Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by PipiDugaDevetka »

Nemoguće da ovako dugo traje,...Svima u kući, a vidim da toga ima i kod drugih,...Glavni simptom, zajednički: Promuklost - blaga hunjavica,...Ima i drugih simptoma, ali ne znam jesu li zajednički.

Znam da postoje bolesti koje samo liče na prehladu, gripu,...Šta da radim, šta da kažem dr. jer sam se već požalio na ovo, a ona, čekaj da vidim grlo, vidi stvarno se crveni,...Th.: Amoxibos 3 x 1, ja popio i opet sve isto,...
Karen

#2 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by Karen »

vrlo vjerovatno virusna prehlada, ako jest antibiotici neće pomoći... dok se ne odboluje, ništa...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Karen wrote:vrlo vjerovatno virusna prehlada, ako jest antibiotici neće pomoći... dok se ne odboluje, ništa...
Mjesecima traje i, ponavljam,...Svi u kući, a primjetio sam i kod drugih,...?
Karen

#4 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by Karen »

znam i ja slučajeve, ali opet ti kažem, takav soj (vrlo vjerovatno virusa).
jer moja prijateljica ima upalu grla već skoro 3 mjeseca, malo pa malo, bris je čist, nema bakterijske upale, a opet pije antibiotike, koji će joj više štete napraviti nego koristi.
PipiDugaDevetka

#5 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Da li to znači da treba da idem na temu o imunitetu?
Karen

#6 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by Karen »

u svakom slučaju, treba u prijelazno doba između zime i proljeća ojačati imunitet proljetni umor je gadna stvar, i onda smo osjetljiviji.
PipiDugaDevetka

#7 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Hvala @Karen!
Poznato mi je da u martu penzioneri najviše boluju, ali i odlaze,... :(
encian

#8 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by encian »

hronicna prehlada?

http://www.natural-homeremedies.org/hom ... oncold.htm

na ovoj stranici ima dosta prirodnih lijekova kojima se prehlada moze ublaziti i pomoci izlijeciti. za neke je posebno naglaseno da su efikasni kod hronicne prehlade.

ja popijem smrskan biber sa malo soli u toploj vodi kad me uhvati prehlada, recept koji sam nasla ovdje. meni je neuporedivo bolji nego stvari tipa coldrexa. zacepljenom nosu pomaze usmrkavanje caja od kunice ili kadulje. ako usmrkas i ostavis malkice u nosu, otcepit ce se za 15tak minuta. grlu odlicno pomaze turmerik (kurkuma) skuhana u mlijeku sa malo smedjeg secera. cak ima i prilicno dobar ukus. med i limun pomijesani takodjer.

i ja ti savjetujem da batalis antibiotike. protiv virusa ne mogu nista. a sto ih vise pijes, djelovanje im slabi, pa ti mozda nece pomoci kad ti stvarno zatrebaju.
clav

#9 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by clav »

Uzmi u apoteci Imunal kapi i pij jedno dvije sedmice. Dodaj tome i litar caja od sipurka dnevno. Za grlo moze stomatidin bosnalijekov. Spavaj bar 8 sati dnevno. Ako ne prodje za sedam dana, onda kod doktora.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#10 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by mIRCerka »

pipi...mene nakon mjesec konacno popusta...jos uvijek kasljem, hunjava sam 90% vremena, sinusi se ocepili i tako je gadno, nista sto pojedem ne ostaje u meni jer se sinusi ciste i sve povratim...
pomaze mi actifed od lijekova, od njega me popustila glavobolja i hunjavost, a luk ko jabuku glodjem, temperature haman vise nema, jedino nisam uspjela rijesiti grlo...
nisi jedini brate po muci :D prezivjecemo!
Zejnil

#11 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by Zejnil »

Oko mene su ljudi svi bolesni bili a meni se još uvijek ništa ne dešava. Pošto sam uzeo malog cukicu koji je i spavao u mojoj sobi pored mog kreveta dok je bio beba posumnjao sam da mi nije on slučajno ojačao imuni sistem. Tako nešto sam i čitao ali nisam vjerovao. Inače sam se razbolijevao prije zime i poslije zime a sada ni jedno ni drugo tako da mi je to pravo čudno (bez prehlade zimi nisam mogao proći nikako). Psa imam 6 mjeseci a oko mene su svi bili minimalno 2-3 puta bolesni od kojih su neki i dalje. Sada zezam sve oko sebe da nabave psa i da će im sve biti ok :-D :dance:
sanasa

