Prof. dr. ROKO MARKOVINA,
preddejtonski poslanik/zastupnik
SDP-a u Skupštini R BiH, trenutno
sveučilišni profesor u Splitu:
"NIJE BILO ALTERNATIVE REFERENDUMU O NEZAVISNOSTI BiH !"
.........Primjera radi, Ejub Ganić je bio delegat SDPBiH na 14. kongresu, a našao se na listi SDA... ili, zar je moguće da regularnim izborima u Titovom Drvaru na izborima pobijedi Franjo Boras (HDZ) iz Mostara, za kojega ja, kao mostarac i «raja» nisam ni znao da postoji........
........JNA u BiH, koji to žele, sve sigurnosne i materijalne garancije kako bi se stvorili preduvjeti da tadašnja JNA u Bosni, pod njegovim zapovjedništvom, postane regularna Armija BiH sa svim oruđima i oružjima ( kojoj su se, kasnije, kad je već «puklo», priključili neki visoki časnici JNA). To smo predlagali rah. Aliji Izetbegoviću, što je on glatko odbio, vjerujući valjda da će novac dobijen od «islamskih zemalja», a i njihovi dragovoljci, kasnije nazvani «mudžahedini», biti dostatni da se barem dio Bosne, uz njihovu pomoć, oslobodi i tako stvori, ako ništa drugo, barem «treći entitet», a što je «Daytonskim bezrazumom» konačno otpalo kao mogućnost. Prilog ovoj mojoj tezi su i transparenti i grafiti, koji su se tih dana javljali po Sarajevu i Zenici tipa «Potpiši Alija, pa nek' je k'o avlija», a koji su time podržavali Alijin potpis u Daytonu, naivnog uvjerenja da bi se mogao dobiti i taj
«treći entitet», do rata najmnogoljudnijeg naroda u BiH......
Dakle, trebalo je sjedati za stol, ali nije trebalo popuštati. Ni u kojem slučaju. Tu je neodlučnost i nedosljednost rah.
Alije Izetbegovića došla do punog izražaja. Po mojem sudu nisu najveći krivci za exodus i najveća stradanja muslimanskog naroda ( pa i mene i moje obitelji i svih onih sličnih meni, napokon) ni Boban, ni Karadžić, ni moćni nečasni svijet...već rah. Alija Izetbegović ( okružen ljudima nedoraslim povijesnom trenutku, osim Harisa Silajdžića, kojega i nije slušao i koji ga je, kasnije napustio osnovavši novu Stranku za BiH) i SDA i njihova «politika – bez politike». Da je, kojim slučajem, pozvao na suradnju pri odlukama upravo Harisa Silajdžića, Nijaza Durakovića i neke sarajevske intelektualce, umjesto svojih «sitnih igrača» te vrha MBO (Adila Zulfikarpašića i Muhameda Filipovića) i Rasima Kadića, koji je tu zaista bio marginalac; ili pak da je u presudnim trenucima znao prepoznati istinske bosanske domoljube, bilo koje «fele»- ali građanski nastrojene i angažirati ih u konačnim pregovorima, čini mi se da bi se sve drukčije odvijalo, a i skinuo bi veliki dio odgovornosti sa sebe i
svoje stranke SDA
.......Ja novi (i konačni) ustroj RBiH vidim ovako:
..................6.Međunarodno – pravni subjektivitet Republike BiH treba biti određen Ustavom, u kojemu trebaju biti točno određene ovlasti i garancija prava kantona (županija). Međutim, temeljne postavke moraju biti:
- RBiH je građanska i sekularna država, zasnovana na višestranačkoj parlamentarnoj demokraciji,
- RBiH je suverena i nezavisna država u međunarodno priznatim granicama, koje su nepovrjedive,
- izvršna vlast treba biti zasnovana po principu parlamentarnog, a ne predsjedničkog sustava,
- suverenost pripada građanima-državljanima RBiH, pripadnicima svih naroda i narodnosti, koji su suvereni i jednakopravni na čitavoj teritoriji RBiH,
- suverenost i jednakopravnost zagarantirani su Ustavom, putem paritetne nacionalne zastupljenosti u izvršnim i pravosudnim organima na razini RBiH, te načelima proporcionalnosti i općeg dogovora (koncenzusa),
- na čitavom području BiH garantiraju se sva građanska, nacionalna i vjerska prava, utvrđena međunarodnim pravom,
- zajamčena je sloboda svih oblika vlasništva i nesmetan protok ljudi, roba, informacija i kapitala.
To su Bosanci uvijek i govorili ali drugi su vise zeljeli da su samo Srbi ili Hrvatizavrzlama wrote:i neka shvate da Bosanac znači i Srbin i Hrvat i Bošnjak.
Osim sto ovaj tvoj komentar nema nikakve veze sa temom, NE bi trebalo da te SEKIRA kako ko provodi svoje vrijeme,rekao bih da si teski licemjer.sekiracija wrote:Cini mi se da su sva ova piskaranja i price,pa dolazile one od profesora ili srednjoskolaca ,jednostavno naprdivanje.
Dok se oni koji se nesta pitaju bave kako ce sto vise nekretnina stavit na svoje ime u gruntovnim ili ti katastarskim knjigama,dok njihova djeca uzivaju luksuz svjetskih metropola,dok je PRAVNA DRZAVA samo misaona imenica vi gubite dragocijeno vrijeme vaseg zivota naprdujuci na toj trosnoj stolici predratne proizvodnje.
Zaboravljate da JNA nije bila agresor u BiH !?Marco-x wrote:Dobro ti razmišljaš.cyprus wrote:Ja nešto kontam: što mi nismo išli na nezavisnost u isto vrijeme
kad ih Hrvatska, Slovenija i ostatak Jugoslavije. Tad bi JNA teško ratovala na 3-4 fronta, a i preduhitrili bi
RS u njenom osnivanju ili bi bar smanjili njenu superiornost u vojnom pogledu na početku rata.
Dakle, moje mišljenje je da smo mi zakasnili sa referendumom, a ne uranili.
Vjerovatno bi bilo manje žrtava, ali ipak bi ih bilo.cyprus wrote:Ja nešto kontam: što mi nismo išli na nezavisnost u isto vrijeme kad ih Hrvatska, Slovenija i ostatak Jugoslavije. Tad bi JNA teško ratovala na 3-4 fronta, a i preduhitrili bi RS u njenom osnivanju ili bi bar smanjili njenu superiornost u vojnom pogledu na početku rata. Dakle, moje mišljenje je da smo mi zakasnili sa referendumom, a ne uranili.
da a trebalo mu je 5-6 mjeseci da proglasi SDS nesto kao pobunjenicku stranku ili agresorsku..........( negdje u septembru-oktobru 1992)Fair Life wrote:Zaboravljate da JNA nije bila agresor u BiH !?Marco-x wrote:Dobro ti razmišljaš.cyprus wrote:Ja nešto kontam: što mi nismo išli na nezavisnost u isto vrijeme
kad ih Hrvatska, Slovenija i ostatak Jugoslavije. Tad bi JNA teško ratovala na 3-4 fronta, a i preduhitrili bi
RS u njenom osnivanju ili bi bar smanjili njenu superiornost u vojnom pogledu na početku rata.
Dakle, moje mišljenje je da smo mi zakasnili sa referendumom, a ne uranili.
- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto
je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad
je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i
prometnice);