašaji.
Aurea Mediocritas

#13 Re: nije kasno za bolji život

Post by Aurea Mediocritas »

Ova reklama samo pokazuje pravo stanje stvari: Oni postoje samo radi sebe i sami su sebi dovoljni, rade šta hoće i nikome ne podnose račune.

Zamislite: "Mogli smo 'vako, mogli smo 'nako, ali nismo i opet nećemo i radićemo kako nam se ćefne i ko Vas ostale sve hebe''

Radi ovakvih izjava i reklama u pristojnim zemljama neko bi se pozvao na odgovornost.
slushatelj

#14 Re: nije kasno za bolji život

Post by slushatelj »

Na to "najeftinija struja u Evropi" odmah dolazi i "najniže penzije,najniže..štoješta"Tačno je da je to naš dobar izvoz,ali poenta je ovome "ZAŠTO NAM JE STRUJA SKUPLJA ZA kWh NEGO ONA KOJA SE IZVOZI"? Pa i ovo treba pitati "zašto se daju tako veliki novci za tu reklamu,da li ćemo time mi građani početi više kupovati struju,ili ulagati jer još nije kasno"?
Prebogati su u EP,monopolisti su i na blagajnama zbog toga i bahati.
mayab

#15 Re: nije kasno za bolji život

Post by mayab »

Reklama mi je bas napadna i odvratna , sa iritirajucim glasom, i zaista ne kontam kome je upucena!
Kao EP se zali gradjanima, jer ih je neko zaj..ao, prevario itd??!!
Ili sam ja ipak priglup :-)
notsure

#16 Re: nije kasno za bolji život

Post by notsure »

neki wrote:
Izvozimo struju jer nemamo fabrike koje bi je trošile. Ustvari imamo ih ali ne rade, jer su ih priHvatizacijom prigrabile neznalice koje ne znaju kako da ih iskoriste. U spezi s korumpiranom vlašću, fabrike stoje i zato imamo višak struje.
HORN1

#17 Re: nije kasno za bolji život

Post by HORN1 »

notsure wrote:
neki wrote:
Izvozimo struju jer nemamo fabrike koje bi je trošile. Ustvari imamo ih ali ne rade, jer su ih priHvatizacijom prigrabile neznalice koje ne znaju kako da ih iskoriste. U spezi s korumpiranom vlašću, fabrike stoje i zato imamo višak struje.
Pa nisu baš svi neznalice. Ima nas koji smo znali biti privatni poduzetnici i u bivšoj državi a znamo napraviti i novu fabriku sa uspješnim poslovanjem u inostranstvu ali treba se zamisliti zašto kod nas pored ovako slabe konkurencije odnosno super uslova na tom polju nemamo bum uspješnih poslovnih subjekata, jednostavno zbog bankarskog i političkog sektora koji uništava i guši svaki normalni razvoj koji nije u sprezi sa korupcijom.
Znači svi pošteni poduzetnci koji neće da rade kriminal i da im ta nedjela vise nad vratom u budućnosti sistematski se uništavaju na razne načine od strane političara koji su u sprezi sa bankarskim i poreznim sektorom.
Zbog takve situacije i mogu se pojavljivati nadri privatni poduzetnici koji nemaju pojma o mnogim stvarima vezanim za ostvarivanje uspješnog biznis projekta već uništavaju i ono malo što država nije uništila preko svojih nesposobnih političara i njihovih sluga. BiH bi bio eldorado za biznis da je još normalno stanje u državnim službama i bankarskom sektoru, međutim naši nesposobni političari nikako da shvate da im je bolje da dozvole normalan razvoj i da od sto puta veće proizvodnje imaju više koriti i oni i država nego ovako uništavajući i iscrpljujući privredu nakraju smo svi sve siromašniji i siromašniji a stručnjaci i znalci polako odlaze iz države ili stare i prolaze im mogućnosti pa ćemo jednom imati velike mogućnosti ali neće ih imati tko realizovati i kad država napravi normalne uslove za poslovanje.
Margita81

#18 Re: nije kasno za bolji život

Post by Margita81 »

utopija
Post Reply