#12 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by sanasa »

Nisam bila prehladjena zadnje 2-3 godine...Prije 15 dana sve je pocelo laganim kasljem...iako sam odmah uzela antibiotike, vitamine, sirup, sva cuda ....odmarala se...jos ne prolazi... sad pricam na nos, osjecam umor, promukla sam.. jos se zakasljem...a nije gripa???
zlatiborka

#13 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by zlatiborka »

mIRCerka wrote:pipi...mene nakon mjesec konacno popusta...jos uvijek kasljem, hunjava sam 90% vremena, sinusi se ocepili i tako je gadno, nista sto pojedem ne ostaje u meni jer se sinusi ciste i sve povratim...
pomaze mi actifed od lijekova, od njega me popustila glavobolja i hunjavost, a luk ko jabuku glodjem, temperature haman vise nema, jedino nisam uspjela rijesiti grlo...
nisi jedini brate po muci :D prezivjecemo!
Ja sam u januaru odrapila 3 citave sedmice od gripe i bila na bolovanju. Taman kad sam mislila da je gripa prosla, krenuo je kasalj koji me je gusio i budio po noci. Morala sam ponovo otici doktoru, uputili me na rentgen i ustanovili jaki bronhitis. Dali antibiotike VIROMICYN, pila ga 10 dana i bronhitis se smirio.

Vec 3 dana mi suze oci i boli glava, ali nemam povisenu temperaturu. Popijem PARACETAMOL nekoliko tableta dnevno i bolje mi je dok lijek djeluje. Kao da imam hunjavicu, meni ona udara direktno na oci i od suza ne mogu da gledam. Idem na posao redovno, ne mogu da finansijski podnesem bolovanje koje bih sigurno dobila da ga zatrazim.

Nadam se da ce biti bolje, pijem i vitamine da ojacam imunitet i toplo se oblacim na ovom promjenljivom vremenu.

Ni virusi nisu sto su nekada bili, mutirali su bezbroj puta, kad odbolujes neki virus, postajes otporan na njega, ali sljedeci mutirani (koji se malo razlikuje od originala) te potkaci i hajde jovo-nanovo smrci i kasljucaj ponovo!

Nikako ne treba uzimati antibiotike kad se neko prehladi, BAYER aspirin sa C-vitaminom ili PARACETAMOL ili narodni lijekovi i preznojavanje jako pomazu. Kod promuklosti ima dobar narodni lijek sa przenim secerom, ukusan i efikasan, ovako se pravi:

- u jednu malu serpicu staviti 5-6 supenih kasika secera i prziti ga na suho
- stalno mijesati dok se secer ne istopi i postane zut kao karamela
- maknuti serpicu i nasuti mlijeka (veliku casu), istopljeni secer ce se stvrduti i cvrcace
- vratiti serpicu na ringlu i mijesati dok se sasvim ne otopi i sjedini sa mlijekom
- nasuti u solju i pozeljno je dodati komadic putera
- piti u malim gutljajima sto vise mozes podnijeti vrelinu
zlatiborka

#14 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by zlatiborka »

Evo jedan jos recept za hronicnu promuklost i za bolji glas. Piju ga i operni pjevaci a ja za taj recept znam od jedne gospodje koja je pjevala. Ide ovako:

- 2 zumanjca domacih jaja pjenasto umutiti sa 3 supene kasike secera (bolji je tamni secer)
- posebno prokuhati 2,5 dcl punomasnog mlijeka i presuti vruce mlijeko preko umucenih zumanjaca
- ovo zajedno jos 1-2 minuta pjenasto umutiti (ne na ringli)
- moze se dodati komadic putera a i ne mora
- piti u malim gutljajima koliko vrelina dopusta
ja_cura_

#15 Re: Nije gripa, nije prehlada, šta je onda?

Post by ja_cura_ »

u mene u kuci prvo jedna sestra temperaturu, glavobolju, nos, hunjavica...
nakon 2 dana djeca od sestre
nakon 5 dana ja: temperatura, glavobolja, hunjavica, nos, oci mi suze, kihanje... uzas!
nakon 4 dana druga sestra....ista stvar
nikad gore mi nije bilo sa ovim virusom. naravno, jos pijem antibiotike. i kasljem kao okorjeli tuberkulas...fuj! mrzim sama sebe cuti kako kasljem!

nema nas vise, tako da se nadam da virus ode konacno iz kuce!
Post Reply